nieznajomy1
profili

  • playstation 5'in fiyatının 8299 tl olması

    türkiye'de asgari ücret : 2324 birim
    abd'de asgari ücret : en az 7.5 birim (saatlik ve eyalete göre değişkenlik gösteriyor) - haftada 45 saat çalışıldığını düşünürsek;
    abd'de asgari ücret : 1350 birim

    tr playstation 5 (diskli) fiyatı : 8299 birim
    abd playstation 5 (disksiz) fiyatı : 399 birim
    abd playstation 5 (diskli) fiyatı : 499 birim

    türkiye'de 1 playstation 5 (diskli) almak için 3.5 ay (14 hafta) çalışmak ve kazanılan parayı hiçbir şekilde harcamamak gerek.

    abd'de 1 playstation 5 (disksiz) almak için 1 ay çalışmaya bile gerek yok. sadece 1.2 hafta çalışmak yeterli.

    playstation 5 (diskli) için ise;
    abd'de 1 playstation 5 (diskli) almak için 1 ay çalışmaya bile gerek yok. sadece 1.4 hafta çalışmak yeterli.

    işte buna alım gücü deniyor. muhtemelen sözlükteki birçok arkadaş bu hesabın farkındadır ancak olmayanlar için hatırlatmak istedim.

    e tabi bunu yapmasaydık olmazdı. artık ata sporu gibi bir şey oldu bu karşılaştırma işi.

    edit: abd'deki çalışma süresini 2.2 gün olarak yazmışım. @bioinformatician uyardı. 2.2 gün yazabilmek için çalışmanın 24 saat kesintisiz olduğunu belirtmek gerekiyordu. orada bir hata olmuş ve 1.2 hafta olarak düzelttim.

    edit 2: abd'de asgari ücretin eyalete göre değişiklik gösterdiği bilgisi eklenmiştir. bu bilgiyi hatırlatan @shooter mcgavin e de teşekkürler.
    ayrıca çoğu kişi abd'de 7.5 birim fiyata çalışan insan sayısının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirtti. herkese teşekkürler bu bilgi için.

    ben yine de en kötü senaryoda neler olabileceğini göstermek adına min seviyeyi hesaplamak istedim.

    edit 3: son edit olması temennisi ile yazıyorum. birçok arkadaş 399 birim fiyatı olan ürünün "playstation 5 disksiz" modeli için olduğunu, "diskli" ürün fiyatının ise 499 birim fiyat olduğu konusunda uyarısında bulundular. yanlış bilgilendirme vermemek adına 499 dolar üzerinden de hesap yaparak edite ekliyorum. uyaran arkadaşlara teşekkürler.