akakame9
profili

  • çiğ sucuk yiyenlerin kalmaması

    babamın hala yaptığıdır. eskiden köyden gelirdi sucuğumuz ama şimdilerde artık kimseler yapmıyor. buna rağmen market sucuğu falan demiyor, uyarılarımıza rağmen gömüyor. bu sene ailecek covid olduğumuzda biz günlerce sürünürken o ikinci gün ayaklanmıştı. virüs bile nasıl bir mikrobun içine düştüğüne şaşırmıştır herhal.

  • sars-cov-2

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * toplam ölüm sayısı 26.920 bugün itibariyle 25.000 sınırı da aşıldı.

    * çin'de ölü sayısı 5. çin'de salgından ölenlerin toplamı 3.292

    * italya bugün şimdiye dek bildirilen en yüksel vefat sayısını bildirdi. 919 yeni ölüm bildirdi ve ülkede salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 9.134'e yükseldi.

    * iran bugün 144 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 2.378'e yükseldi.

    * ispanya bugün 789 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 4.934'e yükseldi.

    * fransa 299 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 1. 995' e yükseldi.

    * amerika 373 yeni ölüm bildirdi, ilk kez 300'ün üzerinde ölüm bildirdiler ve ülkedeki sayı 1.536'ya yükseldi.

    * ingiltere 181 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 759'a yükseldi.

    * hollanda artık oldukça yüksek ölümler bildirmeye başladı. bugün 112 yeni ölüm bildirdiler ve ülkedeki sayı 546'ya yükseldi.

    * ülkemiz 17 yeni ölüm bildirdi ve ülkemizde salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 92'ye yükseldi.

    güney afrika, özbekistan ve nikaragua ilk ölüm vakalarını bildirdiler.

    bugün salgın nedeniyle 2.871 kişi hayatını kaybetti.

    italya: 9.134 ( + 919)
    ispanya: 4.934 ( + 789)
    çin: 3.292 ( + 5 )
    iran : 2.378 ( + 144)
    fransa : 1.995 ( + 299)
    amerika: 1.536 ( + 373)
    ingiltere: 759 ( + 181)
    hollanda: 546 ( + 112)
    almanya: 338 ( + 71)
    belçika: 289 ( + 69)
    isviçre: 231 ( + 39)
    güney kore : 139 ( + 8)
    türkiye: 92 ( + 17)
    brezilya : 92 ( + 15)
    isveç: 92 ( + 15)
    endonezya: 87 ( + 9)
    portekiz: 76 ( + 16)
    avusturya: 58 ( + 9)
    filipinler : 54 ( + 9)
    kanada: 53 ( +14)
    danimarka: 52 ( + 11)
    japonya : 47
    ırak: 40 ( + 4)
    ekvador: 36 ( + 2)
    mısır: 30 ( + 6)
    yunanistan: 28 ( + 2)
    malezya: 26 ( + 3)
    romanya: 26 ( + 4)
    cezayir: 26 ( + 1)
    irlanda: 22 ( + 9)
    san marino: 21
    fas: 21 ( + 10)
    hindistan: 20 ( + 4)
    dominik cumhuriyeti: 20 ( + 10 )
    norveç: 19 ( + 5)
    polonya: 16
    lüksemburg: 15 ( + 6)
    avusturalya: 13
    arjantin: 13 ( + 5)
    israil: 12 ( + 4)
    macaristan: 10
    pakistan: 10 ( + 1)
    peru: 9
    çekya: 9
    panama: 9 ( + 1)
    slovenya: 9 ( + 3)
    burkina faso: 9 ( + 5)
    meksika: 8 ( + 2)
    sırbistan: 8 ( + 1)
    lübnan: 8 ( + 2)
    arnavutluk: 8 ( + 2)
    finlandiya: 7 ( + 2)
    kolombiya: 6
    tunus: 6 ( + 1)
    bangladeş: 5
    ukrayna: 5
    şili: 5 ( + 1)
    tayland: 5 ( + 1)
    litvanya: 5 ( + 1)
    kuzey ve güney kıbrıs : 5 ( + 2)
    hong kong : 4
    bahreyn: 4
    rusya: 4 ( + 1)
    bosna hersek: 4 ( + 1)
    gana: 4 ( + 1)
    afganistan: 4 ( + 2)
    bulgaristan: 3
    kazakistan: 3
    kuzey makedonya: 3
    paraguay : 3
    suudi arabistan: 3
    azerbaycan: 3
    andorra: 3
    hırvatistan: 3 ( + 1)
    polonya: 2
    tayvan : 2
    kosta rika: 2
    singapur: 2
    mauritius : 2
    porto riko: 2
    izlanda: 2
    birleşik arap emirlikleri : 2
    moldova: 2 ( + 1)
    guyana: 1
    sudan: 1
    cayman adaları: 1
    guatemala: 1
    martinik: 1
    curaçao: 1
    gabon: 1
    guam: 1
    nijerya: 1
    montenegro: 1
    zimbabwe: 1
    gambia: 1
    estonya: 1
    filistin: 1
    ermenistan : 1
    kazakistan : 1
    kenya: 1
    güney afrika: 1
    özbekistan : 1
    diamond princess : 10

    * sağlık bakanı fahrettin koca "yoğun bakım ünitelerinde % 62-63 oranında bir doluluk var." açıklamasında bulundu.

    * sağlık bakanlığı, coronavirüs verilerini paylaşan internet sitesini kullanıma sundu.

    * içişleri bakanı süleyman soylu bu geceden itibaren tüm türkiye'de geçerli olmak üzere, cumartesi-pazar, piknik alanları, ormanlar ve sahil kenarları yasaklanacağını duyurdu. " bu akşam bir tedbir daha getiriyoruz. otobüs seyahatlerini kısıtlıyoruz. tüm otogarlardaki otobüs seyahatleri izne bağlı, mecburi sebep olmadan sefer yaptırmayacağız." dedi. soylu, şu ana kadar kapatılan iş yeri sayısının 211 bin 670 olduğunu açıkladı.

    * içişleri bakanlığı genelgesiyle 65 yaş üzeri ile kronik rahatsızlıkları nedeniyle sokağa çıkma yasağı bulunanların motorlu araç muayeneleri ertelendi.

    * kamu ve özel tüm sağlık çalışanlarına istifa kısıtlaması getirildi. sağlık çalışanlarının 3 ay boyunca görevden ayrılma istekleri kabul edilmeyecek.

    * rize il sağlık müdürlüğü, rize'nin kendirli beldesi ile 4 köyün karantina altına alındığını duyurdu.

    * cerrahpaşa hastanesi acil tıp anabilim dalı başkanı ibrahim ikizceli, " coronavirüs nedeniyle kan bağışları azaldı, stoklar tükenebilir." uyarısında bulundu.

    * dışişleri bakan yardımcısı selim kıran, bugüne kadar 8 ülkede 50 türk vatandaşının coronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

    * ibb ekrem imamoğlu yenikapı miting alanı, beylikdüzü gürpınar su ürünleri hali ve maltepe miting alanı'nı geçici karantina ve sahra hastane alanları olarak belirlendiğini açıkladı.

    * hac için ilk taksitlerini yatıran hacı adaylarının diğer taksit ödemeleri ile hac ile ilgili işlemler ikinci bir duyuruya kadar ertelendi.

    * amazon, türkiye'ye 3,5 milyon tl bağış yaptığını duyurdu.

    * abd başkanı donald trump, general motors'un kendilerine salgın için ihtiyacı karşılamak adına verdiği 40 bin ventilatör sözünü tutmadığını belirterek, bir an önce siparişlerin yerine getirilmesini istedi.

    * trump'ın müttefikleri ekonomi için ölmeye hazır olduklarını söylüyorlar. glenn beck'in “ hepimiz hasta olsak bile, ülkeyi öldürmektense ölmeyi tercih ederim. çünkü ölen ekonomi değil, ülke. ” derken tamamen izole edilmiş bir odadan video konferansıyla bunları söylemesi samimi bulunmadı.

    * abd başkan yardımcısı mike pence, abd'de şu ana kadar 552.000 test yapıldığını açıkladı.

    * abd senatosu'nun ardından temsilciler meclisi de 2 trilyon dolarlık ekonomi paketini kabul etti. tasarı imza için başkan donald trump'ın masasına gidecek.

    * new york valisi andrew cuomo, okulların kapalı olma tarihinin 15 nisan 2020'ye uzatıldığını açıkladı. türk hava yolları, new york ile uçak seferlerini 17 nisan'a kadar askıya aldı.

    * abd new jersey'de tartıştığı market görevlisinin suratına öksürerek, "ben coronalıyım" diyen adam hakkında "terör tehditi yapma" suçundan dava açıldı.

    * birkaç hafta önce virüslü hastaların da bulunduğu bir hastaneyi ziyaret ettiğini, herkesle el sıkıştığını söyleyen ve " virüs insanlarla el sıkışmama engel olamaz, önemli olan sonrasında elleri yıkamak." diyen ingiltere başbakanı boris johnson, coronavirüse yakalandığını açıkladı. :))) boris virüse yakalanan ilk ülke lideri oldu. görevine kendini karantinaya aldığı evinden devam edecekmiş.

    * ingiltere sağlık bakanı matt hancock'ın coronavirüs testi pozitif çıktı.

    * ingiltere'de, birmingham havalimanı morga dönüştürülecek.

    * italya'da şimdiye kadar 40 tan fazla sağlık çalışanı öldü. virüs 5.000'den fazla doktor, hemşire, teknisyen, ambulans personeli ve diğer sağlık çalışanlarına bulaştı. lombardiya'daki bir doktor " bir doktor olarak asla hayal etmediğim şartlarda çalışıyoruz. ama covid-19 hastalarını gördüğünüzde, her şeyden önce nasıl tam bir yalnızlık içinde öldüklerini gördüğünüzde, kendi yorgunluğunuzu unutuyorsunuz." diyerek içinde bulundukları zor durumu anlattı. son kayıplar arasında çarşamba günü lombardiya'da brescia'da ölen iki diş hekimi ve salı günü lombardiya'da da monza'da kendini öldüren 34 yaşındaki hemşire daniela trezzi bulunuyordu. venedik yakınlarındaki jesolo'da da 49 yaşındaki hemşire geçen hafta intihar etmişti.

    çinli doktorlar tarafından yapılan ve lancet tarafından yayınlanan bir araştırma, çin de salgınının başladığı il hubei'de sağlık çalışanlarının % 70'inin aşırı stresten muzdarip olduğunu, % 50'sinin depresif hareketler sergilediğini, % 44'ünün endişe ve % 34 uykusuzluk çektiğini ortaya koymuş.

    * italya'da eski başbakan yardımcısı ve eski içişleri bakanı, ana muhalefet lideri matteo salvini'den ab'ye ağır suçlamalar geldi. " ab’den nefret ediyor ve tiksiniyorum. birlik’ten ziyade bir yılanlar ve çakallar mağarası. önce virüsü yeneceğiz sonra dönüp birlik’i düşüneceğiz. ve gerekirse teşekkür etmeden ayrılacağız."

