bunebicimpenguen3
profili

  • house of the dragon

    10.bölüm detaylari

    1) kralın şehrinden kaçan rhaenys, meleys ile beraber dragonstone’a gidiyor ve kralın ölüm haberini veriyor. o sırada 6. ve visenya adlı bir kız cocuguna gebe olan rhaenyra, aegon’un taç giydiğini duyunca erken doğuma giriyor ve tek bacağı olmayan bir canavar doğuruyor. bu sırada daemon sancaktarları toplamaya çalışıyor. bu arada öğreniyoruz ki corlys velaryon iyileşmiş ve evenfall’dan dragonstone’a doğru yola çıkmış.

    2) daemon, dragonstone’da hizmet eden 2 kingsguard'a aegon taç giydikten sonra tekrar yemin ettiriyor. çünkü bu iki kumandanın bağlılıkları diyarın koruyucusu olan krala. bu yüzden daemon, kralın şehrinde bir kral varken bu ikilinin rhaenyra’a bağlılığının geçerli olmadığını düşünüyor. bu sebep ile targaryen aile bağına ve kraliçe adına verdikleri yemini tekrarlatıyor.

    bu kingsguardlardan birisi steffon darklyn kendisi yukarıda bahsettiğim darklyn hanesine mensup, amcası bu hanenin başında. kral viserys’in ölümüne kadar kingsguard olarak hizmet ediyor, kral viserys öldükten sonra şehirden kaçıyor ve kraliçenin yanına gidiyor.

    diğeri ise lorent malbrand yine kendisi kral viserys döneminde kingsguard olarak görev alıyor, aynı zamanda mensubu olduğu malbrand hanesi, bir lannister derebeyi.
    bu arada artık bu iki şövalyenin de ünvanları değişiyor ve kingsguard olarak değil de queensguard olarak adlandırılıyorlar. hatırlarsınız daenerys, jorah mormont’u queensguard’ı olarak adlandırıyordu.

    3) kraliçenin ölü doğan kızı visenya için cenaze düzenleniyor. bu sırada geçen bölümde bolca gördüğümüz ve bölümün sonunda rhaenys’i kaçırmaya çalışan ser erryk'i görüyoruz. aynı zamanda ser erryk yıllarca kral aegon’un kişisel muhafızlığını yapıyor, bu sebeple yeşiller tarafına ait birçok bilgiye sahip durumda. ser erryk, kralın şehrinden kaçarken targaryen hanedanının ata yadigarı olan, kral jaehaerys ve kral viserys’in taktığı tacı alıp kraliçeye getiriyor ve kraliçeye yemin ediyor. böylece kraliçe 3 kingsguard’a şimdiden sahip oluyor.

    kraliçenin taç giyme töreni tamamen gelişigüzel ve beklenmedik oluyor, ayrıca üvey kardeşi aegon’un ihtişamlı töreninin aksine rhaenyra’nın töreni gayet sadece ve bir avuç lord eşliğinde gerçekleşiyor

    4)konseyde korkunç derecede iyi bir westeros haritası bizi karşılıyor, bu arada kralın şehrine targaryen amblemi değil de hightowerları temsil eden kulenin üstündeki ateş sembolü konuluyor

    halihazırda kraliçeye bağlılık yemini eden bazı haneler var,

    darklyn,massey ve bar emmon hanedanlarına bağlılık için kuzgunlar gönderilmiş ve kraliçeye bağlılık yemini etmişler.

    darklyn hanesinin yerleşkesi duskendale, kralın şehrine çok yakın bir lokasyonda

    massey hanesinin yerleşkesi stonedance, blackwater denizine yakın bir lokasyonda

    bar emmon hanesinin yerleşkesi sharp point, yine blackwater denizinin ablukası için önemli bir noktada bulunuyor

    celtigar hanesinin lordu bartimos celtigar. yerleşkeleri claw adası, dragonstone’un kuzeyindeki küçük adadır

    staunton hanesinin yerleşkesi ise rook’s rest, ileride bu yerleşkede kıyamet kopacak.

    daha sonra konu nehirovanın lordu grover tully’e geliyor. kendisine bir kuzgun gönderilmiş fakat rhaenyra, grover tully’den pek iyi sözlerle bahsetmiyor. bu arada hatırlarsanız geçen bölümlerde grover tully’den bahsedilmişti. konseyde jasper wylde, grover tully’nin bir hayli yaşlı olduğunu, karar verecek durumda olmadığını ve krallığı sadece sembolik olarak yönettiğini, nehirova lordunun aslen torunu elmo tully olduğunu söylüyordu

    rhaenyra’nın grover tully’den kötü bahsetmesinin sebeplerinden biri de 1.sezon 6.bölümde konseyden konuşulan, bracken ve blackwood haneleri arasında geçen basit bir toprak kavgasını çözememesi olabilir. hatırlarsanız o bölümde asırlardır düşman halde olan blacken ve blackwood haneleri birbirlerinin sınırına giriyorlar ve toprak kavgaları yaşanıyordu. krallığın boyutuna göre böyle bir basit konu da grover tully’nin çözememesi nedeniyle küçük konsey’e kadar geliyordu.

    bu arada grr martin, tully hanesi üzerinden susam sokağı göndermesi yazmış.
    dance of the dragons sırasında tully hanesinin başında olan lord grover tully, susam sokağındaki grover karakterine,
    grover tully’nin torunu elmo tully, susam sokağındaki elmo karakterine,
    elmo tully’in oğlu kermit tully, susam sokağındaki kermit karakterine gönderme.

    baratheonlara gelelim, borros baratheon’ın babası boremund baratheon’u geçenki bölümlerde görmüştük. kendisi de rhaenyra’a kraliçe olması için yemin edenlerden biri, bununla beraber önemli bir bilgi de boremund baratheon’un rhaenys targaryen ile iyi ilişkiler içinde olmasıdır. bildiğiniz gibi ilk bölümde kral jaeherys’in yerine bir veliaht belirleniyordu, boremund baratheon da rhaenys targaryen’i destekleyen nadir lordlardan biriydi. bu yüzden de boremund ölene kadar targaryenler ile baratheonların arası bir hayli iyiydi. bu arada rhaenys targaryen, boremund baratheon’un kardeşinin kızı.

    geçen bölümde bu yüzden tyland lannister baratheonların rhaenyra’nın tarafını tutacağını düşünüp aemond’un baratheon kızlarından biriyle evlenmesini öneriyordu

