hoot5
profili

  • devletin ev yapıp kiraya vermesi gerekliliği

    ev yapacağıma yurt yaparım.

    örneğin istanbulda 1 milyon öğrenci var, 600 bin kadar öğrenci istanbul dışından geliyor. şu anda 100 bin kadar kyk kapasitesi var.

    ev yapacağına yurt yaparsa eğer, birim inşaat maliyetine en çok kişiyi barındırır.

    bu sayede 150 bin kadar ev boşalır. kiralar düşer. ev fiyatları düşer.

    yurtlar araç trafiği yaratmaz. gökdelen gibi yurtlar yapılabilir.

    yurtlar kampüslere yapılabilir, şehrin bir çok yerine dağıtılabilir. yeni bir yol altyapı gerektirmez.

    yurtta kalan öğrencilerin ailelerine çok ciddi maddi destek verilmiş olur. dönemlik olarak ortaya çıkan maaş ihtiyacı ortadan kalkar, emekli insanlar çocuk nasıl okutacağız diye düşünmez

    öğrencilere maddi destek verilmiş olur.

    yurtlardan sonra yapılacak olan lojmanlardır.

    destekliyorum

  • uzaktan eğitim kararı iptal edilsin kampanyası

    kyk yurtlarının kapasitesi 1 milyon. 1 milyon insan çadırda yaşasın diyemem

  • 48 stk'nın lgbt'ye karşı eylem çağrısı

    sivil toplum kuruluşları özgürce katılıp, özgürce ayrılacağınız kurumlardır. görseldeki sözde stk'ların tamamı cemaat olup, sizin üzerinizde, iradenizde tahakküm kurma girişimleridir. bu nedenle it ürümesidir

  • yürekleri yetse cb istifa etsin de diyecekler

    (bkz: erdoğan istifa)

  • türk evlerinin can sıkan özellikleri

    kendi hayat hikayemden bahsedeyim. evleri neden değiştiriyoruz

    kerpiç bir evde doğdum. yol yapıldıkça evimizin pencereleri kapanmış. mutfak güneş almaz olmuş, tuvaleti dışarıda banyosu mutfağın bir köşesindeymiş. ablalarım genç kız olunca doğru düzgün bir banyosu olan mutfağı olan eve göçmek istemişler, ama kiralık ev yokmuş.

    mecbur babam bir ev yaptırmaya karar vermiş. banyosu tuvaleti mutfağı düzgün. tabi parası bu sona kalan işlere yetmemiş. 80 sonu 90 başı... mutfak banyo çok da düzgün olmamış.

    tabi demiştik ablalarım genç kız olmuş, babam bu evi yaparken haremlik selamlık düzene göre yapmıştı. evin önemli bir kısmı koridorlara gitmişti. evin tuvaleti ve misafir odası girişte, bir kapıdan sonra mutfak salon yatak odası, eve gelen erkek misafir selam kısmında olacak yani. ayrıca bütün bölümler koridorlara açılıyordu. odalar küçük koridorlar boldu. girişte antre, tuvalet banyo koridoru, yatak odaları koridoru.

    oysa sobalı ev ile koridor aynı anda olamazdı. evi ısıtmak için bütün odalarda soba yanmalıydı. mutfak yemek yapılınca ısınıyordu. sıcak su için şofben olsa da banyo da bile soba gerekiyordu.

    kaç kere mutfağa mobilyacı mermerci geldi gitti bilmiyorum. ancak bu eklemeler yine düzgün bir mutfağa banyoya kavuşmaya vesile olmadı.

    eve cam yünü ve diğer yalıtımlar boyalar da tam ısınmasına yaramadı ve 2002 sonunda katı yakıtlı kalorifer yaptırıldı. ancak odun kömür taşıma derdi başladı bu seferde.

    2004 yılında tabi artık evde çocuk kalmamıştı ancak annemde de ne soba ne kalorifer yakacak hal vardı. sırf ilçemizde doğalgaz olmadığı için ve ilçede american siding gibi bir kaplama yaptıramayınca apartmana göçtüler.

    bir 5 - 6 sene babamlar apartmanda güzel oturdular, sonra yanına bir bina yapıldı ve cephe kapandı. belki evi satıp daha iyi bir ev alsalar olurdu, evin değeri çok düşmeden ama artık yaşlanmışlardı.

    30 yılda 3 farklı ev değişti 4 de değişirdi taşınmaya güçleri olsa. o sobalı ev şimdi beş para etmez. arazisi var tabi. oysa düzgün yapılsaydı, koridor yerine salona açılan kapıları olsaydı, düzgün yalıtım yaptırabilseydik ve doğalgaz zamanında gelseydi,hala o evde oturabilirdik. şimdi yalıtım ve doğalgazlı kat kaloriferi yapılabilir ama apartmana da tekrar göçemeyiz.

    kerpiç evin üstü dedemindi, şimdi halam oturuyor alt katını ise gazellik olarak kullanıyor.

    apartman almak yerine, babam emeklilik sonrası bir iş açabilirdi. yatırım olurdu istihdam olurdu. normal şartlarda bir avrupalı olsak, dededen kalma o kerpiç evde oturuyor olabilirdik. türkiye'de bir memur, çalışma hayatında bir ev yaptırıp, bir de emeklilik ikramiyesi ile ev alabiliyordu. o ev ve arazisi bize yeterdi. bu sayede ev yaptırmaz parayı güvenilir borsa hisselerinde ve başka zevkler ya da ihtiyaçlar için kullanabilirdik.

    işte bizde neden evden eve göçülür hikayesi, her göçüş önceki evin antitezi, saçma koridorlar, kullanışsız banyo, kadının ömrünün geçtiği mutfağın kullanışsızlığı, evde ikinci bir banyo ya da ebeveyn banyosu olmaması, misafir ağırlamayı sevmek ama misafir gelince hayatın alt üst olması. yaşlılarla aynı evi paylaşmak ama onlara da ayrı bir soba yakmak zorunluluğu doğması. islamcı hayat tarzının maddi durumumuza elverişsizliği

    evi restore etmenin yeni ev almaktan pahalıya gelmesi, evlerin kışın ısınmaması, yazın soğumaması, sobalı evlerin planlanmasında kışın nasıl ısınırız düşünülmemesi, oda sayısının önemli olması, 100m²'ye 3+1, +koridorlar, antreler, kilerler sığdırmaya çalışmak. sonra bu eve en irisinden mobilyalar almak.

    ama en önemlisi işini düzgün yapan usta bulamamak