bogakadini3
profili

  • türkiye'de ensest oranının yüzde 40 olması

    muhtemelen pek sağlıklı yapılmayan bir araştırmanın sonucu. böyle düşünme sebebim, bu kadar yüksek bir yüzde olacağına inanamıyor olmam değil; araştırmayı yansıtan yazıda kavram karmaşasının bulunması ve yazarın, araştırma ile yakınen ilgilenmiş görünmesi nedeniyle araştırmanın da kavram karmaşası içinde yapılmış olma ihtimali olduğunu düşünmem.

    öncelikle "ensest" nedir? hadi bakalım türk dil kurumu'nun güncel sözlüğüne: aile içi yasak ilişki.

    yazıda ise ensest vakalarındaki "mağdur"lardan bahsedilmiş, "istismardan"dan bahsedilmiş, "korku içindeki kız"lardan bahsedilmiş. oysa ensestten bahsediyorsak ortada bir ilişki vardır, karşılıklılık söz konusudur, rıza söz konusudur. eğer aile içi gerçekleşen bir cinsel davranışta taraflardan birinin rızası bulunmuyorsa o zaman bu, kan hısımlığı ilişkisi içinde bulunan kişiye karşı cinsel saldırı veya istismar suçudur; bu durumda artık "ensest"ten bahsedemeyiz.

    murat başoğlu'nun yeğeni olan ilişkisi, ensest iken yazıda verilen örnekler, cinsel saldırı veya istismar vakaları.

    çoğumuz için düşünülemez bir şey olsa da aile içinde "karşılıklı rıza" ile ilişki yaşayanlar gerçekten de var, bunun adı "ensest" ve sanmıyorum ki oranı %40 olsun.

    aile içinde bir tarafın mağdur olduğu, yani tek taraf bakımından "rıza olmaksızın" gerçekleştirilen cinsel davranışlar var; bunların adı cinsel saldırı/veya istismar ve eminim ki oran bazı yerlerde %70-80'i bile bulur. ülke genelinde %40 olması, hiçbir şekilde şaşırtmaz.

  • harry potter

    ilk kitaptan son kitaba, bir annenin sevgisiyle başlayıp, yine bir annenin sevgisiyle sona eren hikayenin kahramanı.

    her şey nasıl başlıyor? lily potter ile, onun sevgisiyle. o olmasa, voldemort ile harry'nin arasında durmasa sağ kalan çocuk da olmayacaktı, bizim ayıla bayıla okuduğumuz olaylar da.

    son kitaba gidelim. voldemort, harry'nin olduğunu sandığında gerçeği öğrense, oracıkta harry'nin işini bitirirdi. ama narcissa, o çok değerli lorduna yalan söylüyor. çünkü oğlunun yanına, hogwarts'a girmesinin tek yolu bu. o anda galibiyet önemli değil, önemli olan tek şey oğluna kavuşabilmek.

    bu anneler çok farklı. lily potter ve narcissa malfoy. ak ile kara, gryffindor ile slytherin, harry ile draco kadar farklılar. farklı taraflarda savaşıyorlar. ama ikisinin de oğullarına duydukları sevgi, harry'nin hayatta kalmasını sağlıyor.

    yıllar sonra bile, böyle şeyleri hatırladıkça ya da fark ettikçe rowling'e olan saygım artıyor.

  • gülerek ben tornavida bile tutamam diyen erkek

    gülerek "ben yumurta bile kıramam" diyen kadının ruh eşidir.