at ustunde satranc oynayan adam5
profili

  • rusya ukrayna savaşı

    rusya'nın güney cephesindeki ikmali için stratejik önem taşıyan kerç köprüsündeki patlamanın şiddetine bağlı olarak ciddi lojistik problemler yaşaması muhtemel savaş. sebebini anlatmak için aşağıdaki haritaya bakalım;

    görsel

    kalın çizgiler çift yönlü demiryolu haritasını gösteriyor. şu anda rusya'nın işgal ettiği melitopol ve herson bölgelerine askeri ikmal en efektik şekilde kerç köprüsü vasıtasıyla kırım üzerinden gerçekleştiriliyordu. köprünün zarar görmesi demek rusya'nın ana lojistik hattının kesilmesi ve kuzeydeki belgorod veya diğer yakın noktalara kayması demek. bu daha uzun bir rota olmasının yanında daha tehlikeli çünkü ukrayna ordusunun (eylül ayı başında harkiv oblastının tamamını işgalden kurtarması sayesinde) himars menzili içerisinde. bu da gelecekte ikmal sıkıntısı yaşaması muhtemel melitopol'u bölgenin en hassas ve ruslar açısından savunulması en zor olacak bölgelerden biri yapıyor.

    fakat gerçekleşen patlama köprüye o kadar ciddi hasar vermemiş gibi gördüm ben, dört şeritli yolun iki şeritli kısmı halen ayakta, ayrıca demiryolu da çökmedi ve çökecek gibi de durmuyor. tam emin olmamakla birlikte 1-2 ay içerisinde rusya köprüyü onarabilirse en azından kış tam etkisini göstermeden tekrar ikmal hattını yeniden kurabilir.

    bu patlamayla birlikte ukrayna açısından önce herson, sonra harkiv oblastındaki ukrayna taarruzları, sonra kırımdan gelen ikmalin kesilmesi için kerç köprüsünün vurulmasıyla yakın zamanda zaporijya taarruzu için uygun şartlar muhtemelen oluştu. eğer ukrayna ordusu melitopol'u da alırsa güney cephesi için çok büyük bir başarı kaydedilmiş olacak.

    rusya açısından ise, eğer köprüdeki tahribat düşünüldüğünden çok daha ağırsa bu patlama direkt şoygu veya gerasimov'a yazar. köprüler güya 7/24 s400'lerle korunuyordu. himars vurmadı, mühimmat yüklü kamyon kendini patlattı diye ortaya atanlar da var. ee bu kadar büyük bir önemi olan bir köprüden gelen geçen araçlar, hele hele patlayıcı taşıyan kamyonlar bir tehlike arz etmeyeceğinden emin olunmadan geçmelerine izin verilmiyorsa da ofsayt. bu da ordudan birilerinin bu durumu kasıtlı olarak ukrayna istihbaratıyla ortaklaşa olarak sabote ettiği anlamına gelir. mart ayında medvedev, kırım köprüsü vurulursa sonuçları ukrayna için kıyamet olur demişti, bakalım önümüzdeki bir iki gün nasıl geçecek.

    son olarak da yukarıda ekşide halen entry girebiliyor olmasına bakılacak olursa muhtemelen rus mobilizasyonundan son dakikada yırtan qelebex rumuzlu bir yazar mevzubahis patlama üzerine şunları karalamış;

    "fakat bu olay terörle ilgili kötü hatıraları olan rus halkının gözünde ukrayna'ya yapılacak sert müdahalelere meşruiyet kazandıracaktır. ukrayna liderleri de artık rusya tarafından devlet görevlisi değil terörist muamelesi görecekler."

    evet doğru okudunuz, 200 bin kişilik orduyla tankla, topla, uçakla 40 milyonluk ülkeyi 21. yüzyılda işgale kalkışmış, bucha'da, irpin'de şehirden çekilirken sivil halkı katletmiş, dinyeper nehrinin doğusundaki şehirlerin, irili ufaklı kasabaların çoğunda taş üstünde taş bırakmamış, mariupol gibi koca bir şehri hayalet bir harabeye çevirmiş, şehir merkezlerine, avmlerine, otobüs duraklarına roketlerle saldıran işgalci, katil bir güç, kerç köprüsünü havaya uçurduğu için ukrayna'ya terörist gözüyle bakacakmış.

    ben bu platformda yıllarca islamcılarla, aktrollerle, faşistlerle çok kavga ettim de böylesine yüzsüz, ar damarı çatlamış ahlaksız sürüsüyle ilk defa burada tanışıyorum. işgalci bir gücün 7 aydır öldürdüğü on binlerce sivile, yok ettiğin onlarca kasabaya şehre işlediği suçları aklamak için bütün ahlakını ve insanlık onurunu ayağında çiğneyecek kadar fanatik partizanlar bu grubun yeni üyeleri.

