sen kim kopeksin ki2
profili

  • borsa istanbul

    cok degil, 1-2 sene once hisselerin cogu 1/10 fiyatindayken esime dostuma akrabalarima yalvariyordum. bakin ne olur kimse bist konusmuyor, tam alinacak zaman, 3-5 bir sey atin, 2022 sonuna (yani 2023 secim oncesine kadar) tutun diye. gecmis bist entrylerimden gorebilirsiniz. hic birini ikna edemedim. tepeden coin ve dolar aldilar.

    yine cok degil 1-2 aydir neredeyse tum esimin dostumun her seyin neredeyse 10 kat yapmis oldugu bist’e girdigini gordum. bu sefer girmemeleri icin yalvardim. yine hic birini ikna edemedim. tepeden bist hisseleri aldilar.

    su an yine ayni kisilere bakin su an kimse coinleri ve nasdaq’i konusmuyor, ufak ufak toplamaya baslayin, nakitinizi de euro olarak saklayin, dxy cok yuksek diye yalvariyorum. yine ikna edemiyorum.

    hatta bir tanesi daha bu pazar gecesi 1 senedir ralli yapan ve neredeyse 10 kat yapmis bir kac havayolu ve banka hissesi icin “bak bu hisseler cok ucacakmis, takip ettigim butun super traderlar boyle diyor, sattin ama pisman olacaksin, alacaksan al sonra arkasindan bakma” seklinde bir tavsiyede bulundu. dedim ki yapma, tepeden giriyorsun. bahsettigi hisseleri 2 sene oncesinde 1/5 1/10 fiyatina ona aldiramamistim.
    sanirim 3 gunde %25 civari zarar etmis, bugun aradi, dedim heralde hakliymissin artik akillandim diyecek. dedi ki, “bak buralar dip, alim firsati kacirma ha, silkeliyorlar, parasi olan adam icin kacirilmaz firsat”. tavsiyesi icin tesekkur edip kapattim.

    fikra bu kadar.

    8 senelik borsa hayatimi tek bir cumleyle ozetleyecek olursam: bir mal (hisse, coin, emtia fark etmeksizin) dusukken ve hic kimse konusmuyorken kademeli sekilde sessizce alinir, sabirla beklenir, herkes konusuyorken kademeli sekilde sessizce satilir. anlayana.

    edit: bu entry “bist bundan sonra artmaz” demek kesinlikle degildir. pek tabii double top yapabilir bitcoinin 60-30-65k hareketi gibi.
    bu entry basitce risk/reward kavramini anlatmaktadir. risk/reward orani hic bir zaman artar veya azalir demez. “kardesim koydugun kapitale oranla cok fazla risk aliyorsun, dikkat et” der.
    1 sene once 1 birim olan hisseyi su an 10 birimken alip, 20 birimi bekliyorsaniz siz su an 2 kat hedefliyor olabilirsiniz ama aslinda 1 senede totalde 20 kat yapacagina iddia yapiyorsunuzdur. bu “olasilik” acisindan mantiksizdir ve riski yuksektir. bunun yerine henuz artmamis veya yerin dibine girmis diger varliklari almak “olasilik” ve “risk/reward” acisindan daha mantiklidir.

  • bitcoin

    5 senedir bu piyasadayim. bugune kadar herkesin dusundugu asla olmamistir. en fazla “oluyormus gibi” gosterirler, kitlelere o yonde daha cok hareket yaptirirlar ve sonra daime tersine gider.

    size bu piyasada para kazanmanin en buyuk kuralini soyluyorum. herkes ne hissediyorsa, dusunuyorsa tersini yapin.

    misal, 1 hafta once herkes roket emojileri atiyordu. 3 ay once 1 birim olan coinlere 50 birimden atliyordu. piyasa yukari son bir yukselir gibi yapti. dustuk.

    su an herkes ayi geldi nakite gectim diyor. asagi son bir kez daha iner gibi yapacagiz. sonra cikacagiz.

    piyasanin olayi tamamen ilk yaptiginiz hamleyi size dogru gosterip, daha fazlasini yaptirmak (daha cok dipten sattirmak veya daha cok tepeden aldirmak) ve sonra rotayi tam tersine cevirmek. kasa her zaman kazanir. kasayla birlikte sadece sanslilar ve zamaninda tecrube eden insanlar kazanir.

