apemantus1
profili

  • uzman doktor maaşlarının 85 bin liraya ulaşması

    doktor değilim. böyle böyle haberlerle insanların önüne yem olarak atılıyor meslek grupları. gündem yarat, herkes meslek grubuna düşman olsun.

    kimse ben neden randevu bulamıyorum, neden bazı ilçe/illerde cerrah yok, bu ekonomi neden böyle, neden bizim alım gücümüz düşük, neden benim maaşım düşük diye sormuyor. yok pilot maaşı, yok doktor maaşı, yok öğretmen maaşı. meslek kıyaslamasını bırakın.

    keşke 185 bin lira alsa doktorlar. herkes konser, festival, sinema gezerken bu adamlar gençliklerinin en az 11 yılını kitaplara boğdular. en az 6 yıl tıp, en az 4 yıl uzmanlık ve uzmanlık belgesini alabilmek için ortalama 2 yıl zorunlu hizmet.

    fakülte orada, okuyun, çalışın doktor, pilot, subay, öğretmen ne istiyorsanız olun ama unutmayın bu başlıkta bahsedilen maaşı alan doktor yok. 2022 haziran doktor maaşları bakın burada kanıtlarıyla sunulan maaşlara ağustos ayında biraz güncelleme geldi hepsi bu. edit ile açıkladım.

    2 ağrı kesici öğrenip, google'dan hastalık bakıp artistlik yapmayın. gidin de bi foley sonda kanamasına bakın, mantarlı toynak ayak muayenesi yapın mideniz kaldırıyorsa görelim delikanlılığınızı. adam ömründe 1 defa diş fırçalamamış, dişim neden çürüyor diye diş hekimine çemkiriyor.

    edit: yeni gelen sistemi de açıklayayım, daha önce hastanelerin %95i döner vermiyordu. döner vermeyen hastanelerdeki sağlık çalışanlarına döner dengesi getirildi. herkes artık döner alır gibi ödeme alıyor ve genel anlamda bir milktar iyileştirme yapıldı. bu iyileştirmenin ardından hastanelere giden yazıya göre idareden mesai dışı çalışma talepleri geldi. yani doktor sabah 8de gidecek, yatan hastalarını gezecek, 9-10 gibi polk başlayacak, sonra da akşam 7-8 belki de 9'a kadar hasta bakacak. günde 80 hasta bakan doktordan verim beklemeyin. bu arada şunu da ekleyeyim doktorların emekliliğine yansıyan "maaş"ları zaten şaka gibi. döner, nöbet, icap gibi ek gelirlerini de "maaş" gibi yazmayın. 25-30 yıllık koskoca uzman emekli olunca şaka gibi ikramiye, şaka gibi maaş alıyor.
    doktorların isteği para şov değil. anlayın şunu artık. 5 dakikada bir hasta bakmak yerine en az 10-15 dakikada bir hasta bakmak. nüfus idaresinde, bankada bile sıra sistemine herkes uyarken hastanede düzgün sıramatik, sistem olsun ve en önemlisi can güvenliği olsun.

    edit 2: ingiltere'de gelir vergisi maaşınıza göre şekillenir. 2bin pounda çok güzel 2. el araba alınan yerden bahsediyorsunuz. ingiltere'de asgari ücretli de araba alır, doktor da araba alır. ve hatta ingiltere'de araba almak yatırım değildir (bkz: swh) 2bin pound net gelirli adam da pub'a gider, 4bin pound net gelirli mühendis/doktor da. konunun temeli yine alım gücü seviyesine dayanmaktadır. şöyle bahsedelim; "refah" hayat seviyesi için doktor, öğretmen, asgari ücretli, mühendis ne kazanmalı? ingiltere'de refah hayat için 2bin pound da yeterli, 4 bin pound da. başka ülkelerle kıyaslamaya girince yine konu alım gücüne ve ekonomiye geliyor.

    özetle; nefretinizi kusacağınız yer meslek grupları değil, ekonomiyi yönetenler ya da bu duruma sebep olanlardır. hastanede randevu bulamıyorsanız sebebi doktor değil, asgari ücretli geçinemiyorsa sebebi öğretmen değil, öğretmenler ev araba alamıyorsa sebebi pilot değil.

    edit 3: gençliğini tofaş ile gezip meslek lisesi önünde bira içip zibidilik yaparak geçiren bir asgari ücretliyle doktor/mühendis/öğretmen maaşı kıyaslamak da inanılmaz saçma.
    neyse konu yine emek ve karşılığının olmamasına geliyor. bu ülkede emekçi de karşılığını alamıyor, okuyan da, doktor da, öğretmen de ama bütün bunların sebebi doktor maaşları ya da öğretmenler değil emin olun. konu çok daha başka.

    edit 4: haziran 2022 maaş bağlantısı eklendi. yazım hataları düzeltildi. "maaş" ve "ek gelir" farkı belirtildi.