denizci145
profili

  • radar cezalarında eşeğin şeyine suyun kaçırılması

    bugüne dek 500bin km den fazla şehir içi, şehir dışı, otoyol, yurt dışı yol yapmış ve ne hız ne de ışık ihlali cezası almamış biri olarak söyleyeceğim şey şu.

    trafik hız tabelaları son derece özensiz, gelişigüzel, eksik, yetersiz, bazen de gereğinden fazla.

    bunlara örnekler vereyim.

    uzun bir süre gittiğim bir yol vardı. tem ile e5 i birbirine bağlayan genişçe bir yol. e5 e 2km kalmışken yol üzerinde her 100-200 metrede tabelalar şöyle. 100 km 90km 70 km 90 km 50 km 90km. bu arada son noktaya kadar yol üzerinde tek bir ayrım bile yok, yol neredeyse düz. 200 metre mesafede hızın 100den 90 ve 70 50 ye düşüp tekrar 100 e çıkarmanın anlamı ne? tabelayı bol bulmuşlar dizmişler yol üstüne. yıllarca öylece kaldı.

    şehirler arasındaki yollar, duble yollar, bölünmüş yollar. bu yolların çoğunda hız tabelası yok. ben o yolun duble yol, bölünmüş yol olduğunu anlayıp hızımı ona göre ayarlamam mı gerekiyor? hız ne ise yazılmalı. eğer bakarak anlamam gerekiyorsa otoyollarda belirli aralıklarda 120 ya da 140 km hız tabelası daha gereksiz. herhalde otoyolda araba kullandığını ve hız sınırının en fazla 120-140 olduğunu bilmeyen yoktur.

    bölünmüş yollardaki dönel kavşaklar. buraya konan hız tabelaları en gereksiz olanlarından bence. ya da konacaksa doğru düzgün konmalı. hız 100 km iken kavşağa 1 km kala 90 sonra 70 ve kavşakta 50 ye kadar düşüyor. sonra?? sonrası yok. madem hız sınırı tabelası koydun, kavşağı geçtikten sonra da ya siyah çarpı koy ya da hız sınırını tekrar 100 km gösteren bir tabela koy. tabelalara uyan sürücüler için eziyetten başka bir şey değil. bana göre bu tabelalar gereksiz. dönel kavşaktan 1 km geride kavşak tabelası bir de kavşaktan 500 m geride 70 km tabelası koy, bitti gitti.

    bir diğer sorun, 100 km hızla giderken yerleşim yerlerinin girişinde hızın 50 km ye düşmesi. burada bana göre 2 sorun var. sorun hızın 50 km olması değil. siz 50 ile en sağdan giderken tırlar kamyonlar üstünüze geliyor. çekilen stres katlanılır gibi değil. madem şehir içi hız sınırı var, doğru düzgün denetleme yapın, herkesi kurala uymaya zorlayın. şimdiye dek şehir içinde bir kez denk geldim ve benim araba dahil yoldan geçen en az 20 arabayı kenara çektiler. plakaya bile bakmadılar. doldur boşalt uygulaması. çünkü biliyorlardı ki tüm arabalar 55 km yi geçmiş. kenarda ellerindeki listeden tek tek kontrol ettiler ve o konvoydan bir tek benim arabaya yol verdiler. geri kalan hepsi cezayı yedi. ama o yolda aracımı sollayan sollayana, ben de sinir stresle araba sürmek zorunda kaldım.

    yerleşim yerleri ile ilgili diğer sıkıntı ise, yerleşim yerinin nerede bittiğine dair neredeyse hiçbir yerde tabela olmaması. yerleşim yeri bitmiş ama hala 50 ile gitmeye devam. hızı 100 km ya da yasağın bittiği siyah bir tabela olmalıydı.

    bir diğer sorun, sabit yol üstü radarları. yolun hız sınırı 100 km, yani radarın da 110 km ye göre ceza yazması lazım. saçmalık şu ki, radarın olduğu çelik konstrüksiyonun olduğu yerde hız sınır 50 km yazıyor. bir sürücü ne yapabilir bu durumda. radar önceden görüyor fakat hız tabelasını 100 metreden daha uzakta algılayamaz. sert fren yapsa arkadaki tır üstünden geçecek. sürücüler böyle ani hız tabelalarına maruz kalmamalı. tabela en az 200-300 metre geriye konmalı ve ona göre hız önceden ayarlanmalı.

  • columbia türkiye boykotu

    vergiyle falan alakası yoktur.

    alışmışlar memlekette parası bol bir kesim var. onlara ne kitlersek kardır anlayışı var.

