ip man serisini izleyin de dövüş, savunma sanatı falan öğrenin*
karmageddon4 profili
-
tıp öğrencileri için dizi film tavsiyeleri
-
türkiye'nin asla düzelemeyecek olmasının sebebi
doktor yakınınız var diyelim. x bölümüne randevu alacaksınız. şimdi herkes gibi randevu almak yerine yakınınızı arayıp ya bi konuşup randevu ayarlasana diyorsunuz ya heh işte bu yüzden düzelmeyecek..
maalesef bir yerde tanıdığı olanın öncelikli olarak işini halletmesine, tanıdık vasıtasıyla bir yerlere girmeye ve ona göre muamele görmeye o kadar alışmışız ki diyelim ki yakınımız bir konuda yardımcı olmadı hemen g.tü kalkmış deriz, suçlarız, hayırsız ve vefasız damgasını yapıştırırız..
ülkece bu nepotizmin kucağına öyle düşmüşüz genlerimize öyle işlemiş ki kurtulmak mümkün değil küçük büyük az çok hepimizde var bu illet . -
türkiye a milli bayan voleybol takımı
ne kadar gömmeye meraklı bir millet olduğumuzu ortaya çıkarmışlardır. yok şımarmışlar yok kağıttan kaplanmışlar bilmem ne..
ben hiç birisinin kaybettiği sayı sonrası burak yılmaz gibi emre belözoğlu gibi pişkin pişkin sırıttığını görmedim. son sete kadar da hepsi ellerinden geleni yaptılar.. bazen çok çabalarsınız ama karşı taraf sizden iyidir yapacak bişey yok ama bu takımımızın başarısız olduğunu göstermez.
aksini iddia eden bir halta yaramayan hayatında bu atmosferi tatmamış eziklerdir.. -
doktorların türkiye'de kalma sebebi
öncelikle türk doktorlarına bok atanlara cevap vermek isterim. türkiye'nin avrupa düzeyinde dünya standartlarında olan tek bir alanı varsa o da tıp alanıdır. her ne kadar burada da liyakatsizlikler baş gösterse de halen hocalarının çoğu kalifiyedir. isteyen vaka/ölüm oranı için italya veya ispanya ile vs karşılaştırabilir. bugün günde 800-900 vefat vermiyorsak hükümetin değil bok attığınız doktorlar ve tabi ki yardımcı sağlık personeli sayesindedir.
ikinci cevabım türkiye'de çok rahat olduğumuzu iddia edenlere. evet türkiye ortalamasının üzerinde para kazandığımız doğru ama yine de yurtdışında burger king'de çalışan bir personelin yaşam standartlarına ulaşamıyoruz. öyle kral falan olduğumuz da yok. asistanlık dönemi ne boktan bir şeydir, ayda 10-15 nöbet tutmak, hocaların her türlü kaprisini, hoca hastalarının küstahlıklarını çekmek nedir çeken bilir. sizin müge anlı'da izlediğiniz, sarı mikrofon'da dalga geçtiğiniz halkla sürekli iç içeyiz ve yapılması gerekenden çok fazla iş beklentisi var. o yüzden doktora çamur atmadan önce hasta başına 5-6 dakika veren sisteme, 20 yıldır kullandığı ilacın adını bilmeyen hastaya bakmak lazım, diğer yandan yapılan ufak bir hatanın birisinin hayatına mâl olma ihtimali var. dolayısıyla sadece yaptığımız iş değil aldığımız risk dolayısıyla bile bu konforu fazlalıkla hakediyoruz. evet yurtdışında doktora ekstra bir saygı gösterilmiyor ama zaten insanlar arasında bazal bir saygı bulunduğu için o konuda da türkiye geride kalıyor. özellikle cehaletin övülerek dunning kruger etkisinin yaygınlaştığı bu dönemde zaten doktor saygısı falan da kalmadı yani öyle kral falan değiliz merak etmeyin.
şimdi gelelim sorunun cevabına, doktorların çoğu gariban aile ya da memur çocuğu falandır. geneli vizyonsuz çevrelerden bir şekilde kendini kurtarmışlardır bu yüzden çoğunlukla buna şükür, azıcık aşım kaygısız başım mantığıyla düşünür. çocukluğu boyunca aman oğlum/kızım sırtını devlete daya diye diye büyütülüp vizyonsuz bir çevrede sırf garanti meslek diye tıp yaz(dırıl)dıklarından dolayı bu onlara fazla maceraperestlik olarak gelir.
ikinci bir sebep tabandan gelen bir ekonomik güç olmadan yurtdışına çıkmaya cesaret gösterememeleridir. 3-5 yıl türkiye'de para biriktirip sonra yurtdışına çıkayım deseler bu seferde hem yaşları ilerlemiş hem de asistanlığın o iğrenç dönemlerini atlattıkları için güçleri kalmamış oluyor.
üçüncü sebep ise bu konuda hocaların ve üniversitelerin vizyonsuzluğudur. çok az üniversitede yurtdışı şansları anlatılır ve bu konuda bişeyler öğretilir. diğer yerlerde ise direk periferde çalışmak üzere düz pratisyenler yetiştirilmeye çalışılır..
özet; türkiye'de kalma sebebimiz rahatımız çok iyi olduğundan değil, dışarda otel resepsiyonunda dursam yaşam kalitem daha iyi olur. bilgim yetersiz olduğundan değil, tus u geçen biri çok rahat denklik sınavı ve usmle yı geçebilir.
biraz vizyonsuzluk, biraz çocukluktan gelen garanticilik, biraz da hayata geç başlayıp zorunlu hizmet sonrası yeni bir heyecana atılacak enerjinin bulunamamasıdır.