nart zevatha5
profili

  • amerikalı doktorlar akın akın türkiye'ye geliyor

    amerika'da ortalama bir doktor 26.000 dolar maaş alır, türkiye'de ise ortalama bir doktor 10.000 tl alır.

    amerikada 1 kilo et 5 dolara satılıyor. yani amerikalı doktor bir ayda 5200 kg et alabiliyor.

    türkiye'de 1 kilo et (bonfile) 90 tl.. türkiyeli doktor 111 kilo et alabiliyor.

    amerikada bmw 5 serisi 54.000 dolara satılıyor. yani bir doktor yaklaşık 2 aylık maaşı ile bmw 5 serisi alabiliyor. türkiye'de aynı araç 900.000 tl'ye satılıyor. yani türkiyeli doktor 90 aylık maaşıyla bu arabayı alabiliyor.

    amerikada, new york city'de manhattan'da ortalama kira 3.800 dolar.. yani amerikalı doktor maaşının yüzde 15'ini kiraya yatırıyor. türkiye'de istanbul'da beşiktaş'ta ortalama kira fiyatı 6700 tl. yani türkiyeli doktor, maaşının yüzde 67'sini kiraya veriyor.

    kısacası amerikalı bir doktorun, yök ile uğraşıp, denklik alıp, türkiye'ye gelmesi için manyak olması lazım. ki o kişiye zaten doktorluk yaptırılmamalı.

    edit: 150 tl altına bonfile yok diyorlar.. 90 tl azmış bile.. yani türkiye'li doktor 111 kilo değil sadece 67 kilo et alabiliyor bir ayda.. hayat çok güzel lan.

    edit2: amerika'da da 5 dolara bonfile yok dedi bir arkadaş, vardır da o yenmez dedi. kaliteli, düzgün bir et 20 dolardan başlar dedi. yani türkiyeli doktorun 67 kilosuna karşılık amerikalı doktor aylık 1300 kg et alabiliyor.

  • babam için lazım olan 0 rh + trombosit

    her gün üç dört ünite gereken trombosit türüdür.

    4 aralık cuma günü babam dükkanımızda biraz yağmur yemişti. 5 aralık cumartesi günü ateşlendi. yağmurdan mı yoksa covid mi acaba diye endişelendik. ateşi bir kaç saat geçmeyince pandemi hastanesine götüreyim, test yapsınlar dedim. götürürken de ateşi yoktu artık. ki orada ölçtüklerinde de 36,3 çıkmıştı. test yaptılar gene de, pozitif çıkarsa 24 saat içinde ararız dediler ama aramadılar. e nabız'dan da baktığımızda negatif çıkmış zaten.

    6 aralık pazar sabahı hiç bir şeyi yoktu. gece 1:30'a doğru ağzının üçünde üç nokta şeklinde kan birikmesi oldu, sabah 4:30'da annem beni aradı, babanı bir acile götür diye. o noktalar büyüyüp birleşmişler. en yakın hastanenin aciline gittik. trombosit oranı çok düşük çıktı. biz de hematoloji yok, tıp fakültesine gitmeniz lazım dediler. tıp fakültesine gittik. bir çok test için kan ve idrar örneği aldılar, ayrıca biyopsi de yaptılar. biyopsi temiz çıktı allahtan. bi kortizon hapı verdiler. dört gün kullanıp, kontrole gelin dediler. dört gün sonra 10 aralık'ta kontrole gittiğimizde hap istediğimiz seviyeye çıkaramıyor. size yatış vereceğiz dediler. bu arada tomogrofisinde ciğerlerinde bir benek gördüler. ve hastane prosedürü olarak covid şüphesi olabilir diyerek pandemi kısmına aldılar.

    burada iki kere daha test yaptılar. negatif çıktı. en son bir tomografi daha çekip, ciğerlerindeki beneklerin ıtp'ye bağlı kanamadan olduğuna karar verdiler ve hematoloji servisine geri aldılar. ancak zaten midesinde/bağırsağında kanama vardı. ciğerinde de başladı. burda da iki gün içinde arttı, yoğun bakıma aldılar, solunum makinesine bağlayıp uyuttular. beş gündür aynı. durumu kritik. ancak trombosit üretmiyor vücudu bir türlü. ıvıc, revolade hiç birine vücudu yanıt vermiyor. 5 gündür kemoterapik bir ilaca başladılar. onun da etki süresi 2 haftaymış. 2 hafta daha dayanabilecek mi bunu bilemiyoruz.

