savci5
profili

  • selman öğüt

    30/11/2023 tarihli resmi gazetede ilan edildiği üzere esenyurt üniversitesi rektörü olarak atanmıştır.

    canım ülkem adeta bir çin kerhanesi.

  • avukatların danışmanlık ücreti istemesi saçmalığı

    bir kişinin ölümüyle sonuçlanan bir vinç kazası olayında, vincin şoförü ve yanında 3 aile üyesi ofisimize geliyor. olayı anlatıyor, ne olabileceğini anlatıyorum. yaklaşık bir buçuk saat.

    kusuru olmadığını düşündüğümü, kyok verilebileceğini, dava bile açılırsa beraat edebileceğini söylüyorum. birkaç meslektaşla daha önce görüşmüşler, müebbet alabilirsin/bunun yatarı çok olur hemen ilgilenelim demiş arkadaşlar. nasıl olur avukat bey başka avukatlar böyle demiyor, dedi. bu elbette onların takdiri, olayın oluş şekli itibariyle ben böyle neticelenir diye öngörüyorum dedim. ailesi, avukat bey içimizi ferahlattın allah razı olsun diyor.

    çıkarken borcumuz ne avukat bey vaktinizi aldık dedi. allah allah dedim yav biz biri bir şey sorunca para mı alıyorduk? halbuki vaktimiz ne kadar da önemsizdi bizim, ne parası. şaşkınlıktan ne diyeceğimi bilemedim, geçmiş olsun bir şey ödemenize gerek yok dedim. o kadar alışmışız ki bedava konuşmaya, insan hazırlıksız yakalanıyor. halbuki bir şekilde insanlar rahatladı bu konuşma sonrası. bazen de üzülüyorlar tabii.

    velhasıl. bir 6 ay sonra yanlışlıkla bu kişiyi aradım. aradığımın farkında bile değilim. tabi sonra aramışsan konuşuyorsun. sordum, ne yaptınız diye. avukat bey bir tanıdık avukat vardı onunla anlaştık, biraz pahalı oldu ama sağ olsun dosyayı kapattırdı; yoksa çok ceza alacakmışım dedi. 40.000 tl ödemişler, dosyada kyok verilmiş :).

  • akçakoca müftüsünün skandal sözleri

    sayın hocam bir göçmen olarak hakkım size haram zıkkım olsun. inşallah cehennemde bok sote yersiniz.

  • 30 aralık 2017 evde alkol üretimine düzenleme

    bir akraba olur; bütün ailenin huzurunu kaçırır, borca sokar, kavga çıkarır ya işte devlet o akraba.

    araba alacaksın “enişte ya bana da 2 tane al” diyor. bira alacaksın “enişte 3-4 tane de bana al” diyor. ev alacaksın “enişte sana 0+0 500 bine olur” diyor.

    tanım: sömürgeci devlet faaliyetidir.

  • google drive'ın fotoğrafları taraması

    üst edit: arkadaşlar 05.01.2015 yılından beri drive'a para ödüyorum. o tarih, 2. taşınabilir hddmin de bozulması nedeniyle canıma tak eden ve dosya kayıplarımı telafi etmek üzere drive'a dosya yüklediğim ilk tarih. ödediğim para da aylık 5,79 tl. lütfen "bedava, ücretsiz kullanıyorsun bir de üstüne şikayet mi ediyorsun, ne bekliyordun, ücretsizse ürün sensin" gibi mesajlar atmayın. "5,79 ödüyormuşsun o paraya bu kadar gizlilik" diye de atmayın; ücreti belirleyen google benim suçum yok :) . 28 lira ödediğim de oldu 3 aylık bir dönem; fiyatla değişen bir şey olmuyor.

    --

    uzun bir süredir kullandığım drive hesabımda biraz önce keşfettiğim korkunç durum.

    bir bankadaki hesabıma bakmak için internet şubesine girdim. üzerinden yıllar geçmiş; şifremi falan hatırlamıyorum. eskiden tuttuğum, içerisinde kart bilgilerimin, şifrelerimin, hesaplarımın olduğu bir dosyam vardı belki o duruyordur diye drive arama kısmına "banka adı"nı yazıp arama yaptım.

    sonuçlar:
    foto 1
    foto2

    tabi bundan sonra başka kelimeleri de aradım:

    deneme 1 kelime: ekşi
    deneme 2 kelime: dram
    deneme 3 kelime: gittim
    deneme 4 kelime: vay amk

    bakın, benim kendi gözümle dahi zor seçebildiğim yerlerden; whatsapp konuşmalarımdan, türkçe karakterler dahi olmadan eşleşen kelimelerden, alınan ss'lerden dahi her türlü kelimeyi seçip sonuçları çıkarabiliyor.

    normal şartlarda pdf, doc vb uzantılı yazılı dökümanlar taranıyor ona eyvallah ancak fotoğrafların içerikleri dahil olmak üzere yapılan aramalarda sonuç çıkarmasıyla ben ilk defa karşılaştım.

