o beldenin sakini1
profili

  • borsa istanbul

    anladım ki borsadan para kazanmak hem mümkün, hem de hiç mümkün değil.

    nasıl oluyor anlatayım. şimdi usta borsacılar diyor ki uzun vadede kesin kazanırsın, iyi şirketler mutlaka kazandırır vs. efendim ben biraz deneyimledim, biraz da araştırdım. yok böyle bir şey. bakın ben de ereğli var, gayet iyi şirket bir yıldır yerinde sayıyor. ha küçük bir para, batsa umrumda olmaz, ama bu kadar iyi bir kağıdın enflasyonun neredeyse yüzde yüz olduğu bir ülkede bir yıldır hiç gitmemesi de ayrı bir sinir bozucu.

    bir arkadaşım yıllarca thy'yi elinde tuttuğunu sonunda aldığı fiyattan daha ucuza elinden çıkarttığını söylemişti. gerçekten de thl 2017 sonunda 2021 sonuna kadar 4 yıl hiç kazandırmamış bir hisse. sonrası uçuyor tabi.

    başka bir örnek vereyim. odaş denen hisse 2013'ten 2022 başına kadar neredeyse yerinde saymış, arada çıkmış, inmiş ama 9 yılın sonunda sadece % 30 artmış. aynı sürede dolar 7-8 katına çıkıyor tabi. ama 9 yıl yatan bu hisse 2022 yılında bu sefer bir yılda tam 9 kat kazandırmış.

    şimdi sıradan bir kişinin, ki insanların % 95'i aslında, böyle bir ortamda değil zengin olması parasını dolar-altın gibi yatırım araçlarından daha iyi arttırması çok zor. hele testere piyasasında değil kar etmek, 100 lirasını 100 lira olarak alabilirse şanslı sayılır.

    bu borsaya yatırım yapılmaz anlamına gelmez. bence gayet yatırım yapılabilir. ancak herkes haddini bilmeli. ben kendi kendime böyle dedim gittim fon aldım, kafam rahat. fon yöneticileri genelde endeksin üstünde getiri sağlıyorlar.

    örneğin son 5 yılda dolar yaklaşık 6 kat, bist100 7.5 kat artmışken, en bilinen borsa fonlarından birisi 12.5 kat artmış. 5 yılda dolar bazında yüzde yüzün bile üstün kar demek bu. evet fon yönetim parası diye bir şey var ama elde edilen karın yanında devede kulak.

    bu yüzden sıradan bir insanın kalkıp da doğrudan hisse alması salaklık. mesela ben bu salaklığı yaptım. fonun çok iyi para kazandırdığı bir dönem bir kısmını satıp kendim hisse aldım. aldığım hisseler de çok baba hisselerdi, bist 30 ağırlık filan. sonuçta benim portföy endeksin altında kaldı. hep fonda kalsaydım kazancım daha fazla olurdu.

    kısaca aptallık yapmayın, gidin fon alın. hisseyle misseyle uğraşmayın.