benantikaseviyorum3
profili

  • 2 temmuz 2022 türkiye abd voleybol maçı

    muthis keyifli bir mactı hatta benim turnuvanın basından beri en begendigim macımızdı diyebilirim. ilk defa takim oyununa yaklastik. sonuctan bagımsız kızları tebrik ediyorum, cunku canavar gibi bir liberoya, washington gibi bir blok ve hucum gucune, robinson gibi bir manset yetenegine ve olimpiyatların en iyi pasoru poulter'a sahip amerika'yı adeta balına dalına, kan ter icinde mac almaya zorladılar.
    24-21'den verdigimiz sette aslinda eda'nin topuna kameradan uzak olan blokorun eli degiyor. neden o karara itiraz etmedik anlamadim. hele guidetti. amerika gibi bir takima karsi gevsenmez. 24-21'den set cevirmek onlar icin hicbir sey. tam winner bunlar. elinde tuttugun kupayi soker alir arkasindan bakarsin. bu hemen gaza gelmek, kutlamaya baslamak huyunu birakmaliyiz artik. irkci algilanmasin da bu italyan/turk gevsekligi ile sampiyonluk gelmez. bize acil amerikali ya da avrupa dogu blogundan sakin kafali bir danisman lazim. eski voleybolcu bile olur. sirbistanin eski takim kaptani sirbistan teknik ekibinde simdi mesela. ben diyorum jordan larson'ı (eski amerikan mt kaptani lakabi governer!) danisman olarak alalim. bak teksas universite takimina kocluk yapicak simdi. bizim mt'de olmak cv'sinde buyuk avantaj. ki yillarca turkiyede oynadi, cogu oyuncuyu taniyor, turk voleybolunu biliyor. japonya'da oynadi italya'da oynadi... duy beni tvf :)

    biraz teknik analize bakalım;
    - spikerler ile olmayacak ama artık su ikili degisiklik nedir ogretmenin vakti geldi. hani setlerin sonunda sıla ve meryem oyuna girdi ya, guidetti bunu cansu ve ebrar'dan memnun kalmadıgi icin yapmıyor. peki neden yapıyor?
    voleybolda servis her el degistirdiginde (yani a takimindan b takimina gectiginde) oyuncular saha icerisinde 6 pozisyon arasinda saat yonunde yer degistirir; 1 numaradaki oyuncu 6'ya 6'daki 5'e... buna rotasyon denir. rotasyon yanlıs yapilirsa bu bir hatadir rakibe sayi yazar. vakifbank boyle bir rotasyon hatasiyla playofflarda fener'e set verdi. iste rotasyon geregi pasor (cansu) one ve pasor caprazi (ebrar) arkaya geldiginde ikili degisilik yapilir, yeni pasor (sıla) arkaya, yeni pasor caprazı (meryem) one gelir. boylece blokta kisa boylu pasor degil uzun boylu pc olur ve savunmada pc degil pasor olur. arka alandan hucum etmek zordur fakat pasor arka alandan da pas verebilir. bu set sonlarinda kritik sayilarda yapilan bir taktiktir. ha her antrenor yapar mi? yapmaz. gui seviyor.
    - voleybolda sonradan oyuna girip, katki vermek cok zor bir is degildir. mac boyunca dinlenirsin, oyunu disaridan gorme, mac boyu teknik ekiple konusma sansin vardir. son saniye girip tek sayi almakla mac boyu oynayip, stresi ve sorumlulugu yuklenip 20 sayi almak kiyas bile kabul etmez.
