seytandoldurur1
profili

  • plüton'un gezegenlikten çıkartılması

    nasıl entryler var inanılmaz, kimse mi açıklayıcı bir bilgi girmez yemin ediyorum gözlerim kanadı iğrenç ve aynı esprileri okumaktan.

    neyse konuya gelelim, (bkz: pluto)'nun bulundğu konum aslında 90'lara doğru keşfedilen (bkz: kuiper kuşağı)nda bulunuyor. burası güneş sistemi oluşurken gezegenlerden arta kalan göktaşlarının bulunduğu bir kemer ve adamlar daha bunu 30 yıl önce keşfediyor.

    sonra bir bakıyorlar lan güneş sistemi bir günde hayvan gibi büyüyor. çünkü sayısız göktaşı var bu bölgede çoğu buz ve kayadan oluşuyor ama buzlar bildiğimiz buz gibi değil katran gibi bir buz keşfedilmesi uzun zaman alıyor sonuç olarak bu kuiper kuşağının.

    ilerleyen zamanlarda yine bakıyorlar pluto gibi bir sürü ufaklı büyüklü gezegen var, belki binlerce, diyorlar ki bunların hepsi gezegen olamaz bunlara yeni bir sınıflandırma yapalım.

    sonra üç tane kural koyuyorlar gezegen şartını yerine getirebilmek için.

    güneş etrafında dönmeli, tamam pluto bunu sağlıyor.
    küre şeklinde olmalı diyorlar. pluto tamam bunu da sağlıyor.
    yörüngesinde bulunan objeleri temizleyecek çekime sahip olmalıdır diye bir madde daha koyuyorlar, işte hah burada pluto gereksinimleri sağlayamıyor.

    2006 yılında toplanıyor bu astronomlar tartışıyorlar, diyorlar ki 1000 tane daha gezegen olursa hepsini nasıl ezberliyeceğiz sıralayacağız diyorlar cüce gezegen tanımını çıkartıp kuiper kuşağında olan cisimleri cüce gezegen sınıfına koyuyorlar işte.

    bildiğimiz gibi güneş sisteminde bulunduğumuz kısım sadece içerisi. sistemimiz bildiğimizden çok çok daha büyük (bkz: voyager)lar hala sistemin içerisinde 70'lerde gönderildi bu uydular hala düşünün güneş sisteminin içerisindeler.

    (bkz: oort cloud)
    (bkz: termination shock)
    (bkz: heliopause)

    p.s biz de üzülüyoruz pluto gezegenlikten çıktı diye ama her şeyin mantıklı bir açıklaması var yani.