darkrad2
profili

  • donald trump

    kendisini seçim campaign'ine başladığından beri takip ederim, hillary clinton'u da o şekilde. hillary clinton melekleştirilmeye çalışılırken donald trump'ın karikatürize edildiği doğru. hatta bir dönem donald trump sırf hillary clinton seçimlerde herhangi bir cumhuriyetçi adayı yenebilsin diye clinton tarafından ön seçimlere sokuldu'ya kadar varmıştı olay, ancak durum öyle değil.

    bu yazımda donald trump'a karşı yanlış bilinenleri düzeltmek isterim, çünkü yanlış bilinen çok şey var.

    - kendisi göçmen karşıtı değil, illegal göçmen karşıtı. amerika'da göçmen sorunu değil, illegal (kayıtsız, sınırı sınır kapısından geçmeyen) göçmen sorunu var ve bu illegal göçmen sayısı şuanda milyonları buluyor. amerika'daki şuanki politika illegal göçmenlerin vatandaşlık alıp amerika'da kalmasını olası kılıyor, trump'ın dediği şey önce bu göçmenleri deport edip, ardından duvar inşa edip o duvardaki kapıdan 'yasal' bir şekilde geçmelerini sağlamak. kendisinin bahsedildiği gibi game of thrones'taki wall gibi bir duvar inşa edeceğini ben de açıkçası sanmıyorum - amerika meksika sınırı da öyle bir yapıya müsait değil. ancak mevcut sınır güvenliğini arttırması ve adeta bir duvar gibi korunması dolayısıyla illegal göçmen sayısının azalması vaadini yerine getirdiği anlamına gelecektir.

    - kendisi mülteci karşıtı değil, kim olduğunu bilmedikleri mülteci karşıtı. adam açık açık kim olduğunu bilmediğimiz adamları almayalım, eğitimli düzgün kişileri testten geçirip alalım diyor. türkiye 2 milyon 3 milyon kim olduğunu bilmediği insanı ülkesine kabul edebilir, ancak diğer ülkeler kendi ülkelerini böyle bir risk altında bırakmak zorunda da değil.

    - kendisi müslüman karşıtı değil, 'radikal islam' karşıtı. yani el kaideler isislerden, inançlarına ters olduğu için gece kulübü basıp onlarca kişi öldürenlerden bahsediyoruz burada. siz bu hareketlerin karşıtı değilseniz bilemem. direkt islam karşıtı olan evangelistlerin sevgilisi için (bkz: ted cruz)

    - amerika için en büyük tehdit olarak campaign'inin başından beri müslümanları veya isis'i değil, çin'i ve meksika'yı gösteriyor. özellikle çin'in ekonomik ve ticari olarak amerika'dan çok fazla faydalandığını belirtiyor ve bunun için amerika'nin 'aptal müzakerecilerini' suçluyor. hatta bunla ilgili de bir sözü var : "free trade can be wonderful, if you have smart people on your side but we have people that are stupid "

    - kendisi öncelikli olarak amerikan şirketlerinin amerika'da üretim yapması gerektiğini düşünüyor, bu konuda daha yeni meksika'da fabrika açan ford'u suçluyor, başkan olunca yurtdışında üretim yapan şirketlere çok büyük vergiler koyacağından, isteseler de istemeseler de herkesi amerika'da üretim yapmaya zorlayacağından bahsediyor. dolayısıyla böyle bir adamın şirketler tarafından destek görmesine imkan yok. şirketler tarafından desteklenen aday için (bkz: hillary clinton)

    - şu sıralar amerika basınında rusya'nın onu başkan yapmak istediği, o sebeple demokrat parti e-maillerini hackleyip internete verdiklerine dair bir geyik dönüyor. o da külliyen saçmalık. clinton'un yönetiminin obama'nın 3. term'i gibi bir şey olacağını unutmayalım, obama döneminde rusya hiç olmadığı kadar rahat davranmıştır, kırım'ı ilhak etmeler, suriye'ye asker göndermeler.