    - molalari gormenizi isterdim. bu mac cok ogreticiydi, guidetti yedek kadroyu da yanina alarak hep genel taktikler verdi. turnuvanin basindan beri ilk defa yapiciydi. molalarimizin temel konusu ebrar ve ayca'nin savunmadaki hatalariydi. ama daha cok amerika molaları gosterildi ve koc kiraly sadece bir taktik verdi her molada "servis etkinligini arttirin, servisleri cok (onun degimiyle) fluffy atiyorsunuz" ve amerika da bunu yapti. bu noktada en cok meliha'yi daha sonra da saliha ve aylin'i tebrik ederim. amerika cok cok cok iyi servis atti ya (ki kıskandım :) uzun, kısa, derin, yukselen, kesilen, pilot, flat, yan cizgiye paralel herseyi attilar herseyi ama biz %55 mukemmel %65 pozitif servis karsilama yaptik. mansetimizin iyi olmasi cok onemli. mukemmel manset almadan ortayı devreye sokamayız, ve biz orta oyunculari hucumda guclu bir takimiz.
    keske ayni performansi servis atmada da gosterseydik. gerci amerika takiminda manseti kotu oyuncu yok. on kosul falan heralde. bajema'nin uzerine hep attik ama o da karsiladi. bu sirada bajema onumuzdeki yil vakifbank'ta oyniyacak.
    -ebrar'in savunmasina yapilan elestiriler dogru. bu konuda cok bir sey yazmama gerek yok.
    -hucumda iyiydik. saliha, eda, zehra cok iyiydi ebrar daha iyi olabilirdi, olmali. pc skorun lokomotifidir. smacorunuzu durdurmanin yolunu rakip bulur. ama etkili oynayan pc durdurulamaz. rakibi baska onlem almaya itersin. ebrar'in paralel hucumlarini ve asirtma denilen yuksek bombeli yavas ama arka cizgi onune dusen roll shotlarini calismasi lazim. cansu antene acilan paslari arttırmali ki smacorlerimiz dort numaradan paralele hucum edebilsin. bu mac sadece bir kez verdi bu tip pasi cansu.
    -tugba hande neden oynamadi? bunun aslinda uc sebebi var (en azindan bence);
    1) hollanda ve japonya gibi zayif servis atan takimlara karsi manset performansina bakilip iki smacor amerika gibi bir canavarin onune atilmaz. servis karsilayamazsan iyi hucum etsen kac yazar.
    2) biz finallerde de buyuk ihtimalle 4 smacorle, yani degisiklik yaparak oyniycaz. butun smacorlerin sicak kalmasi sart. gecen hafta 2021 vnl maclarimizi izledim bitirdim. hande'nin cok iyi oynadigi sadece iki mac var. bilin bakalim hangi takimlar? evet hollanda ve japonya. yani gelecegin garantisi yok. smacorlerimiz cok istikrarsiz. b planimiz hep olmali. hucumda da savunmada da.
    3) maalesef tugba da hande de cogunlukla yanlis adimlayan yanlis ziplayan dolayisiyla yanlis inen oyuncular. zaten tugba (ve de ebrar) sık sık dusuyor. "sayiyi aliyorsa ne fark eder" diyebilirsiniz fakat bu tehlikeli. hande neredeyse en son mac ayagini 15 bininci kez sakatliyordu. hep sakat zaten hande. ligde de boyleydi, iki haftada bir sakatlik. saftirik seyirci bunu nazara bagliyor tabi ki degil. bunun sebebi hatali teknik ve zayif kas dokusu. zehra 1.98 boyunda, belki de turnuvanin en agir (kilo olarak) oyuncusu. o cusse ile sahanin bir ucundan oburune adeta ucuyor. kac kez dustugunu gordun? ya da eda. 35 yasinda, tek ayakla ziplayip havada yol kat edip tek ayakla iniyor. kac kez dustugunu gordun?
    yani guidetti finaller oncesinde bu iki oyuncuyu sakatlama riskini almadi.