    * tokyo valisinin hafta sonunda vakalarda patlama yaşanmaması için insanlardan evde kalmalarını istemesinin ardından marketler panikleyen halk tarafından boşaltıldı.

    * brezilya'da devlet başkanı bolsonaro, okulların açılması çağrısında bulundu, evde kalma uygulamasının virüsten daha kötü olduğunu savundu. valiler ise okulların açılmasına izin vermedi. başkan bolsonaro ibadethanelerin "temel hizmetler" olduğunu söylediği için brezilya kiliseleri karantinadan muaf tutuldu.

    * belçika'daki olağanüstü hal ve ulusal karantina 19 nisan'a kadar, fransa'daki ulusal karantina 15 nisan'a kadar uzatıldı.

    * ukrayna ulusal polis teşkilatı başkan yardımcısı ve kiev emniyet müdürü andrei krişçenko, koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını duyurdular.

    * filipinler silahlı kuvvetler genelkurmay başkanı felimon santos jr.'ın coronavirüs test sonuçlarının pozitif olduğu açıklandı.

    * suudi arabistan'da, alışveriş arabası ve market kapısına tüküren adamın testi pozitif çıktı. tutuklanan adam, başkalarının hayatını tehlikeye attığı için idam cezası ile yargılanabilir.

    * güney afrika'da ülke çapında asker devriye geziyor ve karantinayı denetliyor. güney afrika'da 57 milyon insan 3 hafta sürecek karantinaya alındı.

    * hindistan'ın pencap eyaletinde 20 köyde 40 binden fazla kişi, sadece bir vakayla bağlantılı olarak karantina altına alındı. hindistan merkez bankası cuma günü faiz oranlarını düşürdü. hindistan, aşırı yoksulluk içinde yaşayan 800 milyon kişiye aylık hububat ve mercimek dağıtımı yapmak için 1.7 trilyon rupi (22 milyar dolar) ekonomik teşvik paketi açıkladı.

    * pakistan, uluslararası para fonu'ndan acil kredi ödemesi talep etti. buna rağmen camilerde toplu namaz kılmaya devam ediyorlar.

    * avustralya başbakanı scott morrison, yurt dışından gelen herkes karantinaya alınacağını açıkladı. avustralya'da 4000 sağlık çalışanına, tüberküloz aşısı yapılmasına karar verildi. tüberküloz aşısının vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek, coronavirüse karşı vücudun mücadele gücünü artıracağı umuluyor.

    * malezya başbakanı muhyiddin yasin ve kabine üyeleri, iki aylık maaşlarını ülkedeki salgınıyla mücadeleye bağışladı.

    * kktc'de hükumet 15 yerleşim yerinde 7 gün boyunca sokağa çıkma yasağı kararı aldı.

    * google, krizden etkilenen sağlık kuruluşları, araştırmacılar ve işletmeler için 800 milyon dolarlık destek sözü verdi.

    * "desperately seeking susan" ve "crocodile dundee" filmlerindeki rolleriyle tanınan ve televizyon dünyasının tanınan oyuncularından biri olan ame3rikalı oyuncu mark blum coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

    * rammstein'in vokalisti alman şair, oyuncu till lindemann'ın coronavirüse yakalandığı iddia edildi.

    * fransız opera tenor şarkıcısı stephane senechal, paris'teki penceresinden 'o sole mio' performansı sundu.

    dünya çapındaki vaka sayısı 590.000 a ulaştı.

    amerika'daki vaka sayısı 100.000 sınırını aştı.

    italya bugün vaka sayısında çin'i geride bıraktı.

    ispanya'daki vaka sayısı 60.000 sınırını aştı.

    almanya'daki vaka sayısı 50.000 sınırını aştı.

    fransa'daki vaka sayısı 30.000 sınırını aştı. fransa vaka sayısında iran'ı geçti.

    iran'daki vaka sayısı 30.000 sınırını aştı.

    ülkemizdeki vaka sayısı9 5.000 sınırını aştı. ülkemizdeki toplam vaka sayısı 5.698'e yükseldi.

    dünya genelinde görülen vaka sayıları,

    amerika: 100.390 ( + 14.955)
    italya: 86.498 ( + 5.909)
    çin: 81.340 ( + 55)
    ispanya : 64.059 ( + 6.273)
    almanya : 50.871 ( + 6.933)
    fransa: 32.964 ( + 3.809)
    iran: 32.332 ( + 2.926)
    ingiltere: 14.543 ( + 2.885)
    isviçre: 12.928 ( + 1.117)
    güney kore : 9.332 ( + 91)
    hollanda: 8.603 ( + 1.172)
    avusturya : 7.657 ( + 748)
    belçika: 7.284 ( + 1.049)
    türkiye: 5.698 ( 2.069)
    kanada: 4.610 ( + 567)
    portekiz: 4.268 ( + 724)
    norveç : 3.717 ( + 345)
    brezilya: 3.417 ( + 432)
    avustralya: 3.180 ( + 130)
    isveç: 3.046 ( + 206)
    israil : 3.035 ( + 342)
    çekya: 2.279 ( + 354)
    malezya: 2.161 ( + 130)
    irlanda: 2.121 ( + 302)
    danimarka: 2.046 ( + 169)
    şili: 1.610 ( + 304)
    lüksemburg: 1.605 ( + 152)
    ekvator: 1.595 ( + 192)
    polonya: 1.389 ( + 168)
    japonya : 1.387
    pakistan: 1.331 ( + 130)
    romanya: 1.292 ( + 263)
    güney afrika: 1.170 ( + 243)
    tayland: 1.136 ( + 91)
    suudi arabistan: 1.104 ( + 92)
    endonezya: 1.046 ( + 153)
    finlandiya: 1.041 ( + 83)
    rusya: 1.036 ( + 196)
    yunanistan: 966 ( + 74)
    izlanda: 890 ( + 88)
    hindistan : 887 ( + 160)
    filipinler: 803 ( + 96)
    singapur: 732 ( + 49)
    panama: 674 ( + 116)
    peru: 635 ( + 55)
    slovenya: 632 ( + 70)
    arjantin: 589 ( + 52)
    hırvatistan: 586 ( + 91)
    meksika: 585 ( + 110)
    dominik cumhuriyeti: 581 ( + 93)
    estonya: 575 ( + 37)
    katar: 562 ( + 13)
    kolombiya: 539 ( + 48)
    mısır: 536 ( + 41)
    sırbistan: 528 ( + 71)
    hong kong: 518 ( + 64)
    bahreyn: 466 ( + 8 )
    ırak : 458 ( + 76)
    cezayir: 409 ( + 42)
    birleşik arap emirlikleri: 405 ( + 72)
    lübnan: 391 ( + 23)
    yeni zelanda: 368 ( + 85)
    litvanya: 358 ( + 59)
    fas: 333 ( + 58)
    ermenistan: 329 ( + 39)
    macaristan: 300 ( + 39)
    bulgaristan: 293 ( + 29)
    letonya: 280 ( + 36)
    slovakya: 269 ( + 43)
    andorra: 267 ( + 43)
    tayvan: 267 ( + 15)
    kosta rika: 263 ( + 32)
    uruguay: 238 ( + 21)
    ürdün: 235 ( + 23)
    bosna hersek: 232 ( + 41)
    tunus : 227 ( + 30)
    ukrayna: 226 ( +30)
    kuveyt : 225 ( + 17)
    san marino: 223 ( + 15)
    kuzey makedonya: 219 ( + 18)
    moldova: 199 ( + 22)
    arnavutluk: 186 ( + 12)
    burkino faso : 180 ( + 28)
    azerbaycan : 165 ( + 43)
    vietnam: 163 ( + 10)
    güney ve kuzey kıbrıs: 162 ( + 16)
    kazakistan : 150 ( + 37)

  • sars-cov-2

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * toplam ölüm sayısı 7.131 bugün itibariyle salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 7.000 sınırını aşmış oldu.

    * çin'de ölü sayısı 14. çin'de salgından ölenlerin toplamı 3.213

    * italya yüksek ölüm verilerine devam ediyor, 349 yeni ölüm ülkede salgından hayatını kaybedenlerin sayısını 2.158'e yükseldi. böylece italya'da sayı 2.000 i aşmış oldu. böyle giderse bir hafta içerisinde çin'i yakalayacak hatta belki geçecekler.

    iran 129 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 853'e yükseldi. bunlardan biri uzmanlar meclisi üyesi haşim bathai gulpeyagani. ispanya 48 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 342'e yükseldi. bunlardan biri ispanya’nın atletico portada alta takımında antrenörlük yapan 21 yaşındaki francisco garcia. amerika 14 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 77'ye yükseldi. japonya 3 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 27'ye yükseldi. ingiltere 20 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 55'e yükseldi. fransa 21 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 148'e yükseldi.

    almanya 3 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 14'e yükseldi. isviçre 5 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 19'e yükseldi. hollanda 4 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 24'e yükseldi. isveç 4 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 7'ye yükseldi. belçika 6 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 10'a yükseldi. avusturya 2 yeni ölüm bildirdi (76 yaşında bir kadın) ve ülkedeki sayı 3'e yükseldi. danimarka 2 yeni ölüm bildirdi ( biri 92 yaşında) ve ülkedeki sayı 4'e yükseldi. kanada 3 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 4'e yükseldi. polonya 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 4'e yükseldi.

    portekiz, guatemala, bahreyn, pakistan (31 yaşında bir erkek) ve cayman adaları ülkelerindeki ilk ölümleri bildirdiler. cayman adaları'nda zaten tek vaka vardı, 68 yaşında bir erkek ve o da ölmüş oldu.

    bugün dünya çapında salgın nedeniyle 626 yeni ölüm gerçekleşti. çin dışında ölenlerin sayısı 3.915'e yükselmiş oldu.

    italya: 2.158
    iran : 853
    ispanya: 342
    fransa : 148
    güney kore : 75
    amerika: 77
    ingiltere: 55
    japonya : 27
    hollanda: 24
    isviçre: 19
    almanya: 14
    filipinler : 12
    ırak: 10
    belçika: 10
    isveç: 7
    san marino: 5
    endonezya: 5
    avusturalya: 5
    hong kong : 4
    yunanistan: 4
    cezayir: 4
    danimarka: 4
    kanada: 4
    polonya: 4
    lübnan: 3
    avusturya: 3
    arjantin: 2
    hindistan: 2
    norveç: 2
    irlanda: 2
    bulgaristan: 2
    polonya: 2
    mısır: 2
    tayvan : 1
    tayland: 1
    fas: 1
    arnavutluk: 1
    panama: 1
    azerbaycan: 1
    guyana: 1
    ukrayna: 1
    sudan: 1
    ekvador: 1
    lüksemburg: 1
    slovenya: 1
    macaristan: 1
    portekiz: 1
    bahreyn: 1
    pakistan: 1
    cayman adaları: 1
    guatemala: 1
    diamond princess : 7

    * içişleri bakanlığı genelge ile, bugün saat 24.00 itibariyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet kafe, oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (avm ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, spa ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici süreliğine durdurulacak.