    ıki ayi sezonu gecirmis biri olarak soyluyorum. ayi asla gostere gostere gelmez, geldiginde ruhunuz bile duymaz. 6 ay gectikten sonra geldigini anlarsiniz. o is o kadar kolay degil. ne zaman ki herkes “bu dususler gecici” diye dusunur, evini arabasini basar, bitcoin asla 10k olmaz diye dolanmaya baslar, dususlerde asla nakite gecmez, iste o zaman ayi gelir. “nasil olur ya?” demeyin, olacak, oldu. anlamayacaksiniz bile. psikolojinize oynayacaklar, sizi o seviyeye yavas yavas getirecekler.

    filmlerdeki beyin yikama sahnelerini animsarsiniz, ona benzer bir yapiyla hazirlayacaklar sizi. hani kurbanin gozunu kapatmasini engelleyip yuzlerce kare izlettikleri sahne. bilirsiniz. her gun borsa ekranlarina bakarken yaptiginiz sey farkli degil.

    bu sadece yeni girenleri piyasanin dehsetiyle tanistirma hareketi. evet yeni giren kardesim, hosgeldin. artik milli oldun. bundan sonra oyle x10 kovalamaya yuregin yetmeyecek. %20 gordun mu tekrar duser miyiz korkusuyla kacacaksin, cunku artik bir kere iliklerine kadar hissettin o korkuyu. ıstedikleri de bu. kasanin maksimum kazanmasi icin senin maksimum kaybetmen veya minimum kazanman lazim. kazanca ortak olmaman lazim. sene sonu bir bakmissin butun coinler buradan onlarca x daha yapmis. nasil kazanamadim diyeceksin. degil iste, oyle kolay degil.

    2021 dunyanin gorup gorebilecegi en buyuk finansal balon olarak hatirlanacak. daha yol cok. bu tavugu burada kesmezler. ama cok fazla silkme olacak. normal bir insan psijolojisinin kaldiracagindan cok daha fazlasi. yuklenme kendine. yillardir suregelen bir “psikolojik savas” yurutuyor piyasa yapicilari. bu sistemdeki ilk adam degilsin. senden once yuz binlerce kez test ettiler bu taktikleri. antibiyotigin etki ettigi bakteri suclu mudur? dogasi budur. senin dogana oynuyorlar.

    hani o eski grafiklere bakip “gardas coin 500x yapmis alsaydik milyonerdik” diyorsun ya, oyle degil. o coin 500x yapana kadar bu silkmelerden onlarca kere geciyor. yarisin sonunu goren / gorse de satmayi basarabilen kisi milyonda birdir.

    yatirim tavsiyesi asla degildir. sadece at fava bekle.

    edit: arkadaslar cok fazla mesaj gelmis. oncelikle nazik mesajlariniz icin cok tesekkur ederim. ben sadece bildiklerini paylasan, herkes gibi kaybeden, ama kaybede kaybede ogrenen bir arkadasinizim. yani gonul ister ki size market cycle’lari, dominance’i, halvingi, market makerlari, market psikolojisini ve bilimum fenomen terimini sayfa sayfa anlatayim ama kitap yazmam gerekir. ozetle bir kac soruyu cevaplayacagim sadece.

    s: hangi coini alalim?
    c: bana lutfen coin sormayin. asla yatirim uzmani degilim. hele o twitter fenolari gibi asla degilim. ıki destek direnc cizip millete egitim satan, vip grup acan saklabanlar cogu. gercekten o kadar ise yarasa wall streette olurlar sana 100 liraya egitim satmakla, vip satmakla, ref kasmakla ugrasmazlar. ben sadece bu piyasada itile kakila ogrenmis, felegin cemberinden gecmis siradan bir vatandasim. alayli sayilirim yani. o yuzden kimseye asla yatirim tavsiyesi vermem, bu vebale girmem. benim aldigim coin dusmuyor mu? ebesinin seyine inen yatirimim oldu zamaninda. sabrettik dipten topladik 3 sene boyunca, sansimiza tekrar boga geldi de kazandik. olay bundan ibaret. (market cycle nedir mutlaka arastirin ve sonraki sezona hazirlayin kendinizi, tahmini 2024 bitcoin halving sonrasi)

    s: ne yapacaksin, planin nedir?
    c: 2017 sonundaki bogadan sonra 3 sene boyunca altcoin ve btc topladim. son alimlarimi ocakta bitirdim, su an sadece kademeli satiyorum. gecen seneki fiyatlardan alim yapan birisi suanki fiyatlardan alim yapamaz eli gitmez. kisacasi, 3 sene kademeli topladim, su anda kademeli satiyorum. tepeyi kimse bilemez.

    s: kaybettim ne yapmaliyim?
    c: 2018de aldigim coinin gecen sene %90 dustugune sahit oldum, gecen hafta aldigim fiyatin 30 katina sattim. evet %3000. her zaman sifir olsa da uzulmeyecegim bir parayla girdim. su an kalbimin kaldirmayacagi parayi gordugum anda kademeli satiyorum. benim taktigim: kimse konusmuyorken riske edebilecegim parayla kademeli almak, beklemek ve herkes konusuyorken kademeli satmaktir. size de ancak bunu tavsiye edebilirim.