    5) konseyde, daemon tarafından iki tarafın ejderhaları kıyaslanıyor,

    yeşiller tarafında,
    aemond’un binicisi olduğu vhagar
    aegon’un binicisi olduğu sunfyre
    helaena’nın binicisi olduğu dreamfyre
    daemon ilk olarak 3 yetişkin ejderhaları var diyor fakat sonradan 4 ejderha sayıyor, yeşiller tarafının son ejderhası da alicent hightower’ın en küçük oglu daeron targaryen’in binicisi olduğu tessarion.

    siyahlar tarafında,
    rhaenyra’nın binicisi olduğu syrax,
    daemon’un binicisi olduğu caraxes,
    rhaenys’in binicisi olduğu meleys,
    lucerys’in binicisi olduğu arrax,
    jacaerys’in binicisi olduğu vermax
    baela’nın binicisi olduğu moondancer,

    aynı zamanda daemon’un önceki bölümlerde syrax’ın yumurtladığı 3 ejderhadan bahsettiğini görüyoruz, bu 3 yumurta hala sahiplendirilmemiş.

    laenor velaryon’un ejderhası seasmoke hala akıntıtaşında,
    vermithor ve silverwing adlı iki ejderha da dragonmont’da sahipsiz bir durumdalar.

    silverwing adlı ejderha, kraliçe alysanne targaryen tarafından biniliyordu kraliçe alysanne targaryen’in dedesi, fatih aegon’dur. alysanne targaryen öldükten sonra silverwing, daemon’un dediğine göre dragonmont’da 30 yıldır binicisiz bir halde duruyor. aynı zamanda silverwing, westeros’un fethinden 35 yıl sonrasında doğmuş ve gayet yaşlı bir ejderhadır.

    bu arada daemon, bazı binicisiz ejderhalardan bahsederken o sırada hala ejderhası olmayan rhaena targaryen’i görüyoruz.

    6) otto hightower, 1.sezon 2.bölümde olduğu gibi tekrar dragonstone’a geliyor. 2.bölümde otto hightower’ın yanında targaryen askerleri varken, bu bölümde yeşil pelerinli hightower askerleri eşlik ediyor. aynı zamanda yanında geçen bölümde sıkça gördüğümüz ser erryk’in ikiz kardeşi ser arryk

    bu arada syrax’ın boyutu geçen yılda neredeyse hiç artmamış. bu görsel ikinci, bu görsel son bölümden. bunun sebebi de syrax’ın yıllarca dragonpit’de zincirlere bağlı bir şekilde tutulup sadece kendisinin önüne koyulan hazır etler ile beslenmesi. grr martin’in demeçlerine göre ejderhaların boyutunun artmasının şartlarından birisi de ejderhaların serbestçe uçup avlanması. syrax doğumu ile beraber büyük bir ejderha olmasına rağmen dragonpit nedeniyle büyümesi durmuş.

    alicent hightower, kraliçe rhaenyra’a çocukluklarından kalma bir sayfa göndermiş. hatırlarsanız 1.bölümde rhaenyra ve alicent, ‘’ 10 bin gemi ‘’ adlı bir westeros tarih kitabını okuyorlardı rhaenyra da o sayfanın tamamını ezbere okuduktan sonra sayfayı yırtıp alicent’e veriyordu. bu arada kitaptan kısaca bahsetmek gerekirse,

    kitap genel olarak rhoynar kraliçesi nymeria’dan bahsediyor. kendisi dorne hanedanını atası sayılabilecek bir savaşçı kraliçe. rhoynar halkı, valyria kıyametinden önce essos kıtasının batısında rhoyne nehirlerinin kenarında yerleşime sahiplerdi. daha sonra buradaki valyrian özgür halkı essos kıtasında genişlemeye ve diğer krallıkları fethetmeye başlıyor ve rhoynar halkının da yerleşim yerlerini ejderhalar ile harabeye çeviriyorlar. bu savaşta hayatta kalan roynish halkı da nymerianın önderliğinde gemiler ile essos’dan kaçıyorlar. önce summer island adlı ada parçalarına çıkıyorlar, daha sonra ise westeros’un güneydoğusu dorne topraklarına yak basıyorlar. kraliçe nymeria, mürettebatı tekrardan essos’a dönemesin diye 10 bin gemiden oluşan bütün donanmayı yakıyor.nymeria, ayak bastığı dorne topraklarını kralı olan mors martell ile evleniyor ve o sırada dağınık halde bulunan bütün dorne krallıklarını fethedip birleştiriyorlar. bu yüzden de dorne halkı rhoynarların torunu olarak bilinir ve onların geleneğini devam ettirirler.

    7) siyahlar tarafı otto hightower’ın teklifinden sonra tekrar toplanıyor, rhaenyra açıkça savaş yanlısı değil ve ‘’ ben kül ve iskeletten bir krallığa hükmetmek istemiyorum ‘’ diyor hatırlarsanız aynı sözü daenerys de söylüyordu.

    daha sonra rhaenyra, daemon’a buz ve ateşin şarkısından bahsediyor. rhaenyra daha çok westeros’u bir bütün olarak korumaktan bahsederken, daemon haklarının gasp edildiğini ve tahtı almalarını gerektiğini söylüyor. burada da daemon’un uzun zaman sonra sinirli ejderha tarafını görüyoruz. daemon’un buz ve ateşin şarkısından haberi olmadığını öğrenince rhaenyra hayal kırıklığı yaşıyor, bu da aslında viserys’in daemon’u hiçbir zaman veliahtı olarak görmediğinin kanıtı.

    8) corlys velaryon, rhaenys targaryen ile konuşmadan önce savaşa dahil olmayı reddediyor ve tarafsız kalacağını söylüyor. rhaenys ile konuştuktan sonra torunlarının da rhaenyra ile birlikte savaşa dahil olduğunu düşününce siyahlar tarafına katılıyor ve rhaenyra targaryen westeros’un en büyük donanma gücünü ve diyarın en iyi savaşçı ejderhalarından biri olan meleys’i tarafına katıyor.

    corlys velaryon’un planı basit, haritada gördüğümüz gibi siyahlar tarafı dragonstone, driftmark gibi büyük liman kentlerine ; basamaklar, duskendale, rook’s rest gibi küçük limanlara sahip. aynı zamanda deniz yoluyla kralın şehrine gelen her gemiyi deniz gücü ve meleys sayesinde kontrol edebilirler.bununla birlikte karasu denizinin girişini tamamen kapayıp kralın şehrine giden bütün ikmal yollarını kapatmayı planlıyorlar. fakat tüm bunları yaptıktan sonra şehri kuşatmak için gereken askerlere ihtiyaçları var. bunları da baratheon, arryn ve stark hanelerinden sağlamayı düşünüyorlar.

    bu nedenle rhaenyra’nın küçük oğlu lucerys, baratheon hanesini ikna etmek için fırtına topraklarına arrax ile uçuyor

    rhaenyra’nın büyük oğlu jacaerys, arryn ve stark hanelerini ikna etmek için vadiye ve winterfell’e traxes ile uçuyor

    aynı zamanda daemon da, grover tully’i ikna etmek için caraxes ile riverrun’a uçacak.

    rhaenyra, oğullarıyle vedalaşırken senaristler yine lucerys'in başına gelecekleri foreshadowing olarak veriyor. rhaenyra, 'lucerys'e, çok sıcak bir karşılama göreceğini söylüyor.

