episode312
profili

  • iş mülakatında kekeleyen adayla dalga geçmek

    çok yakın bir arkadaşımın başından geçen üzücü bir olay. kendisinin ricası üzerine olayı sözlüğe taşıyorum. size yazdıklarını aynen aktarıyorum:

    "ben 22 yıldır konuşma bozukluğuna sahibim. yani kekemeyim. bugüne kadar bir sürü farklı şekillerde alay konusu olduğum oldu. bu nedenle karşımdakilerin takındığı tavrı iyi gözlemlediğimi düşünüyorum. buna ek olarak 7 yıldır farklı şirketlerde yazılım mühendisi olarak çalışmaktayım. sektörün hareketliliği de göz önünde bulundurulduğunda şu ana kadar onlarca iş mülakata girdim. (hem değerlendiren hem değerlendirilen olarak) ilk kez bir teknik mülakat sırasında böyle bir durumla karşı karşıya kaldım. olaya geçeyim:

    iş değiştirme amacıyla şu sıralar farklı şirketlerle görüşüyorum. insanların alışık olmaması nedeniyle görüşme başında kekemelik durumunu belirtiyorum, çünkü karşındaki biri kekelediğinde, sıklıkla karşılaşılan bir durum olmadığından anlamak veya algılamak uzun sürebiliyor.

    enrich şirketindeki ik departmanından s** hanım benimle iletişime geçti. google meet üzerinden tanışma toplantısı düzenledik. durumu ona da en başında belirttim tabii. gayet anlayışlı bir şekilde karşıladı ve sürece devam ettik. yaklaşık 2 hafta sonra tekrar teknik mülakat için toplantı düzenlendi. bu sefer project manager olan t** d** hanım ile takım lideri u** t*** bey ile bir araya geldik. toplantı yine google meet üzerinde ve bu iki kişi aynı odada tek kamera şeklinde toplantıya birlikte katıldılar. onlara da toplantı başında durumu belirttim. onlar şirketi anlattılar sonrasında da malumunuz deneyimlerimi aktarma sırası bana geldi. deneyimlerimden bahsederken bir yerde kekelemeye başladım. bir kere bir kelimede takılınca stres daha da artıyor. kelime bir türlü çıkmıyor. yine böyle bir durumum oldu. bu sırada ekrana bakarken iki kişinin de mimiklerinde bir değişiklik fark ettim. gülmemeye çalışan bir tavır takınıyorlardı. bunun ilk başta benim kekemeliğimle ilgisi olmadığını düşündüm. ama ikisi de aynı anda ortada başka bir sebep yokken “gülmeme challange” oyunlarında gibiydiler. ardından u*** bey daha fazla dayanamamış olacak ki kafasını kameranın görüş açısından çıkardı. sanırım daha rahat gülebilmek için. daha sonra ne yapacaklarını bilemeden kamerayı kapattılar. kendilerine zaman tanımak istediler sanırım. kısa bir süre sonra tekrar kamerayı açarak (bu sefer hiçbir mimik yok) devam ettiler. ben bütün bu süre boyunca konuşmaya çalışmaya devam ediyorum bu arada. kamerayı tekrar açtıklarında nezaket olarak da olsa bir açıklama yapmalarını bekledim ancak hiçbir açıklama olmadan kaldığımız yerden devam ettik. ben de bozuntuya vermedim ve mülakatı normal seyrinde sonlandırdık. durumu o an net bir şekilde algılayamamıştım. sakin kafayla düşününce, bunlar bildiğiniz kekeliyorum diye gülme krizine gireceklerdi. bir iş mülakatında böyle bir rezalet olmaz, ben yanlış anlamışımdır diye baya kafa yordum. ama geçmiş deneyimlerime dayanarak bu yüzden güldüklerinden de emindim.

    olayın akşamına genel müdür b*** bey ile linkedın üzerinden iletişime geçerek durumu birebir kendisine aktardım. konuyu hızlıca araştırıp geri dönüş yapacağını belirtti. aradan 1 hafta geçmesine rağmen halen bir sonuç olmaması üzerine elimden geldiğince duyurmak istedim. kekeme insanlar sizin dalga geçip küçük göreceğiniz çocuklar değildir. hele ki bir teknik mülakatta konuşulması gereken bilgi birikimi ve deneyimler iken, kekemelik bunların önüne asla geçmemeli."

  • ramazan dayağı vs 10 kasım dayağı

    iki tarafın da orta doğulu olduğu versus