kardankara5
profili

  • 2m tl ile ev mi almalı faize mi yatırmalı

    bankaların mudilere verdiği faiz geliri, pasif yatırımdır. dünyanın hiçbir ülkesinde faizle geçinilmez, zira siz bir sermaye patronu değilsiniz. sıradan bir insansınız. faiz en ideal koşulda paranızı koruyan bir enstürmandır. zira siz bir yatırım patronu değil sıradan bir insansınız. paradan para kazanma küçük birikim sahibi için oldukça zor bir iştir. hele yüksek enflasyon ortamında. paranızı faizde külliyen tutmak intihar etmekle eşdeğer. yüksek enflasyon ortamında. arkadaşlar geçmişte o kadar sıfır tlye boş yere eklenmedi. 2 milyon paranız bir yılın sonunda 3 milyon olabilir. ama bu reel bir kazanç değildir. yıl sonunda 2 milyonun ekonomik değeri 3 milyon oranında artmayacak. bunu unutmayın. yüksek enflasyon ortamında paranın mala kaymasının bir sebebi var. ve bu dünyanın her yerinde böyledir. ülkede enflasyon düşecekse, siz buna inanıyorsanız paranızı korkmadan faize koyun. daha da iyisi madem bu kadar eminsiniz, varlığınızı likite çevirip buyrun faize basın. sonuçta garanti gelirmiş ya.

    paranızı farklı enstürmanlara bölmek zorundasınız. bunu idrak etmek için kaç faiz başlığı lazım bilmem ama hepsine aynı şeyi yazmak lazım. paranızı farklı araçlara koyun. kendi portföyünüzü değerlendirip sonuca varabilirsiniz. çok zeki olmaya gerek de yok.

    burada 100.000 tlyi bankaya koyup yaşayıp gitmek konulu başlıklar çok değil 3 yıl öncesinden kalma. bakın 3 yıl sonunda o 100.000 tl ne durumda. artık başlığı bile koca bir komedi.

  • öğretmen maaşının 12 bin tl olması skandalı

    evet, yine bir başka linç. öğretmenlere saydıran saydırana....

    öncelikle artık öğretmen değilim.

    şu an yaptığım iş öğretmenlikten çok daha fazla sorumluluk getiriyor. iş yükü çok daha fazla. iznim 30 gün. ama ben yine de buradaki iddialara cevap verme hakkına sahibim.

    1-) sizin maaş kaç 18 mi, 12 mi... diyenler. öğretmenler arasında hizmet süresine göre maaş artık değişken. uzman öğretmen eğer kamuda on yıl çalıştı ise ortalama maaşı 15.600 tl civarında. bir de baş öğretmen adında bir statü var. onlar da 15 yıl çalıştı ise aldığı para 18.000 tlye yakındır. çocuk yardımı, eş yardımı vb.... ama bunlar çok büyük paralar değil.

    2-) ek dersiniz yok mu diyenlere. ek ders herkesin alabildiği bir gelir kalemi değil. merkez okullarda ek ders dağılımı çok dengesiz. genellikle tam ek ders alamaz öğretmenler. genellikle 3000-4000 tl bandında ek ders alan şanslıdır.

    3-) özel ders veriyorsunuz diyenlere... her branş özel ders veremez. kaldı ki, ek iş bu. fizik öğretmeni ile iş teknik öğretmeni aynı durumda değildir. isteyen ek iş olarak taksicilik de yapar. isteyen kuryelik de... yasadışı bir statü bu zira öğretmenin görev tanımı dışına çıkması kanunen suçtur. vergi verecek şekilde özel ders verebilir. ancak bazı öğretmenler bu riski almaz. bu da sadece okullarda yasadır. yani bir devlet öğretmeni sadece okullarda haftalık ders saatinin yarısını okuyabilir. aksi takdirde ceza alır. bir ihbara bakar. bu şekilde ceza alan çok öğretmen vardır.

    4-) sadece 15 saate bu maaş çok diyenlere arkadaşım her işin zorluğu kendine. bir öğretmen genellikle 15 değil 21 saat en az derse giriyor. bazıları 30 meslek öğretmenleri 40 saat gider. sen mesela ofiste iş yaparken her saat çalışıyor musun? kaç saatin sohbette geçiyor. yada şantiyede sürekli çalışıyor musun? öğretmen de sürekli çalışmıyor. ama onun işi aslında sürekli. sınıfa dair mesainin bir deste bittiğini mi düşünüyorsun? en basitinden bir yazılı kağıdı hazırlamak kaç dakika sürer? okumak? bir proje ödevi okumak kaç dakikadır. onun puanlama çizelgesi, analizi, sınıf raporu, devamsızlık takip raporu, başarı raporu, rehberlik hizmetleri.... okulların bazılarında hiç rehberlik öğretmeni yok. o işler de sana kalır.

    5-) kursunuz var, dyknız var... diyenlere yok kardeşim, proje okulları hariç çoğu okulda kurslar bir ay içinde kapanır. zaten her branş kurs veremez. kurs olunca ben 6 gün okuldaydım mesela. cumartesi gününü buna vakfediyorsun. ek derse de en çok 2000 tl ek olur. öyle yüzlerce lira değil.