    9) daemon, dragonmont’da bulunan bahsettiği sahipsiz ejderhaları nispeten uysallaştırmak için dragonmont’a çıkıyor. dragonmont dediğimiz yer aktif bir volkanın bulunduğu dağ, dragonstone da buranın önüne yerleşke olarak kurulmuş, sıcaklığından ve buharından dolayı da ejderhalar burada kuluçkaya yatıp ejderhalarını bırakıyorlar, aynı zamanda sahiplerini ölen ejderhalar da burada bulunuyor. bununla birlikte game of thrones’dan hatırladığımız dragonglass da burada bolca bulunuyor.

    daemon’un uysallaştırmaya çalıştığı ejderhanın adı vermithor vermithor’un son binicisi kral viserys’in dedesi kral jaehaerys’di. kral jaehaerys öldükten sonra herhangi bir biniciyi kabul etmiyor ve 26 yıl boyunca dragonstone mağaralarında kalıyor. yukarıda bahsettiğim silverwing’e de kralın karısı kraliçe alysanne targaryen biniyordu, kralın kendisi de bronz öfke vermithor’a sahipti.

    vermithor bronz renklere sahip oldukça yaşlı ve güçlü bir ejderhadır yaklaşık 100 yaşında olan vermithor, vhagar ile birlikte westeros’un en yaşlı ejderhası konumunda. aynı zamanda büyüklük olarak vhagar ile birlikte diyarın en büyük ejderhası. vermithor’un diğer ejderhalara kıyasla nispeten daha uysal bir ejderha olduğu biliniyor fakat yaklaşık 26 yıldır sahipsiz durumda. daemon, yeşiller tarafının vhagar gibi bir ejderhaya sahip olmasına karşın, vermithor’u da kendi saflarına katmaya çalışıyor.

    10)lucerys ve arrax fırtına topraklarına geliyor. lucerys kaleye indiği gibi vhagar’ın korkunç silüetini görüyor. hatırlarsanız geçen bölümde tyland lannister, baratheonların sadakatini bekleyemeyiz fakat borros baratheon’un 4 kızı var diyor. bu yüzden de aemond’u fırtına topraklarına kızlarından biriyle evlendirmek için göndermişler

    boremund baratheon aradan geçen zamanda vefat edince, yerine oğlu borros baratheon geçmiş. borros baratheon, babasına kıyasla çok daha sabırsız ve savaşçı bir profil. gençliğinin büyük bir kısmı dorne akınlarını savunmakla, ordunun başında durmakla ve savaşmak ile geçiyor. bu yüzden de politika ve süslü konuşmalardan pek anlamıyor. aynı zamanda okuma yazma bilmediği için de mektuplarını da üstadı okuyor.

    bu sahne aslında kitapta daha sert geçiyordu, borros baratheon’a siyahlar tarafı müttefik olmayı teklif edip karşılığında bir şey vadetmeyince borros baratheon çok sinirlenip lucersy’e ‘’ eve gidip o orospu annene söyle fırtına burnu lordu ıslık çalıp istediği zaman yanına çağırabileceği bir köpek değildir. ‘’ diyor. ayrıca kitapta hava bu derece kötü olmasaydı arrax, vhagardan rahatlıkla kaçabilirdi diye geçer.
    ejderhaların komut dinlememe olayına çok kez tanık olunmuştur, en basitinden daenerys de drogon’a söz geçiremediğinde o da rheagal vr viserion'u bir mağaraya hapsetmişti.

    lucerys’in ölümüyle ejderhalar dansının ilk aile içi kanı dökülüyor, oğlunun ölümüyle birlikte ilk kanı dökmemeye yemin eden rhaenyra için de savaş fiilen başlamış oluyor.

    12) 10.bölüm itibariyle yeşiller ve siyahlar tarafına hangi hanelerin destek verdiğini öğrenmemiz için böyle bir harita hazırladım. henüz hangi tarafı destekleyeceği belirsiz olan haneleri belirtmedim.

    2024’de görüşürüz.

  • house of the dragon

    9.bölüm detayları,

    1)dizinin introsunda gene çok güzel değişiklikler var, ilk olarak kral viserys’i temsil eden tac sembolü bu bölümde kana bulanıyor, aynı zamanda ilk defa alicent'in ve çocuklarının sembollerini görüyoruz. alicent’i introda 7 tanrıyı ve hanesinin sembolü olan kulenin tepesindeki ateş temsil ediyor. daha sonra bu kanlar dört parçaya ayrılıyor. dört kanı temsil eden 3 cocugu diziden biliyoruz fakat viserys ve alicent’in bir cocugu daha var. o da daeron targaryen. kendisi grr martin’in blog sayfasında yazdığı kadarıyla oldtown’da amcası ile birlikteymiş. gelecek sezonlarda kendisini göreceğiz.

    aegon’u temsil eden sembol ise bir ejderha yumurtasının önünde çıplak bir kadın ( muhtemelen aegon’un ipek sokağındaki eğlencelerine ve oradaki fahişelerine gönderme ). helaena’yı temsil eden sembol ise bir örümcek. kendisinin örümcek ile ne kadar ilgili olduğunu geçen bölümlerde ve bu bölümde görüyoruz

    aemond’un sembolü ise kitap okuyucularının hemen anlayacağı bir sembol olan safir zümrüt senaristler de bu zümrütü aemond’u sembolü olarak seçmişler. aemond’un gelecekteki haline dair ufak bir foreshadowing var burada da, kitabı okumayanlar için buraya yazmayacağım yine. bu ufak spoileri merak edenler özelden ulaşabilir. yine aynı şekilde aegon ve helaena’nın iki cocugunun sembolü üçe ayrılıyor ve semboller 6 adet parmak olarak görülüyor. bunun sebebi de aegon ile helaena’nın çocuklarından biri olan jaehaerys’in sol elinin ayaklarının 6 parmaklı olması

