ellerimusuyor2
profili

  • bu saatte hala uyumama sebebi

    rüyamda bu saatte uyukluyordum kapı çaldı ve korktum. kalktım koridora yürüdüm kapının çelik kilidini kapadım. koridordan odama geçerken ocakta çayı unuttuğumu gördüm. altı yanıyordu. çaydanlıkta su buhar olmuştu. uyanmasam ne olacaktı bilmiyorum ama tesadüfen rüyamda kapı çalmasından ve bu vesile ile ocağı açık unuttuğumu görmemden daha da korktum.

    şimdi ışığı kapayamıyorum. allah'ım çok teşekkürler ama doğa üstü şeyler olmadan yol göster insan tırsıyor. amin.

  • türk kadınının temel sorunu

    ayni anda hem feminist hem de kadinlara hakaret edebilen insanlar olmalari.

    yani aslinda feminizmi bireysel cikarlari icin kullanmalari.

    (bkz: #72493377)
    (bkz: #70448785)
    (bkz: #70905280)

    bu sozde feminist yazar bana ozelden gelip hakaret etmisti, oradan biliyorum ve hakaret etme sebebi "seyma subasi linc edilmesin" gibisinden bir entry girmemdir. hatta feminizm uzerinden yuruyordu, benim feministim dedigim tek entrim yok mesela. nedeni de entrinin en sonunda aciklaniyor.*

    nereye varacagiz? ornege bakarsaniz, yazar "kisa sort giyme, kilolu olmanin kabul edilmemesi, evlilik gelenegi" gibi konularda feminizme basvuruyor. peki neden yukaridaki kadinlara dusman. biri prenses, birinin hayati bir anda degisti, digeri ise standartlarin uzerinde guzel bir kadin. rahatsiz oluyor onlardan. bahsettigi seyleri kendisi icin istiyor. her kadin icin degil.

    turk kadinin temel sorunu budur. feminizmin savundugu dusuncelere her kadin adina degil, bireysel ihtiyaclari adina savunmasidir. ben buna denk geldim ama sozlukte bunun gibi binlerce var.

    turk kadininin sorunu ancak ve ancak feminizmin savundugu her seyi tum kadinlar icin istedigi zaman cozulecektir. ancak o zaman bir dayanisma saglanabilir.

    sikayet ettigi, yakindigi her sey, kendisinin sahip olamadiklarina sahip olan hemcinsine olan gizli dusmanliginin bir sonucudur. yani daha anlasilir bir sekilde kate middleton onu giyiyor bunu giyiyor derken sen bir kadinin ne giyip giymeyecegine mudahale ederek hem de bunu ona turlu turlu hakaretler saydirarak yaparken, baskalarinin senin bir kadin olarak ne giyecegine burnunu sokmasini normallestiriyorsun.

    ozet olarak turk kadinin temel sorunu, feminizmin turkiye'de ikiyuzlu bir hal almasina neden olmasidir. kendisi icin istedigi ozgurlugu, yargilanmama talebini, yasamina karisilmamasi istegini, oldugu gibi kabul edilme dilegini kate middleton, tugba buyukustun, seyma subasi ve niceleri icin istememesidir. nitekim istedikleri hayatlari elde etmis bu kadinlari en basta kendi yerden yere vururken, elestirdigi toplum bireylerinin rolunu aldiginin farkinda bile degildir.

    bu aslinda genel anlamda yasanan bir problemdir. yani sadece turkiye ile sinirli degildir. emma watson'a feminist oldugunu iddia eden bir kadin feminizm uzerinden saldirmisti. bu tur davranislar ancak ve ancak kadinlarin dayanismasi ve erkeklerin de destegi ile hayata gecirilebilecek feminizm hareketinin hedeflerini baltalamakta, akimi itici bir hale getirmektedir. bu tur insanlarin feminizmi kullanarak yaptiklari her davranis toplumdaki her kadina zarardir.

    emma basina gelen talihsiz saldiri uzerine cok guzel bir sey soyledi. "feminizm baska kadinlari dovmeye yarayan bir sopa degildir." ne oldugunu bilmeseler bile sadece su cumleye gore hareket etseler yine katkilari olur ama yok, her seyi kadinlar icin daha iyi bir duruma getirmek, once sahip olamadiklarina sahip olan kadinlara tas atmayi gerektirir. demek ki boyle anlamislar feminizmi...

    sonucta tuba buyukustun oynadigi dizide kivanc tatlitug gibi kazanmiyorsa, senin gidip tuba'ya dil uzatmaman gerek. acik bulacaksan kivanc'in , yasar'in, ahmet'in acigini bul ya da su kadinin asagi goruldugu toplumda bir sure sabret ve sus. bugun kisa sort giyemiyor olman ile, seyma'nin evlilik disi cocuk dogurmasini yargilamanin baglantisi var mesela? veya kapildigi sohret heyecaninin arkasinda ruh hastaligi, delilik araman ile toplumun kadinlarin her davranisi kolayca yargilayabilmesi baglantili. kate middleton kendi para kazanamamis diyor mesela entri. oyle bir sey, tam olarak hatirlamiyorum. kate middleton'in o kadar da becereksiz, yeteneksiz, zengin avcisi falan oldugunu sanmiyorum. william ile nasil tanisiyor bu kiz? kraliyetin cocuklarinin gittigi, itibarli bir okula falan gidiyor olmasi lazim, birlikte zaman gecirdikleri, karsilastiklari bir aktivite, bir organizasyon gerceklesiyor olmasi lazim. oyle olmasa bile, yasamak istedigi yasam kriterine ne sekilde eristigine hic kimsenin dil uzatmaya hakki olmamali. olmamali ki bu tur seyler normallesmesin.

    neyse gereksiz uzattim. ama isin ozeti ikiyuzlu feminizm, kadin hakki savunuculugu anlayisinin normallesmis ve oturmus olmasi turk kadinin temel sorunudur.

    ek:benim feminist olmama nedenim budur. baska hicbir sey degil.