hussar2
profili

  • 28 aralık 2022 greta thunberg'in tate'e saplaması

    greta thunberg'in yaptığına ad hominem denemez, zira ad hominem, biri size bir argümanla geldiğinde argümana cevap vermek yerine, "suratında meymenet yok" diye konuyu saptırıp, karşındaki kişiye saldırmaktır.

    ama adam, "benim 33 tane arabam var, hepsi de doğaya birbriniden çok zarar veriyor, gel de göstereyim." demiş. yani ortada bir tartışma, bir argüman falan yok. bu yazılana zaten, çevre dostu olmak iyidir, küresel ısınma, karbon salımı vs. bunlar önemli diye izahat vermek abes kaçar. dolayısıyla da şeyi küçük demiş, çok da iyi demiş.

  • almanya'ya göç edenlerin alman arkadaşı olmaması

    çeşitli nedenleri vardır. mesela, nedir?

    - genel olarak, yetişkinlikte arkadaş edinmek zordur.
    - almanların arkadaşlık anlayışıyla bizimkisi uyuşmayabilir.
    - dil problemi, akıcı iletişim kuramamak, durumu keyifsiz kılar.
    - geyik yapacak ortak konuların azlığı. örneğin, siz burhan altıptop'a gönderme yaparsanız alman anlamaz, alman orada popüler kült bir diziye gönderme yapsa bu sefer siz anlamazsınız.
    - benzer olarak espri anlayışlarındaki farklılık
    - vs. vs.

    mesela ne değildir?
    - insanların sizi yok sayıp dışlaması.

    tavsiye:

    - neye ilginiz varsa, ona dair bir kulübe üye olun. almanya'da her şey kulüpler üzerinden yürüyor. mesela futbolla ilgileniyorsanız, türkiye'de haftada bir halı sahaya gidersiniz, burada yerel fubol kulübüne üye olursunuz. satranç mı oynamak istiyorsunuz, dans mı etmek istiyorsunuz, herhangi başka bir şey mi yapmak istiyorsunuz? kulübe üye olursunuz. almanya'nın olayı bu kulüplerdir. bir kere bunu iyi belleyin. bu kulüplerde arkadaş edinme şansınız yüksektir. ve nereden baksan arkadaş edinmenin tek yolu bile olabilir. burada arkadaş hemen edinemeseniz bile, almanların tarzına alışırsınız, dilini daha iyi öğrenirsiniz. gerisi gelir zaten. ya da gelmez belki. neticede biraz da kimya meselesi, kafalar uyuşmayabilir.

    - almanlarla iş çıkışı içki içmeye gidin. tabii söylendiği gibi dışlıyorlarsa bu zor, ama fırsat bulursanız kaçırmayın. içkili ortamda samimiyet kurulması daha kolay oluyor.