    uyudum dinlendim devam :)
    -yahu kerem seni allah nasil biliyorsa oyle yapsin. kabini yabanci spikerlerin kabinine yakin midir nedir baska kanaldan izlerken bile sesi duyuluyor cigirtkanin. yazik gunah ya o maci trt'den izleyenlere. ya kampanya baslatalim su final maclarini bu anlatmasin, mehmet sevinc anlatsin. agzini falan baglayalim :)
    -savunmada hala sikintilarimiz var. temel olarak organizasyon problemi var. bir birinin topuna girme, arkadaki oyuncuyu perdeleme gibi. ama ayca tehlike sinyalleri veriyor. zor topa yetisemezsin ya da hucum cok guclu hizli gelir uzerine cikaramazsin anlarim da, bari blok dublaji yap. cansu eda daha cok dublaj yapti. ya cok geride bekliyor ya cok ileride bekliyor. karar setinde guidetti de meliha da ona dedi "servisleri kisa atiyorlar onde bekle, arkada saliha ve meliha var zaten" beklemedi, banda takilan top lap diye ace oldu. simge toparladi biraz ama turnuva basindan beri libero katkisi alamiyoruz. meliha savunmada iyi isler yapiyor ama inanin bu onun gercek performansi degil. fener'de ozellikle final donemi inanilmaz bir savunma performansi gosterdi ki arina'yi surekli mansette kapatiyordu ve gizem bazi mac dusuktu. gerci cok yuklenmek istemiyorum, dikkat ettim yine baldir diz arasi kronik sakatligi nuks etmis sanirim. thermal bant vardi. ligde de bu olunca biraz tutuklasiyor. akli takiliyor biraz sanirim.
    daha cok takim savunmasi yapmaliyiz. yil icerisinde turk hava yolları ve ptt bunun ne kadar degerli oldugunu gosterdi, cok guclu rakiplere karsi savunma ile mac alarak.
    ebrar zaten savunma konusunda gui'i biraz kizdirdi. adam diyor ki "sen bir numardayken onlarin orta oyuncularinin bir tane caprak topunu cikar istiyorum. sadece bir tane." zaten pc'den oyle cok bir savunma performansi beklenmez, cok uzun boylular zor olur ama uzerine gelen topu biraz yukselt, ikinci oyuncu tamamlar zaten. yani bir isteksizlik var ebrar'da cozemiyorum. italya liginde daha akilli ve etkili oynuyordu mt'de bunu yapmiyor. kendi hata eder. vargas geldiginde kesilir, ilk 6 cikamaz.
    meryem ile de olmaz bu isler. romantiklik yapmayin arkadaslar. kadin yeteri kadar oynadi mt icin, 37 yasinda artik ya. amerika gibi bir takima karsi tam mac oynayamaz. eda rotasyondan dolayi macin yarisinda dinleniyor, orta oyuncu servis karsilamiyor zaten. ayni sey degil yani pc olmakla.
    -cansu'ya benim guvenim hep tam. cok laf ettiler naz'i ariyacaz diye ben hic bunu demedim. hollanda ve japonya macinda daha cok begendim cansu'yu bu bir gercek. bizim smacorlerimiz hande haric kisa boylu. blok ustu vuramazlar. hande de orta oyuncudan devsirme bir smacor oldugu icin teknigi zayif. istikrarsizlik biraz bundan. onun da mesela daha iceriden hucum etmesi lazim. 2019'da boyle oynadik. amerika'yi 3-0 yendik ki eda yoktu naz yoktu ebrar zehra cok genc. alin izleyin pazar keyfi olsun.
    yani daha cok degisik hucum organizasyonlarina gitmeliyiz. yukarida bahsettigim antene acilan pas gibi, pipe hucumlari ya da iki pozisyon arasasindan yapilan hucumlar gibi. bazen ayni oyuncu uzerinden cok oynuyor, rakip bunu okuyor. ve smacorler uzerinden hizli oynamayi asla birakmamali. haydi cansu, dunya klupler sampiyonasi performansini bekliyoruz haci gozler. az kaldi.
    -biz onceki vnl'lerde hizli basladik, iyi oynadik, namalup gittik hatta. sonra sonuc istedigimiz gibi olmadi, finallerde kesildik. ilk defa belki de rolantide oynayip sona dogru vites arttiriyoruz. bir de bunu deneyelim. kanada maci da biraz federasyonun sucu. cunku bu kizlari brezilya'dan direkt kanada'ya ucurmak yerine 5 gun icin once turkiye'ye ucurdular. ektra ucus, yol yorgunlugu, jet-lag... mantikli mi yani simdi bu?
    -saliha basit bir hata yapmis olabilir (su degmedigi topa blok touch var demesi) ama cok tecrubesiz daha, panikliyor. biraz daha toleransli olmaliyiz. fanusta mi yetissin oyuncular. kabul dogal yetenek olarak saliha ilkin ve derya'nin altinda ama bence tugba'nin uzerinde. ve daha onemlisi istekli ve sinirlarini biliyor yani gelisime acik.
    -covid onlemi olarak cizgi hakemlerini kaldirmak fivb'nin aldigi en yanlis kararlardan biriydi. ne yapicaz her topa itiraz mi edicez. iyi bu hawk eye sisteminde 25 kamera var da, onda bile bazi pozisyon kaciyor.