    * diyanet işleri başkanı ali erbaş, "cemaatle namaz kılınmayacak. camiler açık kalacak. vatandaş istediği zaman cami de namaz kılabilecek." açıklamasında bulundu.

    * hacettepe üniversitesi hastanesi bünyesinde, ikinci bir duyuruya kadar zorunlu olmayan tüm ameliyatlar ve poliklinik randevuları durduruldu. hastanede yatarak izlemi zorunlu olmayan vakaların da taburcu edilmesine karar verildi.

    * sağlık bakanı koca " yarın saat 08.00 itibarıyla ingiltere, irlanda, mısır, birleşik arap emirlikleri, suudi arabistan, isviçre, mısır ile uçuşları durdurmuş olacağız." açıklamasında bulundu. koca ayrıca coronavirüsle alakalı laboratuvar sayısını 16'ya çıkaracaklarını, hızlı sonuç veren kiti bütün illere vereceklerini bildirdi.

    * paris büyükelçisi ismail hakkı musa, " 300 kadar vatandaşımız başvurdu, yarın türkiye'ye dönecekler. türkiye'ye girdikten sonra 14 gün karantinada kalacaklar." açıklamasında bulundu.

    * istanbul'da kredi yurtlar kurumuna bağlı fatih sultan mehmet, florya kız yurdu ve kanuni sultan süleyman öğrenci yurtları, avrupa'dan gelebilecek yolcuların karantinaya alınması için tedbir amacıyla boşaltıldı.

    * aile, çalışma ve sosyal hizmetler il müdürü durmuş ali daldallı, " huzurevlerimize giriş ve çıkışları mecburi olmadıkça yasakladık." açıklamasında bulundu.

    * somali ve tanzanya cumhuriyeti ilk vakalarını bildirdi. grönland bildirilen ilk vakanın ardından tüm sınırlarını kapattı.

    * fransa sağlık bakanı "dolaşan virüs değil, dolaşan insanlar." diyerek önemli bir noktaya değindi. fransa cumhurbaşkanı emmanuel macron yeni kısıtlamaları açıkladı. " bu bir sağlık savaşı. savaştayız." diyen macron'un yaptığı açıklamalardan başlıklar, ab dahil tüm sınırlar kapatılıyor. tüm borç ve vergiler, kira, elektrik, su ve doğalgaz ödemeleri ertelendi. devlet çalışan kayıplarını 300 milyar avro’luk bir bütçeden karşılayacak. en az 15 gün boyunca evden çıkmak yasak. önemli görevdekiler hariç herkes sadece yiyecek ve eczaneye gidebilmek için evden çıkabilecek. tatile çıkmak yok. açıklamanın ardından ordu sokaklara indi.

    * new york'ta restoran, bar, sinema, spor salonları ve kumarhaneleri geçici olarak kapatma kararı alındı. san francisco belediye başkanı, şehri karantina altına aldı. sadece gerekli hükumet binaları, marketler ve eczaneler açık olacak.

    * trump'un virüsün yok olması temmuz veya ağustos ayını bulabilir açıklamasının ardından borsalar çakıldı. dow jones 3,000 puan düşüşle kapadı, kayıp neredeyse 13% civarında. abd'de virüs vakalarının sayısının hızla artması, bazı amerikalıları silah ve cephane satın almaya yöneltti. abd savunma bakanı mark esper ve yardımcısı, karantinaya alınıyor. pentagon’da 18'i askeri personel, 37 kişi de coronavirüs tespit edildi.

    * trump coronavirüs için " çok bulaşıcı. görünmez bir düşmanımız var. kötü. aşırı bulaşıcı bir salgın." tanımlamasında bulundu. " tıbbi yeterliliğimizi arttırmak için bazı binalara el koyacağız. abd rezesyona girebilir. " açıklamasında bulundu.

    * ispanya tüm özel hastanelerini ve sağlık hizmeti sağlayan merkezleri kamulaştırıyor.
    ispanyol hükumeti de olağanüstü hal ilan etti ve orduyu harekete geçirdi. ayrıca ispanya'daki dördüncü sınıf tıp öğrencilerinin ülkenin sağlık hizmetine yardım etmesinin isteneceği açıklandı.

    * iran'da türbelerin kapatılmasının ardından protestolar başladı. türbelerin kapıları kırılarak açılmaya çalışılıyor.

    * romanya'da, salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

    * isviçre'de, salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

    * bosna hersek'te afet ve olağanüstü hal ilan edildi.

    * ermenistan hükumeti, ülke genelinde 16 nisan'a kadar olağanüstü hal ilan etti.

    * sudan'da salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

    * peru devlet başkanı martin vizcarra, salgın nedeniyle olağan üstü hal ilan ettiğini duyurdu.

    * fas'ta ekipman, nakliye, lojistik ve su bakanı abdelkader amara'da virüsü tespit edilmesinin ardından fas kabinesi testten geçirildi.

    * kanada başbakanı justin trudeau, salgın nedeniyle kanada vatandaşı veya daimi göçmen oturumu bulunmayan tüm yolcuların ülkeye girişinin yasaklandığını bildirdi.

    * bulgaristan ve özbekistan'da, salgın nedeniyle cemaatle namaz kılınmayacak.

    * arnavutluk'ta serbest dolaşıma sınırlama getirildi.

    * yunanistan'da dükkanların 2 hafta süreyle kapatılmasına karar verildi.

    * ukrayna'nın başkenti kiev'de, barlar, restoranlar, kafeler ve alışveriş merkezleri kapatıldı.

    * hindistan, 18 mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31 mart'a kadar avrupa birliği, birleşik krallık ve türkiye'den hindistan'a yapılacak uçuşları durdurdu.

    * sırbistan futbol federasyonu, ülkedeki tüm futbol müsabakalarının askıya alındığını açıkladı.

    * italyan hükumeti, 25 milyar avroluk paketi onayladı. italya başbakanı giuseppe conte, coronavirüs için en riskli haftalara giriş yaptıklarını söyledi. italyan basını, serie a'nın tatil olmasının faturasının kulüplere 670 milyon euro olarak tahmin ediyor.

    * mısır hükumeti, ülkedeki bütün havaalanlarında uçuşları durdurma kararı aldı.

    * almanya'da, süpermarketler ve bazı mağazalar haricindeki tüm iş yerleri kapatılacak.

    * gürcistan hükumeti, yabancıların 18 mart'tan itibaren ülkeye girişini yasakladı.

    * avrupa kıtasında virüsün yayılmadığı tek ülke şu anda karadağ.

    * 47 yaşındaki ingiliz oyuncu ıdris elba, coronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu.

    * yunanistan başbakanı kyriakos miçotakis’in coronavirüs testi negatif çıktı. bir süredir kendisine virüs bulaştığı şeklinde dedikodular vardı.

    * polonya çevre bakanı henryk kowalczyk'in testi pozitif çıktı.

    * küba, ingiltere'nin talebi üzerine virüs vakaları tespit edilen ms braemar adlı yolcu gemisinin ülkedeki bir limana yanaşmasına izin verdi.

    * starbucks, abd ve kanada'daki tüm şubelerinde oturmayı yasakladı. en az 2 hafta boyunca sadece self servis hizmeti verilecek.

    * burger king, salgının etkileri nedeniyle ispanya genelinde 14.000 işçiyi işten çıkardı.

    * the metropolitan museum of art ünlülerin birbiriyle yarıştığı ünlü metgala'nın salgın nedeniyle ertelendiğini duyurdu.

    * angel dizisiyle bilinen oyuncu david boreanaz cnn kanalını insanlara korku yaymaya çalışmakla suçladı.

    * the times'in haberine göre işid bile üyelerine avrupa'ya gitmeyin çağrısında bulunmuş.

    * italya 3.233 yeni vaka bildirdi.

    * iran'da 1.053 yeni vaka.

    * ispanya'da 1.440 yeni vaka. ispanya böylelikle vaka sayısında g.kore'yi geçti.

    * güney kore'de 74 yeni vaka.

    * almanya'da 1.428 yeni vaka.

    * fransa'da 1.210 yeni vaka.

    * amerika'da 563 yeni vaka.

    * isviçre'de 136 yeni vaka.

    * ingiltere'de 152 yeni vaka.

    * hollanda'da 278 yeni vaka.

    * norveç'te 71 yeni vaka.

    * isveç'te 79 yeni vaka.

    * belçika'da 172 yeni vaka. böylelikle ülkedeki vaka sayısı 1.000 i aştı.

    * avusturya'da 158 yeni vaka. böylelikle ülkedeki vaka sayısı 1.000 i aştı.

    * danimarka'da 50 yeni vaka.

    * japonya'da 56 yeni vaka.

    * çekya'da 51 yeni vaka.

    * malezya'da 138 yeni vaka.

    * avustralya'da 75 yeni vaka.

    * portekiz'de 86 yeni vaka.

    * şili 81 yeni vaka.

    * pakistan'da 131 yeni vaka.

    * israil 64 yeni vaka.

    * katar'da 38 yeni vaka.

    * kanada 35 yeni vaka.

    * finlandiya, slovenya, brezilya, estonya 34 yeni vaka.

    * tayland 33 yeni vaka.

    * polonya 31 yeni vaka.

    * rusya 30 yeni vaka.

    * romanya 29 yeni vaka.

    * mısır 24 yeni vaka.

    * yunanistan, ekvator 21 yeni vaka.

    * kolombiya 20 yeni vaka.

    * izlanda 18 yeni vaka.

    * singapur, endonezya 17 yeni vaka.

    * suudi arabistan, hindistan, peru 15 yeni vaka.

    * bahreyn, kıbrıs 13 yeni vaka.

    * burkina faso 12 yeni vaka.

    * kuveyt, slovakya, bulgaristan 11 yeni vaka.

    * meksika, sri lanka, dominik cumhuriyeti 10 yeni vaka.

    * arnavutluk, belarus, malta, andorra 9 yeni vaka.

    * tayvan, hırvatistan 8 yeni vaka.

    * macarista, ürdün, faroe adaları, guatemala 7 yeni vaka.

    * hong kong, cezayir, moldova 6 yeni vaka.

    * afganistan, jameika, martinik 5 yeni vaka.

    * lüksemburg, vietnam, brunei, letonya, fransız guyanası, özbekistan, monaco 4 yeni vaka.

    * güney afrika, litvanya, bangladeş, channel ıslands, honduras 3 yeni vaka.

    * filipinler, ermenistan, azerbaycan, uruguay, ukrayna 2 yeni vaka.

