biredithpiafdegil1
profili

  • restoranların artık utanmaz olması

    öncelikle belirtmek isterim, 10 senedir yiyecek içecek sektörünün içindeyim, şu anda da hem yiyecek servis eden hem de eğitim veren bir kurumda yöneticilik yapıyorum. yani yazacaklarıma karşı bir argüman oluşturacaksanız buna göre cesaret ediniz efenim.

    dün yorgun bir iş gününden sonra eve geldim ve kalkıp bir şeyler hazırlamak zor geldiği için dışarıdan söylemeye karar verdim. uygulama üzerinden indirim de yakalayınca kaçırmak istemedim. bir ev yemekleri yapan dükkandan yemek söyledim. minimum sepet tutarını yakalamak için 2 kişilik söyledim(minimum sepet tutarını gittikçe de yükseltiyorlar bu da ayrı bir mesele ya, neyse), fazla porsiyonu dolabıma koyup bir sonraki gün yiyecektim.

    geldi yemek, ilk şoku kapıda yaşadım. kurye elime minicik bir paket tutuşturdu, diğer elime de 2 somun ekmeğin olduğu başka bir poşet tutuşturdu ve gitti.
    dedim bir yanlışlık oldu herhalde, açıp bakıp yanlışlık olduysa aramaya karar verdim ve paketi açtım.
    sipariş ettiklerim şu şekil: 1 porsiyon mantı, 1 porsiyon kadınbudu köfte(yarına bırakacaktım),1 adet içli köfte. tüm bunlara da indirimli olmasına rağmen hatırı sayılır bir ücret ödedim bu arada.
    gelenler ise şu şekildeydi: abartısız söylüyorum 3-4 kaşık yoğurt içinde yüzen (feci sulu bir yoğurt) 3-5 mantı tanesi ve içi kıymasız. 4 adet, yaklaşık 1 liranın 2 katı büyüklüğünde kadınbudu köfte olduğuna inandırılmış tavuk kıymasından yapılmış köfte ve hayatımda gördüğüm en küçük içli köfte. elbet tabi 2 koca somun ekmeği unutmamak lazım.

    bakın ben bu yemeği 2 kişilik söyledim ve gelenlerle 1 kişi bile doyamazdı. hadi kaliteli olsa yine gam yemeyeceğim ama kadınbudu köfte bildiğin tavuk köftesi ve mantı da kıymasız hamurdan oluşuyordu. içli köfte o kadar küçüktü ki içine harç bile sığmamış, kızarmış bulgur topları olarak düşünebilirsiniz.

    aradım restoranı, kimse açmadı. uzun süre aldığım uygulamadan sanki elime daha ulaşmamış gibi gösterdiler ki hemen yorum yapamayayım. dün aldığım ürünlerin daha bu sabah yorumunu yapabildim. mecbur yemek zorunda kaldım.

    tamam kötü bir ekonomiye sahibiz, her şey çok pahalı vs ama bu terbiyesizliği yapacak kadar da değil arkadaşlar. 1 porsiyon yazıp birkaç kaşık mantı gönderecek veya kadınbudu köfte yerine minicik tavuk köftesi götürecek kadar değil ya. bu fırsatçılıktır, bu mevcut durumu kötüye kullanmaktır, bu utanmazlıktır.
    hakkım haram olsun, belki üç beş kuruş daha fazla kazandığınızı zannediyorsunuz ama çok şey kaybediyorsunuz haberiniz olsun.

    edit: hiçbir şeyden haberin yok, o işletmeler fatura ödüyor, ürünler çok pahalı yazan dehalar için bir daha yazıyorum. yiyecek içecek sektörünün göbeğindeyim ve bu sektörde bir işletmenin yöneticiliğini yapıyorum. satın almacı personelle irtibatta çalışıyorum ve hatta arkadaşlar alışveriş listesini yeri geliyor ben yapıyorum ve faturayı görüyorum. zaten entrylerimi okursanız gastronom olduğumu görürsünüz, yani yemek yapım sürecini ve neler kullanıldığını çok çok iyi biliyorum. anladınız mı?
    ayrıca yorgun olduğum zamanlarda, evde malzeme kalmadığı zamanlarda dışarıdan söylemek en büyük hakkım değil mi?
    o şerefsiz işletmeler suçlu olmuyor da ben neden bu alışverişin bir tarafı olduğum için enayi oluyorum pardon?

    1 edit daha: yorgundum ya yorgundum... zaten evde yapıp yemeyi tercih eden biriyim genelde.
    ama şunu demiyorsunuz, yahu bu insan evladı sabah işe gidiyor, çalışıyor, alacağı maaşı hak ediyor; yorgun işten geldiği bir gün yüzünü yıkamaya bile mecali kalmamışken yemek söylemeye karar veriyor, fazladan ödediği ücret karşılığında hizmeti alamıyor. bunu diyemiyorsunuz ya cidden yazıklar olsun. birisi al ma ya cak sın yazmış. ulan ne insanlar(!) var ülkede ya, sana ne kardeşim ister dışardan yerim ister evde yaparım. parasını vermişsem karşılığını almak isterim. neyi savunuyorsunuz siz belli değil. şerefsizlik yapan bu işletmeleri savunuyorsanız en az siz de onlar kadar şereflisiniz. bu linç mesajları atanların hepsine bedduamdır, çok para dökün hizmet alamayın inşallah.

    ayrıca benim kızdığım nokta şu. işletme uygulamada 1 porsiyon yazmış her bir yemeğin karşılığına lakin gelen yemekler 1/4 porsiyondu en fazla. eğer tadımlık falan yazsaydı diyecektim ki sen kaşındın biredithpiafdegil. oraya 1 porsiyon yazıyorsan 1 porsiyon getireceksin ya bu kadar basit.

    market fiyatlarından haberin var mı diyenlere de sesleniyorum. e zaten biz zamlı fiyatlarla alıyoruz ya, hani fahiş fiyatlar ödüyoruz ya bu 1 porsiyon yazılan ürünlere. madem bu kadar zam uygulanıyor ve ben de bunu ödemeye razıyım, neden benim ürünümde gramajla ve kaliteyle oynuyorsun? e zaten fiyatta yansıtıyorsun bana zammı!

    hala anlamayan arkadaşlara yapabileceğim bir şey yok. destek mesajı atanlara ve destek entryleri girenlere sonsuz teşekkürler, siz bu ülkenin aydınlık yüzüsünüz. diğerleri için dediğim gibi yapabileceğim bir şey yok, anca bu kadar basitleştirip anlatabiliyorum.

    haaa bu arada sektörden olmadığımı düşünenler bile çıkmış biliyor musunuz? :) cidden ağzı olan konuşuyor ya :)