    2) açılışı kralın şehrinde yapıyoruz, kralın ölümünü ilk öğrenenlerden birisi mysaria’nın saraydaki böceklerinden biri olan bu küçük çocuk. ölümü öğrendikten sonra hemen mysaria’nın en önemli muhbiri olan talya’ya haber veriyor ve talya da kraliçeye haberi iletiyor.

    daha sonra alicent, babasına geçen gece viserys’in kendisine sayıkladığı konuşmadan ve aegon’un tahta geçmesi gerektiğinden bahsediyor

    buradaki en güzel detay alicent’in yeniden tırnaklarını yaralamaya başlaması. hatırlarsınız alicent hightower genç yaşlarındayken panik ve gerginken tırnaklarını yaralıyordu. daha sonra kralın şehrinde gücü eline alan alicent’i uzun süre tırnaklarını yaralarken görmüyorduk, ama bu sahnede tekrar görüyoruz ki alicent panik halinde tırnaklarını tekrardan yoklamaya başlıyor.

    3) alicent’in hizmetçisi, mysaria’nın kralın şehrindeki muhbiri talya, alicent’in odasına gidiyor ve pencerenin önüne bir mum yerleştirip bu mumları yakıyor. buradan anlıyoruz ki talya, hizmet ettiği mysaria’ya kralın öldüğüne dair bir işaret gönderiyor, daha sonra uzak çekimde kızıl kaleyi görüyoruz ve kralın odası bariz bir biçimde mumlar ile aydınlanıyor.

    4) kralın konseyinde iki kişi hariç herkes aegon’un tahta geçmesi konusunda hemfikir, bu iki isim lyman beesbury ve kral muhafızları lord kumandanı harrold westerling. yine bu sahneden anlıyoruz ki, alicent hightower, kralın söylediklerini yanlış yorumlayıp aegon’un veliaht olduğunu iddia etmese bile konsey zaten aegon’u tahta çıkaracakmış. konseyde rhaenyra’nın tarafında olan, kralın küçük konseyinin en uzun süre hizmet etmiş lordu ve en yaşlı üyesi olan lyman beesbury, criston cole tarafından katlediliyor

    bu arada hatırlarsınız geçen bölümde de beesbury, rhaenyra’nın tarafının renkleri olan siyah ve kırmızı ağırlıklı bir kıyafet ile görünmüştü. yine geçen bölümden kendisinin diğer konsey üyelerinden ayrıştığının da bir göstergesiydi bu kıyafet.

    kitapta beesbury’nin konseydeki konuşmasından sonra öldüğü kesin fakat nasıl öldüğü belirsizdi, kimine göre criston cole tarafından konseyin penceresinden aşağı atılıyor, kimine göre zindanlarda ölüme mahkum ediliyordu. bu bölümde kendisine biraz daha vahşi bir son hazırlamışlar.

    bu arada bu sahnenin altyazı çevirisinde ufak bir yanlış anlaşılma olabilir. alicent hightower şöyle bir söz söylüyor ‘’ onları öldüreceksiniz ‘’ . bu cümleyi okuyunca herkesin aklına gelen ilk şey alicent’in rhaenyra ve çocuklarını öldürmek istediği. fakat burada alicent kendisinin değil de konseyin rhaenyra ve çocuklarını öldürme planı yaptığından bahsediyor. alicent’in bu plandan haberi yok ve bu yüzden ‘’ you plan to kill them ‘’ diyor. bu yüzden bana göre ‘’onları öldürmeyi planlıyorsunuz’’ çevirisi daha doğru olurdu.

    5) kral muhafızları lord kumandanı harrold westerling’e rhaenyra’ı öldürme emri veriliyor ve kendisi bunu reddedip görevinden ayrılıyor.

    hatırlarsınız westerling, birinci bölümden itibaren dizide bulunuyor. fakat westerling birinci bölümden beri kral muhafızları lord kumandanı olarak görev yapmıyor, rhaenyra’nın küçüklüğünde kendisi rhaenyra’nın kişisel muhafızıydı hatırlarsınız. daha sonra ikinci bölümde ryam redwynehayatını kaybediyor ve westerling kral muhafızları lord kumandanı oluyor, rhaenyra’da kişisel muhafızı olarak criston cole’u seçiyor.

    6) aegon ve helaena’nın iki küçük cocugu jaehaera ve jaehaerys targaryen’i bu bu sahnede ilk kez görüyoruz.

    helaena gene kendisiyle özdeşleşen örümcek resimli bir ahşap ile ilgilenirken geçen bölümde olduğu gibi bu bölümde de aynı sözü tekrarlıyor ‘’ tahtaların altında canavar var ‘’

    bu sırada larys strong, bir şekilde kızıl kalede mysaria’ya çalışan muhbirleri öğreniyor ve hepsini zindana attırıyor. bu kısım kitapta daha farklı işleniyordu, kral viserys’in öldüğünü öğrenen yeşiller tarafı rhaenyra ve daemon’un hizmetçilerini, kendilerine bağlı olan lordların hepsini zindana atıp cogunu öldürüyorlardı.

    bu arada rhaenys odasının penceresinden bakarken görüyoruz ki tyland lannister, üstat orwyle ve jasper wylde tartışıyorlar

    bu arada geçen bölümde daemon ve rhaenyra hatırlarsınız kızıl kaledeki cinsellik içeren targaryen motiflerinin, aile içi targaryen evililiğini temsil eden resimlerin, ejderha heykellerinin ve sembollerinin kaldırıldığından bahsetmişti, burada da net olarak görüyoruz ki alicent’in odasında hiçbir targaryen sembolü veya motifi kalmamış. dizinin 5.bölümünde alicent’in odası bu şekildeyken, dizinin 9. bölümünde alicent’in odası bu şekilde

    7) otto hightower, kralın şehrindeki westeros lordlarına aegon’a itaat etmelerini söylüyor. baratheon hanesinin derebeyi olan fell hanedanının leydisi bunu reddediyor, rhaenyra’a bağlı olan ve geçen bölüm rhaenyra’ı kralın şehrinde karşılayan lordcaswell ise canını kurtarmak adına aegon’a diz çöküyor. caswell’in canını kurtarmak için diz çöktüğünü gören larys strong, o andan itibaren caswell’i yakın takibe alıyor.
    daha sonra lord caswell prenses rhaenyra’a haber göndermek için kralın şehrinden kaçarken larys strong tarafından yakalanıyor ve öldürülüyor.