    çin dışında görülen vakaların toplam sayısı,

    italya: 27.980
    iran: 14.991
    ispanya : 9.428
    güney kore : 8.236
    almanya : 7.241
    fransa: 6.633
    amerika: 4.243
    isviçre: 2.353
    ingiltere: 1.543
    hollanda: 1.413
    norveç : 1.327
    isveç: 1.119
    belçika: 1.058
    avusturya : 1.018
    danimarka: 914
    japonya : 895
    malezya: 566
    katar: 439
    kanada: 376
    avustralya: 375
    yunanistan: 352
    çekya: 344
    portekiz: 331
    finlandiya: 278
    israil : 277
    slovenya: 253
    singapur: 243
    brezilya: 234
    bahreyn: 227
    estonya: 205
    izlanda: 198
    pakistan: 184
    irlanda: 170
    romanya: 168
    polonya: 156
    şili: 156
    hong kong: 155
    mısır: 150
    tayland: 147
    filipinler: 142
    endonezya: 134
    suudi arabistan: 133
    hindistan : 129
    ırak : 124
    kuveyt : 123
    san marino: 109
    lübnan: 109
    birleşik arap emirlikleri: 98
    rusya: 93
    peru: 86
    lüksemburg: 81
    slovakya: 72
    tayvan: 67
    güney afrika: 64
    bulgaristan: 62
    vietnam: 61
    cezayir: 60
    ekvator: 58
    hırvatistan: 57
    sırbistan: 57
    arjantin: 56
    panama: 55
    brunei: 54
    kolombiya: 54
    meksika: 53
    arnavutluk: 51
    türkiye: 47
    güney ve kuzey kıbrıs: 46
    macaristan: 39
    filistin: 39
    belarus: 36
    kosta rika: 35
    letonya: 34
    gürcistan: 33
    ermenistan: 30
    malta: 30
    fas: 29
    moldova: 29
    sri lanka: 28
    azerbaycan: 25
    senegal: 24
    bosna hersek: 24
    umman : 22
    afganistan: 21
    dominik cumhuriyeti: 21
    tunus: 20
    kuzey makedonya: 19
    ürdün: 19
    faeroe adaları: 18
    litvanya: 17
    venezüella: 17
    burkina faso: 15
    jamaica: 15
    martinik: 15
    andorra: 14
    maldivler: 13
    kamboçya: 12
    macau: 11
    bolivya : 11
    fransız guyanası: 11
    kazakistan: 10
    guetamala: 8
    yeni zelanda: 8
    bangladeş: 8
    paraguay: 8
    uruguay: 8
    özbekistan: 8
    lihtenştayn: 7
    gana: 6
    monaco: 6
    channel ıslands: 6
    honduras: 6
    ukrayna: 5
    etiyopya: 5
    porto riko: 5
    küba: 4
    kamerun: 4
    kenya: 3
    nijerya: 2
    saint martin: 2
    nepal, yemen, togo, butan, vatikan, moğolistan, gine, gabon, sudan ve cayman adaları : 1

  • sars-cov-2

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * toplam ölü sayısı 4.607

    * çin'de bugün ölü sayısı 22, çin'de salgından ölenlerin toplamı 3.158

    * italya bugün bir günde en çok ölüm bildiren ülke rekorunu kırdı. bildirdikleri 196 yeni ölüm ile ülkede salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 827'ye yükseldi.

    iran 63 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki ölü sayısı 354'e yükseldi. fransa 15 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 48'e yükseldi.

    ispanya bugün 18 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki ölüm sayısı 54'a yükseldi. almanya 1 yeni ölüm bildirdi (73 yaşında bir erkek) ve ülkedeki sayı 3'e yükseldi. amerika 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 31'e yükseldi. isviçre 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 4'e yükseldi.

    japonya 5 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 15'e yükseldi. hollanda 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 5'e yükseldi. lübnan 1 yeni ölüm bildirdi (55 yaşında bir erkek) ve ülkedeki sayı 2'ye yükseldi. ingiltere 2 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 8'e yükseldi. güney kore 2 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 60'a yükseldi.

    isveç, endonezya (53 yaşında bir kadın), irlanda, arnavutluk ( 73 yaşında bir kadın), panama, bulgaristan (66 yaşında bir kadın) ülkelerindeki ilk ölüm vakalarını bildirdiler.

    belçika ülkedeki ilk ölüm vakalarını bildirdi, 3 ölüm birden bildirdiler. hastalar 90, 73 ve 86 yaşındaydı.

    çin dışında ölenlerin sayısı 1.449'a yükselmiş oldu.

    italya: 827
    iran : 354
    güney kore : 60
    ispanya: 54
    fransa : 48
    amerika: 31
    japonya : 15
    ingiltere: 8
    ırak: 7
    hollanda: 5
    isviçre: 4
    hong kong : 3
    avusturalya: 3
    almanya: 3
    belçika: 3
    san marino: 2
    lübnan: 2
    kanada: 1
    filipinler : 1
    tayvan : 1
    tayland: 1
    mısır: 1
    arjantin: 1
    fas: 1
    isveç: 1
    endonezya: 1
    irlanda: 1
    bulgaristan: 1
    arnavutluk: 1
    panama: 1
    diamond princess : 7

    * türkiye'de ilk vaka. sağlık bakanı koca'nın yaptığı açıklamaya göre yurt dışından gelmiş bir vatandaşımız. temasta bulunduğu kişilerin karantina altında olduğu bilgisi verildi. ancak hangi şehirde tespit edildiği veya hangi ülkeden ülkemize geri döndüğüne dair bilgiler verilmedi. kültür ve turizm bakanı mehmet nuri ersoy, " otellere sezonu mart sonu değil nisan sonunda açın diye tavsiyede bulunduk." derken ticaret bakanı ruhsar pekcan, " ticaret bakanlığı olarak eldiven, maske ve tulum fiyatlarını normalleştireceğiz." açıklamasında bulundu.

    * bolivya, honduras ilk vakalarını bildirdi.

    * dünya sağlık örgütü (who) sonunda hastalığı pandemi ilan etti. pandemi, herhangi ölümcül bulaşıcı bir hastalığın, tüm dünyayı etkileyecek “küresel” bir boyuta ulaşması anlamına geliyor.

    * ingiltere sağlık bakanı nadine dorries'in virüs testinin pozitif çıktığı açıklandı. ingiltere merkez bankası çarşamba günü faiz oranlarını düşürdükten sonra coronavirüsün ekonomik etkisini yumuşatmak için 39 milyar dolarlık bir destek paketi açıkladı.

    * brezilya'da borsa %10'un üzerinde düştü. işlemler askıya alındı.

    * polonya başbakanı mateusz morawiecki, tüm okulların yanı sıra müzeler ve sinemalar pazartesi günü başlayarak kapatılacağını açıkladı.

    * türk tabipler birliği merkez konseyi başkanı sinan adıyaman, " şüpheli kişilere yapılan testlerin mutlaka birkaç kez tekrar edilmesi ve test sonucu negatif çıksa bile yüksek ateş ve solunum sıkıntısı olan vakalarda akciğer tomografisi çekilmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.

    * tcdd istanbul-sofya tren seferlerine salgın sebebiyle geçici olarak ara verildiğini duyurdu.

    * gürcistan, tüm futbol müsabakalarının 1 nisan'a kadar ertelendiğini duyurdu. arjantin'de tüm spor müsabakaları nisan ayına kadar ertelendi. ispanya futbol federasyonu, 1. ve 2. ligler dışında tüm müsabakaların iki hafta süreyle oynanmayacağını duyurdu.

    * hindistan, tüm turistik vizeleri iptal ettiğini ve myanmar sınırını kapatacağını duyurdu.

    * 2020 motogp dünya şampiyonası'nın arjantin'de düzenlenmesi planlanan 4. ayağı salgın nedeniyle ertelendi.

    * kuveyt, ülkede artan coronavirüs vakaları nedeniyle uluslararası uçuşları askıya aldı. tanker dışındaki gemilerin de limanlarına girmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

    * paraguay'da salgın nedeniyle 15 gün eğitime ara verildi. macaristan hükumeti, ülke genelinde acil durum ilan etti. üniversiteler kapatıldı ve büyük ölçekteki toplantılar yasaklandı.

    * abd ulusal güvenlik danışmanı robert o'brien, " wuhan'da virüs ilk görüldüğü dönemlerde en iyi uygulamaları kullanmak yerine salgın örtbas edildi. bu da dünya toplumunun virüse vereceği cevapta belki de iki ayına mal oldu." diyerek çin'i suçladı.

    * new york valisi andrew cuomo, salgınla mücadele amacıyla eyaletin kuzeyindeki new rochelle kentinde 1.6 kilometre uzunluğunda bir alanda özel bir bölge oluşturulduğunu açıkladı. new york'ta bir tane süper yayıcı tespit edildi. manhattan'lı bir avukat tek başına new york city'de virüsü tam 50 kişiye bulaştırmış.

    * abd dışişleri bakanlığı, 24-25 mart'ta pitssburgh'da düzenlenecek g-7 dışişleri bakanları toplantısının coronavirüs nedeniyle sanal ortamda, video konferans üzerinden yapılacağını açıkladı.

    * italya basketbol ligi takımlarından victoria libertas pesaro, takımda 2 kişide coronavirüs tespit edildiğini duyurdu. italya'da yoğum bakımdaki hastaların hali. vücutlarındaki oksijen düzeyini artırmak için yüzükoyun yatırılmışlar.

    * ukrayna’nın başkenti kiev'in mart ayının sonuna kadar karantina altına alınacağı duyuruldu. ukrayna uluslararası havayolları (uıa), türkiye'de dahil olmak üzere italya, isviçre, yunanistan, almanya, israil, ispanya, ingiltere,litvanya, azerbaycan, polonya, macaristan, avusturya, çek cumhuriyeti, finlandiya ve danimarka'ya uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

    * malezya hükumeti, ülke genelinde vakaların son haftalarda artış göstermesi üzerine iran, italya ve güney kore ile seyahatleri karşılıklı durdurdu.

    * gürcistan, italya'da bulunan 156 vatandaşını özel uçaklarla tahliye etti.

    * çin'de sokağa çıkma yasağının büyük oranda kalkmasıyla, resmi dairelerde rekor düzeyde boşanma talebi yapılmış. yoğunluktan dolayı 18 mart'a kadar yeni başvurular alınamayacağı açıklandı. avrupa ise karantinaların ardından bebek patlaması yaşanmasını umut ediyor :)))

    * iran'da virüse yakalanan tahran milletvekili zühre ilahiyan'ın iyileşerek taburcu edildiği açıklandı. iran devrim muhafızları sözcüsü ramazan şerif, ülkede coronavirüs ile mücadele çalışmalarında bulunan 5 devrim muhafızı’nın virüs sebebiyle öldüğünü açıkladı.

    * ülkemizdeki marketlerde makarna, kolonya, kağıt havlu, ıslak mendil, maske, eldiven alımına ilginin arttığı görüldü. pek çok yerde kolonya tükendi. neyse kolonya sırası da görmedik demeyiz artık

    * italya'da 2.313 yeni vaka.

    * iran'da 354 yeni vaka.

    * güney kore'de 242 yeni vaka.

    * fransa'da 497 yeni vaka.

    * ispanya'da 527 yeni vaka.

