etiketsizbirasisesi2
profili

  • google maps ile para kazanma dolandırıcılığı

    dün öğlen saatlerinde whatsapp'ıma gelen bir mesajla içine çekildiğim dolandırıcılık yöntemidir.

    not1: tüm transfer işlemlerini banka üzerinden iptal ettirdim ne olur ne olmaz.

    not2: eğer ilk seferde şıklı görevi kabul etmeseydim (şıklı görevin ne olduğunu yazımda anlattım) 100 tl cebimde kalacaktı :p

    not3: (şener şen sesiyle oku) aramızda hala bahsi geçen işin dolandırılma riski taşıdığını bilerek ve ne yaptıklarını merak ettiğim için kabul ettiğimi anlamayan hayvanlar var.
    (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=5e0uc7kqqsi)

    öncelikle belirtmeliyim ki ben bilgisayar ve internet teknolojileri konusunda oldukça deneyimli ve bilgili bir insanım. mesleğim de keza bu alanlarla ilgili. bu yüzden başından beri bir dolandırıcılık olacağını tahmin ediyordum ve adımlarımı da buna göre yaptım. 1 tl bile kaybetmedim ancak potansiyel kurbanlara uyarı olarak bu entry'i girmek istedim.

    yöntem ise şöyle işliyor,

    öncelikle whatsapp üzerinden bir mesaj alıyorsunuz ve şu mesajlarla karşılaşıyorsunuz;

    --- spoiler ---

    merhaba, ben "google maps" online mağazasından jessa ve harika bir yarı zamanlı işim var.

    işimiz basit: işletmelerine beş yıldızlı yorumlar eklemelerine yardımcı olarak işletmelerin google haritalar'daki görünürlüğünü artırmak. bu iş cep telefonunuzla yapılabilir

    tek yapmanız gereken google haritalar'a gitmek ve belirlediğimiz satıcıyı aramak. 5 yıldızlı bir inceleme yapın ve bana tamamlanan görevin ekran görüntüsünü sağlayın. 1 iş görevini tamamlayın ve size 50 lira ödeyelim. boş zamanlarınızda kolayca 500-800 lira kazanabilirsiniz. bu işe başlamaya hazır mısınız? işi kabul ediyor musun?
    --- spoiler ---

    görebileceğiniz üzere tam bir dolandırıcı türkçesi ile yazılmış, gerçek olamayacak kadar güzel iddiaları olan bir ileti.

    ben bu mesajı kabul ediyorum diyerek yanıtladım ve devam etmek istedim.
    bana bir google maps linki gönderdi ve linkteki işletmeye 5 yıldız verdiğime dair bir screen shot göndermemi istedi. bu işlemi tamamlamamın ardından 50 tl kazandığımı söyleyerek bir telegram linki ile beraber bir iş kodu gönderdi.

    telegram linkini takip ettim, "auditor-- julia" adında bir hesapla karşılatım ve "size yönlendirildim" dedim.

    karşımdaki kişi aynı berbat türkçe ile bana adım, soyadım mesleğim, yaşım gibi sorular sordu. ardından bir iban numarası istedi. hiç kullanmadığım, seneler önce açtığım bir hesabın iban'ini da gönderince 50tl'lik ödemenin kısa süre içinde gerçekleşeceğini, kendilerine dekont göndermem gerektiğini ve ödeme sırası olduğunu, sabırlı olmam gerektiğini söyledi.

    belli bir süre geçtikten sonra sedat y. adlı birinden 50 tl'lik transfer hesabıma geldi. dekontu julia adındaki şahısa gönderdim.

    bunun üzerine julia, görevi başarı ile tamamladığımı ve yarın (bugün) saat 09:00'da telegram üzerinden bir grup davetiyesi göndereceğini ve yeni linkleri oradan alacağımı belirtti.