    otto hightower, geçen bölümde gördüğümüz sir erryk'e kardeşi ile beraber aegon’u bulma görevi veriyor. sir erryk, prens aegon ıı’nin yeminli muhafızı olarak görev yapan bir kingsguard. ikiz muhafızlar aegon’un geceleri takıldığı flea bottom’a gidiyorlar ve çocukların dövüştürüldüğü bir mekanda aegon’un piçini görüyorlar.

    ser erryk, prens aegon’un kişisel muhafızı olduğu ve onu daha iyi tanıdığı için aegon’un dengesiz ve kral olmaya layık olmayan bir profil olduğunu biliyor. kardeşini de bu konuda uyarıyor. bu arada flea bottom denilen yer kralın şehrinin en kötü ve en güvensiz lokasyonu. her türlü pisliğin döndüğü bir gecekondu mahallesi olarak tanımlayabiliriz. mysaria’da burada dönen çocuk dövüşlerinin bitmesi ve altın karşılığında aegon’u vermeyi kabul ediyor.

    mysaria, otto hightower ile konuşurken anlıyoruz ki aegon mysaria’nın bildiği bir yerde tutuluyor. hatırlarsanız yukarıda mysaria’nın kızıl kaledeki muhbiri olan talya mumları yakarak mysaria’ya kralın öldüğünü haber verdiğinden bahsetmiştim, mysaria da bu sırada flea bottom’da olan aegon’u otto hightower’dan önce buluyor ve onu saklıyor. fakat burada bir kaçırma durumu olmadığını aegon’un mysaria’nın nerede olduğunu sormasından anlıyoruz. aegon kendi isteğiyle mysaria tarafından saklanıyor yani.

    bu arada iki ikiz kardeş olan kral muhafızlarının karışmaması için senaristler birkaç detay koymuş, ser erryk’in üstündeki daha önü açık ve mavinin tonuna sahip. ser arryk ise daha ince sakallı ve önü kapalı bir kıyafete sahip.

    aegon’u buldukları yer ilk bölümlerde alicent ile rhaenyra’nın birlikte dua ettiği sept.aynı zamanda burada heykel olarak 7 tanrının 7 sembolü bulunuyor. örneğin bu heykel saflığı temsil eden bakirenin heykeliyken, bu heykel merhameti temsil eden annenin heykeli.

    8) larys strong alicent ile konuşurken kızıl kalede bulunan mysaria’nın muhbir ağından otto hightower’ın da haberdar olduğunu söylüyor. hatırlarsanız rhaenyra 4.bölümde daemon ile birlikte ipek sokağında bir geneleve gidiyordu. bunun haberini de otto hightower mysaria’nın kurduğu muhbirlik ağından öğreniyordu ve bu kaynağa çok güveniyordu. buradan da anlıyoruz ki otto hightower kendi çıkarları için kızıl kaledeki bu ajanların görevine devam etmesini istemiş, tabii larys strong bunu öğrenince alicent’in de talimatıyla hepsini öldürüyor.

    devamında ise mysaria’nın ikamet ettiği ve geçen bölümde gördüğümüz evi, bu bölümde larys strong tarafından yakılıyor

    9) neredeyse her bölümde kızıl kaledeki dekorlar üzerinden küçük mesajlar veriliyor. örneğin geçen bölümde alicent’in düştüğü ikilemi ve çaresizliğini anlatmak için alicent’e bir kuş kafesi gibi görünen bir kamera açısıyla bakmıştık.

    bu bölümde de rhaenys alicent ile konuşurken, ‘’bulunduğun hapishanenin duvarına pencere açmak istiyorsun ‘’ diyor. ardından alicent hightower babasıyla konuşmaya gidiyor ve görüyoruz ki kral elinin odasında bir pencere tüm ışığıyla alicent’e vuruyor

    alicent ve otto hightower rhaenyra’a ne yapılacağı konusunda fikir ayrılığına düşüyor, bu bölümde de baba ve kızının arasındaki görüş farklılığını göstermek için araya büyük bir sütun yerleştirilmiş ve devamında alicent babasına, ‘’ kalbimiz hiçbir zaman bir olmadı ‘’ diyor.

    10) rhaenys targaryen aegon targaryen ıı’in kişisel muhafızı ser erryk tarafından kızıl kaleden kaçırılıyor. bununla eş zamanlı olarak dragonpit’de büyük bir taç giyme seremonisi düzenleniyor

    bu sahnede alicent hightower, oğlu aegon’u tahta hazırlıyor. aegon’u mental olarak tahta hazırlama kısmı kitapta criston cole tarafından yapılıyordu. aegon ıı, kitapta dizideki gibi tahtı istemeyen ve tahta rhaenyra’nın geçmesini düşünen bir karakterdi. hatta aegon’un kitapta ‘’ nasıl bir erkek kardeş, kız kardeşinin doğum hakkını çalar ki ‘’ tarzında bir sözü var. daha sonra criston cole aegon’a, eğer kendisi tahta geçme tüm ailesinin öldürüleceğini ve rhaenyra’nın piçlerinin rhaenyra’dan sonra tahta geçeceğini söylüyor ve aegon’u tahta oturmaya ikna ediyor.

    bu arada criston cole kitaba göre dizide çok daha siyah ve kötü bir karakter olarak resmedildi. kitapta criston cole yaptığı şeylerin kendi içinde tutarlılığı olan bir karakter, fakat dizide bu bölüm ile beraber criston cole tamamen karanlık tarafta gösteriliyor.

    11)taç giyme seremonisindeki taht, birinci bölümde kral jaeharys’in oturduğu harrenhall’da oturduğu taht'a çok benziyor.

    aegon’a babasının taktığı taç değil de, atalarından miras kalan fatih aegon’un tacı takılıyor,bu da aegon’un rhaenyra karşısındaki meşruiyetini arttırmak için yapılmış bir şey.

    aynı zamanda aegon ıı’ın elindeki kılıç da yine bir targaryen mirası olan ve babasının da kullandığıblackfyre

    criston cole'un aegon'a tacını taktığı sahne de ateş ve kan kitabındaki şu görsele gönderme. criston cole, aegon'u kral ilan edip tacını taktığı için, o günden sonra '' criston the kingmaker '' olarak adlandırılmaya başlanıyor

    bu arada rhaenys’in dragonpitten kaçtığı sahne ile game of thrones’un 5.sezonunun 9.bölümünde daenerys’in drogon ile kolezyumdan kaçtığı sahne çok benzer. hatırlarsanız daenerys meereen’de bir turnuvaya katılıyordu ve burada sons of harpy’ler tarafından pusuya düşürülüyordu. daha sonra drogon geliyordu ve daenerys’i kurtarıyordu. hatta o bölümün ismi de ejderhaların dansı , güzel bir tesadüf.