    * almanya'da 343 yeni vaka.

    * amerika'da 115 yeni vaka. böylece amerika'da vaka sayısı bini aşmış oldu.

    * isviçre'de 155 yeni vaka.

    * japonya'da 55 yeni vaka.

    * norveç'te 219 yeni vaka.

    * hollanda'da 121 yeni vaka.

    * isveç'te 145 yeni vaka.

    * ingiltere'de 73 yeni vaka.

    * danimarka'da 180 yeni vaka.

    * belçika'da 47 yeni vaka.

    * katar'da 238 yeni vaka. katar'da vaka sayısında 1 günde yüzde 1000 artış oldu.

    * avusturya'da 64 yeni vaka.

    * bahreyn'de 85 yeni vaka.

    * malezya 20 yeni vaka.

    * çekya 28 yeni vaka.

    * slovenya 23 yeni vaka.

    * finlandiya 19 yeni vaka.

    * portekiz 18 yeni vaka.

    * filipinler 16 yeni vaka.

    * romanya 15 yeni vaka.

    * singapur 12 yeni vaka.

    * avustralya'da 11 yeni vaka.

    * yunanistan 10 yeni vaka.

    * lübnan, irlanda, polonya 9 yeni vaka.

    * endonezya, sırbistan, panama 7 yeni vaka.

    * tayland, şili, güney afrika, kolombiya 6 yeni vaka.

    * hong kong, brunei 5 yeni vaka.

    * kanada, izlanda, israil, brezilya, vietnam, hırvatistan, kıbrıs 4 yeni vaka.

    * kuveyt, estonya, slovakya, paraguay 3 yeni vaka.

    * arnavutluk, letonya, afganistan, fas 2 yeni vaka.

    * mısır, tayvan, filistin, gürcistan, suudi arabistan, macaristan, meksika, maldivler, bulgaristan, tunus, malta, sri lanka 1 yeni vaka.

    çin dışında görülen vakaların toplam sayısı,

    italya: 12.462
    iran: 9.000
    güney kore : 7.755
    fransa: 2.281
    ispanya : 2.222
    almanya : 1.908
    amerika: 1.109
    isviçre: 652
    japonya : 639
    norveç : 622
    hollanda: 503
    isveç: 500
    ingiltere: 456
    danimarka: 442
    belçika: 314
    katar: 262
    avusturya : 246
    bahreyn: 195
    singapur: 178
    malezya: 149
    avustralya: 127
    hong kong: 126
    yunanistan: 99
    kanada: 99
    israil : 97
    çekya: 91
    izlanda: 85
    birleşik arap emirlikleri: 74
    kuveyt : 72
    ırak : 71
    san marino: 62
    hindistan : 62
    lübnan: 61
    mısır: 60
    tayland: 59
    finlandiya: 59
    portekiz: 59
    slovenya: 57
    brezilya: 52
    filipinler: 49
    tayvan: 48
    romanya: 45
    irlanda: 43
    vietnam: 38
    endonezya: 34
    polonya: 31
    filistin: 30
    gürcistan: 24
    şili: 23
    suudi arabistan: 21
    cezayir: 20
    rusya: 20
    arjantin: 19
    pakistan: 19
    hırvatistan: 19
    umman : 18
    ekvator: 17
    estonya: 16
    arnavutluk: 15
    kosta rika: 13
    macaristan: 13
    peru: 13
    güney afrika: 13
    sırbistan: 12
    azerbaycan: 11
    brunei: 11
    letonya: 10
    macau: 10
    slovakya: 10
    belarus: 9
    kolombiya: 9
    panama: 8
    meksika: 8
    maldivler: 8
    lüksemburg: 7
    kuzey makedonya: 7
    bulgaristan: 7
    afganistan: 7
    tunus: 7
    bosna hersek: 7
    kıbrıs rum kesimi: 6
    malta: 6
    dominik cumhuriyeti: 5
    yeni zelanda: 5
    fransız guyanası: 5
    paraguay: 5
    fas: 5
    senegal: 4
    bangladeş: 3
    kamboçya: 3
    bangladeş: 3
    moldova: 3
    faeroe adaları: 2
    kamerun: 2
    kamboçya: 2
    nijerya: 2
    burkina faso: 2
    channel ıslands: 2
    saint martin: 2
    sri lanka: 2
    honduras: 2
    nepal, yemen, monaco, ermenistan, iskoçya, andorra, ürdün, ukrayna, lihtenştayn, togo, butan, vatikan, jamaica, moğolistan, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti, türkiye, bolivya : 1

  • wuhan virüsü

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * ölü sayısı 4.005 bugün itibariyle salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 4.000 e ulaşmıştır.

    * çin'de ölü sayısı 23

    * italya bugün de en çok ölüm bildiren ülke oldu. 97 ölüm sonrasında ülkedeki sayı 463'e yükseldi. iran 43 ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 237'ye yükseldi. bunlardan bazıları iran’ın sebzevar eski milletvekili ve siyasetçi muhammed rıza rahçemeni, iran devrim muhafızları eski yardımcısı ferzad tazari, iran devrim muhafızları tahran siyasi komiseri hadi corani.

    güney kore 3 yeni ölüm bildirdi (74 yaşında bir erkek, 68 yaşında bir kadın) ve ülkedeki sayı 53'e yükseldi. fransa 11 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 30'a yükseldi. ispanya 13 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 30'e yükseldi. japonya 2 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 9'a yükseldi. ingiltere 2 yeni ölüm bildirdi (ikisi de 70 yaşında) ve ülkedeki sayı 5'e yükseldi. san marino 1 yeni ölüm bildirdi ve sayı 2'ye yükseldi. amerika 3 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 22'e yükseldi. ırak 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki ölüm sayısı 7'ye yükseldi. hollanda 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 4'e yükseldi.

    almanya ülkede salgından hayatını kaybeden ilk vakaları bildirdi, 2 kişi. bunlardan biri 89 yaşında.

    kanada ilk ölüm vakasını bildirdi.

    böylelikle çin dışında ölenlerin sayısı 885'e yükselmiş oldu.

    italya: 463
    iran : 237
    güney kore : 53
    fransa : 30
    ispanya: 30
    amerika: 22
    japonya : 9
    ırak: 7
    ingiltere: 5
    hollanda: 4
    hong kong : 3
    avusturalya: 3
    isviçre: 2
    san marino: 2
    almanya: 2
    kanada: 1
    filipinler : 1
    tayvan : 1
    tayland: 1
    mısır: 1
    arjantin: 1
    diamond princess : 7

    * güney kıbrıs rum yönetimi'nde ilk vaka tespit edildi. biri 26 diğeri 64 yaşında, birinin ingiltere'ye diğerinin italya'ya seyahati olmuş. arnavutluk ilk vakalarını bildirdi, 2 vaka birden bildirdi. brunei'de ilk vaka bildirildi.

    * italya’da karantina uygulanan bölgelerden özel izin olmadan çıkanlara 3 ay hapis cezası uygulanacak.

    * italya'daki cezaevlerinde salgına yönelik tedbirlere protesto olarak başlayıp isyana dönüşen olaylarda 6 mahkum hayatını kaybetti. 27 hapishaneye yayılan isyanda iki gardiyanın rehin alındığı, 50'den fazla mahkumun kaçtığı ancak otuzunun yakalandığı, kalan 20 kişinin aranmasına devam edildiği söyleniyor. ordu olaylara müdahale etmeye çalışıyor.

    * başbakan benjamin netanyahu, israil'e gelen herkesin, nereden geldiğine bakılmadan, coronavirüsle mücadele kapsamında 14 gün boyunca karantinaya alınacağını açıkladı. " bir gün boyunca süren zor tartışmalardan sonra bu kararı aldık. yurt dışından israil'e gelenlerin tümü 14 gün boyunca tecrit edilecek." açıklamasında bulundu.

    * sağlık bakanı koca " mevcut durumda eğer virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dışından yeni girişlerle veya yurt dışından dönüşlerle olacaktır. ülkemizde vaka görülmesi mümkündür, ama yayılmasını önlemek bizim elimizde." açıklamasında bulundu.

    * suudi arabistan dışişleri bakanlığı, coronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlarının umman, fransa, almanya, türkiye, ispanya, maldivler, singapur, birleşik arap emirlikleri, kuveyt, bahreyn, ırak, iran ve urdün'e seyahat etmesini geçici olarak yasakladı. haccın bu sene iptal edilme olasılığı bulunuyor.

    * dünya sağlık örgütü (who) " gerçek sayıları, vakaları bildirmeyen çok fazla ülke var.korona virüs tehlike oluşturucu bir virüs, ülkelerden sayılar hakkında dürüst olmalarını istiyoruz." açıklamasında bulundu.

    * iran'da coronavirüse iyi geliyor söylentisi üzerine alkol alarak ölenlerin sayısı 27'ye çıktı. 238 kişi hastanede, bazıları kör olmuş ve bazılarının durumu da kritik. ülkede alkol yasak olduğu için endüstriyel alkol içmişler.

    * iran'da ulusal acil durum komitesi başkanı ismail naccar'ın virüse yakalandığı açıklandı. iran'da salgının ortaya çıkmasından bu yana 9 doktor ve 4 hemşire hayatını kaybetti.

    * portekiz cumhurbaşkanı marcelo rebelo de sousa, iki hafta boyunca tüm resmi programlarını iptal etti.

    * katar'da ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildi.

    * uganda, karantinayı reddeden 22 yabancıyı sınır dışı ettiğini duyurdu.

    * ispanya'da, başkent madrid'deki okulları bir sonraki duyuruya kadar kapatılıyor. bask bölgesi'nde tüm eğitim kurumları 14 gün boyunca kapalı kalacak.

    * suriye futbol federasyonu, salgın nedeniyle tüm maçları erteleme kararı aldı.

    * yunanistan'daki israil büyükelçiliğinde çalışan bir çalışana coronavirüs teşhisi konulması üzerine büyükelçiliğin 23 mart'a kadar kapalı olacağı açıklandı.

    * avusturya italya'dan gelen herkesin sağlık taramasından geçirileceği, uymayanların ülkeye alınmayacağını duyurdu. slovenya, italya sınırını kapatma kararı aldı. çekya'da sınırlarda ve trenlerde vücut ısısı ölçümlerine başlandı.

    * şanghay da bulunan 1.700'den fazla işletme salgın ile savaşmak için toplam 1,65 milyar yuan (236 milyon $) bağışta bulundu. yetkili makamlar, bağışta bulunanların gelir vergisi indiriminden yararlanacaklarını açıkladı.

    * rusya'da kozmonotlar ve rus havacılık ve uzay ajansı yetkililerinin, diğer ülkelerdeki uzay üslerindeki toplantı ve çalışmaları iptal edilerek bu kişilerin ülke dışına çıkması yasaklandı.

    * sassuolo forveti francesco caputo, gol attıktan sonra bu kağıdı kameralara gösterdi. kağıtta "her şey iyi olacak, evlerinizde kalın." yazıyor.

