mabitheking1
profili

  • trendyol express çalışanlarının iş bırakma eylemi

    bir akrabımız yazın borçla araba aldı ve trendyol express işine girdi. paket başı 4,5 tl'den garanti para 9600 veriyorlardı. iş girdiğinden beri akaryakıta %50'den fazla zam geldi, vergi ve cezalara gelen zam'da %36 oranında.
    trendyol ise bugün açıkladığı üzere ortalama %11 ile garanti para ücretini 9600 tl'den 10600 tl'ye çıkartmışlar, paket ücreti de 4,5 tl'den 5,5 tl'ye çıkmış. sistemi bilenler ne demek istediğimi anladı. komik ötesi bir zam oranı. hiç reklamlara yatırılan para vs mevzuuna girmeye gerek yok. "iş ortağımız değerlidir, biz bir aileyiz" vs gibi laflar boşta kalmış. şu anda trednyol'un maslak'ta ki merkezine doğru bir çok bölgeden kargocular araçlarıyla hareket etmiş durumda. kimse paket taşımıyor. haklarını almaya kararlılar. bunu yaparken inşallah başka insanların hakkında girmeden yaparlar (yol kesme vb). meşru şekilde yapılan tüm hak aramalarını sonuna kadar destekliyorum.

    edit: özellikle gelir kalemleri hakkında çok soru geldi. en azından bir konuyu netleştireyim, 9600-10600 diye bahsettiğim garanti ücrette masraflar düşülmemiştir. yakıtınız, mtv'niz, (kendi adınıza işyeriniz olmalı) bağ-kur'unuz, araç bakımı ıvırı zıvırı hesaplayın, adamın eline ne kadar kalıyor düşünün. çünkü aşağılarda 10k alıp sadece kargo mu dağıtıyor minvalinde kelamlar edilmiş. adamlar masrafları düşünce güncel asgari ücretli durumuna düştüler neredeyse.