  • house of the dragon

    8.bölüm detayları,

    1) açılışı driftmark'da yapıyoruz, hatırlarsınız 2 bölüm önce konseyde basamaklardaki üçlü ittifakın yeniden güçlendiğini ve racallio ryndoon adlı bir tyroshlunun bu ittifakın başına geçtiğinden bahsediliyordu.bu bölümde rhaenys, kocası corlys velaryon'u 6 yıldır görmediğini söylüyor.

    geçen 6 yılda anlıyoruz ki corlys velaryon, donanmasıyla beraber buraya tekrardan savaşmaya gidiyor. bu savaş sırasında da ağır yaralanıyor ve viral kanamalı ateşe yakalanıyor. asoiaf evreninde kan ateşi olarak geçer bu hastalık.

    vaemond dahil cogu kişi de corlys velaryon’un sağ çıkamayacağını düşünüyor. bu yüzden de vaemond, velaryon safkanını korumak amacıyla tahtta hak iddia ediyor. bir önceki bölümde velaryon kanı hakkındaki konuşmasını hatırlarsınız

    bu sahneden de anlıyoruz ki rhaenys targaryen, torunu baela'yı kendi koruması altına almış ve onu yetiştirmiş.

    bu arada üstadın bahsettiği evenfall lokasyonu, brienne tarth’ın hanesinin yerleşkesi.

    2)dragonstone’a geliyoruz, daemon dragonstone’un mağaralarına giriyor ve syrax’ın yumurtladığı 3 yumurtayı alıyor. ejderhaların nasıl veya ne zaman yumurtladığına dair ne kitapta ne de grr martin’in konuşmalarında bilgi yok. kimi üstatlar eğer ejderha yumurtlamıyorsa o ejderha erkektir diye yorumlar durumu. dizi ekseninde bildiğimiz şey ise syrax’ın kitap ile eş zamanlı olarak yumurtladığı. fakat syrax’ın dişi bir ejderha olduğunda hemfikiriz. çünkü syrax ismi eski bir valyria tanrıçasından gelmekte. syrax’ın bir yumurtasının kime gideceğini tahmin etmişsinizdir, önceki bölümlerde senaristler bunun mesajını çok kez verdi. diğer iki yumurtanın kime gideceğini bilmiyoruz, şimdilik.

    buradaki en güzel detay ise şu, daemon ejderha yumurtalarını alırken arka planda çalan müziğin ismi, dracarys

    3)vaemond’un driftmark tahtında hak iddia edeceğini öğrenen baela, babası daemon’a mektup yolluyor, mektup şu şekilde ‘’ baba, şu an kralın şehrine yelken açan vaemond amcamın haberiyle sana yazıyorum. tahtın mirası, hakları ve kanının kutsallığı konusunda kraliçeye başvurmayı planlıyor ve driftwood tahtının kendisine geçmesini istiyor. safkanına ithafen.

    bu sahnede jacaerys’i ve onu yüksek valyria dili için eğiten master gerardys’i görüyoruz. üstat gerardysdragonstone’un baş üstadı ve kitapta önemli bir yer tutuyor.

    hatırlarsınız 2 bölüm önce laena velaryon doğum sırasında hayatını kaybetmişti, kitapta pentoslu üstatlar laena’nın kanamasını önleyemeyince daemon ejderhası caraxes ile dragonstone’a uçuyor ve üstat gerardys’i alıp pentosa götürüyor, fakat geç kalıyorlar.

    bu arada bu sahnede gördüğünüz westeros haritası da tanıdık gelmiştir.

    aynı zamanda kitapta kralın konseyinde bulunan ve krallığın baş üstadı olan üstad mellos hayatını kaybedince rhaenyra baş üstadlık için gerardys’i öneriyor. alicent de kendi hanesinin üstadını öneriyor. viserys de iki tarafın da isteğini reddedip kimin üstad olacağına hisar’ın karar vereceğini söylüyor ve şu an dizide gördüğümüz orywle baş üstad oluyor.

    üstad orwyle dizinin ilk bölümlerinde baş üstad mellos’un yardımcısıydı hatırlarsınız.

    bu arada rhaenyra, ilk bölümde daemon tarafından kendisine verilen kolyenin bir benzerini bu bölümde takıyor, muhtemelen bu kolye de valyria çeliğinden.

    4) daemon, rhaenyra, lucerys ve jacaerys kralın şehrine geliyor. prensesi karşılamaya herhangi bir heyet gelmiyor. prensesi karşılayan tek lord ise 3 bölüm önce gördüğümüz ve prensesin doğumunu ilk tebrik eden ve prensese sıkı sıkıya bağlı bir kişi olan, lord caswell

    6 yıl sonra kralın konseyinin durumuna bakalım, kralın konseyi artık kral eli ve kraliçe tarafından yönetiliyor,

    ilk bölümün başından beri konseyde değişmeyen tek isim hazinebaşı lord beesbury kendisinin bu bölümde konseydeki bütün kişilerle fikirlerinin çakışmasından anlayacağınız kadarıyla kendisi konseyde biraz dışlanan bir isim. burada da senaristler tarafından bazı olayların yolu yapılıyor.

    konseyde hazinebaşı lord beesbury hariç herkes yeşillere bürünmüş. lord beesbury ise hala geleneksel targaryen motiflerini taşıyan siyah ve kırmızı renkte bir kıyafet giyiyor. bu da güzel detay.

    yukarıda bahsettiğim şekilde üstat orwyle konseyde baş üstat olarak görev alıyor.

    kanunbaşı olarak görev alan kişi jasper wylde. kendisi sıkı bir yeşiller taraftarıdır. aynı zamanda kendisine halk arasında kanunlara sıkı bağlılığından dolayı ‘’demirçubuk’’da denir.

    tyland lannister da konseyde krallığın deniz güçlerinden sorumlu lordu olarak görev yapıyor.

    4)aegon, sarayda görev yapan bir hizmetçiye tecavüz ediyor ve bunun haberini kral muhafızlarından biri olan ser erryk veriyor. geçen 6 yılda kral muhafızlarına iki lord katılıyor. bunlardan birisi ser erryk ve onun tek yumurta ikizi ser arryk.

    kraliçe de ser erryk’in ismini karıştırıyor ve kendisine arryk diyor. ser erryk de kraliçeyi düzeltiyor ve kendisinin ser erryk olduğunu söylüyor. bu iki kral muhafızı da gelecek bölümler için önemli.

