profit5
profili

  • borsa istanbul

    yerinde, fakat fazlasıyla geç kalınmış bir kararla bir haftalığına işleme kapatılan borsa. henüz bu karar alınmamışken, dün gece yazdığım bu entry burada ibret için durmaya devam etsin:

    eğer borsanın neden işleme kapanmış olması gerektiğini samimiyetle anlamadıysanız, size tane tane anlatayım:

    bazıları “siz para kaybetmeyin diye borsa neden kapanacakmış, belki deprem bölgesindeki adamın kendisini ve ailesini başka bir bölgeye nakledebilmek için hisselerini satıp o parayı çekmeye ihtiyacı var” diyor ya...

    bu o kadar çok yönden yanlış ki, bu yorumun iyi niyetli yapılmış olabileceğine ihtimal dahi veremiyorum.

    o iş neden öyle değil, anlatayım:

    birincisi, deprem bölgesinden de borsada parası olan bir sürü insan var sonuçta, ve şu anda onların da birikimleri eriyor.

    ikincisi, ülkenin batısında yaşayan ben, “paramı daha fazla kaybetmekten” korkarsam anında satış yapabiliyorum ve kendimi kurtarıyorum. halbuki oradaki kişilerin belki internet erişimleri yok, belki şarjları yok, kaldı ki bunlar olsa bile akıllarına en son gelecek şey borsa olurdu herhalde.

    üçüncüsü, kaldıraçlı işlem diye bir şey var. çok kabaca, çok üstünkörü anlatmaya çalışacağım. özetle gerçekte 10 liraya sahipken, bankayla yapılan belli bir sözleşme ve komisyon karşılığında atıyorum 20 liralık alım yapmak mümkün oluyor. piyasa yükselirken sorun yok ama, düşüşlerde banka margin call yapıyor yatırımcının gözünün yaşına bakmadan. yani diyelim yatırımcının 10 lirası kendi parası olan, 10 lirası da kaldıraçtan gelen toplam 20 liralık hisse yatırımı %50 düştü ve 10 liraya indi. bu durumda banka, yatırımcıdan “teminat tamamlama” istiyor, eğer yatırımcıdan çağrısına karşılık gelmezse tüm malı satıyor ve banka zarara girmiyor. ama yatırımcının 10 lirası tamamen sıfırlanmış oluyor. ve belki de birileri enkaz altında şu anda bu durumu yaşıyor.

    dördüncüsü… bölgede kirada yaşayan ve ev almak üzere borsada para biriktiren veyahut da deprem sonrasında kendisine yepyeni bir hayat kurmak üzere borsadaki paralarına güvenen aileler yok mu zannediyorsunuz? bunlar bir şekilde canlarını kurtardılarsa bile, şu anda bırakın ev almayı, yeni bir şehre taşınıp yeni bir hayata başlayabilme hayalleri de resmen gasp ediliyor!

    beşincisi, kimse bana “gerçek piyasalarda borsa kapanmaz, finanstan anlamıyorsunuz” falan demesin. daima serbest piyasayı savunmuş biri olarak ben bile “pazartesi bu borsayı kapatmamış olmak, iyi niyet çerçevesinde açıklanabilir bir hareket değil” diyorum. türkiye 99 depreminde borsasını bir hafta kapattı. rusya geçen yıl şubat ayında ukrayna işgaline başladığında borsasını bir ay kapattı. abd’de dönemsel olarak riskli görülen şirket veya borsaların tahtası belirli sürelerle kapatılıyor.

    altıncısı ve belki de en önemlisi… böyle bir atmosferde bir ülke finansal piyasalardan para kazanmayı da, para kaybetmeyi de bir süreliğine durdurmuyorsa, o ülke artık zaten parayı ahlakın önüne koymuş demektir.

