5076
profili

  • 13 eylül 2023 meksika hükümeti uzaylı ifşası

    ingilizce bile bilmeden "dalınmaması" gereken konu.

    meksika hükümetinin bir şey sunduğu, onayladığı filan yok."bilim adamı" jaime maussan (ufologist ahah) kongreye sunum yapıp bir iddiada bulunuyor. yıllardır üçkağıtçı olarak adı çıkmış. zamanında bebek cesedini uzaylı diye kakalamaya uğraşmış bir zırtçı. fazla da uzatılacak bir konu değil. gidin 2-3 sayfa reddit okuyun da.

  • istanbul'un en dik yokuşları

    istanbul'un emlak değerinin kabaca yarısını sağlamaktadır. düşünürseniz.

  • macbook pro

    madem sıvı dökülmesi konusu açılmış, kullanıcılarına bir not da benden:

    birkaç hafta önce üzerine bira döktüm. marka-model lazım ise: bomonti filtresiz...

    dökülen miktar fazla değildi, takriben 40-50 cc kadar klavye üzerine geldi. o an ekran açıktı ve dökülür dökülmez imlecin ekranda kendi kendine salvo yapmasından biranın içeri temas ettiği belliydi. hemen o an elimle klavye üzerindeki birayı silip, aleti kapattım. peçete ile olabildiğince silip, ters çevirip bolca salladım, birkaç damla da öyle geldi.

    sonrasında üzerine bolca pirinç döküp kimsenin ellemeyeceği bir dolaba kapattım. 4 tam gün hiç ellemedim. kimi forumlarda kapalı ve korunaklı yapısı nedeniyle içerdeki sıvının birkaç günde zor kuruyacağından bahsediliyordu; en ufak şansım bile varsa, beklemem lazım diyerek bu kadar bekledim.

    4. günün şafağında; mbp açıldı. klavyesinin kuruyan bira yüzünden çıtır çıtır etmesi dışında en ufak bir terslik yapmadı. o da 1-2 güne geçti gitti.

    herkes bu kadar şanslı olmayabilir ama böylesine primitif yöntemle de olsa maliyetsiz kurtardım. basitçe:
    1. sıvı döküldüğü anda power tuşuna basılı tutarak aleti kapatın. bundaki hızınız, devrelerin ve anakartın yanmaması açısından ölümcül öneme sahip. sıvının tamamen kuruduğuna emin olmadan da sakın ha "bir şey oldu mu bakayım" diyerek açmayı denemeyin.
    2. saç kurutma makinesi gibi bilgisayarı tamamen pert edecek fikirlerden uzak durun. peçeteyle kurulayıp, ters çevirip hızlıca sallayın.
    3. bana şans mı vurdu yoksa işe mi yaradı bilmiyorum ama: tüm makineyi pirince yatırın. normalde cep telefonlarına uygulansa da, en ufak bir şans varsa neden denemeyesiniz?
    4. en az 3 gün o şekilde bekleyin. düz adam çözümü, ama belki sizi de kurtarır.

  • chp'nin sürekli ortalığı karıştırması

    (bkz: tatava yapma engelle geç)

  • kredi çekip araba almak

    finansal olarak en berbat tercihlerden biri.

    niye? kredi çekerek başka şeyler yapmaktan ne farkı var:

    1. kredi çekip ev, arsa alırsanız... bunlar zaman içinde değerlenen varlıklardır. ödediğiniz faiz, sermaye ve rant getirisi ile beraber düşünüldüğünde önemsiz kalır.

    2. kredi çekip iş kurarsanız... benzer şekilde, işin getirisi ile faiz karşılanabilir.

    ama... yurtdışı gezisi, iphone 8slx veya dodge viper almak için kredi çekerseniz; bunlar finansta "değer kaybeden" varlıklardır ve ödediğiniz faiz bu değer kaybıyla birleşerek mali refahınızı rencide eder.

    özet: çook elzem değilse, araba veya diğer tüketim mallarını krediyle almayın. biriktirin, kendi paranızla alın.

  • kredi çekerek iş kurmak

    kapitalizmin nasıl işlediğinden bihaber memur kafasına göre yanlış yol. bunu diyen adam zaten hayatı boyunca maaşlı çalışır, sonra da ben neden zengin olamadım diye bakar durur.

    krediyle bal gibi de iş kurulur kardeşim. "kapital" maaşla biirkmez. fırsatı gören girişimci borç alır yatırım yapar. kazancıyla da faizini ve anaparasını ödemeye başlar ve işini de büyütür. ha bu girişimci yanlış yatırım yapmıştır, işi yönetemiyordur; o zaman iş elbette batar. kredi çekti diye batmaz ama.