cordelian1
profili

  • tarih öğrenirken uğranan dumurlar veritabanı

    700lü yıllarda ingiltere’deki kralın bastırdığı sikkeler.

    abbasi halifesi harun er-reşid ticarete çok önem veriyor ve er-reşid'in sikkeleri çok uzaklara yolculuk etmeye başlıyor. o yüzyılda arap tüccarlardan birisi iskandinav bir tüccara altın bir dinar ödüyor. iskandinav tüccar da bu dinarı avrupanın kuzeyindeki anglosakson tüccarlardan mal almak için kullanıyor. anglosokson tüccar da daha sonra evine britanya'ya dönüyor.

    tüccar bu bir dinarı bir handa kullanıyor. han da vergi tahsildarına bu bir dinarı ödemek için kullanıyor. böylece para o zamanki anglosakson mercia kralı (britanya'nın orta kısmı) offa'nın kuyumcusunun eline geçiyor.

    bu kralın kuyumcusu eleman ertesi yılın ingiliz madeni parasını tasarlamaya çalışıyordu.

    kralın kuyumcusu bu eline vergi olarak geçen arap altın parasının üzerindeki figürleri çok değişik buluyor ama ne oldukları hakkında hiç kimsenin bir fikri yok bu figürlerin. tasarımı çok ilginç buluyor ve arap parasının arkasındaki figürü direkt araklıyor ve ne tasarlasam derdinden kurtuluyor. ön tarafında ise kralın adını yazıyor yani “rex offa”. arap harflerini ise bilmediğinden ters kopyalıyor.

    ingiltere’deki kral adına basılan bu yeni paranın arkasında yazan ise o zaman pek bilinmeyen, yeni yeni yayılmakta olan müslümanlığın şahadet sözünden başkası değil, “la ilahe illallah muhemmeden resullullah”. üstelik paranın kenarlarında dönen kavisli yazıda da gene arap parasını kopyalıyor. orada da muhammed’in tüm dinler üzerine gönderildiği yazıyor.

    görsel

    kral offa ve dönemin britanyası ile ilgili kısa bilgi