afedersin2
profili

  • crocs terlik almanın mantıklı açıklaması

    bazı markalar türkiye’de o kadar fahiş fiyatlara sahip ki o markaları alan insanlarda ödediği para kadar yüksek bir beklentiye sebep oluyor. sonra insanlar sıradan bir ürün aldığı gerçeğiyle yüzleşince ben buna neden bu kadar para verdim diye değil de bu neden verdiğim paraya değmedi diye sorguluyor.

    daha basit bir şekilde açıklamak gerekirse; crocs, gap, skechers, carter’s, columbia gibi markalar aslında sanıldığı kadar kaliteli ve üst segment ürünlere sahip markalar değil. bunları yurt dışında komik fiyatlara satın alırsınız. örneğin yaşadığım yerde 70-80 birim paraya (euro ya da usd değil) crocs alıyorum. 100 birim paraya skechers, 200-300’e columbia mont alıyorum. bunlar benim aylık kazancımın yanında çok komik kalıyor ki aslında zengin falan da değiliz. ama dünyanın en pahalı yerlerinden birinde yaşamamıza rağmen bu markalar bizim için sıradan insanların ulaşabildiği sıradan markalar. bir çuval para vermediğim için de hayatımı kurtarmasını beklemiyorum bir terlikten.

    geçen ay amerika’dan bir arkadaşım geldi, the ordinary’nin serumlarını getirttim tanesi 4-5 usd civarında. aslında burada da ucuz birim fiyat olarak ama hazır gelen biri var daha uyguna geliyor diye istedim. bunların trendyol’daki fiyatı usd fiyatını tl’ye çevirdikten sonra 5-6 katı civarında. yani amerika’da 3 usd olan bir ürün türkiye’de 70 tl civarında olması gerekirken 400-500 tl gibi bir şey. o kadar para verince de millet sanıyor ki dünyanın en kaliteli şeyi.

    yani arkadaşlar ürünler pahalı ve kalitesiz değil ucuz ve sıradan. siz çok para verdiğiniz için çok büyük beklentiyle vasat bir ürün alıyorsunuz.

  • masterchef türkiye

    tv8 yarışmalarında hep aynı sorun var. birkaç sezon çok ses getirince bütün kuralları değiştirip sadece ve sadece yarışmanın uzayabildiği kadar uzamasına ve olabildiği kadar çok entrika içermesine odaklanılıyor. survivor gibi, o ses gibi masterchef de aynı şekle büründü. diğer ikisini 4-5 yıldır hiç izlemiyorum ve sanırım masterchefi de çekemeyeceğim artık.

    3 ayrı gruptan ana kadroya yarışmacı seçmek gibi salakça bir fikri nasıl mantıklı bulup hayata geçirdiklerini anlamıyorum ama daha ilk haftadan kaptanlar takım oluştururken aptal saptal muhabbetler dönüyor. bir kere ilk gruptan itibaren çıkan hiçbir yarışmacının diğer yarışları seyretmemesi lazımdı, bu büyük bir haksızlık. şu an mavi takımın 4 yarışmacısı ilk gruptan çıkanlardan oluşuyor çünkü bir bölüm bile geçmeden gruplaştılar. hele şu yedeklerden yarışmacı gelmesi olayı iyice saçma sapan bir durum. sırf haftanın 7 günü yayınlansın ve 6 ay sürebilsin diye sürekli element uyduruyorlar bir taraflarından. yarışmacıların hepsi birbirine aşırı yabancı ve çoğu zaman saygısız. o nedenle asla cemrelerin ya da barbarosların olduğu sezon gibi keyifli olamayacak artık bu yarışma.