    "cia-fbi-nsa beni izliyor, eyvah ne olacak" derdinde değilim; fotoğraflardaki ayrıntılara dahi bir şekilde ulaşılabiliyor ve bu hem kişisel gizlilik adına hem de ileriye dönük olarak güvenlik vb. bir çok şey adına oldukça korkunç bir durum.

    bir süredir google'ın telefonlar aracılığıyla dinleme yaptığı; yazıp çizmesek de bir şekilde konuştuklarımızla internette karşılaşıldığından bahsediliyordu. bir başka mesele de içerikleri taramakmış demek.

    drive hesabımda en az 60gb'lık fotoğraf var. videolar, dosyalar bilmem neler; %90'ını hatırlamıyorum bile. şükür yine abes bir şeyler yok; kul-köle edecek şeyler yok ama fotoğraftaki yazılara dahi ulaşılması oldukça rahatsız edici.

    big google is watching us.

    not: bu entry uykusuz bir şekilde, açık tek gözle yazılmıştır; edit hakkı saklıdır.

    edit:

    1- kullandığım drive hizmetini "ücretsiz" olarak kullanmıyorum. "bir şey ücretsiz veriliyorsa ürün sizsiniz" blabla kısmı uygun bir yorum değil: faturalar

    2- gizlilik sözleşmelerini tekraren okudum; verilerin kullanımı drive alanı için "kişiselleştirilmiş kullanım" olarak geçerli. yani bunlar reklam olarak, proje olarak, fikir olarak vb. şekilde kullanılmıyor. google'ın taahhüdü "gizlilik, koruma, saklama" olarak söz konusu. dökümanların taranması mümkün. kaldı ki yukarıda da bahsettim, yazılı dökümanlar için herhangi bir sorun yok; şifreli olanlar zaten taranamıyor. benim dosyam da şifreliydi, dolayısıyla google bunu içerik olarak tarayamıyor. aynı zamanda fotoğrafların da telefonlardaki konum, senkronize işlemleri ve benzer diğer şeyler dışında taranması mümkün değil. bunlar google'ın fotoğrafların kişiselleştirilmesine yönelik olarak uygulaması "fotoğraflar" üzerinden yüklenen dosyaların, yüz tanıması yoluyla ayrı ayrı dosyalanması şeklinde kategorize edilebiliyor. apple'ın fotoğraflar uygulamasında yaptığı gibi. google tüm yüklenen dosyalar üzerindeki mülkiyeti kabul etmekle birlikte bunların hiçbir şekilde pazarlanma amacıyla kullanılamayacağını da taahhüt altına almış bulunmakta.

    3- google fotoğraflar uygulamasını kullanmıyorum; bilgisayarım ve telefonumla herhangi bir şekilde senkronize değil. android bir telefonu hiç kullanmadım. tüm gizlilik ayarlarım drive'ı ilk satın aldığımdan beri en uygun şekilde düzenlenmiş halde. çünkü paranoya olarak değil, gizliliğe verdiğim önem sebebiyle tüm ayarlarımı en kapalı şekilde uygulamıştım; kontrol ettim, hepsi de aynen öyle. bunun yanında, çift koruma-anahtar girişler vb. her türlü ek şifreleme de söz konusu. fotoğraflar uygulaması

    4- içeriklerimde başımı belaya sokacak hiçbir şey yok. "cia peşimde" tribinde de değilim. hatta vaktini ayıran kişi de gayet keyif alır anılar silsilesinden. drive'ın bu şekilde çalışması hoşa gittiği, işe yaradığı kadar da rahatsız edici. yukarıdaki 3. fotoğraf gayet eski, okuması dahi zor ancak google bunu dahi algılayabiliyor. whatsapp'ın neler yapabildiğini düşünmek dahi istemiyorum şuan.

    google sözleşmelerine dair çeşitli linkler:

    drive hizmet şartları
    drive hizmet şartları 2
    google hizmet şartları
    google gizlilik politikası