mclarengineer1
profili

  • almanya

    entegrasyon konusunda diger bati ulkelerinden cok da farkli olmayan avrupa ulkesi.

    dortmund ist gutun almanya iicn yazdiklarinin cogu ingiltere icin de gecerli. sosyallesmek, cok fazla arkadas edinmek, belli bir yastan sonra gelen birisi icin kolay degil. meslegin ne olursa olsun, eger o ulkenin kulturu ile yetismediysen bir sure sonra ortam disi kalmaya mahkumsun.

    biz her milletten turkler gibi olmasini bekliyoruz. ornegin bir yabanci turkiye'de beyaz yaka ortamina girdiginde biz onlara ulkesi ve kulturuyle ilgili sorular sorar, ona ulkemizin kulturunu ve bazi sakalarini ogretmeye calisiriz. genelde yakinlik gosterip, kendini farkli hissetmesin diye icimize almaya calisiriz. disari cikiyorsak onu da cagirir, kendini rahat hissetmesini isteriz.

    bunu bir almandan ya da bir ingilizden gormen cok zor. imkansiz demiyorum ama gercekten cok az rastlaniyor. iki ingilizle bir araya gelip bir cay icin, muhabbetin tamamen ikisi arasinda gectigini ve eger siz konusulan konuyu anlamiyorsaniz (ornegin yillar once ingilterede yasanan politik bir olay) size anlatma geregi duymuyorlar bile. anlarsan anlarsin, sorarsan cevap verirler ama seni sohbet ortaminda aktif tutmak icin bir caba gostermezler.

    bati ulkelerine ilk geldiginde bunu tuhaf karsiliyorsun, yillar gectikce alisiyor ona gore pozisyon aliyorsun. ornegin bir ingilizle oturup bir konu hakkinda konusurken ikinci bir ingiliz geldiyse, biliyorsun ki gelen ikinci ingiliz konuyu tamamen farkli yerlere goturup seni istemeden de olsa konu disina itecek. bu durumda yavasca cayini bitirip ofise donuyorsun ya da baska birseyle ilgilenmeye basliyorsun. bunu kotu niyetle yapmasalar da muhabbetin dogal akisi seni disari itiyor.

    evet sevgili turkler, yurt disina tasinmak, orada yasamak ve yeni tecrubeler elde etmek heyecanli ve guzel fakat bunun zorlayan taraflari da yok degil. umarim gittiginiz ve yasadginiz yerde mutlu olursunuz.