    * italya olimpiyat komitesi, coronavirüs sebebiyle serie a dahil olmak üzere ülkedeki spor etkinliklerini 3 nisan'a kadar durdurma kararı aldı.

    *cnn'in haberine göre tüm dünyanın rezesyona girme riski var.

    * fransa kültür bakanı, franck riester'in coronavirüs testinde pozitif çıktı.

    * çin, çekirge saldırısına karşı savaşmak için pakistan'a 50.000 litre pestisit ve 15 püskürtücü gönderecek. çekirgelerin sıradaki hedefi çin olduğu için ülkeye varmadan önlem almak istediler sanırım.

    * coronavirüs korkusu pazartesi günü ingiliz hisse senetlerini neredeyse dört yılın en düşük seviyesine düşürdü. ülkenin en büyük perakendecisi tesco, anti-bakteriyel jeller ve mendiller, kurutulmuş makarna ve uzun ömürlü süt gibi ürünlerin toplu alımını kısıtladı. başbakan boris johnson alınabilecek katı önlemleri tartışmak üzere acil bir durum toplantısı yaptı.

    * bir gemi daha coronavirüs nedeniyle karantinada. iki kişinin testinin pozitif çıkması sonucu caribbean princess isimli gemi abd'de florida açıklarında karantinaya alındı.

    * amerika new jersey'de marketlerin hali

    * trump twitter hesabından " geçen yıl 37.000 amerikalı gripten öldü. yıllık ortalama 27.000 ila 70.000 arasındaydı, yaşam ve ekonomi devam etti. şu anda, 22 ölüm, 546 doğrulanmış coronavirüs vakası var. bunu bir düşün." mesajı attı. öte yandan yetkililer yaşlı vatandaşlarına sebze-meyve stoklamalarını ve evde kalmaya hazır olmaları tavsiyesinde bulundu.

    * italya bugün en fazla yeni vaka bildiren ülke oldu. 1.797 yeni vaka bildirildi.

    * güney kore'de 165 yeni vaka.

    * iran'da 595 yeni vaka.

    * ispanya'da 428 yeni vaka. ispanya'daki vaka sayısı böylelikle bini aştı.

    * fransa'da 203 yeni vaka.

    * almanya'da 151 yeni vaka.

    * amerika'da 83 yeni vaka.

    * japonya'da 28 yeni vaka.

    * isviçre'de 42 yeni vaka.

    * ingiltere'de 43 yeni vaka.

    * hollanda'da 56 yeni vaka.

    * isveç'te 57 yeni vaka.

    * belçika'da 39 yeni vaka.

    * norveç'te 43 yeni vaka.

    * singapur'da 10 yeni vaka.

    * avusturya'da 27 yeni vaka.

    * malezya'da 18 yeni vaka.

    * bahreyn'de 24 yeni vaka.

    * danimarka'da 55 yeni vaka.

    * birleşik arap emirlikleri, filipinler ve san marino'da 14 yeni vaka.

    * endonezya'da 13 yeni vaka.

    * yunanistan ve kanada'da 11 yeni vaka.

    * avustralya'da 10 yeni vaka.

    * finlandiya 8 yeni vaka.

    * lübnan, portekiz, pakistan 9 yeni vaka.

    * izlanda, hindistan, slovenya 7 yeni vaka.

    * ırak, çekya, filistin, polonya 6 yeni vaka.

    * suudi arabistan ve güney afrika'da 4 yeni vaka.

    * israil, irlanda, rusya, katar, litvanya, tunus 3 yeni vaka.

    * umman, romanya, gürcistan, macaristan, peru, slovakya, kolombiya 2 yeni vaka.

    * kuveyt, vietnam, ekvator, hırvatistan, kuzey makedonya, bosna hersek, nijerya, sırbistan 1 yeni vaka.

    çin dışında görülen vakaların toplam sayısı,

    italya: 9.172
    güney kore : 7.478
    iran: 7.161
    fransa: 1.412
    ispanya : 1.229
    almanya : 1.191
    amerika: 624
    japonya : 530
    isviçre: 374
    ingiltere: 321
    hollanda: 321
    isveç: 260
    belçika: 239
    norveç : 219
    singapur: 160
    avusturya : 131
    malezya: 117
    hong kong: 115
    bahreyn: 109
    avustralya: 93
    danimarka: 90
    yunanistan: 84
    kanada: 77
    ırak : 71
    izlanda: 65
    kuveyt : 65
    birleşik arap emirlikleri: 59
    mısır: 55
    san marino: 51
    tayland: 50
    israil : 50
    hindistan : 47
    tayvan: 45
    lübnan: 41
    portekiz: 39
    çekya: 38
    vietnam: 31
    brezilya: 25
    filistin: 25
    finlandiya: 24
    filipinler: 24
    irlanda: 24
    slovenya: 23
    cezayir: 20
    rusya: 20
    endonezya: 19
    umman : 18
    katar: 18
    romanya: 17
    polonya: 17
    ekvator: 15
    gürcistan: 15
    suudi arabistan: 15
    hırvatistan: 13
    şili: 13
    arjantin: 12
    macau: 10
    estonya: 10
    azerbaycan: 9
    kosta rika: 9
    macaristan: 9
    peru: 9
    meksika: 7
    slovakya: 7
    pakistan: 7
    güney afrika: 7
    belarus: 6
    litvanya: 6
    dominik cumhuriyeti: 5
    lüksemburg: 5
    yeni zelanda: 5
    fransız guyanası: 5
    tunus: 5
    bulgaristan: 5
    senegal: 4
    afganistan: 4
    maldivler: 4
    malta: 4
    kuzey makedonya: 3
    bosna hersek: 3
    bangladeş: 3
    letonya: 3
    kolombiya: 3
    fas: 2
    kamboçya: 2
    faeroe adaları: 2
    kamerun: 2
    arnavutluk: 2
    kıbrıs rum kesimi: 2
    kamboçya: 2
    nijerya: 2
    sırbistan: 2
    nepal, sri lanka, yemen, monaco, ermenistan, iskoçya, andorra, ürdün, ukrayna, lihtenştayn, togo, butan, vatikan, paraguay, moldova, brunei : 1

  • wuhan virüsü

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * ölü sayısı 3.001

    bugün itibariyle salgın yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 3.000'i aşmış oldu. üç bin ne ki demeyelim arkadaşlar, bu 3.000 kişi birilerinin annesi, babası, eşi, kardeşi veya çocuğuydu. bu ölümlerden on binlerce kişi etkilendi ve etkilenmeye de devam edecek gibi görünüyor.

    * güney kore bugün 4 yeni ölüm bildirdi ve ülke genelindeki ölü sayısı 21'e yükseldi. italya 5 yeni ölüm bildirdi ve ülke genelindeki sayı 34'e yükseldi. iraqn bir kez daha çin dışında en fazla ölüm bildiren ülke, 11 ölüm sayıyı 54'e yükseltti. japonya hastanelerinde tedavi altındaki diamond princess gemisi yolcularından birisi daha hayatını kaybetti. gemi yolcularından ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi. japonya 1 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki sayı 6'ya yükseldi.

    tayland ve avusturya ilk ölüm vakalarını bildirdi. avustralya'daki ölüm diamon princess'ten tahliye edilen bir yolcuydu. gemiden tahliye edilmiş ve sonrasında pozitif tespit edilmiş yolcuların sayısı, abd'de 44 kişi, avustralya'da 8 kişi (biri öldü), ingiltere'de 4, hong kong'da 5, israil'de 3 ve japonya'da 2 kişi.

    böylelikle çin dışında ölenlerin sayısı 130'a yükselmiş oldu.

    diamond princess : 7
    iran : 54
    italya: 34
    güney kore : 21
    japonya : 5
    hong kong : 2
    fransa : 2
    amerika: 1
    filipinler : 1
    tayvan : 1
    tayland: 1
    avusturya: 1

    * dominik cumhuriyeti ilk virüs vakasını bildirdi. 62 yaşında italyan uyruklu bir adam.

    * daha önce hiç vakanın görülmediği çekya 3 vaka birden bildirdi.

    * ermenistan ilk virüs vakasını bildirdi.

    * iskoçya ilk vakasını bildirdi. italya'dan dönen bir kişi.

    * motogp organizatörleri katar grand prix'inin coronavirüs nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. 3 hafta sonra yapılması planlanan f1 bahreyn gp'si için de benzer durumun yaşanma ihtimali var.

    * fas'ta henüz hiç vaka bulunmamasına rağmen bütün spor ve kültürel etkinlikler iptal edildi.

    * kuveyt içişleri bakanlığı, salgın nedeniyle mısır vatandaşlarına yönelik tüm vize işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.

    * iran sağlık bakanı saeed namaki, önümüzdeki salı gününden başlayarak kapı kapı virüs taraması yapmak üzere yaklaşık 300 bin kişilik bir ekibi bir araya getireceğini duyurdu.

    * 83 yaşındaki papa geçen çarşamba gününden beri hasta. pazar ayininde öksürüyor, sık sık burnunu siliyordu. paskalya geri sayımı törenlerine de ilk defa katılamadı. vatikan coronavirüs haberlerini yalanladı, basit bir grip olduğunu savundu. bazı kaynaklar papa ve iki yardımcısının virüse yakalandığının vatikan tarafından doğrulandığını yazmıştı ancak bu makaleler silindi.

    * mona lisa gibi bir çok paha biçilemeyen eserin sergilendiği fransa'nın louvre müzesi salgın nedeniyle kapatıldı.

    * lg, güney kore'deki 2 fabrikasını salgın dolayı kapattığını duyurdu.

    * dünya sağlık örgütü (who) coronavirus hakkında yayılan bilgi kirliliğini gidermek adına, tiktok üzerinden yayın yapmaya başladı. who'nun yayınlamış olduğu videolar daha şimdiden 6,5 milyondan fazla görüntülendi.

    * italya serie a ekiplerinden juventus, 23 yaş altı takımından üç oyuncunun virüs testinin pozitif çıkmasından dolayı, 23 yaş altı takımının antrenmanlarını durdurduğunu açıkladı.

    * çin'de wuhan'da 33 gündür aralıksız bir şekilde çalışan 55 yaşındaki bir doktor hayatını kaybetti.

    * ubs başkanı weber, coronavirus etkilerinin hafife alındığını söyledi. weber, tahminlerine göre, küresel büyüme % 3,5'ten % 0,5'e kadar büyük bir düşüş yaşayacak ve çin ilk çeyrekte negatif bir büyüme oranı kaydedecek. bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu en azından 1990'dan beri gerçekleşmeyen bir şey." açıklamasında bulundu.

    * spring grand sumo turnuvası tarihte ilk kez kapalı kapılar ardında, seyircisiz olarak düzenlenecek.

    * almanya köln itfaiyesinin 2 çalışanında da virüs tespit edildi. her ikisinin de en çok etkilenen bölge heinsberg’deki karnaval etkinliklerine katıldıkları tespit edildi. diğer 21 itfaiye görevlisi de karantinaya alınmış.

