darnesshour051
profili

  • özel okul vs devlet okulu

    bir özel okul öğretmeni olarak oyumu devlet okulundan yana kullanıyorum. fakat günümüz devlet okullarından değil, bizim zamanımızda okuduğumuz eğitim eşitliğinin, görece biraz daha adil olduğu dönemlerin devlet okulu. o zamanlar zengin de fakir de aynı okula gider aynı eğitimi alırdı. öğretmenler işini daha bir severek yapardı. ve okul denetimleri çok daha sıkı olduğu için eğitim buna bağlı olarak biraz daha kaliteliydi. fakat şu an devletteki öğretmenler o kadar rahat bırakılmış ve denetimden o kadar yoksunlar ki anlatamam.

    peki özelde işler nasıl yürüyor? tek cümle ile özetliyorum; özelin allah belasını versin!

    not: final okulları, doğa, bahçeşehir gibi okullardan bahsediyorum. alın size isim gibi isim. öyle fabrikadan bozma hiç bir şubesi olmayan özel okullarda da çalıştım fakat asıl kastettiğim süslü yazıları olan türkiyenin dört bir yanında şube açmış çocuklarınızı sermaye olarak gören kurumlar.

    istisnalar hariç, 2014 yılındaki yasa değişikliğinden bu yana özelde öğretmenlerin çoğu asgari ücretle çalıştırıldı. özelde haftada 30 saat derse girmeyen (haftasonu hariç!) zaten yok! hele ki benim gibi ingilizceciyseniz! soruyorum size bu ortamda yıllık en az 20 bin tl verilen bir kurumda çocuklarınıza gerçekten verimli bir eğitimin verilebileceğini düşünüyo musunuz? ne özel eski özel, ne devlet eski devlet. fakat paranızı bu eğitim tüccarlarına kaptırdıkça bu düzen asla değişmez. özelin hiç bir savunulacak tarafı yok nokta.