lalalanoluyola2
profili

  • mario gomez

    ergenliğimde yapmadığım şeyi 38 yaşımda yaptıracak bana pezevenk. yarın posterini asıcam eve.

  • 2015 ekonomik krizi

    ucundan kıyısından başlayıp sonra göbeğinden devam eden bir iş hayatım var. 17 yıldır aynı işin içindeyim.

    imalatçı firmayız, 40 yıllık da tecrübemiz var. ham maddenin çoğu dövizle yurt dışından geliyo, yurt içinden temin ettiklerimiz de sağ olsunlar dolar listesi verdiler. onlar da haklı, ne diyeyim?

    bu malzemeleri peşin alıyoruz. çelik, metal tozları ağırlıklı olduğu için. imalat sonrasındaysa vadeli, tl olarak satıyoruz. 5-6 aylık çekler alıyoruz. fiyatlama yaparken olası kur farkını da eklemeye çalışıyoruz. piyasadaki fiyat rekabeti nedeniyle (kalite rekabeti diye bi şey kalmadı zaten) onu da ekleyemiyoruz doğru düzgün.

    6 ay önce satıp çekini aldığımız ürünün parasını bugün tahsil ettik. eneeee, noolmuş biliyo musun? bizim paranın %17 si uçmuş lan. %17 gtk %17, telefon şarjı değil gtk kar marjı. bu arada çekin de şak diye ödendiğini var sayıyoruz. eskiden şirket avukatı kim bilmezdik, şimdi enseye şaplak göte parmak olduk. ofisinden çok burada herif ya da elemanları.

    şimdi biz bu parayla ham maddeyi geri yeri koyamıyoruz neredeyse, ne güzel di mi? ne yapacağız peki? mal satmayı durdurma aşamasındayız. yalan söyleyeceğiz müşteriye, çok yoğunuz, malzememiz gelmedi falan diye. peki sonra? işçilere ücretsiz izin önereceğiz, askerliğini yapmamışları, emeklileri işten çıkaracağız. daha sonra sıra bekarlar, evli ama çocuklu olmayanlar diye gidecek. yaşadım önceden, biliyorum ve emin olun çocukluğundan beri tanıdığın işçiyi, ustayı işten çıkarmak hiç parçası olmak istemeyeceğiniz bi anı. yaşadım önceden, onu da biliyorum gtk.

    haaa mesela bizim şirketin adı polyanna pazarlamaymıştı mesela. o yüzden dedik ki, abi biz ihracat yapalım yaaa. madem ülke bok gibi, ne duruyosun ihracat yapsana (daha önce hiç düşünememiştik)

    suriye'de bayimiz vardı, fena para yollamıyodu. karısı ve iki kızıyla önce hatay'a oradan mısır'a kaçtı. şimdi 54 yaşında sıfırdan bir hayat kurmaya çalışıyor oralarda. 2 sene önce erbil'de fuara gittik. bayi bulduk, çalışmaya başladık. ışid geldi, hayat durdu. yeni yeni toparlanmaya başlıyor ama burnumuzun dibine nakliye çok riskli olduğu için pahalandı. libya'da bi sürü türk şirketi iş yapıyordu. perakende satış için ufak çaplı firmalar birleşip depo/mağaza tipi şeyler açmışlardı. bi kısmı battı, büyüklerin büyük paraları kaldı. şimdi gemimiz yanaşınca ateş açıyolar. mısır bitti, ne olduğunu olacağını kestiremiyoruz. bunların hepsi hükümetin suçu demiyorum ama komşularla durum bu. en kolay da komşularla ticaret yapılıyo bizim sektörde.

    uzun lafın kısası, kriz sapladı beyler.

    2016 kışı ağzımızdan çıkaracak sapladığını. evet, her yer araba.