    “borsa kapanmasın, şirketler sonuçta faaliyetine devam ediyor” diyenler, size de bir sözüm var. siz gerçekten serbest piyasayı mı savunuyorsunuz yoksa amacınız kara sinekler gibi ellerinizi ovuştura ovuştura düşükten topladığınız mallarınızla mutlu olmak mı?

    fabrikalar açık olduğu halde piyasalar hafta sonlarında, milli bayramlarda, yeri geliyor 9 günlük bayram tatillerinde kapanıyor da, böyle yıkıcı bir deprem sonrasında kapanamıyor öyle mi? en azından ilk belirsizlikler ortadan kalkana kadar bir hafta kapansaydı ne olurdu? ama yok, olmaz, siz bu kadar ucuza mal alamazdınız o zaman değil mi?

    işte bu nedenlerle işleme çoktan kapatılmış olması gereken borsa. şu saatten sonra işlemlerin geri alınması söz konusu olamaz, olmamalıdır da. çünkü böyle bir hamle, bist’e olan güveni tamamen bitirir. ama pazartesi sabahı bu borsayı kapatmamış olmak, en naif ifadeyle: iyi niyet çerçevesinde açıklanamaz.

    - - -

    --- 1. ekleme ---

    üç gündür süren yaklaşık %25’lik düşüşün üzerine bist tarafından lütfedilerek alınan kararla: kapatılmıştır:

    bist duyurusu: (08.02.2023 çarşamba, 11.01)

    “borsamız pay piyasası ile vadeli işlem ve opsiyon piyasası ve pay endeksi türev pazarlarında işlemlerin durdurulmasına karar verilmiştir”.

    --- 1. ekleme sonu ---

    - - -

    --- 2. ekleme ---

    borsa 14 şubat salı akşamı (yani aslında 15 şubat çarşamba sabahı) işleme açılacak. 8 şubat çarşamba, yani bugün gerçekleştirilen işlemler iptal` edilecek.

    bist duyurusu: (08.02.2023 çarşamba, 17.28)

    “borsa istanbul a.ş. borsacılık faaliyetlerine ilişkin esaslar yönetmeliğinin 39’uncu maddesinin 1’inci fıkrası uyarınca, pay ve pay endeksi türev pazarlarının 8 şubat 2023 tarihinde saat 11.00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen tüm işlemlerin biaş yönetmeliğinin “emirlerin ve işlemlerin borsa tarafından iptali” başlıklı 33'üncü maddesinin 1-c bendi uyarınca iptal edilmesine karar verilmiştir.”

    --- 2. ekleme sonu ---

  • eda erdem'in parmağını kırmakla tehdit eden yobaz

    ülke kurtuluş savaşını verirken bile bu kadar iç ve dış düşman yoktu.

  • şebnem ferah vs aylin aslım vs özlem tekin

    (bkz: iyi denemeydi aylin aslım)

  • üst bacağında kocaman dövme olan kızlar

    kendi dilini ingilizcedeki kelimeler üzerinden tanımlamaya kalkacaklar için öncelikle "bacak" kelimesinin tdk anlamına bakalım:

    1. isim, anatomi:
    vücudun kasıktan tabana kadar olan bölümü:
    "yorgun vücudunu zahmetle taşıyan ince bacakları üstünde doğruldu." - peyami safa

    haydi tamam diyelim ki sen ingiltere'de doğdun büyüdün, ya da tıp okudun, kusurdan arisin. o zaman da ingilizcesine bakalım:

    https://en.m.0wikipedia.org/wiki/human_leg

    ne diyor:

    the human leg, in the general word sense, is the entire lower limb of the human body, `including the foot, thigh and even the hip or gluteal region.` however, the definition in human anatomy refers only to the section of the lower limb extending from the knee to the ankle, also known as the crus.

    özetle, türkçe anlamı itibarıyla bacak gayet de kasığa kadar olan kısımken, ingilizce düşünecek olsan bile ancak "anatomi" konuşuyorsan dizden aşağısı bacaktır diyor. yoksa genel anlamda bacak, kalçaya kadardır diyor.

    tanım: sayelerinde henüz kendi dilini bilmeden başkalarına laf sokmaya çalışanları görmemizi sağlayan seksi kızlar.

  • 1 kasım 2015 türkiye erken genel seçimi

    seçimlerde sağlık sebepleri veya gerçekten zorunlu sebepler haricinde oy kullanmayacak olanlar,

    - 3 kasım 2002 genel seçimlerinde henüz 17 yaşındaydım, oy kullanamadım.

    - 28 mart 2004 yerel seçimlerinde ankara'da öğrenciydim, ancak seçmen kütüğüm izmir'deydi. bahane yaratmadım, öğrenci halimle parama kıydım, hafta sonu izmir'e gidiş-dönüş otobüs biletimi aldım, oyumu kullanıp ankara'ya döndüm.

