bir isim3
profili

  • letgo'da nitelikli dolandırıcılık

    dolandırılan arkadaşa geçmiş olsun.

    öncelikle kendinizi çok uyanık, yaş tahtaya basmaz ya da dolandırılamaz olarak görmeyin. bir an gelir ve ne olduğunu anlayamadan dolandırılırsınız, büyük konuşmayın..

    bir kaç yıl önce benzer şekilde ama çok daha düşük bir tutarda dolandırılmıştım :)) bu başlığa denk gelip okuyanların aynı şekilde dolandırılmaması için bir kaç tüyo vereceğim.

    söyleyebileceğim ilk şey; ürün ne olursa olsun mutlaka gidip görerek ve elden teslim alacağınız bir yakınlıkta olsun. istanbul'dan kocaeli'ye gitmeyin.

    şehir dışındaki insanlara para göndermeyin. eğer göndereceksiniz sizi finansal olarak zora düşürmeyecek kadar para gönderin ve gönderirken ürünün gelmeme ihtimali olduğunu baştan kabullenin.

    önceleri sadece cep telefonu ve tablet ilanları üzerinden tuzak kuruluyordu, şimdilerde ise ürün çeşitliliği inanılmaz artmış durumda. adamlar bildiğin pazar araştırması yaparak koşan ürünleri listeliyorlar :)) popüler bir ürün arıyorsanız dolandırıcılara denk gelme ihtimaliniz çook yüksek.

    eğer ilgilendiğiniz ürün emsallerine göre yarı fiyatına listelenmişse hiç bulaşmayın. hiç kimse bir malı normal şartlardaki ederinin yarı parasına vermez. unutmayın, bu dolandırıcılar insanlaraiı o yarı fiyatla kandırıp gel gel yapıyorlar.

    eğer aradığınız ürünün konumu haritada zor bulacağınız bir il/ilçedeyse çok temkinli yaklaşın :)) orada yaşayan bir tanıdığınızın gelip ürünü alacağını ve ödemenin gelen kişi tarafından yapılacağını söyleyin. buna karşılık “ürünü çok soran var, bir kısmını kapora gönderin” ya da “siz önden parayı gönderin, ben tanıdığınıza kendim götürüp teslim ederim” cevabını alırsanız direkt muhabbeti kesin.

    konuştuğunuz kişi çok sıkışık durumda olduğunu, acik satması gerektiğini, ürünün kendisine hediye geldiğini, yurt dışından aldığını ya da haciz borcu ödemek için sattığını dile getiriyorsa direkt muhabbeti kesin. normal hiç bir satıcı size bu özel detayları vermez, niçin sattığını açıklama yapma gereği duymaz.

    son tüyo. eğer satıcının başka ilanları varsa ürün fotoğraflarının benzer/aynı ortamlarda çekilip çekilmediğini kontrol edin. her ilan başka bir ortamda, başka renk halı/masa üzerinde çekilmişse çok dikkatli olun.

  • ikinci el otomobil piyasası

    aylardır, hatta yıllardır “fiyatlar düşecek almayın” diyen sivriler paralel evrendeki türkiye'de yaşıyor olmalı. insanlar size inanıp 150 bine alabileceği arabaları almadı, şimdi gidip aynı arabayı 350 bine alıyor amk..

    bir çok başlıkta defalarca söyledim, bu başlıkta yeniden söylüyorum; eğer bugün bir ihtiyacınız varsa ve alabiliyorsanız hemen alın. yarına, haftaya ya da bir ay sonrasına ertelerseniz aynı paraya alamazsınız, fazlasını ödersiniz.

    şu an ikinci el piyasasındaki durgunluğun sebebi faizlerin yüksek oluşu. çoğu kişi yüksek kredi maliyetine katlanmak istemediği için topa basmış durumda. bu süreçte acil para ihtiyacı olmayan hiç kimse arabasını değerinin altında satmaz, model yükseltecek adam arabasını senin almak istediğin fiyata satmaz. bunların lafına bakıp fiyatlar düşecek diye ihtiyacınızı ötelemeyin, bir ay sonra elinizdeki parayla şimdi almadığınız arabanın pert kayıtlısını dahi alamazsınız. götüyle inatlaşan altına sıçar. sıfır araçlara her ay zam yapılıyor, kur farkından dolayı ötv dilimi yükselen araba 50 bin lira zamlanıyor, devlet kredi taksitlerini azaltıyor, faizleri düşürmüyor.. sıfır araba almayın diye ne gerekiyorsa yapılıyor ama siz halen daha ikinci el fiyatları sike sike düşecek diyorsunuz. sıfır arabayı alamayan adam ne yapacak? her gün yeni bir firma çıkıp milletin ikinci el arabasını tiko para satın alıp araç stoklarken bizim sivriler halen daha almayın fiyatlar düşecek diyor :)