    * ingiltere, salgın ile mücadele edebilmek için, emekli, doktor, hemşire ve sağlıkçıları göreve çağırabileceğini açıkladı.

    * italya'da ekonomi bakanı roberto gualtieri kabinenin bu hafta şirketlere yardım etmek için 3.6 milyar avro (3.5 milyar dolar) tedbiri onaylayacağını duyurdu.

    * güney kore'de kiliselerin salgın nedeniyle kapatılmasına karar verildi. yetkililer “ en büyük önceliğimiz, coronavirüsün shincheonji takipçileri arasında nasıl bu kadar yaygın bir şekilde aktarıldığını bulmak." olduğunu açıkladı. güney kore'de bu tarikata yönelik büyük bir öfke mevcut. 29 ülkede şubesi olan ve 250 binden fazla takipçisi bulunan bu tarikatın hasta olan takipçilerini bilinçli bir şekilde gizlemeye devam ettiği ve salgının yayılmasındaki en büyük etken olduğu düşünülüyor. çoğu zaman aile üyelerinin bile kişinin bu tarikatın üyesi olduğundan haberi olmayabiliyor. bu yüzden kaç kişinin hasta olduğu ve kaç kişiye bulaştırdığını tespit etmek mümkün olmuyor.

    * güney kore'de japonya'da konserler ve etkinlikler birbiri ardına iptal ediliyor veya erteleniyor. bts grubunun seul'de vereceği stadyum konserinin iptal edilmesinden sonra hayranlar iade edilen konser bileti paralarını salgınla mücadele birliğine bağışlamaya başladılar. şimdiye dek 400 bin dolar civarında bir para bağışlanmış.

    * coronavirüsün dedikodusu romanya’ya yetti. 1 2 3

    avustralya 1

    yeni zellanda 1 2https://www.stuff.co.nz/…dlvr.it&utm_medium=twitter

    * güney kore'de 586 yeni vaka. bunlardan biri henüz 45 günlük bir bebek ve ülkede teşhis konulan en küçük vaka oldu. 10 vakanın durumu kritik.

    * italya'da 566 yeni vaka. 140 vakanın durumu kritik.

    * iran'da 385 yeni vaka.

    * japonya'da 15 yeni vaka. 19 vakanın durumu kritik.

    * fransa'da 30 yeni vaka. 9 vakanın durumu kritik.

    * almanya'da 50 yeni vaka. 2 vakanın durumu krtitik.

    * singapur'da 4 yeni vaka. 7 vakanın durumu kritik.

    * hong kong'da 5 yeni vaka. 4 vakanın durumu kritik.

    * ispanya'da 26 yeni vaka. 5 vakanın durumu kritik.

    * amerika'da 5 yeni vaka. 1 vakanın durumu kritik.

    * bahreyn'de 6 yeni vaka.

    * ingiltere'de 13 yeni vaka.

    * malezya, norveç, avusturya 4 yeni vaka.

    * avustalya, katar'da 2 yeni vaka.

    * isviçre ve ırak'ta 5 yeni vaka.

    * lübnan, hollanda, finlandiya'da 3 yeni vaka.

    * kuveyt, tayvan, isveç, hırvatistan, meksiko, cezayir, belkiça, izlanda'da 1 yeni vaka.

    çin dışında görülen vakalar,

    güney kore : 3.736
    italya: 1.694
    iran: 978
    japonya : 256
    fransa: 130
    almanya : 129
    singapur: 106
    hong kong: 100
    ispanya : 84
    amerika: 73
    bahreyn: 47
    kuveyt : 46
    tayland: 42
    tayvan: 40
    ingiltere: 36
    malezya: 29
    avustralya: 27
    isviçre: 24
    birleşik arap emirlikleri: 21
    norveç : 19
    ırak : 19
    vietnam: 16
    kanada: 16
    avusturya : 14
    isveç: 14
    macau: 10
    lübnan: 10
    hollanda: 10
    hırvatistan: 7
    umman : 6
    israil : 6
    finlandiya: 6
    meksika: 5
    yunanistan: 4
    hindistan :3
    filipinler: 3
    çekya: 3
    danimarka: 3
    katar: 3
    gürcistan: 3
    rusya: 2
    pakistan: 2
    cezayir: 2
    belçika: 2
    izlanda: 2
    nepal, kamboçya, mısır, sri lanka, afganistan, romanya, brezilya, makedonya, estonya, polonya, nijerya, yeni zelanda, belarus, portekiz, lüksemburg, yemen, ekvator, monaco, irlanda, dominik cumhuriyeti, ermenistan, iskoçya: 1

  • wuhan virüsü

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * ölü sayısı 2.942

    * amerika washington'da ilk ölüm vakasını bildirdi. iran 9 yeni ölüm bildirdi ve ülkedeki salgından ölüm sayısı 43'e yükseldi. italya 8 yeni ölüm bildirdi ve salgından ölenlerin sayısı 29'a yükseldi. güney kore bugün 1 yeni ölüm bildirdi ve rakam 17'ye yükseldi.

    böylelikle çin dışında ölenlerin sayısı 107'ye yükselmiş oldu.

    diamond princess : 6
    iran : 43
    italya: 29
    güney kore : 17
    japonya : 5
    hong kong : 2
    fransa : 2
    amerika: 1
    filipinler : 1
    tayvan : 1

    * coronavirüs nedeniyle bu gece yarısından itibaren türkiye-italya, türkiye-güney kore, türkiye-ırak arasında gidiş-geliş tüm yolcu uçuşları durduruldu.

    * salgın nedeniyle juventus-ınter, udinese-fiorentina, milan-genoa, parma-spal ve sassuolo-brescia maçları ertelendi.

    * hong kong bir köpekte düşük miktarda virüs tespit edilmesi sonrasında kentteki tüm hastaların evcil hayvanlarının 14 gün boyunca karantina altına alınacağını açıkladı.

    * washington eyalet valisi jay ınslee, virüs nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. trump ölen kişinin 60 yaşlarında bir kadın olduğunu açıklamasına rağmen cdc, hastanın bir erkek olduğunu açıkladı.

    * lüksemburg, yemen, monaco, irlanda ve ekvator ilk coronavirus vakalarını bildirdi.

    * azerbaycan, salgın nedeniyle iran'la sınırını kapattı. birleşik arap emirlikleri iran'a feribot seferlerini askıya aldı. avustralya, iran ile karşılıklı olarak ulaşımı durdurdu.

    * birleşik arap emirlikleri'nde 2 italyan vatandaşında virüs tespit edilmesinin ardından 2 otel karantinaya alındı.

    * rusya'da virüs bulaşan bir iranlıyla temas ettiği belirlenen 5 kişi hastanede karantinaya alındı.

    * lübnan'da salgın nedeniyle eğitime bir hafta ara verildi.

    * cuma gecesi fed faiz indirimi sinyali verince abd piyasaları biraz topladı ama ölüm haberinden sonra pazartesi piyasaları zor bir gün bekliyor olabilir.

    * abd, son 14 gün içinde iran'da bulunan herhangi bir yabancının giriş yapmasını yasakladı. italya ve güney kore için de seyahat kısıtlaması getirdi.

    * çin'de dört bin dükkanını kapatmış olan starbucks dükkanlarını yeniden açtı.

    * yemen'de bulunan bir birleşmiş milletler çalışanında virüs tespit edildi.

    * çinli araştırmacılar, virüs bulaşan bir hastanın gözyaşında virüse rastlandığını açıkladı.

    * maldivler yolcu gemilerinin girişini virüs endişesi nedeniyle yasakladı.

    * almanya hükumeti her an evden çıkma yasağı uygulanabileceğini ve bu yüzden vatandaşlardan en az iki hafta yetecek kadar erzak depolamalarını istedi. bunun üzerine vatandaşlar marketlere akın etti. bir çok markette gıda sıkıntısı baş göstermeye başladı. makarna, şeker, un, yağ ve konserve yemekler yok satıyor. ayrıca dezenfektan, temizlik malzemeleri, deterjan ve maskeler hiç bir yerde bulunamıyor.

    * japonya, yokohama'da halk marketleri boşalttı.

    * kaliforniya'daki market sırası 2

    * fransa'da marketlerin hali 2 3 4

    * kanarya adaları bölgesel sağlık yetkilileri, karantina altında bulunan otelde 1 yeni vaka daha belirlendiğini açıkladı. önceden tespit edilmiş 4 vakaya bir de italyan vatandaşı eklendi. yetkililer hastanın hastaneye kaldırılacağını açıkladı. otel 4 gündür karantinada ve pazartesi günü 130 yolcu otelden ayrılmıştı. içeride hala 700 den fazla turist bulunuyor.

    * fransa sağlık bakanı, " 7 milyon öğrenciye sanal dersler verebilecek kapasitedeyiz. ülkede 15 milyon maske bulunuyor ve piyasada sıkıntı yok." açıklamasında bulundu. fransa'da tespit edilen vakaların 11'inin sadece mısır'a seyahati bulunuyor. mısır'ın sadece 1 vaka bildirdiği düşünülürse ülkenin doğru bilgiler vermiyor olabileceği olasılıklar dahilinde.

    * iranlı vatandaşlar, salgının geçmesi için sıraya girerek meşhed kentindeki imam rıza türbesi'nin duvarlarını yalıyorlar. iranlıların türbelere gitmemeleri için büyük komplo kurulduğunu düşünüyorlarmış. büyük resmi görmüşler anlaşılan.

    * iran’ın bender abbas şehrinde virüs teşhisi konan hastaların bir araya getirildiği ve bir sağlık ocağında tutulduğu iddiası yayılınca, bölge halkı sağlık ocağını ateşe vermiş.

    * italya 239 yeni vaka bildirdi, böylelikle vaka sayısı 1.000 in üzerine çıkmış oldu. italya'da şu anda 100 ün üzerinde hasta yoğun bakımda.

    * güney kore bir günde 813 yeni vaka bildirdi ve toplam vaka sayısı böylelikle 3.000 in üzerine çıkmış oldu. güney kore ordusu daegu şehrini dezenfekte ediyor. g.kore basketbol ligi’nde (kbl) maçlar durduruldu, bazı yabancı oyuncular ülkeyi terk etti.

    * iran'da 205 yeni vaka.

    * japonya'da 8 yeni vaka.

    * singapur, hollanda ve isviçre'de 4 yeni vaka.

    * fransa'da 43 yeni vaka.

    * almanya, tayvan, ırak ve amerika'da 5 yeni vaka.

    * ispanya'da 17 yeni vaka.

    * norveç'te 9 yeni vaka.

    * bahreyn, ingiltere, lübnan 3 yeni vaka.

    * birleşik arap emirlikleri, avusturya, pakistan 2 yeni vaka.

    * tayland, kanada, isveç, hırvatistan, danimarka, gürcistan ve meksika'da 1 yeni vaka.