    son olarak, turnuvanin en basindan beri istikrarli, tamamen odaklanmis, sakin, profesyonel ve etkili oyunuyla benim gozumde bu takımın tek yıldızı zehra gunestir. gerci benim masallah dedigim dayanmiyor. dilimi isirayim.

  • 18 haziran 2022 türkiye sırbistan voleybol maçı

    cok dusuk basladigimiz ilk setten sonra toparlansak da kaybettigimiz mac. seyircinin de yine her konuda fikri var hicbir konuda bilgisi yok. alin o zaman;
    1)ben maci trt'den izlemiyorum. orjinal kanaldan izliyorum. molalari tamamen gorebiliyorum. "top paralelden gecince agzima siciyor" diyen ebrar yardimci antrenorle konusuyor ve guidetti'yi kastediyor (cok soruldu yaziyim). hemen oncesinde sunu diyor "ne yapsam calismiyor cildircam ya" karsi tarafi bloklayamamasindan yakiniyor. zaten bu macta sorun pasor caprazi poziyonuydu. bu pozisyonun gorevi her topa hatta sistem disi toplara dahi hucum etmektir. sirbistan bloklari bunu durdurdu, ebrar/meryem cozum bulamadi.
    2) bu sirbistan'nin yedek kadrosu degil. sadece boskovic eksik. maja ve mikhailovic milli takimdan emekli oldu, popovic bu yil kotuydu dolayisiyla kadroda yok. dunya sampiyonasinda bu kadro+bosko olucak.
    3) sirbistan akillara zarar bir alan savunmasi yapiyor bu yil. adeta bir japonya olmuslar. kore ile oynadiklari macin ilk seti 40-38 bitti! hucumda kolay top olmemesinin sebebi biraz da bu.
    4) meliha neden oynuyor sorusunu fenerbahce opet taraftarina sorun :) terzic cok guzel ogretti meliha'ya ilk yari komple soven taraftara mansetin onemini. malum bir musibet bin nasihattan iyidir :) hatta istatistikler geldi editi: begenilmeyen meliha 4 sette 14 sayi yine hep elestirilen hande 5 sette 18 sayi elestirilmesi tabu olan ebrar 4.5 sette 15 sayi. sizin pc pozisyonunuz 5 setlik macta 20 sayinin altinda kalmamali. eski voleybolcu yabancı spiker meliha'yi ovmelere doyamadi buraya geldim macı kıza kitlemisler. ey voleybol tanrıları size geliyorum!
    5) gizem guidetti istemedigi icin degil takim gizem'i istemedigi icin kadroda degil. cunku gizemin ciddi bir uyum sorunu var. cok fevri ve bireysel. bu takim oyununu bozuyor. kafanizi biraz cikartin su sosyal medyadan ve gercek voleybol yorum programlarini izleyin. gizem'in twitlerine kanip teknik ekip istifa diye yardiriyorsunuz.
    6) voleybolda savunma 3 ya da 2.5 oyuncuyla yapilir. 3-metre cizgisi denilen cizgi sahayi hucum alani (on tur) ve savunma alani (arka tur) olmak uzere ikiye boler. 3 oyuncu hucum alaninda (2,3 ve 4 numarali pozisyonlar) 3 oyuncu da savunma alanida (1,6 ve 5 numarali pozisyonlar) durur. 1 ve 5 numarali pozisyondan hucum edilmez, 6'dan nadiren hucum edilir. savunma alaninda oynayan oyuncunun hucum alaninda ziplamasi yasaktir. ıhlal olur rakibe sayi yazar. rotasyonla oyuncular bu 6 pozisyon arasinda yer degistirir. defansif smacor rotasyon geregi macin cogunlugunda savunma alaninda kalir ve bunun sonucunda daha az hucum eder. libero sadece orta oyuncu arka alana geldiginde ve servis karsiliyorken oyuna girebilir yani macin yarisinda libero sahada degildir fakat defansif smacor hep sahadir. iki libero ile oynamak ne bizim icin ne de dunya icin yeni bir sey. 2018 ve 2019 vnl'inde simge-aylin beraber sıkca oynadi. gecen yaz sonu 2-3 mac izlediniz basimiza uzman kesildiniz.
    7) simge 32 yasinda! elbette ayca oynatilarak, gelistirilicek.
    yorumları okudukca ben utanıyorım editi: tugba sonradan girince katkı veren bir oyuncu. gecen yaz blok yapamayan ortalama avrupa takımlarına karsı iyi oynayınca ilahlastirdiniz, 2 mactir kotu oynadi diye yerin dibine sokmussunuz. bir sonraki mac iyi oynar vatan kahramani yaparsiniz. su ayarsızlıga ne dense bos.

  • 3 eylül 2021 türkiye sırbistan voleybol maçı

    mac sonrası iyi bir analiz ve yorum izleme arayısındaysanız su yayını kesinlikle tavsiye ederim. her bir yorum da cok dogru. ornek;

    "final macı oynanmadan protokol yemegi/kutlaması olmaz" (takım bakanlarla yemek yemis mac oncesi. bak ben bunu bilmiyordum, ne kadar sacmaymıs)
    "her kritik maca comak sokan bir guidetti var sanki"
    "pasorumuz panik diyorduk antrenor daha panikti"
    "set sonu ikili oyuncu degisiklikleri yanlıstı"
    "guidetti kisisel meselelerinden kubra'yı kadro dısı bırakmasaydı bugun zehra yerine onu alabilirdik oyuna"
    "oyuncularımız ligde yeteri kadar sorumluluk almıyor. buyuk takımlarda yedek beklemek yerine kucuk kluplerde oynayarak maca cıkmalılar"
    "tvf kadro belirlemede guidetti'yi biraz kontrol altına almalı"
    "emekli voleybolcularımız psikolojik danısmanlık ile milli takıma destek olmalı"
    "boskovic yıllardır turkiye'de. burada buyudu, voleybol ogrendi. mental guc milletle ilgili degil maclarda sık sorumluluk almakla ilgili"
    "kerem gibi voleyboldan hic anlamayan spikerler voleybola yeni baslayan seyirciye yanlıs bilgiler vererek yanlıs aktarımlarda bulunuyor"