lamer pan3
profili

  • doğu karadenizlilerin etnik kökeni

    anadolu'nun etnik kökenlerine dalacaksak işin içinden kimse çıkamaz. batı avrupanın bağrından kopan galyalılar bile krallık kurmuş anadolu'nun ortasına. hatti, hitit, iyon, latin, kimmer, kelt, türk, kürt... sonu yok bunun.

    türk bile tek türk kavmi değil. kıpçak, oğuz gibi apayrı türki gruplar farklı zamanlarda ayak basmış.

    şuan baskın olan dil türkçe, devletin adı türkiye. 1000 sene sonra satürnlüler gelir yerleşir buraya konuşulan dil satürnce olur o zaman da satürnlü oluruz. çok kafaya takmamak lazım bunları. sonuçta birlikte aynı ülkede yaşıyoruz. toplumu ileriye götürecek, bizi refaha ulaştıracak olan neyse ona odaklanmalıyız. kimin dedesi kürt kiminki laz kiminki tatar hiçbir önemi yok. imparatorluk torunlarıyız. sadece osmanlı da değil, pek çok farklı imparatorluk bu toprakları yönetti. bunun yanında sayısız medeniyet doğdu, öldü. sayısız halk göç etti buraya. anadolu kadar etnik açıdan karışık yer çok azdır dünyada.

    kendisini kıpçak türkü olarak gören biri olarak zaten kendimi baybars'ın torunu falan sanmıyorum. zaten türk tarihini ucundan azcık bilen biri görür ki bu kadar göç etmiş bir toplumun %100 saf genetiğe sahip olmasının imkanı yok. çinlisi, moğolu, korelisi, slavı, hintlisi, arabı, farslısı, rumu, gürcüsü, ermenisi cidden bu halklarla habire seks döndürmüşüz yani bunu bilmek lazım.

    ben türklüğün asla genetik bir şey olduğunu düşünmüyorum. türkler'in bence en mükemmel özelliği uyum sağlama yetenekleri. bu kadar geniş coğrafyalara yayılmalarının en önemli sebebi bu. bu insanlar göçebe. bunların kafasındaki ilk düşünce hayatta kalmak. dinmiş, etnisiteymiş hiç umurlarında olmamış. don değiştirir gibi din değiştirmişiz resmen. az nüfusla gittiğimiz yerdeki halkları ne yapıp edip yönetmişiz. köle olarak gittiğimiz mısır'da bir şekilde yönetimi ele geçirmişiz. yeri gelmiş paralı asker olmuşuz, yeri gelmiş büyük hanlar olmuşuz. bu kadar yayılmış bir halkın zaten varlığını genetik ile korumasının imkanı yok. türklük esas dil ile yayılır. bugün türkiye'de her hangi iki kişiyi alıp genetik karşılaştırma yapsak alakalarının olmaması çok büyük ihtimal. ama kendilerini türk görmelerinin en büyük sebebi türkçe konuşup, türk olarak büyütülmeleri. ve bu onları türk yapar. 150 sene önce rumca konuşan, ermenice konuşan atalarının olmasının hiçbir önemi yok. bu durum hiçbir şeyi değiştirmez. zaten 150 sene önceki ermeni'nin de ondan 150 sene önceki dedesi muhtemelen ermeni değildi. rumlar da rum değildi. hititler bile anadolu'nun yerli halkı değil amk.

    iki türki halk olan oğuzlar ve kıpçakların genetik olarak birbirleriyle ne kadar alakası olabilir? biri karadeniz ve hazar'ın kuzeyinde takılmış, diğeri güneyinde. genetik olarak aynı kalmaları mümkün bile değil. ama konuştukları dil türkçe bu yüzden türkler. bugün anadolu'da baskın genin ne olduğunun önemi yok, zaten öyle bir gen yok. gökkuşağından hallice bir genetik kaos bu topraklar. kelt ve çinli'den kopma genlerin buluştuğu tek yer anadolu ulan. barbar conan'ın kimmerleri bile şöyle bir uğrayıp geçmiş daha ne rum'u, laz'ı. rum bile rum değil ki anasını satayım. devletin adı türkiye (anlamı türk toprağı, türk ülkesi) konuşulan dil türkçe. ülkenin ataları olarak kabul ettiği devletler osmanlı ve selçuklu gibi türk devletleri. ben kıpçak türküyüm. birkaç nesil önceki dedelerim arasında rus, laz, gürcü, türk var. birkaç nesil daha öncesini takip edebilsem jamaikalı bile bulabilirim. ama türk'üm. hem de doğu karadenizli bir kıpçak türküyüm. hristiyan rum olduğumu söyleyene de götümle gülerim. madem senin mantığınla düşüneceğiz benim kimmeryalı olduğumu da yalanlayamazsın. barbar conan dedemdir!

    edit : bak unutmuşum zamanında vikingler bile uğramış anadoluya. dediğim gibi say say bitmez. bu düşüncelerle bir yere varılmaz. geçmişe değil şimdi olanı kabullenip geleceğe bakmak lazım.

    edit : bazı anlama özürlüler sanki farklı turkic halklar generik olarak farklı köklerdendir demişim diye anlamış yazdığımı. okuma özürlü müsünüz? farklı coğrafyaya yayılan kıpçak ve oğuzların genetik olarak aynı kalması mümkün değil yazdım. bu hiç alakaları yok mu demek? orta çağ'dan kalma yazılarda kıpçaklar sarışın mavi gözlü beyaz tenli tipler olarak anlatılıyor. bunun oğuzlarla ya da orta asyalılarla tip olarak alakası var mı sizce? türkiye'nin de çoğunluğu oğuz türkü ve orta asyalıya benziyor muyuz? farklı coğrafyalarda zaman geçirdikçe genetik olarak ayrılmışız ama buna rağmen dil ve kültür korunduğu için türk olarak hala aynı halktanız demek istedim. denyonun teki de bunu götünden anlayıp hiç alakaları yoktu dedim sanmış sonra da mesaj alımını kapatmış/engellemiş. "genetik olarak aynı kalmaları mümkün değil." = aynı kökenden gelmişler demek ki. aynılarmış ki aynı kalmaları mümkün olmasın. kapiş? sebebi " biri karadeniz ve hazar'ın kuzeyinde takılmış, diğeri güneyinde. " sonuç = biri orta çağda sarışın olmuş diğeri kara kaş kara saçlı anadolulu (genelleme), orta asya'da kalanlar da asyalı. konuşulan dil aynı. kültür benzer. herkes hala turkic.

    illa saf kan türk görmek isteyen altay dağlarına gidebilir. bizler kadar karışmamışlardır.

  • evrendeki düzen tesadüf olabilir mi

    evrende düzen falan yok. kaos hakim.

    büyüleyici ve muazzam mı? evet.

    bir yaratıcı var mı? evrenin başlangıcına sebep olmuş olan bilinçli veya bilinçsiz bir varlık olabilir ya da olmayabilir. bunu bilemeyiz.

    dinler gerçek mi? hepsi külliyen yalan ve insan uydurması. yani yarın bana büyüyü, ruhları, baska bir boyutta yaşayan iblisleri bile kanıtlasanız bu dinlerin insan uydurması olduğu gerçeğini değiştirmez. bariz ortada olan bir gerçek bu.

  • cyberpunk 2077

    gamer milleti kadar öfkeli bir tayfa yok. oyun altı üstü. gelecek ay oynasan ne fark edecek. kaç haftadır oyunu ertelediler diye kuduruyorsunuz. hasta mısınız amk.