  • biletix

    suç örgütü. müşterisine satmakla yükümlü olduğu bileti siteye erişimi kapatıp sattırmayıp, açtığında bütün biletleri bitti gösteren mafya. bu kadar kısıtlı sayıda satışa sunulan biletlere kişi başı 4 bilet hakkı verilir mi? 1500 liraya satılan o biletler şimdi bir başka ahlaksız aşağılık sürüsü karaborsacıların ellerinde 3 bin liradan satılacak. gerçek bir organize suçu izlettiler bize sabah sabah. millet yıllardır bu yarışı bekliyordu.

  • fıstıklı baklava vs cevizli baklava

    allahın antep fıstığını baklavanın içine koymamız için yarattığı gerçeğini hatırladığımızda kimin kazandığının aşikar olduğu versus.

  • 28 haziran 2016 taksicilerin fırsatçılığı

    havalimanına yakın bir otelde çalışıyorum ismi lazım değil. patlamadan 1 saat sonra vardiyam başlarken otelin müdürü yanımıza geliyor ve odaları normalde sattığımızın neredeyse 2 katı fiyatına satmamızı istiyor. bunları söylerken de yüz tipi pek bir heyecanlı ve güleç. patlamadan mağdur olanlar, kalacak yeri olmayanlara yüksek fiyattan oda satmak için heyecanlı adam.

    yani bu fırsatçılık sadece taksicinin değil. ülkenin insanın mayası bu. ben asıl beklenen büyük istanbul depreminde olacakları düşünmeye çalışıyorum da dehşete düşüyorum. muhtemelen insanlık onurunun en dibine tanık olacağız.

  • barış manço'nun ekvatorda yaptığı deney

    barış manço'nun, daha dünyada belgeselciliğin ilk sayfalarının yazılmadığı 1987 yılında ekvator çizgisine gidip çekimini yaptığı, o zamanki nüfusu 50 milyon olan türkiye'ye anlattığı muhteşem deney. bu deneyi başka bir kanal aracılığıyla izlesem kesin fakedir önyargısıyla yaklaşırım ama barış abi gayet de samimi, açıklayıcı bir dille anlatmış. ilk entrydeki link kurbağa olmuş; buradan düzeltelim;

    https://www.youtube.com/watch?v=jtqzcaxh-7c

    bu arada barış manço'nun konuştuğu zenci arkadaşın çevirmesini yapan adamın sesi de cem davran'a ait gibi geldi bana, tam emin olamadım.

    deneye gelecek olursak, deney suyun dönüş akışının ekvator çizgisinin güneyinde ve kuzeyinde farklı yönde aktığını, ekvator çizgisinin tam üzerindeyken de hiçbir şekilde dönmeden dümdüz aşağı doğru aktığını kanıtlamak için yapılmış. bu şekilde olmasının sebebi de yeryüzündeki coriolis kuvveti. kuzey yarımkürede hem rüzgarlar hem de akan su saat yönünde döner, güneyde ise tam tersi.

    edit: sonrasında yazılan entryler gösteriyor ki barış manço'nun yanındaki zenci arkadaşımızın önayak olduğu deney gerçekten de fakemiş. coriolis kuvveti gerçek olsa da herhangi bir kaptaki suyun dönüşüne etki edecek kuvvette değilmiş demekki. ama yine de ben barış manço'nun bu çabasını en azından o ülkenin şartlarına kıyasla faydalı buluyorum. çünkü o programı izleyecek çocuklar için aslında eğitici, bilimi sevdirici bir yönü var. insanın sadece eğlence duyusuna hitap eden çöp yığını programların yanında, zamanında türkiye'de böyle bir adamın insanlara bir şey öğretmeye çalışarak gezip durması çok değerli benim gözümde.