    arabanızı satmayı düşünüyorsanız şu an satmayın, bekletin. önümüzdeki aylarda insanlar sıfır araba alamayacak duruma geldiğinde şu an fiyatını yüksek buldukları o ikinci el arabaları alacaklar, almak zorundalar çünkü sıfırını almaya paraları yetmeyecek. araba almayı düşünenler ise elini çabuk tutsun, ilk arabasını alacakların allah yardımcısı olsun.

  • 1 liran var mı yolda kaldım da

    şimdilerde yolda yürürken duyulan “pardon, bakar mısınız?” sözünü duymazdan gelip yürümeye devam ediyoruz ancak yıllar önce durum böyle değildi. böyle başlayıp genelde adres falan sorulurdu :)

    hemen hemen 7-8 yıl önce beşiktaş'ta yürürken yanından geçtiğim bir kız “pardon bakar mısınız?” diye seslendi. nezaketen durdum ve “buyrun” dedim. “çok özür dilerim, cüzdanımı kaybettim ve karşıya geçmem gerekiyor. 1 liranız varsa verebilir misiniz?” dedi. önce bir kıza baktım, kız olabildiğince bakımlı ve iyi giyimliydi. 1 liraya karşıya geçilmez dedim ve kıza 20 lira verdim. kız teşekkür ederek parayı aldı ve uzaklaştım. akşamında arkadaşlarıma olayı anlattım ve benzer hikayeler anlattılar. ilerleyen günlerde bir kaç sefer daha aynı taktiğe denk geldim. her seferinde konu dönüp dolaşıp 1 liraya geliyordu ama senaryo hep değişikti. bir gün aynı şekilde iyi giyimli bir tanesi yanıma yanaştı ve yolda kaldığını söyledi. dilenciyi asla boş çevirmem, çıkartıp 5 lira verdim. aldığım cevap “bu yetmez yetmez, başka paranız yok mu” oldu. var ama bu sana yeter cevabını verip ilerledim. o günden sonra “pardon bakar mısınız?” lafını duymazlıktan geliyorum. bildiğin seviye atlamışlar amk.

    benzer bir taktik benzin istasyonlarında yapılıyor. bir kaç ay önce önce altunizade opet istasyonunda arabayı pompaya yanaştırdım ve markete girdim. çıkışta genç bir çocuk “abi bakar mısın” dedi. “buyur kardeşim” dedim ve anlatmaya başladı. “abi kız arkadaşımla beraberim, arabamın benzini bitti ama üzerimde hiç para yok, kıza çok mahçup oldum. eğer varsa 20 lira verebilir misiniz? benzin alacağım” dedi. çocuğun elinde bir renault kart anahtarı vardı, eli yüzü düzgün. arabam şu diye bordo bir clio gösterdi, aracın içinde genç bir kız vardı. 20 lira verdim, teşekkür ederek gösterdiği araca bindi. iki ya da üç gün sonra aynı istasyonda yine denk geldi. bu sefer arabanın içindeydim, cama yanaştı. “abi merhaba” dedi. “merhaba” dedim. tam lafa girecekken “kız arkadaşınla berabersin, benzinin bitti, hiç paran yok ve kıza mahçup oldun değil mi?” dedim. “evet abi” dedi. “oğlum daha iki gün önce aynı taktikle benden para aldın, hiç değilse aynı numarayı aynı adama çekme lan” dedim. ehe ehe diyerek “kusura bakma abi” dedi ve başka bir arabaya yöneldi.. aynı elemanı bir kaç defa daha aynı istasyonda gördüm. istasyon görevlileri buna nasıl izin veriyor anlamış değilim.

    bir defasında yanında yaşlı annesi ve kardeşiyle hastaneye gelen ve izmit'e dönecek parası olmayan bir üçlüye denk geldim. “abla ben de izmit'e gidiyorum atlayın götüreyim” dedim ve anında uzaklaştılar.

    çok uzattım farkındayım. sonuç olarak tanımadığınız ve sizden para isteyen kişilere asla para vermeyin. sonra paranız enayi parası olur.