amudakalkipelcirpankaplumbaga1
profili

  • evlenecek erkek bulmanın gittikçe zorlaşması

    freud'un bir mektuplaşmasında kişi evlilik ile ilgili karar almakta çok zorlandığını ve ayrıntılı düşündüğünü, kar-zarar tablosu yaptığını anlatır hatta mektubunda bile freud'a bu noktada olumlu ve olumsuz olan her şeyi anlatır. daha sonrasında da tabii ki psikanalizin babasına zor bir misyon yüklemek isteyerek 'ben ne yapmalıyım'ı sorar. freud'un cevabı ise basit ama bir o kadar da anlaşılması zor bir cevaptır:

    "hayatta büyük şeyler için (evlenmek, çocuk yapmak, iş değiştirmek vs.) hiç düşünmeden, küçük şeyler için ise çok ayrıntılı düşünerek hareket edilmelidir."

    diye mektuba ekler. başta anlamsız gibi görünse de aslında olay şudur:

    -büyük kararlar arzulara dayanır. jacques lacan'ın da ifade ettiği gibi insan sadece arzularına ihanetlerinde suçluluk hissetmelidir. freud bunu daha öncesinde bildiği için bu bastırılan arzuların bilinçdışı affektlerini engellemek adına bu ifadeyi kullanmıştır. peki bir şeyin arzumuz olduğunu nasıl anlarız? burada da ingiliz psikanalist adam phillips bize yardımcı olmuş:

    "arzunuzun ne olduğunu nereden bilirsiniz? bir şeye ihanet ettiğinizde kendinizi suçlu hissediyorsanız o şey arzudur; burada söz konusu olan başkasına değil kendinize ihanet etmenizdir."