    14 aralıktan beri her gün trombosit ayarlıyorum. kemoterapik ilaç işe yarayacaksa bile, etkisini göstermesine daha 9 gün var. çevremde insan bitiyor artık. ne yapacağımı bilemiyorum. 0 rh pozitif dışında kabul edilmiyor. ki getirdiğim kişinin de kan değerleri uygun çıkmalı, enfeksiyonel değeri olmamalı, damarları ince olmamalı ve benzeri bir sürü şart da var.

    trombositi bir gün bulamazsam, ciğerlerindeki kanamadan dolayı, kendi kanında boğulacak.. bu itp ne kadar illet bir hastalık ise, tıp dünyası sebebini bilmiyor. hastane bizden her sabah 3 yada 4 ünite istiyor. ancak trombosit bekletilebilen veya yedeklenebilen bir şey değil. ben üç ünite ayarladığımda, eğer dördüncü bir kişi benden habersiz giderse tıp fakültesinin kan bankası istenen bulunmuş, gerek yok diyor. o yüzden liste oluşturuyorum. sıradan çağırıyorum.

    antalya merkezde yaşayan, 0 rh pozitifim diyen, bağış yapabilirim diyen suserlar, bana yardım ederseniz sevinirim. bana ulaşabilirsiniz mesaj kutum açık. çünkü gerçekten yoruluyorum, gerçekten babamı kaybetmekten korkuyorum. 34 yaşında adamım, zaten ailenin her işini ben yapıyordum, ama babamın varlığını hissetmek ayrı bir şey. hayatımda ilk kez yardım istiyorum.

    edit: son bir ayda kan bağışı yapılmamış olması lazım trombosit bağışı için.

    edit2: bir kişi buldum bile. umarım devamı gelir.

    edit3: hastahaneden durum bildirir raporum var. bundan dolayı sokağa çıkma yasağı saatlerinde sizi evinizden alıp, işlem bittikten sonra evinize bırakabiliyorum.

    edit4: çaylakalara mesaj kutum kapalıymış. açtım. ayrıca bana şu facebook profilinden de ulaşabilirsiniz.

    edit5: başka platformlarda paylaşmak isteyenler şu yazıyı paylaşabilirler: "babam ibrahim ceyhan akdeniz üni tıp fakültesinde yatmaktadır. her gün 3-4 ünite 0 rh pozitif trombosite ihtiyacımız oluyor. trombosit bekletilemeyen ve yedeklenemeyen bir şey olduğundan iletişim numarasıyla konuşmadan gitmeyin. liste oluşturuyorum, müsait olduğunuz gün ve saat belirleyerek sizi çağırıyorum. ismim gujan ceyhan. numaran 0531 798 96 21 "

  • 10 ekim 2015 ankara barış mitinginde patlama

    o gün kaç arkadaşımı kaybettim.. kendim 40 saniye ile kurtuldum.. sadece 40 saniye.. birazdan kendini patlatacak olan iki tane psikopatın ortasından geçip kuzenine sarılıyorsun.. hemen ertesi sene beşiktaş şampiyon olmuştu, her torpil patlattıklarında yere kapaklanacak gibi oluyordum, kaçtım kutlamalardan ara sokağa.. hala çok yüksek seslere gelemiyorum.

    ve işin kötü tarafı gerçekten de devletin katil yüzünü gördüm.. her daim okurduk, dinlerdik.. faili meçhule gidenleri, patlamalarda ölenleri, suikasta kurban gidenleri.. ama insan başına gelince daha iyi anlıyormuş.. hastaneye koşturmuştum o gün. arkadaşımın ablası vefat etmişti, arkadaşım da hastanedeydi. hastane bahçesinde, üzeri et dolu insanlar gördüm. yanlarında parçalanarak vefat eden insanların etleri saçlarına yapışmış insanlar..

    ankara'nın göbeğinde.. ben yarın aç kalıp sahibi akp'li bir fırından ekmek çalsam ertesi gün anında bulunurum.. ama ankara'nın göbeğinde bomba patlatanlar bi türlü hesap vermiyor.

    ben o gün anladım ki, türkiye cumhuriyeti devleti çok güçlü bir devlet.. kendi başkentinde bomba patlatılmasına izin verip, bununla hiç bir alakası olmadığını milyonlara inandırabilecek kadar güçlü bir devlet.

    işte o zamandan beri de yurt dışına çıkmaya çalışıyorum.. bu ülkede yaşamak istemiyorum artık..

