roma centauru3
profili

  • türkiye'de tarımı kurtaracak proje

    alkole karşı duruşun kaldırılması, tersine teşviklerin yapılması gerekmektedir. bunun ne faydası olur dersenizde egzotikler hariç genel geçer neredeyse tüm meyvelerin yetiştiği topraklardayız.
    buğdaydan bira, meyvelerden şarap vb, anasondan rakı yapmak bu kadar kolay üretilebildiği ancak bu kadar zor satıldığı bir toprak olabilir mi? oluyor..

    evet köylünün alkole karşı sert bir duruşu var ancak genç/yeni kuşakta bu kadar sert bir duruş yok dahası avrupa'da nasıl yerel bira varsa yerel şarap vb. üretimleri serbest bırakılsa ve kısa vadede görece en hızlı gelir buradan elde edilir. dahası bir çok alkollü içki doğru şekilde saklandığında yıllarca bozulmadan kalabilmektedir. aynı durum diğer tarım ürünlerinde yazık ki olmamaktadır. yani raf ömrü en uzun olan tür-ürün budur.

    edit: @thechef adlı çaylak uyardı, mealen: emziren annelere ve hollanda'da ineklere süt verimini arttırdığı gerekcesiyle malt içeceği içirildiğini anımsatmam gerektiğini/daha iyi olacağını iletti.

    edit2: bal şarabıve hatta kımız gibi içeçeklerde tarımı ve köylüyü güçlendirecek seçenekler olarak düşünülebilir. doğru şekilde kurgulanırsa görece pahalı olan bal-at sütü gibi ürünler bile hem tüketimi arttırılabilir hem de görece bu ürünler orta-alt gelirlilerin bile ulaşacağı fiyatlara inebilir.

    edit3: @eudokia adlı yazar uyardı ve mealen yozgat bira fabrikası nda ilk başta karşı çıkışlar oldu ancak işin içine istihdam ve para girince tepkiler azalıyor ve hatta kapatılacağı zaman tersine kapanmasın tepkileri geliyor. incelemek isteyenler içinde makale bırakmış. @uncass ise posaların hayvancılığa yönlendirilmesinin dair fikrini beyan etti.

  • deva partisi ekonomi ve finans eylem planı

    yazılı olanı 2002'de yayınlandı: 33-59. sayfalar arasını okusun.

    hâlâ bu sistemin altında siyaset yatıyor diyor. eksik canparem, özelleştirmeler ile başta tarım ve sanayi olmak üzere dışa bağımlı ekonomiyi napıyoruz? hayır sizinde emeğiniz var.

    şu lafının altına imzamı atarım: bir şeyi bozan kendisi düzeltemez. (bkz: ali babacan/@roma centauru).

    ekonomide aklın ve bilimin gereğini verdik???? mülkiye hocaları öyle demiyor.

    tüik rakamlarındaki yanlışlık 2007'de başladı.

    yoksulluk meselesi gini katsayıları demiş ya aha sizin döneminizde nolmuş: https://www.mahfiegilmez.com/…-gini-katsays-ve.html

    hatta alın: (bkz: #131265505) yeni bir şey yok malum parti v2 işte. gerçi gelecek daha önce kurulduysa arkadaş v3 oluyor. bilemiyorum.. ^^

    edit: yazar hoş olmayan üsluplu entrysini kaldırmış bende o entrye cevap niteliğindeki hoş olmayan üsluplu yeri kaldırdım.

  • öss derecesi zekayı göstermez diyen tip

    zeka gösterebilmesi için iki ana etken gereklidir:
    1-eğitimde fırsat ve kalite eşitliği,
    2-tüm derslerin aynı oranı ve aynı değeri verebilmesi. yani derslerin eşitliği.

    şimdi daha kaliteli eğitimi alanla almayan eşit midir? ya da tüm dersler aynı oranda ve aynı etkide puan getirmektemidir?

    değildir.

    o yüzden tutupta "omo zeka" demeyin.

    tersten okuyalım madem öss zeka gösteriyorsa bu ülkede aptal hekim, mühendis ve/veya zamanında bunlarla yarışan bazı öğretmenlik/alanların olmaması gerekmektedir. ancak bunlar var.

    daha da komiği mühendislikte ya da herhangi bir başka alana eğilimli çocuklar daha iyi gelecek daha iyi para uğruna aileleri ve öğretmenleri tarafından "tıp eğitimine" yönlendiriliyor, yani öğrencinin normalde eğilimli olduğu alandan ziyade puanı yettiği için ya da yetmesi için 2. defa hazırlanarak farklı alanlara kanalize ediliyor. oysa bu zaman diliminde ilgili-eğilimli olduğu alana eğimlense daha verimli ve daha yetenekli "mühendis vb" elde edilecekken görece daha isteksiz/yeteneksiz "hekim" elde ediliyor.

    sonuç olarak öss yapı olarak eşitsiz ve dengesizlikleri şişiren bir basınç görevi görüyor. üstelik eşitsizlik artık okullar arasını geçti, dershaneler arasında oluştu. özel derssiz ya da dershanesiz öğrenci başarılı olamıyorsa bu sisteme kafam girsin.

    özet geç: bu sistem maymununda, filinde, timsahında, ağaça tırmanmasını istemekte, beklemektedir. üstelik bunun adil ve kesin olduğunu iddia etmektedir. oysa zeka sayısal, sözel, dil ve eşit ağırlıktan ibaret değildir. hali hazırda da türk eğitim sistemi: ezberci mi değildir?