tukaram1
profili

  • bitcoin

    bitcoin'in felsefesini ilginc, varolmus olmasini da heyecan verici buluyorum.

    ama iddialarda ihtiyatli olmakta yarar var.

    surada (#138861829) bitcoin icin altin v2 denmis. cunku altin sinirsiz bitcoin sinirli diyor. dogru degil, cunku cikarilmasi olanak dahilinde olan altin da sinirli (dunyamiz icin konusursak).

    altini saklamak zor ama bitcoini kagit parcasina bile zulalarsin diyor. ıyi de kagit parcasini kaybetmek daha kolay. sifresini kaybettigi icin bitcoinine ulasamama hikayeleri dolu ortalik, ama kasasinin yerini kaybeden duymadim. altin hacim ve agirlik acisindan elverissiz, dogrudur, ama altina endeksli fonlarla altini dijitale tasiyarak o hususu da cozmek asiri kolay ve onyillardir zaten oyle yapiliyor.

    uluslararasi para transferinde ucretler bitcoinde cok dusuk deniyor. btc-btc transferinde ucret cok dusuk olabilir ama usd-btc gecisinin her iki yonunde de ucretler cok yuksek. haliyle cok daha pahaliya geliyor tum donguyu hesaba katinca ki dogal olarak tum donguyu hesap etmek gerekir, eger elma-elma karsilastiracaksak. kaldi ki transferwise gibi yeni nesil finansal teknoloji platformlarinda ulkelerarasi konvansiyonel para transferi de son derece dusuk ucretlerde yapiliyor artik.

    btc basamazsin, dolayisiyla dolardaki gibi kaderin fed'in elinde degil, btc seni hiperenflasyona yedirmez deniyor. ıyi de btc'nin degeri 8 ayda %70 dusebiliyor. yani dolar 1 yilda durdugu yerde %10 deger kaybedince hiperenflasyon oluyor da btc %70 cakilinca neden "ne yapalim volatil iste" diyip hos gormemiz bekleniyor? mazeret olarak omrunun basinda olmasi gosteriliyor ama 7bin yillik altinin da, iki kusur asirlik dolarin da 8 ayda %70 cakilma gibi bir gecmisi yok.

    neyse, bitcoini severim. ama cok da ucmamakta fayda var. sevgi, rasyonelligi oldurmesin.