    s: ne kadar beklemeliyiz?
    c: kisa surede zengin olmaya girdiysen %95 batarsin. uzun sure icin de 50 kat yapmis coine atlama. kriptoda/borsada kazananlar genelde cok sabirli insanlardir. aldigin coin artmadi diye hemen baskasina atlama. bekle. sirasi gelen cikar. pump kovalama. guvendigin coini al ve sabirla bekle.

    s: boga geldi mi?
    c: boga geleli cok oldu. acin gozunuzu. 50-100x yapmis coinler var.

    s: ayi geldi mi?
    c: yukarida paragraf paragraf acikladim. bence gelmedi, ayi boyle gelmez. yani en azindan onceki iki gelisini anlayabilen olmadi. bunlar dusus falan degil ayinin yaninda. 2000 satoshilik coin gozumuzun onunde 30-40 satoshiye dustu. ayi budur. ben bu bogada 2021 sonuna kadar vakit var diye dusunuyorum (arada 1-2 ay saglam bir silkeleme olsa da 2021 sonunda bir peak bekliyorum). ama muneccim degiliz sonunu bilemeyiz o yuzden dedigim gibi kademeli satiyorum. ac gozlu olmayin. dedigim gibi bu sadece benim tahminim, yanilirsam henuz tumunu satmadigim icin ben de kaybedecegim. ben bunu goze aliyorum. 5 sene boyunca her silkelemede satsaydim suan kazandigim paranin 1/50sini bile kazanamazdim. tabi bir gun gelen dusus silkeleme olmayacak. umarim orada hepsini coktan satmis olurum.

    s: dusus bitti mi? nereye kadar dusecek?
    c: bilemeyiz. ben genel resme odaklanirim. her inisi cikisi bilsek wall streette olurduk. o kadar heba etmeyin kendinizi. sabredin. bitcoin tipik bir boga sezonunda en az 4-5 tane %20-30luk dusus yapiyor, gecmis grafiklere biraz bakin. eger gozden cikardigin parayla girdiysen, birazcik bile olsa kar satisi yaptiysan zaten bu dususleri umursamamalisin. hedefine odaklan. dustu mu? sifir mi oldu? sallamazsin bunlari. eger titriyorsan demek ki gozden cikardigin parayla girmemissin. hemen kararlarini gozden gecir.

    s: alirken neye dikkat ediyorsun?
    c: artmamis olmasina ve kimsenin konusmamasina. gerci her sey artti ama 30 kat coine girmektense illa alacaksan 3-4 kat yapmis coine gir. risk/reward oranini iyi sec. 30 kat yapmis coin 60 kat yapsa 2x alirsin. 4 kat yapmis coin 20 kat yapsa 5x alirsin. hangisi mantikli?

    s: neden ayi gelmedigini dusunuyorsun?
    c: arkadaslar cogu coin pik yapti ve dustu. pump evrelerinde actual pumptan once shakeout evresi vardir. orada son kez weak handlerden kurtulur market maker. sonra actual pumpa gecer ve tepede fiyati bir sure sabitler burada redistribution evresi baslar ve bir sure surer. yani fiyat oralarda bir sure takili kalir adam o surede elindekileri yavas yavas tepeden gelenlere satar. bir coinin pik yapip hemen dusmesi hepsini tepede satamayacagi icin pump yapanin isine gelmez. cogu coin icin bu bariz bir shakeout evresi. actual pump gorenler olmadi mi? kesinlikle oldu. bakiniz chz, hot. o yuzden 50x yapmis coine girmeyin diyorum. herkesin konustugu coinden kacin. (actual pump evresiyle birlikte medya fazi baslar, sosyal medyada coin ismini gormeye baslarsiniz. redistribution evresi icin medya attention gereklidir. doblocu dayinin holo 1 dolar olackamis yigen demesi medya fazinin sonucudur)

    s: fiyati alici saticilar belirlemiyor mu?
    c: cok naifsiniz. her yatirim aracinin bir market makeri vardir. ıstisnasiz. tum piyasalar kusursuz bir dongu halinde ilerler. haberler sadece bahanelerdir. grafikler onceden cizilmistir. siz sadece donguye dahil olmaya calisirsiniz. borsada bir dongu yillar surebilir, kriptoda aylar, altinda on yillar. dongu evreleri: position building, supressing prices, test pumps, shakeout, actual pump, redistribution, exit (nuclear bomb). anlatsam sayfalar surer, sizden tek ricam google’a cheat sheet of wallstreet yazin, merak ettiginiz bir piyasayi all time grafik acip karsilastirin. altinda 100 senelik grafik, btcde 5 senelik grafik, hic farketmez. resme zoom out yapin. benzerligi goreceksiniz.