kiz seni yerler1
profili

  • dünyada en kötü mimarinin türkiye'de olması

    türkiye'de mimarlık gelecek kaygısı yüzünden ev alıp hayatlarını kurtaracaklarını zanneden, bir ömür ev sahibi olmak için çalışan insanların zihniyetinden nasibini almıştır.

    bu zihniyet mimari estetiği yüksek aile köşklerini yıktırıp yerine 5 katlı apartmanlar yaptırmış, bu zihniyet çoluğunu çocuğunu oynatacağı parklara, arabasını park edeceği bir park alanına, kafa dağıtacak kamusal mekanlara talepte bulunmamıştır. bu zihniyet köyden kente göçüp gözüne kestirdiği bir alanı gasp edip gecekondusunu dikmiş, bu zihniyet gecekondusunu apartmana çevirmiş ve bu zihniyete yıllarca oy kaygısı yüzünden göz yumulup sonunda evlerine tapu verilmiştir. bütün bu zihniyetlerin hepsi türkiye'nin mimarlığını geri dönülmez bir şekilde çirkinleşmesine sebep olmuştur.

    ev düşkünü bu zihniyet şımarık çocuklar gibi ev ev ev diye tutturmuş ve günün sonunda peşi sıra açılan avmlere mahkum kalmıştır. bu sebeple de günümüz türk insanı çocuğunu avm oyun alanlarına bırakıp hem kafa dinler hem de alışverişini yapar, yapmak zorunda kalır.

    türkiye, hem akdeniz hem ortadoğu hem de doğu avrupa ülkesi olmasından nasibini almıştır. türk sokakları portekiz sokaklarını da anımsatır italyan sokaklarını da, yunan sokaklarını da. türk sokakları iran sokaklarını da anımsatır. geniş balkonlu akdeniz usulü apartmanlardan da örnekler vardır, kokuşmuş tabelalarla dolu nefes alınamayacak ortadoğu apartmanlarından da. son zamanlarda 30 katlı bloklardan oluşan tıkış tıkış asya blokları da türkiye' de görülmeye başlanmıştır. özellikle de istanbul'un yatakhane kentlerinde.

    4. levent'in gökdelenlerinin sağında ve solunda bambaşka iki hayat vardır. biri türkiye'nin ilk planlı az katlı toplu konut projelerinden biriyken diğeri nefes alınmayacak şekilde apartmanlarla dolu bir mahalle. sapphire adlı çirkin binanın en üst katında böyle bir seyir terası vardı, orası türkiye mimarisinin fotoğrafını gözler önüne seriyor.

    türkiye'de mimarlık son 70 yılda dünyanın en kötü, hatta ders niteliğinde kötü olan türlerine ev sahipliği yapmıştır. zamanında avrupa'nın deneyip yıktığı toplu konutlarla doldurduk bütün ülkeyi. planlı olamadık, güzel mahalleler yaratamadık en kötüsü ev ev ev diye didinirken gelecek nesillere kokuşmuş şehirler bıraktık, bıraktınız.

    öldükten sonra bile düzenli bir şekilde gitmiyoruz bu ülkeden. mezarlarımız üst üste binmiş kutular gibi, çarpık gecekondu mahalleleri gibi...