    5)daemon ve rhaenyra 6 yıl aradan sonra kralı görüyorlar. kral kendisine sürekli verilen haşhaş sütü yüzünden yarı ölü halde yaşıyor. bu sırada daemon ve rhaenyra’nın iki cocugunu görüyoruz. rhaenyra küçük oglu viserys'i krala gösteriyor ve kral da ‘’ bir kral için uygun bir isim’’ diyor. burada senaristler yine bebek viserys üzerinden foreshadowing veriyor.

    yine bir güzel detay da kızıl kalenin duvarlarında duran targaryen, ejderha ve cinsellik içeren resimlerin alicent hightower tarafından kaldırılması. alicent kızıl kaleyi yeniden dekore etmiş anladığımız kadarıyla.

    bildiğiniz gibi kızıl kalede çokça targaryen içi ensest ilişki, ejderhalar ve targaryenlerın birlikte bulunduğu cinsel resimler, doğurganlık ve grup ilişki içeren çok fazla duvar motifi var.

    örneğin daemon ve rhaenyra 6 yıl aradan sonra kızıl kaleye girdikten sonra etraf kendilerine pek tanıdık gelmiyor, en basitinden daha ilk bölümde kızıl kalenin giriş kısmında bulunan cinsel objeli resim, bu bölümde ortadan kalkmış durumda

    ayrıca alicent de bu bölüm ile beraber yedi tanrının işaretini taşıyan bir kolye takmaya başlıyor. alicent ve hightower hanedanın yedi tanrıya olan bağı ve dindarlığı daha önceki bölümlerde sıkça işlenmişti.

    yine aynı şekilde bölümde alicent’i ilk görüşümüz yedi tanrı sembolünün hemen altında kendisinin konseyde gözükmesiyle oluyor.

    6) aegon’un tecavüz ettiği dyana adlı hizmetçiye alicent ay çayı içiriyor. burada önemli olan detay şu, alicent ve hightower hanesi yedi tanrıya sıkı sıkıya bağlı, yedi tanrı inancında da bebeğin oluşumunu engelleyen çaylar net bir şekilde cinayet ve büyük günah olarak biliniyor. alicent’in cocugu için böyle bir günahı işlemesine rağmen aegon’un bu duruma basit bir eğlence demesi de alicent’in sinirlenmesinin sebeplerinden biri.

    ayrıca geçen 6 yılda helaena ile aegon’un evlendiğini de görüyoruz, alicent’in aegon’un yaptıklarından sonra helaenaya bakıp üzülerek sarıldığı sahne de aegon’un karakteri adına çoğu şeyi açıklıyor.

    aynı zamanda buz ve ateşin şarkısı serisinin kargaların ziyafeti kitabında cersei lannister da margaery tyrell’in çok kez ay çayı içtiğini ve gerçekleştirdiği zinayı bu şekilde sakladığını iddia ediyordu.

    alicent artık aegon’un bu dengesiz hareketlerinden bıkıyor ve ‘’ sen benim oğlum değilsin ‘’ diyor. bu sözü tywin lannister, tyrion'a söylüyordu hatırlarsınız.
    tyrion ve aegon’un da bu sözden sonraki tepkileri çok benzer.

    7) bu sahnede aemond'un yetişkin halini görüyoruz, kendisi aegon’un alkolik, dengesiz ve daha korkak karakterinin aksine criston cole ile düello yapabilecek kadar iyi seviyeye gelmiş bir savaşçı olarak gösteriliyor.

    daha sonra vaemond velaryon kralın şehrine geliyor ve driftmark taht hakkı için kral eli ve alicent için konuşuyor. vaemond deniz hakimiyeti ve donanmayı krallığa bağlama karsılıgında hightowerlardan taht için destek talep ediyor.

    alicent hightower, corlys velaryon hakkında konuşurkenki kamera açısı da yine tesadüf değil. alicent’e, corlys velaryon’un konseyde oturduğu koltuğun açısından bakıyoruz

    8) rhaenyra uzun yıllar sonra babasıyla baş başa kalıyor ve kral alicent’in geldiğini zannedip kendisine alicent diye sesleniyor. yanına gelenin rhaenyra olduğunu öğrendikten sonra buz ve ateşin şarkısından ve tahta geçen targaryen’in akgezenlere karşı olan görevinden bahsediyor. viserys de kızı için son görevini yapmak adına kendisini yarı baygın hale sokan haşhaş sütünü içmeyi reddediyor

    bu arada kralın hastalıgı dizide çok farklı şekilde cüzzam ve onun türevi bir hastalık olarak tasvir ediliyor ve kral artık bir deri bir kemik kalıyor. fakat kitapta grr martin viserys’in hastalığını gut olarak tanımlıyor. hatta viserys son yıllarında zayıflamanın aksine daha çok kilo alıyor ve hareket etmekte bu yüzden zorlanıyor. ama dizide viserys’in hastalıgı cok daha dramatik ve vahşi işlenmiş

    hatırlarsınız dizide örümcekler ve fareler üzerinden çok fazla metafor veriliyor. örneğin laenor ile rhaenyra'nın düğününde yerdeki kanları fareler emiyordu, veya kızıl kalenin duvarlarında yine fareler geziyordu. yine aynı şekilde geçen bölümde helaena örümcek ile oynarken ekrana larys strong gelmişti.

    bu bölümde de viserys'in 1.bölümden beri uğraştığı valyria şehrinin maketini artık örümcek ağı kaplamış ve maketin üstünde bir fare geziyor

    9) taht odasındaki veraset tartışması sırasında durum vaemond ve alicent lehinde ilerlerken kral viserys kızına ve son bir iyilik yapıyor ve hayatının son anında onu savunmaya geliyor. bu sahnede oyuncuların tepkileri korkunç derecede iyi. rhaenyra’nın minnettar bakışı, vaemond ile ottonun birbirine bakışması, alicent’in şaşkınlığı

    kral o haldeyken bile otto’ya alttan giydirmeyi de ihmal etmiyor ve ‘’ bugün tahta oturacağım ‘’ diyor.

    merdivenleri çıkarken de kendisine yardım edenin daemon olduğunu gören kral, tam 3 kez sürgüne yolladığı daemon'ın yardımını kabul ediyor ve bu ikili yine taht odasında son defa buluşuyor dizinin en iyi sahnesi.

