drajalo3
profili

  • 1 ağustos 2021 çökertme yangını

    santrallerle ilgili bilgi kirliliği var. sektörün içinden biri olarak bilgi vereyim istedim. termik santrallerin yanmasi büyük bir patlama olacağı ve bölgenin elektriksiz kalacağı anlamına gelmez. iletim dağıtım hatlarında sıkıntı olmadığı sürece o bölge başka bir bölgeden beslenir. teorik olarak istanbul'dan, maraş'dan bile beslenebilir. (enterkonnekte sistem) pratik olarak da yakınlardaki problemsiz hatlardan beslenir. yani o santraller o bölgede elektrik olması için elzem değil. santrallerde ise jeneratorler ve uretim/depo kismindaki hidrojen, yangin santrale ulasmadan havaya atilirsa büyük patlama falan olmaz. ufak tefek bölge için onemsiz patlamalar olur, kömür santralleri olduğu için yangın uzun süre sondurulemez. yani santrallerin yanmasi abartıldığı kadar büyük tehlike değil. her ne kadar özel sektör santrali de olsa milli servet tabii, yazık..

  • 2 aralık 2019 uludağ'da kaybolan dağcılar

    hayatımın bir döneminde 10 yıl kadar gönüllü arama kurtarma ile uğraştım. deprem, boğulma, kaybolma, kaza, yangın vs. çokça operasyona katılmışlığım var.

    insan üstü gayretle günlerce zor şartlarda hayata tutunanı da gördüm, a şehrinde ararken 50 km uzakta b şehrinde ortaya çıkanı da.(adam karısına dağa mantar toplamaya gidiyorum diyerek çıkmış, meğerse tren ile başka şehire çapkınlığa gitmiş). karısı çıplakken depreme yakalanıp enkazda sıkıştı diye enkaza kurtarmacı sokmak istemeyen koca'yı gördü bu gözler.

    karlı-sisli havada arama yapmak tam bir işkence, kayıp şahsı bulmak piyango. karlı bir günde domaniç'de düşen f-16 pilotunu aramıştık. merkeze koordinat bildire bildire gidiyoruz, bir sonraki gün başka bir ekip buldu uçak enkazını ve pilotu. bizim 2 defa aradığımız yerde bulmuşlar. o kadar kar ve sis vardı ki, hava da karanlık olunca muhtemelen üstünden basıp geçmişiz belli ki, haberimiz olmamış. yani bunları bildikten sonra ben bulunamayışlarına çok şaşırmıyorum.

    aile ve yakınlarının da çok bilgi sakladığına, yetkili makamların da işi kişisel/siyasi çıkar çatışmaları sebebiyle zorluk çıkardıklarına da çokça şahit oldum. arama - kurtarma konusunda ciddi hatalar yapıldığını da adım gibi biliyorum. biz de yaptık çünkü başlarda.

    özellikle gönüllü arama kurtarmacılar bu tip operasyonlarda insan üstü gayret sarfediyor, bunu bilin. başkasının hatası yüzünden kendi hayatını riske atıyor. işinden gücünden uzak kalıyor. biz kahve içip, ekşide bu başlığı okurken onların çektiği çileyi düşünün.. kurtarmacı da operasyon esnasında sorgular kendini.. bazen vazgeçer, bazen aşırı motive olur, hata yapar, hata yaptırır... insan nihayetinde..

    çalışmalara ara verilmiş diye kızanlar var. kaç gün oldu, bu insanların evi barkı, işi gücü var. uzun dönem fiziki yorgunluğun ve kayıp şahısların bulunamamasının moral bozukluğu var. kurtarmacılara yüklenmek hata.

    yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı bu arkadaşlar canlı bulunsa da çok şaşırmayacağım. ama ben kötü haber bekliyorum.

    bir de şöyle bir şey var sıkça gözlemlediğim. kayıp yakınları kayıplarından umudu kestikten sonra cansız bedenleri bulununca da psikolojik olarak çok rahatlıyorlar. dışarıdan gören çok yadırgar, sanki canlı bulunmuşlar gibi seviniyor aileler derler, o derece. bu yüzden o bedenlere en kısa sürede ulaşılmalı, canlı ya da cansız.. .

    uludağ da insanları çok yanıltan bir dağ. insanlar ciddiye almazlar, ama hava koşulları çok sık değişir ve çok aldatır. benim de kötü tecrübelerim var uludağ ile ilgili. belli ki bu arkadaşlar da ciddiye almadılar.. burada yorum yapanlar da "sanki everest mi", "küçücük dağ" "2000 metrelik tepe" gibi talihsiz şeyler yazıyorlar, yaşamadan bilemezsiniz.. umarım tecrübe etmek zorunda kalmazsınız. arkadaşların şansı bol olsun...

  • google'dan çalışıp gelen hasta

    bu sayede abim testis kanserinden ölmekten kurtuldu. oysa ki doktor buz koy geçer demişti!! neyseki biz google'dan araştırdığımız kadarıyla ona inanmayıp başka doktora gittik ve abimin kanser olduğunu öğrendik.

    yani doktor ve ünvan seviciler burada hiç artistik yapmasın.. kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını düşünüyorsanız bol bol araştırın, sorgulayın..

    her doktor gregory house değil emin olun..