  • 28 nisan 2020 metin cihan'ın attığı tweetler

    buradan görülebilecek tweetlerdir.

    içinde berat albayrak'ın da bulunduğu yargıya müdahale, torpil, şantaj, rüşvet, yolsuzluk içeren bir skandal serisini belgeleriyle tek tek ortaya koymuş.

    ülkenin haline bakın resmen. sorsan adaletimiz çok iyi derler.

    neden müslümanlar böyle?

    edit: başlık gündem olmuş.bana da mesaj yağmış. en çok da "bu adamlarla beni neden aynı kefeye koyuyorsun" diyen müslüman arkadaşlardan gelmiş mesaj. kısa bir açıklama yapayım. dürüst, güvenilir, hileye hurdaya karışmayan, adam kayırmayan, "ulan insanlık ölmemiş be" dediğimiz eylemdeki insanlığı yapabilecek kadar medeniyete ve vicdana sahip arkadaşlar, ben sizi müslüman olarak görmüyorum.. daha doğrusu göremiyorum yaşadıklarımdan sonra.. ki bunu da size iltifat olarak söylüyorum gerçekten.. bakın bu cemaatlerin, tarikatların, şeyhlerin, şıhların yaptıkları eylemler, söyledikleri sözler, verdikleri fetvalar benim okuduğum kuranla bire bir uyuşuyor. evet kuran'da yalan söylemeyin, haram yemeyin ve benzeri güzel cümleleri yazıyor. ancak bu adamların zihniyeti için bunun sınırı karşıdaki kişi kendilerinden olduğu müddetçe böyle. aynı zamanda kuran'da kafirlere karşı savaşın da yazıyor. işin özü bu adamların düşünceleri ne kadar bize saçma gelse de, ve gerçekten saçma da olsa, hayatının temeline kuran'ı alan birisi için tutarlı.. çünkü bunların çaldıkları paralar, senin benim paralarım, vergilerim.. ve kendileri çaldıkça, kendisi gibi olanlara da yediriyorlar. bu durumu bir mücadele, bir savaş olarak görüyorlar ve kendilerini de bu mücadelede en önde savaşan kahramanlar olarak görüyorlar. evet anlıyorum, laik bir cumhuriyetin içeriside, ailenizden aldığınız "iyi insan olma" temalı, "eden bulur" vizyonlu bir inancınız var. bu inancı da islam ile özdeşleştiriyorsunuz. ama bunun adı islam değil. islam'ın ne olduğu kuran'da açık ve net şekilde yazıyor. size tavsiyem, kuran'ı okumanız. bu kişilerinde karşısında "ben müslümanım" demenizin bir önemi yok. çünkü onların gözünde de müslüman değilsiniz. ben bunu size iltifat olarak söylerken emin olun, onlar hakaret olarak söylüyor.

    edit2: bir arkadaştan gelen mesajı da beğendiğimden editliyorum buraya: "sana laf atanlar sekuler bir ailede buyumus cakma muslumanlar. tatli su muslumanlari. yahu bir turlu anlayamadilar bu akpliler turkiyeyi darul harb yani kafir bir devlet olarak goruyor. bu yüzden onlar, yaptigi şeyleri torpil vs. olarak değil mümin dayanişmasi olarak görüyor. çünkü onlara göre kendilerinden olmayan herkes kâfir veya münafık. akp seçmeni desen onlar da chp gelse onlar da torpil yapacak en azından bizimkiler yapsın diyor."

    edit3: başlığın mahkeme kararı ile kapatılması riskine karşılık olarak ilk entry olan entry'min screen shotlarını aldım.

    edit4: aktroller başlığa pek uğramıyor ama ilki özel mesaj çekti. managerofmckittrickhotel nickli aktroll "ha yaptılar tamam ee napacan sanane ?" diye mesaj atmış bana.. tabi elitist bir insan olduğumdan muhattap olmadım bu zihniyetle.. mümin dayanışması işte böyle bir şey.. kısaca diyor ki "evet çaldılar, iyi de yaptılar, ne yapabilirsin ki"..

    edit5: burada demek istediğimi anlayan, kendi deyimiyle katı müslüman yetiştirilen sonra da ateist olanlar da var: "birader çok güzel bir şekilde açıklamışsın durumu.
    katı bir müslüman olarak yetiştirilen biri olarak söylediklerinize ve arkadaşların söylediklerine katılıyorum.
    ağzınıza sağlık."

  • erkek yazarlardan kadın yazarlara sorular

    evlenmeden çocuk yapıp beraber bakmak ister misiniz?