temuryalig2
profili

  • akp gidiyor mutlu musunuz

    allah'ım şu mübarek gün yüzü suyu hürmetine içimizi biliyorsun. artık türkiye'de bu zulüm bitmeli.

  • kurtların yediği kangal köpeği

    teke tekte kangalın şansı kurdun yaşına fiziğine vs. özellikleri etkili olmak üzere çok düşüktür isterse en saf kangal olsun.

    anadolu'da sürülerin otlatıldığı yerlere sürü şeklinde kurt çok çetin kış şartları hariç inmez lakin 1'li veya 2'li şekilde inebilir, o sebeple düşük koyun sayısının olduğu sürülerde 2-3 köpek vardır.

    300 başlık bir sürüde 2 erkek olmak üzere en az 3 kangal olmalıdır ki bu kangallar safkan erişkin ve tecrübeli kangallardan oluşmalıdır bu özellikler anadoludaki köpeklerde malesef çok azdır. o yüzden 300 başlık bir sürüde 6 tecrübeli çoban köpeği kesinlikle olmalıdır.

    ayrıca çoban köpeği sadece kurttan koruması için sürüde bulunmaz sürüyü önce içgüdü kullanarak sonra da tecrübesi ile çekip çevirir. bu içgüdü safkanlarda vardır eğitmesi zor değildir sadece tecrübe kazandırılması yeterlidir.

    ayrıca kurtlar bir sürüde ne kadar köpek olursa olsun hava şartları çevre şartları gibi durumları kullanarak köpeği alt eder. örneğin sisli havada 300 baş koyunu belki de 6 çoban köpeği bile koruyamaz. tek bir kurt değişik melodiler ile uluyarak yerini şaşırtır. kangallar ise yanlış yöne dağılır. 300 baş koyun eğer dağınık ise(toplandılarsa kangallar hareket kabiliyetleri ile olaya uyanabilirler ki koyun ulumaları duyup toplanana kadar kurt işini görür) kurt içinden birini kapar.

    kurt çok zeki hayvandır. bu taktik ile çoban uyanmazsa doyana kadar koyun çalabilir.

    aç bir kurt köpek de yer. aç olmayan kurt boğazını sıkıp öldürür ve köpeği bırakır, parçalamaz o konuda temiz hayvandır.

    kurtlar en akıllı köpekten daha akıllıdır. bunu bilen çoban ona göre hareket etmelidir.