hybrid yazar2
profili

  • üniversite mezunlarının işsiz kalma sebebi

    temel sebep ülkede son 50 yıldır iktidarda olan sağ partilerin üniversite eğitimini yozlaştırmasıdır.

    iktidarın üniversite kurmayı oy alma mekanizması olarak görmesi sonucunda her ile, ilçeye bir üniversite açıldı. bir yere üniversite kurulursa buna en çok ev sahipleri ile esnaf sevinir. çünkü öğrenci nüfusu sayesinde kazanç kapısı açılır. ancak bu köylü kurnazı vatandaşların hiçbiri yapılan şeyin uzun vadede ülkenin geleceğine ihanet olduğunu ayırt edecek bilinç ve eğitim seviyesine sahip değildir.

    altyapısı, donanımı, teknik imkanı, öğretim elemanı eksik tabela üniversitelerinin açılması o bölgedeki ekonomiyi geçici olarak canlandırır evet, ancak buralardan mezun olan yüzbinlerce genç insanın yetersiz, vasıfsız, kalitesiz bir üniversite eğitimi almasına neden olur.

    bir kente üniversite kurmak için o bölgenin sınai, ticari, kültürel özelliklerine, istihdam ihtiyacına, demografik profiline, ekonomik yapısına dair ayrıntılı etüdler yapılması gerekir. bizdeki gibi ilkokul mezunu üç beş milletvekilinin oluşturduğu derme çatma komisyonlar tarafından karar verilemeyecek kadar ciddi ve liyakat isteyen bir iştir bu.

    üstelik bir ülkede herkesin üniversite diplomasına sahip olması gerekli de doğru da değildir. temel eğitiminizi kaliteli yapar, mesleki eğitimi geliştirirseniz, kalifiye ara elemanlar yetiştirir ve vasıflı işgücü yaratırsınız. lisans eğitimini ise ancak ihtiyaç olan bölümlerde, meslek dallarında, ihtiyacı karşılayacak kadar eleman yetiştirmek için verirsiniz. bunun bir adım ötesi ise doğru düzgün lisansüstü eğitimi vermek ve kaliteli ar-ge faaliyetleri yürütmek, bilimsel bilgi, entelektüel birikim üretmektir.

    kaliteli işgücü sonraki nesilleri daha iyi yetiştirir. bu bir döngüdür. ancak siz hocasız, laboratuvarsız, kütüphanesiz, kampüssüz tabela üniversiteleri açar, milyonlarca genci buralara doldurursanız ancak diplomalı cahiller ordusu üretirsiniz. küresel kapitalist rekabet çağında hiçbir aklı başında şirket sahibi sizin kıytırık üniversitelerinizden mezun işgücüne istihdam imkanı vermez elbette. iş ilanlarında bile yalnızca 3-5 üniversitenin ismiyle eleman aranır.

    dilekçe yazmayı bilmeyen, kitap okumayan, kendi derdini doğru düzgün ifade edemeyen sözde üniversite mezunlarınız varken diğer ülkelerin iyi eğitim almış gençleriyle, işgücüyle aşık atamazsınız. verdiğiniz diplomaların yurtdışında kağıt parçası olmaktan başka bir değeri olmaz. teknoloji üretemezsiniz, girdi yaratamazsınız, bilim yapamazsınız.

    ondan sonra lisans, yüksek lisans mezunu tezgahtarlar, garsonlar, işportacılardan, işsiz ordusundan geçilmez memleket. ancak suç bu gençlerde değil elbet. ilkokuldan üniversiteye kadar iyi bir eğitim alamamış, sorgulamayı, araştırmayı, şüphe etmeyi, okumayı, üretmeyi, demokratik haklarına sahip çıkmayı, birey olmayı içselleştirememiş kitleler olarak bu gençlerin kendilerine böyle bir kader sunan ve bunu "fıtrat" olarak kabullendiren soytarılara oy vermesi, tapınması gayet normaldir.

    cehalet sarmalı böyle işler. cahil kitleler cahiller tarafından yönetilir.

  • cüneyt tanman

    futbolculuğu döneminde sağlam bir defans oyuncusuydu, tekmeye kafa uzatırdı, keşke o kadar sık uzatmasaymış.