    6-) dört ay yatıyorsunuz, ağlamanız bitmiyor diyenlere, dört ay tatil yok. yaz tatili ve ara tatiller var. ama bu çoğu ülkede böyle. bu işin içi bu. ne yapmalarını istiyorsunuz insanların? yazın meb destek hizmeti de yatar mesela. iş yok çünkü. ne yapacak meb aşçısı? sinek mi avlasın?

    kısacası öğretmenlik öyle çok kolay bir iş değil. kolay olsa şu an öğretmenliğe devam ederdim. ama yaşanan stres, veli kavgaları, hesap soran sorana.... ben bunu istemedim. şu an yine stres var ama başka türlü.

    öğretmenlikle ilgili tek kabul edilebilir eleştiri, bu işin denetimidir. evet kötü öğretmenler var. bunları tespit etmek de bizim işimiz.

  • çin'in yükselişi karşısında amerika ne yapacak

    değeri sıfıra yakın tehditler içeren iddia...

    ama en çok merak ettiğim şey eline tef alıp çin ve rusya bayrağı açan gençler..

    arkadaşım ola ki, çin güdümünde bir küresel sistem kurulursa sen değil internetten atıp tutmak evinde kendi kendine bile konuşurken iki kere düşünürsün.

    bireyin adeta yok edildiği toplumlar bunlar. sen insan olarak yedek parça kadar bile değer taşımıyorsun çin islam cemiyeti diye bir şey var lan ülkede çkp izin vermeden cenazeni bile kaldıramazsın. burada islamofobik batı falan diyorlar ya sana fobinin allahını yaşatır çin. allah allah bile diyemezsin. internete kimlik kartınla girersin. vatandaşlık puanı ile ekmek alırsın. internete vpn kullanmadan girmiyorsun çine gidince. apayrı bir gezegen kurmuş adamlar.

    çin oldu da hepimizin başına yeni küresel güç olursa aha bak buraya yazıyorum buradan kimse sağlam çıkamaz.

    ek, düzenleme : bu ülkede belki de en büyük sıkıntılardan biri avrasya kafası.... bak bu kafa gerçeklerle bağını koparmış. arkadaşlar sizi gerçek dünyaya dönmeye davet ediyorum. yok çin sağdan çakar yok rusya soldan sokar....

    bu iddialarınız birincisi rasyonel değil. çin küresel bir askeri güç olmaktan çok kendisini ucuz insan gücü ve doğasının ırzına geçme pahasına bir üretim merkezi olarak konumlamış. ülkede sokağa maskesiz çıkamadığınız yerler var. beslenmeyen kırsal alanlar var. açlıktan fare köpek ne bulursa yiyor adamlar hani bunu da mı görmüyorsunuz?

    rusya dersen halleri ortada çin ile ortak değil aksine rakip sayılırlar.

    ikincisi sam amca'ya karşı hu dayıyı mı vasili kuzeni mi öneriyorsunuz. bunlar ola ki, gücü alırlarsa avrasyayı paket edip sizi de pul diye harcar. akıl fikir dilerim de boş....

  • 13 nisan 2022 rus savaş gemisinin vurulması

    kaç yıldır herhangi bir düzenli ordu ile mücadelesi olmayan, karşı muhripler hakkında bilgi ve deneyimi bulunmayan rus ordusunun başına gelen olay. şu an bu ordu tüm yabancı teknolojilere son derece yabancı. konvensiyonel donanımları güncel değil. kaç yıldır reklamını yaptıkları t-90 model tanklarını ambargo dolayısıyla 2014 yılından berri güncel donanımla çıkaramayan bir ordu. dahası örneğin, hipersonik füze teknolojisi sanki bir tek rusya tarafından geliştirilmiş gibi yaygara koparan malum tayfa rus ordusunun geride biraktigi teçhizat ve dört bir taraftan sarılmış ,sinir komşusu bir ülkeye karşı aldıkları yenilgileri görmezden geliyor. niye,niyesi belli. onlara göre putin batiya karşı son kale. aslinda yayılmacı bir başka güç olduğunu umursamiyorlar rusya'nın. ticari ve askeri bir dev oldugu kanaatindeler. çevresindeki tüm komşu güçleri tedirgin eden , dünyayı küresel bir çatışma alanı olarak gören, baskıcı, sorunlu bir rejim olduğunu görmüyorlar.

    natoyu adeta bir zorunluluk haline getirdiklerini anlamıyorlar. rusya,aslında putin değil. ama sanki putin rusya gibi yaşıyorlar. sosyal medyada estirdiklerk "z" terörünü bile ne çabuk unuttular. rusyanin elinde sadece tüm dünyayı ateşe atacak nükleer tehdidinden başka bir şey kalmadı.

    rus ordusu, para ve maaş uğruna hayatından vazgeçmek zorunda bırakılmış neferlerle dolu. korkum, putin'in köşeye sıkıştıkça hepimizi kendi cehennemine götürmesi.

    avrasya ekolü, ne kadar akıl sahibi sanırım son birkaç ayda daha iyi idrak olunmuştur.

  • 100 gün içinde yeni aşıyı üretebiliriz

    okuma alışkanlığının yararlarını gördüğümüz haber. türeci çifti diyor ki, aşıyı üretirken kullandığımız teknoloji esnek bir teknoloji. gerekirse 100 gün içinde bu varyanta uyum sağlayabilir. ama bunun için okumanız lazım,tabi ki linke tıklamak zor. açıp okumak yerine kahrolsun aşı, aşıtapar köpekler... falan yazmak daha kolay. aferin. böyle devam.