    örnekler verelim.

    alışveriş sitemiz. amazon.de
    ayakkabımız adidas beyaz erkek koşu ayakkabısı ıd9432 x_plrboost cblack/g

    amazon almanya fiyatı 119.99 eur. yaklaşık 4000 tl. görsel

    şimdi boyner den aynı modele bakıyoruz. 3699 tl. yurt içinden almak daha ucuz
    ( amazon getirirken vergi vs ekliyordur herhalde) görsel

    ikinci örnek camper ayakkabı
    amazon almanya fiyatı 126euro. yaklaşık 4000 tl görsel

    boyner de fiyatı 4999 tl görsel

    şimdi columbia dan bir ayakkabı
    amazon almanya fiyatı 93 eur, yaklaşık 3300 tl görsel

    yurt içi fiyatı ise 7700 görsel

    2 katından fazla. dediğim gibi zengin bir kesim var nasıl olsa üçe beşe bakmaz, ne fiyat koysak satarız diye düşünmüşler.
    vergi konusunu hikaye olduğu başka markalara bakarak anlaşılıyor.

    bir ilave daha yapayım. biz ürünleri alırken birer adet son kullanıcı olarak alıyoruz. onlar ise toptan aldıkları için en az %50 de oradan kazanıyorlar. ona rağmen tek tek aldığımız ürünler onların toptan aldığı ürünlerden en az yarı yarıya daha ucuz.

  • sarı ışık veren ampul vs beyaz ışık veren ampul

    ışık ana renkleri kırmızı, mavi ve yeşil den oluşur. bu 3 rengin karışımı ile diğer renkler oluşur. her 3 renk varken oluşan renk ise beyazdır. diğer renkler bu ana renklerin belli oranda karışımı ile oluşur.

    kitaplardaki ana boya renkleri sarı, magenta ( pembe), ve cyan (turkuaz-soluk mavi) den oluşur. 3 renk karışınca siyah elde edilir. diğer renkler bu ana renklerin belli oranda karışımı ile oluşur.

    konu ışık olduğu için 3 ana rengin karışımı ile beyaz ışık oluşur. kırmızı yeşil ve mavi.

    5000k ve üzeri beyaz ışık
    soğuk beyaz ışık, gün ışığına yakın ışıktır. aşırı beyazdır 5000k ve üzeridir. bu ışık ayrıntı, detay getiren yerlerde kullanılır. çalışma ofisleri, mağazalar, gibi yerlerde kullanılır. dikkati arttırır. ancak bu aşırı beyaz renk içinde çok fazla mavi renk içerdiği için bir süre sonra gözleri yorar, baş ağrısı yapar, uykusuzluk ve uyuyamama sorununa neden olur.

    4000k gün ışığı
    ofisler, evde çalışma odası, mutfak, banyoda tercih edilmesi gereken ışıktır. hem detaylı, ince işlere uygundur, hem de gözleri yormaz. içindeki mavi yoğunluk daha azdır.

    2500-3000k sıcak ışık.
    evde oturma ya da yatak odasında tercih edilmesi gereken ışıktır. hem etrafınızı rahat gördüğünüz gibi mavi ışık az olduğu için gözleriniz uzun süre ağrımadan kitap okuyabilir, ya da yorgunluk hissetmezsiniz.

    cep telefonlarında ya da bilgisayarlardaki mavi ekran filtresi, ya da gece ışığı seçeneği de kırmızı yeşil mavi ana renklerinden mavinin şiddetini azaltarak bir çeşit renk sıcaklığını düşürerek ekranı biraz sarıya yakın sıcak renge dönüştürür.

    uzun süreli cep telefonu ya da pc kullanıyorsanız mavi ekran filtresini aktif ettiğinizde hem gözleriniz ağrımaz, hem de çok daha uzun süreli cep telefonu ya da pc kullanabilirsiniz. mavi ışıktan kaynaklanan uyuyamama sorununuz da ortadan kalkar.

  • 6 şubat 2019 sp reklamının yasaklanması

    6 şubat 2019 sadet partisinin hazırlattığı reklamın yasaklanmasıdır.

    --- spoiler ---
    temel karamollaoğlu

    filmdi, gerçek oldu! organize bir şekilde yapılan baskılar sonucunda “sülün osman” reklamımız yayından kaldırıldı. takdir, milletimizindir!
    --- spoiler ---

    ilgili link ve video için

    --- spoiler ---
    galata köprüsüne adım atan herkesten geçiş ücreti aldı. tabii o zamanlar köprüden geçmeyenler para ödemek zorunda değildi.
    --- spoiler ---

  • kanuni sultan süleyman salağın tekiydi

    daha ortaokulda okurken farkettiğim bir gerçek.

    ders kitabında okuyoruz. kanuni, batılılar muhteşem süleyman demiş, topraklar en büyük sınıra ulaşmış, sonra bir de icraatlara baktığımda...

    fransaya başımızın belası batana kadar kapitülasyonların verilmesi, 3 kıtaya hükmeden koca cihan imparatoru ama viyana'da bozguna uğraması, giritde bozgun, hint okyanusunda seydi ali reisin sefil olması, tek doğru düzgün haritacı piri reisin bir ayağı çukurdayken idamı, ukraynalı hürreme zaafı, en aklı başında oğlunu öldürtmesi, en işe yaramaz oğlunun başa geçecek yolu açması.