piratcan2
profili

  • türklere yapılan batılılar gibi olacaksın baskısı

    bu görüste olanlarin anlamak istemedigi söyle bir olay var: 1920'de dünyanin %85'i koloni olmus, ingiltere'nin asker sokmadigi 10 ülke falan kalmis, o dönemin haritasina bakarlarsa neden baticiligin secildigi belli. kolonicilik de kapali devlet ekonomisi ve ticaret yasaklariyla beraber geliyordu, yani bati blogunda olmazsaniz dünyanin cok büyük bir kismiyla ticaret yapmayi unutmaniz lazimdi. edward said oryantalizm diyip aglayanlar hakkaten isin suyunu cikarmaya basladi: bizi ezdiler dedikten sonra gelen yardimi kabul etmek harici ne disiplin, ne egitim ne de toplum halinde yasamak, etkili organize olmak varsa biz daha ne diyelim size?

    bir de unutmayalim: 1750lerden sonra bati'da öyle bir bilim ve teknik gelisimi basladi ki, eskiden yedi kusak ayni sekilde yasayan insanlar, simdi ayni kusakta üc defa tasinir, bes defa vatandaslik degistirir olmuslardi, önceleri atla gidilen uzak mesafeleri trenle günlük git gel yaparak fabrikada calisti bu insanlar, öyle bir nüfus patlamasi ve nitelikli, egitimli nüfus patlamasi oldu ki bati'da, yer gök batili insanlarin yazip cizdigiyle doldu. o dönem osmanli da usta cirak iliskisiyle kaliteli adam cikariyordu, ama mesela 5-10 tane cikariyordu. bati'da asagi yukari ayni kalitede binlerce adam yetisti her sene! o dönem yasayanlarin cvlerine bakin: 19 yasinda hukuk diplomasini aliyor, 25 yasina kadar ilahiyat ve botanik doktorasi yapiyor, 26 yasinda kendi basina dünyanin öteki tarafina gidip nesriyat birakmaya basliyor adam - bugün dahi böyle yapabilenler cok nadirken o dönemde bu siradan bir adamdi!

    simdi devran döndü para arapta, isterse ayagina cagirir uzmani yaptirir diyeceksiniz, haklisiniz. ama bakin bakalim misir'da, suudi arabistan'da, uae'de nasil projeler yapiliyor ve millet nasil da neresiyle gülecegini sasiriyor (cünkü smooth brain diktator + bi cuval para = dumb shit). danisman olarak öyle giden arkadaslarim oldu, cok güzel arap tokatlayip düzenli olarak para eziyorlar, ama bugün dahi hala teknolojinin en iyisi icin, bilimin uc noktasinda calismak icin bati'ya mi gidersiniz yoksa cöllere mi?

    akilli olun lan azicik, araplar türkiye'ye para vermeye devam eder siz merak etmeyin. bilgi neredeyse oraya gidin, teknolojinin nimetlerinden faydalanirken insanliga faydaniz olsun. seri para ezecekseniz de aldiginiz oksijenin israf oldugunu fark edin - ve kimse tarafindan gercekten sevilmediginizi. az kaldi, suudi arabistan'da da petrol bitince görürüm hepinizi zaten.

  • tüm evlilik sürecindeki en anlamsız gelenek

    herkesin bahsis istemesi: cocuklar arabanin önüne atlar bahsis, gelinin önüne nedimeler dizilir bahsis, kameraman pilim bitti der gec kalir bahsis, damat trasi gelin saci kuaförde bahsis, dügün salonunda bicak kesmedi deklansör basmadi bahsis, garsonlara kahyalara bahsis, müzisyene bahsis, davul zurna ikide birde kulaginin dibinde bahsis...

    hayir takida takilanlar da 50 100 tl demetleri olmasa, onlarla da anca dügün salonunu ödeyebilecek olmasak tamam da bilader: iki gün ayak üstü geciriyoruz, nette elime gecen para, 16 saatlik mesaide elime gecenden daha az. daha neyin bahsisini istiyorsunuz ulan develer?

    edit: toplumun kanayan yarasini buldum sanirim. bakalim kalan parayi da kriptoya falan yatirayim, belki bu kadar hizli degerlenir.