    - 22 temmuz 2007 genel seçimleri yaza geldiği halde üniversitede istatistik dersinden yaz okuluna kalmıştım, seçmen kütüğümse hala izmir'deydi. yine bahane yaratmadım, öğrenci halimle parama kıydım, ankara-izmir arası otobüs biletimi aldım, gittim oyumu kullandım.

    - 21 ekim 2007 anayasa referandumunda üniversitem sağ olsun merkezi olarak benim seçmen kütüğümü ankara'ya taşıtmış, bu sayede ilk kez yolculuk yapmadan oy kullanabildim.

    - 29 mart 2009 yerel seçimlerinde aynı şekilde yolculuk yapmadan ankara'da oyumu kullandım.

    - 12 eylül 2010 anayasa referandumunda iş hayatına atılmış ve istanbul'a yeni taşınmıştım, seçmen kütüğümse hala üniversite yurduma bağlı olarak ankara'da kalmıştı. çalışan bir birey olarak vaktime kıydım, istanbul'dan ankara'ya gidiş - dönüş otobüs biletimi aldım, gittim oyumu kullandım.

    - 12 haziran 2011 genel seçimlerinde artık seçmen kütüğümü istanbul'a taşıtmıştım, yolculuk yapmadan istanbul'da oyumu kullandım.

    - 30 mart 2014 yerel seçimlerinin olduğu hafta sonu, işimden dolayı balıkesir/gönen'den erzurum'a seyahat etmem gerekiyordu. önce gönen'den 5,5 saatlik otobüs yolculuğuyla ve elimde kocaman bavul, bilgisayar çantası, sırt çantası + 3 takım elbiseyle istanbul'daki evime gittim, hemen evime eşyalarımı bırakıp oyumu kullandım, tekrar eve gidip eşyalarımı aldım ve hemen havalimanına koşup erzurum uçağıma yetiştim. bunun için gece 3'te kalkıp gönen-istanbul otobüsüne bindim, o kadar eşyayı oradan oraya sürükledim, uçağa soluk soluğa yetişmeyi göze aldım ve oyumu kullandım.

    - 10 ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde işimden dolayı samsun'daydım. gidiş-dönüş 500 liraya ulaşan uçak biletlerini aldım, hafta sonu için istanbul'a gittim ve oyumu kullandım.

    - 7 haziran 2015 genel seçiminde işimden dolayı amasya'daydım, amasya havalimanı'ndan kalkan uçakların seferleri bana uymuyordu; o yüzden 1,5 saatlik yolculukla samsun havalimanı'na ulaştım, uçağa atladım ve hafta sonu için istanbul'a gidip gelerek oyumu kullandım.

    - 1 kasım 2015 genel seçimi yaklaşıyor. şu anda işimden dolayı kütahya/emet'teyim ancak istanbul'a gidip oyumu kullanacağım.

    şu ana kadar facebook'unda herhangi bir şekilde

    - mevcut yönetimin baskılarından bunaldığını belli eden,
    - polis şiddetinden bahseden,
    - medyaya yapılan zulmü eleştiren,
    - ülkenin doğusuna yapılan ötekileştirmeden rahatsız olduğunu ifade eden,
    - "kızlı-erkekli evler" çıkışında ortalığı ayağa kaldıran,
    - doğum kontrol haplarına erişimin zorlaştırılmasını, kürtajın neredeyse imkansız hale getirilişini kabul edilemez bulan, "benim bedenim benim kararım" diye ortalığı yıkan,
    - internet sitelerinin bir bir sansürlenerek kapatılmasını protesto eden,
    - saat 22:00'den sonra alkol alabilmek için köşe kapmaca oynamak zorunda kalan,
    - çarşaf çarşaf atatürk fotolarını ve 29 ekim hasebiyle bol bol "efendiler!!! yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz!!!" sözlerini duvarına taşıyan,
    - ve daha aklıma gelmeyen binlerce şeyi paylaşan

    "pek duyarlı" ve "pek vatansever" ancak her ne hikmetse bir bahaneyle oy kullanmayacak arkadaşlar... alınganlık etmek serbest, çünkü haberiniz olsun ağzımı bozacağım:

    bahanenize sokayım!
    tek tek, her birinizin!!!

    evet senin de!!!