otisabi'nin güzel yakaladığı bir şey var cem yılmaz başlığında. cem yılmaz'ın bir zamanlar tv'de yayınlanan maçlarda, kafayı alttan çıkarıp döndürdüğü bir reklamda oynadığını ve bol bol küfür yediğini söylüyordu. cem yılmaz'ın insanlara cevabı "size o kadar parayı verseler nereden çıkacağınızı şaşırırsınız" olunca, insanlar kendini onun yerine koyup "evet, ben de para için kafayı dönderirim" diyordu.
bunu hatırladığımda hep şunu derim: bir sanatçıyla (cem yılmaz'dan bağımsız olarak söylüyorum bunu) köydeki kıraathanede oturan adam arasında bir mantalite farkı olması gerekiyor. aynı niteliklere sahip olacaklarsa, birinin sanatçı ötekinin halk olması anlamını kaybediyor. sıradan halk, sanatçının her söylediğini makul buluyorsa, o sanatçı pek de sanatçı değildir. konu o kadar karmaşık bir konu değil esasen okuyucu gözünden. çok basit bir ayrım var: korsan kullanırsa ayda altı-yedi kitap okuyacak, kullanmazsa iki. yazar burada "iki kitap okusun bana ne" diyorsa o yazar değildir işte, tüccardır. olaylara kabzımal gibi bakarak yazar olamazsınız, yazan kişi olursunuz olsa olsa.
yazarları biz, sıradan insanlardan ayıran bir diğer şey, daha aykırı olmaları. aykırılığı marilyn manson'dan öğrenen nesil için pek anlamlı gelmese de bu söylem, yazar hayata aykırıdır. sadece odasında oturmak isteyen bir insandan bahsediyoruz sonuçta. hadi okurlar birlik olamıyor, anlıyorum. okur kitlesinin büyük bölümü aptal ya da diğer insanların durumunu umursamıyor. ama yazarlar da kitap fiyatlarından şikâyetçi olmayacaksa, kim şikâyetçi olacak?
bakın tarık dursun k. ne diyor: ((bkz: #18472575))
"türkiye'de basım sektörü gibi yüzde 300 kâr eden hiçbir sektör yok. ne zaman ki bu sektörler kar oranlarını makul bir fiyata indirecek, o zaman korsanın önüne geçilebilir. en çok okunan kitapların korsanda yer aldığı düşünülürse, kitap fiyatları yüksek olduğu sürece korsanı destekliyorum. halkımız orijinal bir kitabı alıp okuyamıyor. 2,5 lira basım maliyeti olan 400 sayfalık bir kitabın halka sunumu en fazla 10 lira olması gerekirken, 25-30 liraya satılıyor. halkın bandrollü kitap okuması için yayınevleri fiyatları biraz daha aşağı tutmalıdır."
amazon'da allan poe'nun tüm hikayeleri 12 dolar, burada 75 tl. üstelik rezil bir çeviriyle. mo yan'ın yaşam ve ölüm yorgunu 11.85; burada 50 tl.
korsan kötüdür ama... hayır, korsan kötü değildir. aptal insanların yönetilmesi her zaman daha kolaydır, insanların elinden edebiyatı, felsefeyi, psikolojiyi, sosyolojiyi alırsanız onları aptal bırakırsınız, sorgulamayan itaat eden insanlar var edersiniz.
ahlak, az sayıdaki güçlünün, çok sayıdaki güçsüzü kontrol etmesi için yaratılmıştır. elimizden sanatı almalarına izin veremeyiz. yasa koyucuları tüm gün eleştirip yasalara sıkı sıkıya bağlı kalmak da, anca böyle "eğitilmiş" bir kitleyle mümkün sanırım.
not: genç yazarların, ünlü olmayan yazarların bu işlerde yayınevlerine rest çekmesi pek mümkün değil. ama adını duyurmuş yazarlar bir zahmet bir şeylere "ya bu yanlış!" diyebilmeli. ya da ülkemizde kitap okunmuyor diye ağlamamalı. ben yazarların sadece yazarak hayatta kalabilmesini istediğim kadar, istediğimiz gibi kitapları satın alabileceğimiz, okuyabileceğimiz daha makul bir düzlemi de istiyorum.
malefices11 profili
-
e-kitap servisi meritokrasi