    bu arada kralın tacının düştüğü sahne senaryoda yokmuş, kral viserys’i canlandıran (bkz: paddy considine) gerçekten tacını düşürmüş ve (bkz: matt smith) tacını kralın başına yerleştirmiş, yönetmen de sahneyi kesmemiş ve sahneye eklenmiş. kaynak

    kralın gelişiyle taht planı ortadan kalkan vaemond da korkunç bir şekilde katlediliyor. bu arada vaemond kitapta da daemon tarafından rhaenyra’a söylediği laflar yüzünden öldürülüyor ve bedeni syrax tarafından yeniliyor.

    kral tahttan kalkarken artık gücü tükeniyor ve haşhaş sütü içmeyi reddederek ‘’zihnimi bulandırmayacağım’’ diyor. bildiğiniz gibi krala verilen ve ağrıları hafifleten haşhaş sütü içen kişiyi yarı baygın hale sokuyor.

    bu kısım kitapta biraz farklı işleniyordu, yukarıda bahsettigim gibi daemon, vaemond'u öldürdükten sonra bu sefer vaemond'un yeğenleri kralın şehrine gidip prensesin cocuklarına hakarette bulunuyorlar ve driftmark tahtını istiyorlardı. kral da bunun üzerine hepsinin dilini kestiriyordu. daha sonra tahttan inerken sendeleyip düşüyor ve tahttaki kılıçlar kralın elini kemiğine kadar kesiyor, halihazırda olan hastalıgı ile beraber çok fazla kan kaybeden viserys'in artık öleceği düşünülecekken rhaenyra ejderhası syrax ile dragonstone'a gidiyor ve bu bölümde gördüğümüz dragonstone üstadı gerardys'i kralın şehrine götürüp kralı tedavi ettiriyor ve kral ölmekten kurtuluyor.

    10) vaemond’un ölü bedeninin önünde rhaenys ile üstat bir konuşma gerçekleştiriyor. üstat orwyle, ölüye bakmanın uğursuzluk getireceğini söyleyince rhaenys ‘’ yabancı, bana çok kez yüzünü gösterdi, gözümün açık veya kapalı olması farketmiyor ‘’ diyor burada bahsedilen yabancı yedi tanrı inancına göre ölümü temsil ediyor. bildiğiniz gibi yedi tanrının 7 adet sembolü var, örneğin savaşçı sembolü cesareti temsil ederken, anne sembolü de koruyuculuğu ve sevgiyi temsil ediyor.

    11) son akşam yemeği sahnesine gelelim, aile son kez bir araya geliyor ve masada taraflar yine ayrılıyor sağ tarafta kırmızılar yer alırken sol tarafta ise yeşiller var. bu iki sahne arasında 6 bölüm var, ikilinin dostluğu yerini düşmanlığa bırakmış.

    yine burada senaristler tarafından bir mesaj veriliyor, bu sahnede yukarıda bahsettiğim kral muhafızı ser erryk ve kendi gibi kral muhafızı olan ikiz kardeşi ser arryk’i görüyoruz. ser erryk siyahlar tarafında dururken, ser arryk yeşiller tarafında yer alıyor bir foreshadowing daha.

    kral viserys masadakilere ailemiz tekrardan bir arada, eskiyi bir kenara bırakalım ve barışalım dedikten sonra herkes kadeh kaldırıyor ve şarabını içiyor fakat şer odağı otto hightower kaderini kaldırıp şarabını içmiyor, bir nevi kralın söyledikleri umrumda değil diyor.

    bu arada yemekte herkesin mutlu olduğunun görüldüğü an kral viserys’in gördüğü halüsinasyon, yönetmen de bunun halüsinasyon olduğunu göstermek için bir detay bırakmış sahneye.

    kral viserys önce daemon ve rhaenyra’a bakıyor fakat ikilinin arasında bir hizmetçi var, yarım saniye sonra daemon ve rhaenyra’nın güldüğü sahneyi görüyoruz ve hizmetçi bir anda yok oluyor. dolayısıyla kral viserys aslında olmasını istediği şeyi görüyor mesajı verilmiş. kral viserys’in hayalini kurduğu ortamı düşünürkenki o gülmesi de buna örnek.

    kral viserys rahatsızlanıp masadan ayrıldıktan sonra ortalık gene karışıyor, önce prens aemond’un önüne bir domuz yemeği geliyor, lucerys kendisini tutamıyor ve gülüyor. hatırlarsınız aemond vhagar’a sahip olmadan önce hala bir ejderhaya sahip değildi. aegon ve lucerys de kendisine ejderha çukurunda domuz hediye etmişti.

    bunun üzerine sinirlenen aemond, yeğenlerine kinayeli bir söylemde bulunup '' strong '' diyor.

    buradaki en önemli detay alicent’in karakteri hakkında. yemek sırasında alicent rhaenyra’a karşı gayet makul ve eski arkadaşı gibi davranıyor. önce aemond’a neden böyle bir hakarette bulundun diye kızıyor, daha sonra aemond’un söylediği sözlerden dolayı rhaenyra’nın yanına resmen özür dilemeye gidiyor, hatta bunu yaparken babası otto hightower napıyorsun kızım sen tarzında bir bakış atıyor.

    bu arada dizinin en güzel foreshadowing’i bu sahnede veriliyor. prenses rhaenyra, alicent ile konuşurken çocukları dragonstone’a götüreceğim ve kralın şehrine tekrar geleceğim diyor. ama ejderha ile

    12) mysaria ve onun kızıl kaledeki faresi talya. bu bölümde önemli bir rolü olan talya ilk kez karşımıza çıkmıyor, hatırlarsanız alicent lord larys strong ile konuşurken talya odaya giriyordu, yani buradan anlıyoruz ki talya 6 seneden fazladır alicent’in en yakın hizmetçisi.kendisi aslında mysaria’ya çalışıyor ve ona kızıl kaleden haberler iletiyor.

    13) kral viserys, rhaenyra kendisini üst üste 2 kez ziyaret ettiği için haşhaş sütünün etkisiyle yanına gelenin rhaenyra olduğunu zannediyor. ve kral viserys, ilk bölümde kızı rhaenyra’a anlattığı buz ve ateşin şarkısı kehanetini bu sefer alicent’e sayıklıyor bu kehanet de sadece targaryenler arasında bilindiği için alicent kralın söylediklerini anlayamıyor ve kralın bahsettiği aegon'un kendi oğlu olan aegon ıı olduğunu ve kralın karar değiştirerek veliaht olarak aegon’u seçtiğini düşünüyor.

    alicent odadan ayrılırken, targaryen soyu boyunca el değiştiren aegon'un hançeri ekrana geliyor.

    kral viserys, hayatının son anında muhtemelen hayatı boyunca en çok sevdiği kişi olan aemma’yı görüyor ve onun yüzüğüne son kez bakarak son nefesini veriyor. my love