    09:00'da bana davetiye geldi ve gruba katıldım. grupta 3 adet link vardı, hepsine 5 yıldız verip julia'ya ekran görüntülerini attım. yine 50 tl kazandığımı ve yakında hesabıma geleceğini söyledi. yaklaşık yarım saat içinde hakan e. adlı şahıstan 50 tl'lik bir transfer daha hesabıma geldi.

    bu noktada "ulan acaba ben mi paranoyaklık yapıyorum, adamlar çatır çatır ödeme yapıyor" demedim değil.

    onlar linkleri gönderir (bu arada bunlara "görev" diyorlar) ben beğenir geçerim 30 saniye sürmüyor, ne gibi bir dolandırıcılık olabilir ki diye düşünüyordum.

    bu şekilde bir süre işlemler devam ederken zurnanın zırt dediği yere geldik. yeni görevler arasından 1 tanesi, 5-6 farklı şıklı bir şekilde iletilmişti. 100 tl gönderene 170 tl işte 300 gönderene 450 tl, 1000 tl gönderene şu kadar geri ödeme yapıyoruz gibi şıklara sahipti.

    julia'nın söylediğine göre bu görevi yapmak zorunluymuş. dedim peki adamlar zaten 100 tl gönderdi bana, vereyim onu en ucuz olan seçeneği gerçekleştireyim, bakalım ne çıkacak...

    julia'ya "görev a"yı seçtiğimi söyledim, o da bana 100 tl'lik ödemeyi berkay k. isimli şahısa göndermemi söyledi. bu işlemi de gerçekleştirdim ancak arada upro2.vip* adresli bir siteye üye olmamı söyledi. oldukça basit ve amatörce hazırlanmış bir üyelik kayıt formundan üyeliği gerçekleştirdim.

    *bir kripto borsası bu arada, oldukça düzmece bir sisteme sahip.*

    buradan kendi ibanıma para çekim işlemi yapmamı söyledi. bunu da gerçekleştirdim.
    bunun ardından 170 tl'lik ödemeye hak kazandığımı söyledi.

    yine ödemelerin sırayla yapıldığını ve sabırlı olmam gerektiğini de ekledi. bu ödemeleri beklerken yeni görevler de gelmeye devam ediyordu.

    bu görevleri bir kaç saniye içerisinde gerçekleştirip kendi işimle ilgilenirken bir şıklı görev daha geldi. julia yine zorunlu olduğunu belirtti.

    önceki ödemeler daha elime ulaşmamışken şıklı görevleri yapmam mümkün olmayacaktı, çünkü belli ki dolandırılma bu işlemin ardından başlıyordu.
    bu görevi yapmayacağımı söylediğimde ise ;

    "artık para kazanmak istemiyorsanız, gruptan ayrılmayı seçebilirsiniz, para kazanmak ya da kazanmamak sizin özgürlüğünüzdür"

    şeklinde bir mesaj attı. ben de "önceki ödemelerimin gelmesi halinde devam edebilirim, söylediğiniz gibi sabırla bekliyorum". dedim.

    bu noktadan sonra önceki ödemelerin geleceğini sanmıyorum.

    bir kaç kişiyle para transferi yaparak bu dolandırıcılık olayından sıyrılmış bulunuyorum.

    bu arada davet ettikleri grupta onlarca kişi var, mesajlar atıyorlar ve hepsi yine berbat türkçelerle yazılmış mesajlar. üstelik aynı berbat türkçeyle yazılmış mesajları gün içinde tekrar tekrar atıyorlar.

    bu mesajlara güvenip basit işlerle çok paralar kazanabileceğini düşünenler varsa umarım önce "bi google'a gireyim de bununla ilgili kimse bir şey yazmış mı" deyip bu entry'mi görürsünüz.

    edit: imla

  • alternatif aykut kocaman ağlama cümleleri

    uzun top oynadığımızı bildikleri için maçlarımızı rüzgarlı günlere ayarlıyorlar.