    - kendisi suriye ve ortadoğu politikasını ısrarla açıklamıyor, demokratlar bunu kendisinin bir politikası olmadığına yorarken kendisi "bir planım var ancak bunu siz bilmiyorsunuz, siz bilmediğiniz gibi isis de bilmiyor. sadece buradan bunun iyi bir plan olduğunu anlayabilirsiniz" diyor.

    son olarak kendisiyle ilgili artı ve eksileri kendimce belirteceğim.

    artılar
    - politikacı olmaması, adam bariz bir şekilde açık sözlü.
    - gücü elinde bulunduran herkese zıt gidiyor, tüm şirketler/araplar başta olmak üzere diğer devletler clinton'u destekliyor.
    - mülteci/göçmen politikası amerika'nın yararına politikalar : america first.
    - politikacı olmamasına rağmen politika'nın gidişatını değiştirerek çok basit şeylerle kendisine avantaj sağlıyor, bu basit şeylerden bir tanesi rakiplerine taktığı lakaplar, siz seviyesiz ayy bu ne biçim politikacı diyebilirsiniz ama 1. bu lakaplar insanların aklında o kişiyi o lakapla özdeşleştiriyor ve başarılı oluyor 2. türkiye'deki politika çok mu politika diye sorarlar adama.
    bu lakaplardan bazıları
    - - low energy bush
    - - little marco
    - - lyin' ted
    - - crooked hillary (bazen hillary rotten clinton)
    - son olarak belki de en büyük artısı, bu adamın 20 senelik 30 senelik videolarına bakarsanız youtube'da, bugün söyledikleriyle aynı şeyleri söylediğini görürsünüz. yani bir çok kişinin bahsettiği gibi oy toplamak için ağzına ne gelirse söyleyen biri değil, adam 20 sene önce söylediği şeyi söylüyor. video
    - hillary clinton değil.

    eksiler
    - büyük ihtimalle söylediği kadar zengin değil ya da vergi kaçırıyor. tax refundlarını hala açıklamadı sanırım.
    - zamanında çeşitli şirketleri kendi tabiriyle 'sistemin açığından faydalanmak için' 3 kere iflas etmiş, geri dönmüş.
    - cumhuriyetçi partiyi ön seçimlerde o kadar ezdi ki hala parti içerisinde kendisini desteklemeyen/destekleyemeyen kişiler var. dolayısıyla 2 gerçek 2 fasulyeli 4 kişilik demokrat parti ön seçimlerine nazaran 10 gerçek 7 fasulyeli 17 kişilik cumhuriyetçi parti ön seçimleri ve bu adamın aday olabilmek için partiden 16 kişiyi yenmiş olması kendisine dezavantaj sağlıyor, çünkü bu kişilerin bir kısmı onu hala desteklemiyor. desteklemeyenler arasında bushlar var, cruz var.

  • ak parti'lilerin büyük i kullanmaktan kaçınması

    uzun zamandır gözüme çarpan ancak bir türlü sebebini anlayamadığım ilginç olay. sadece i değil kimi zaman ü ö gibi diğer noktalı harfleri de küçük yazmayı tercih ediyorlar.

    bu durumun en basit örneği ak parti logosunda görülebilir
    ak parti logosu

    fonttan dolayıdır diye düşünebilirsiniz ama değil.

    sabah.com.tr'den güncel haber manşet görselleri
    'öldürüp yerine geçecekti' (hepsi küçük)
    'mühimmatında yok' (bir öncekisinde ü küçük yazılırken burada ü büyük yazılıyor, i harfi yine küçük)
    'pilavları' (daha önceki örneklerde i hep küçük yazılırken burada büyük yazılıyor, bu da durumun fontla bir alakası olmadığını tekrar kanıtlıyor)

    aynı durumun gözlemlenebileceği farklı ak parti afişleri
    daima ileri
    hep birlikte yeni türkiye
    asılı afiş

    bu durumu diğer partilerde görmek ise mümkün değil.
    mhp
    chp
    chp2

    son olarak siz yollamadan yapayım
    (bkz: derdini sikeyim butonu)

    edit : imla
    edit2 : başlıktaki hatayı moderatörlerden biri düzeltirse sevinirim, yanlışlık olmuş.