otisabi3
profili

  • long tall farkı

    long genel/yatay, tall dikine uzunluk için kullanılır.

    tall tree, long road vb

  • debe

    trafik üretmesi açısından ekşi sözlük'ün işine yaradığı muhakkak olan bu kısım bana, tıpkı kral tv top 20 gibi, uzun zamandır bir şey ifade etmiyor. (zaten işlevsel olarak düşünürsek ismi de dünün en beğenilen entry'leri değil dün en çok şükelalanan entryler (deçşe) olmalı. böyle değerlendirildiğinde, "kimler tarafından en çok şükelalanan?" kısmı daha bir önem kazanıyor.)

    eğer toplamda en çok şükelalanan entryler ile ilgilenmiyorsam özelde en çok şükelalanan entryler ile ilgileniyor olabilir miyim? olabilirim. misal badilerimin badilerinin şükelaladığı entryler ile ilgileniyorum. niye ilgileniyorum? çünkü seçmeye ve takip etmeye değer bulduğum kişilerin seçip takip ettiği kişilerin beğendiği içeriğin de bana bir şey ifade etme olasılığı yüksek görünüyor.

    dahasu seçenekler/ayarlardan bu uygulamaya katılım hakkının tanınmasının mümkün ve makul olduğunu biliyor, kodlanmasının da çok zor olmayacağını tahmin edebiliyorum.

    bu badinin badisi (seçilmiş/daraltılmış çevrenin seçkisi) şeysinin niye hala seçenek olarak sunulmadığını ise bilemiyorum, tahmin de edemiyorum.

    badilerin favladıkları bu ihtiyaca yönelik tek girişim. o da sadece birinci dereceden badilerin favladığı entryleri gösteriyor, badilerin badilerinin seçkisini, yani daha geniş bir müşterek ilgi/muadil ağının beğenisini değil.

    sözlük, bu konuda da, sözlük içi denkler, benzerler, müşterekler arasında sosyalleşme, kaynaşma, birbirinden haberdar olma işini sosyal medyaya devretmiş görünüyor. sosyal medya ise o işi dışarıdan yaparken, mecburen, yazarları toplumlaştırıp kaynaştırma değil bir grup yazarı sivriltip ayrıştırma eğiliminde oluyor. kullanıcılar ve yazarlar aynı düzlemde birbirleri ile değil, seçilmişler ve temsilciler aracılığı ile paylaşımlar üzerinden etkileşmek durumunda kalıyorlar, bu yatkınlığın dışına çıkamıyorlar.

    sözlüğün, toplumsal olarak, en mühim kazanımı kafa dengi kaliteli yazarlar bulup, takip etme, iletişime geçme değil, kafa dengi (ve mümkünse üstü) bir toplum bulma, yaratma idi, öyle de kalmalı.

  • interstellar

    makineye karşı insanı öveceğim derken "insanda yaşama içgüdüsü olduğu için çok daha yaratıcı çözümler buluyor" gibisinden bir akılcılık örneği göstermişti.

    oysa ki insan hayatta kalmaya çalışırken korku ve evhamın emrine girer, en akılcı çözümü değil en garanti gibi görünen ya da en el altında bulunan çözümlere yönelir (bazı siyasetçilerin korku ve kayıp ihtimali sıralayıp, hatta kehanetinde bulunup, sikik seçimlere ittirme gerekçesi de aslen budur).

    ölüm tehlikesi sıkıştırdıkça çözüm ihtimallerin akılda belirmesi ayrı, beliren ihtimaller arasında en doğru seçimi yapabilmek ayrı şey. olasılıkların ayıklanması ve sayılması ve içerinde en yüksek başarı olasılığı olanını bulmak genel programlama; o olasılığı önden belirlenmiş bir süre sonunda şartlarda bir değişiklik olmazsa seçip uygulamak, yani inisiyatif alacak irade gösterebilmek, hususi progralama ile çözülebilecek bir şey.

    insan ve makine aynı seçimde buluşsa dahi uygulamada stres yapmayacak, ödü bokuna karıştığı için eli ayağına dolanmayacak bir makine insandan her türlü daha başarılı olur.

    ama zaten bunu kime diyoruz? "sevginin niye varolduğunu bilmiyoruz, o halde sevginin gücü boyutlar aşırı olabilir" faraziyesini öyküsünün merkezine alan senariste anlatıyoruz. yani kime? müşterisinin inanç ve beğenisini müşterisine satan esnafa.