ycbc1
profili

  • en iyi zeytinyağı markası

    burda çoğu yorum yapan insanlar bırak zeytinlik görmeyi hasatını filan, ömründe bir tarlada herhangi bir ürün yetiştirmiş mi acaba. köylüye üreticiye direk hırsız-sahtekar damgası yapıştırmışlar sanki şehirli insanların paçasından kalite akıyor. insan her yerde aynı insan, iş sizin vicdanınız ve şerefinizle alakalı...

    ben ve ailem 25 yıldır ege geyikli bölgesinde dededen kalma fabrikada taş baskı, soğuk sıkım organik zeytinyağı üretiyoruz. markamız afilli şişelerimiz filan yok ama buraya yazdığınız markaların bazıları ihracat yapacağı zaman gelip bizden yağ alıyor. sen de en iyi ihtimalle benim yağımı 2-3 katı fiyatına marketten alıyorsun o markalardan. tüm yük üreticinin(köylünün) omzunda hala hakaret etme derdindesiniz, devletin görevi üreticiyi hem desteklemek hem kontrol etmek hesabı oraya sorsanız keşke.

    neyse konu dağıldı kusura bakmayın tarımda harcanan emeği bilen arkadaşlar neye isyan ettiğimi anlayacaklardır. konuya dönersek zeytinyağı biraz şaraba benzer bir yerden sonra eksperler dışında aradaki farkı anlamanız mümkün değil, o yüzden burdaki çok teknik-kapsamlı yorumları ona göre değerlendirmeye almanızı tavsiye ediyorum. sizin için iki önemli kıstas var biri yağın doğallığı yani besin değeri, diğeri ise lezzeti. bunlar için bir biraz bilgi paylaşıcam belki size seçerken yardımcı olur.

    1) türkiye’de en kaliteli yağ kuzey ege bölgesinin zeytinlerinden çıkmaktadır, fiyatlandırma da tariş,komili vs gibi büyük firmalar tarafından ona göre yapılır.aldığınız üreticiyi/firmanın bölgesini sorabilirsiniz.(dünyada kalite olarak yunanistan birinci sırada üretim miktarı olaraksa ispanya, biz kalite olarak 2-3 sıradayız ayrıca kapasitemizin çok altında üretim yapıyoruz.)

    2) 0,1-0,8 asit yağların tümü sızma diye geçmektedir devletimiz başka hiçbir şeyi kontrol etmediği için elinize gelen yağın erken hasat-soğuk sıkım vs olup olmadığını üstüne bakarak anlamanız mümkün değil.

    3) soğuk sıkım yağların yoğun kokulu olması ve görece daha koyu olması lazım(filtresiz tercih ederseniz renk daha koyulaşıcak, aroma daha da artacaktır)

    4) kaliteli yağ genzinizi çok yakmaz internette zeytinyağı yazınca ilk çıkanlardan hatta böyle reklamlar bile var iyi bir şeymiş gibi yazıyorlar, tam tersine asit oranının yüksek ya da karışım yağ olduğunu gösterir sadece...

    5) bu sezon için geçerli bu söyleyeceğim ama şu an ege bölgesinin soğuk sıkım yağını gelip üreticinin fabrikasından alsanız fiyat litre başına 30 lira, şişelenmesi-markalanması-ulaşımı vs dahil etmiyorum hadi üreticiden direk istanbula gelişi en iyi ihtimalle 35 lira olsun bu fiyatın altına yağ alıyorsanız kesinlikle bu bölgenin kaliteli yağını yemiyorsunuz her türlü kefil olurum buna.

    aklıma gelen bir şeyler olursa editlerim ayrıca mesajla merak ettiklerinizi sorabilirsiniz

    gelen mesajlar üstüne;

    6) soğuk sıkım yağlar adı üstünde besin değerini ve aromasını korumak için uygulanan sıkım yönteminin adı, yani doğrudan tüketmeniz için üretiliyor. pişirme-kızartma gibi fazla ısınmasına yol açacak eylemler bu değeri ve aromayı bozacaktır.

    7) yanmayla ilgili kısma itirazlar geldi ama ben herkes anlayabilsin diye tekrar yazayım; gerçek zeytinyağı ege bölgesinde kaşıkla tüketilebilecek yumuşaklıkta ve lezzette, hatta çiğ yağ(bulmanız pek mümkün değil ama)- zeytinyağı mide rahatsızlıkları, cilt problemleri ve daha bir çok sorun için doktorların önerdiği şeyler. ( örnek olarak sabah uyanınca kahvaltıdan önce bir miktar
    yutulması mide ilacıyla aynı etkiyi yapıyor kendimden biliyorum. ).

    8) son olarak sağ olsun bir kaç doktor ve diyetisyen hocamız mesaj atmış ben de onların söylediklerini eklemek istedim. en iyisi, en pahalısı olmasa bile doğallığından emin olduğunuz zeytinyağını, mümkünse kullandığınız ve tükettiğiniz tek yağ türü haline getirmeniz, ileride kalp-damar ve daha bir çok sağlık problemiyle hiç karşılaşmamanız açısından çok önemliymiş. türkiye zeytin ülkesi olarak geçiyor ama kişi başına tüketim miktarımız malesef çok düşük.