    çin dışında görülen vakalar,

    güney kore : 3.150
    italya: 1.128
    iran: 593
    japonya : 241
    singapur: 102
    fransa: 100
    hong kong: 93
    almanya : 79
    amerika: 68
    kuveyt : 45
    tayland: 42
    bahreyn: 41
    tayvan: 39
    ispanya : 33
    malezya: 25
    avustralya: 24
    ingiltere: 23
    birleşik arap emirlikleri: 21
    isviçre: 19
    vietnam: 16
    kanada: 16
    norveç : 15
    ırak : 13
    isveç: 12
    macau: 10
    avusturya : 9
    lübnan: 7
    umman : 6
    israil : 6
    hırvatistan: 6
    hollanda: 6
    yunanistan: 4
    hindistan - filipinler: 3
    danimarka: 3
    gürcistan: 3
    meksika: 3
    finlandiya: 2
    rusya: 2
    pakistan: 2
    nepal, kamboçya, belçika, mısır, sri lanka, afganistan, cezayir, romanya, brezilya, makedonya, estonya, polonya, izlanda, nijerya, yeni zelanda, belarus, portekiz, lüksemburg, yemen, ekvator, monaco, irlanda : 1

  • wuhan virüsü

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * ölü sayısı 2.817

    * italya 5 kişinin daha salgınında hayatını kaybettiği açıklandı. ülke genelinde ölü sayısı güney kore'yi geçerek 17'ye yükseldi. güney kore'de 1 yeni ölüm. iran'ın eski vatikan büyükelçisi hadi khosroshahi'nin salgınında öldüğü açıklandı. iran bununla birlikte 7 ölüm bildirdi ve ülkedeki ölü sayısı 26'ya yükseldi. böylece iran çin dışında en fazla ölümün yaşandığı ülke haline geldi. japonya 1 yeni ölüm bildirdi.

    böylelikle çin dışında ölenlerin sayısı 70'e yükselmiş oldu.

    diamond princess : 4
    iran : 26
    italya: 17
    güney kore : 13
    japonya : 4
    hong kong : 2
    fransa : 2
    filipinler : 1
    tayvan : 1

    * japonya'da tüm okullar mart ayı sonuna kadar tatil edildi.

    * abd hastalıkları önleme ve kontrol merkezi cdc'nin, hangi sakal ve bıyık şekillerinin, maskelerin, hastalık ve virüslerden koruma yetisine etki ettiğini gösteren bir grafik yayınladı.

    * israil yeni bir vaka bildirdi. italya'dan dönen bir erkekmiş. sağlık bakanlığı geldiğinden beri kimlerle iletişime geçtiğini bulmaya çalışıyor. israil içişleri bakanı aryeh deri, italya'yı, israilliler için girişin yasaklandığı ülkelerin listesine ekledi. liste çin, hong kong, makao, tayland, singapur, güney kore ve japonya'yı içeriyor.

    * iran'ın kadın ve aile işleri başkan yardımcısı masoumeh ebtekar ve ulusal güvenlik ve dış politika komitesi başkanı mojtaba zonnour virüs için pozitif test edildiği açıklandı. böylelikle iran'ın şimdiye dek 3 yüksek düzey yöneticisi virüse yakalanmış oldu.

    * çin'de hubei eyaletindeki qianjiang kenti singapur'u örnek alarak virüs konusunda kendi kendine gelerek tedavi olanlara ödül verme kararı aldı. buna göre pozitif onaylananlara 10.000 yuan (1.426 $) ödeme yapılacak. negatif çıksa bile test olarak şüpheleri giderenlere ise 2.000 yuan (285 $) ödenecek.

    * estonya'da ilk vaka bildirildi. estonya’da bugün tespit edilen coronavirüs vakası iranlı. hastanın türkiye üzerinden önce riga'ya uçarak orada 22 kişilik bir otobüse bindiği ve oradan da estonya'ya geçtiği bildiriliyor. yani ülkemizde tanı konulmuş vaka yok şu ana kadar ama tanı konulmuş bir hastanın ülkemizden geçtiği kesinleşmiş oldu.

    * iran'da yetkililerin bütün yasaklarına hatta cuma namazlarını bile iptal etmiş olmalarına rağmen ayetullah seyit ali hamaney'in kum şehrindeki başdanışmanı olan muhammed saeedi, kum’daki insanlardan ibadethaneleri şifa yerleri oldukları gerekçesiyle özellikle ziyaret etmelerini istedi.

    * ırak bağdat'ta tespit edilen vakanın türkiye'ye girmek için gürbulak sınır kapısını, türkiye'den çıkış yapmak ve ırak'a geçiş yapmak için şırnak/silopi habur sınır kapısı'nı kullandığı ortaya çıktı.

    * polonya'da ilk virüs vakası bildirildi. hasta tayland'da 1 ay kalmış 25 yaşında bir kadın.

    * kuzey irlanda yetkilileri ilk coronavirüs vakasını doğruladı. hasta kuzey italya'dan gelmiş.

    * facebook, düzenledikleri en önemli konferans olan yıllık geliştirici konferansını iptal etti.

    * italya serie c takımlarından pianese'de forma giyen king udoh'un virüse yakalandığı açıklandı. italya'da coronavirüs ile enfekte olan ilk profesyonel sporcu.

    * thy yönetim kurulu başkanı ilker aycı, salgının yoğun olarak görüldüğü güney kore'nin başkenti seul'den uçuşların azaltıldığını, nahçıvan uçuşlarının ise geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

    * mısır havayolları şirketi egyptaır, umre vizesi olan tüm yolcuların rezervasyonlarının iptal edildiğini bildirdi.

    * diyanet işleri başkanı prof. dr. ali erbaş, suudi arabistan'ın bugün coronovirüs tehlikesine tedbir almak için umre ziyaretini durdurduğunu belirtti. ali erbaş, "bugünden itibaren umreye gitmek için müracaatta bulunan kardeşlerimiz ikinci bir duyuruya kadar umreye müracaat edemeyeceklerdir. umre talepleri alınmayacaktır. umreye gitmiş olan kardeşlerimize selam ediyorum. inşallah bu olumsuz durum bir an önce biter." dedi.

    * telegramda 120 bin takipçisi olan ve batı tıbbını islami bulmadığı için red eden iran kum şehirli din alimi ayetullah tebrizi, coronavirüse karşı yatmadan önce götünüze menekşe yaprağı yağı sürün demiş jdskjskjskskjsjs

    * fransa başbakanı edouard philippe, ülkede olası vakalara karşı 108 hastanenin hazır tutulduğunu ve 200 milyon maskenin sipariş edildiğini bildirdi.

    * ingiltere'de 3 yeni vaka tespit edildi. hastalardan birisi italya moda haftası'ndan, diğeri de ispanya/tenerife'den dönmüş.

    * ispanya'nın kanarya adaları'nda, bir otele kilitlenen 700'den fazla misafirin 130'u ayrıldı.

    * dominik cumhuriyeti, 1.500 kişi taşıyan bir yolcu gemisini geri çevirdi, çünkü gemi yolcularından sekiz kişi virüsünün potansiyel semptomlarını gösteriyormuş.

    * isviçre 5 yeni vaka bildirdi. bunlardan ikisinin italya seyahati bulunuyor.

    * birleşik arap emirlikleri sağlık bakanlığı, 6 yeni vaka bildirdi, bunların dördü iranlı.

    * amerika kaliforniya'da 33 kişi coronavirüs testinden pozitif çıktı.

    * isveç'te 5 yeni vaka tespit edildi. vaka sayısı 7'ye yükseldi.

    * norveç 3 yeni vaka bildirdi.

    * almanya'nın türklerin de oldukça yoğun yaşadığı kuzey ren-vestfalya eyaleti 14 yeni vaka bildirdi.

    * güney kore'de vaka sayısında büyük sıçrama. 505 yeni vaka bildirildi.

    * italya'da 185 yeni vaka.

    * iran'da 106 yeni vaka.

    * japonya'da 35 yeni vaka.

    * singapur, avusturya, norveç ve hong kong'da 3 yeni vaka.

    * kuveyt'te 17 yeni vaka.

    * fransa'da 20 yeni vaka.

    * ispanya'da 10 yeni vaka.

    * kanada, ırak, israil ve lübnan'da 1 er yeni vaka.

    * umman'da ve yunanistan'da 2 yeni vaka.

    çin dışında görülen vakalar,

    güney kore : 1.766
    italya: 655
    iran: 245
    japonya : 207
    singapur: 96
    hong kong: 92
    amerika: 60
    kuveyt : 43
    almanya : 41
    tayland: 40
    fransa: 38
    bahreyn: 33
    tayvan: 32
    ispanya : 23
    avustralya: 23
    malezya: 22
    birleşik arap emirlikleri: 19
    vietnam: 16
    ingiltere: 16
    kanada: 13
    macau: 10
    ırak : 6
    umman : 6
    isviçre: 6
    avusturya : 5
    norveç : 4
    hırvatistan: 3
    yunanistan: 3
    hindistan - filipinler: 3
    israil : 3
    lübnan: 3
    finlandiya: 2
    rusya: 2
    pakistan: 2
    isveç: 2
    nepal, kamboçya, belçika, , mısır, sri lanka, afganistan, cezayir, romanya, gürcistan, brezilya, makedonya, danimarka, estonya, polonya : 1

  • wuhan virüsü

    bugünün önemli gelişmeleri,

    * ölü sayısı 2.470

    * italya 3. ölüm vakasını bildirdi. hasta yaşlı ve kanser hastasıymış. iran'daki ölü sayısı 8 e yükseldi. güney kore'deki ölüm sayısı 6'ya yükseldi.

    diamond princess gemisi hastalarından biri daha hayatını kaybetti (80 yaşında bir japon), böylelikle gemi misafirlerinden ölenlerin sayısı 3'e yükseldi. gemiden hastaneye kaldırılmış kişilerden 36'sının durumu ağır. gemi yolcularının genel olarak yaşlılardan oluşması hayati risklerini arttırıyor.

    böylelikle çin dışında ölenlerin sayısı 26'ya yükselmiş oldu.

    diamond princess : 3
    iran : 8
    güney kore : 6
    hong kong : 2
    italya: 3
    fransa : 1
    filipinler : 1
    japonya : 1
    tayvan : 1

    * türkiye, ermenistan, pakistan, afganistan ve ırak; iran sınır kapılarını kapattı. tüm uluslararası uçuşlar (iran'dan gelişler) tek taraflı ve geçici olarak durduruldu.

    * gürcistan hükumeti salgın nedeniyle iran'a uçuşları durdurdu. kuveyt, iran'dan gelen gemilerin ikinci bir emre kadar ülkeye girişine izin verilmeyeceğini duyurdu. kuveyt ayrıca salgınının görüldüğü iran'dan yaklaşık 800 vatandaşının tahliye işlemini tamamladı.

    * iran'da halk, hükumetin virüsü halktan gizlediği ve virüse karşı yetersiz uygulamalarını protesto etmek amacıyla lahijan, taleş, rudbar ve esfehan'da sokağa döküldü. iran'da milletvekillerinin meclise girmeden önce vücut sıcaklıkları ölçülecek.

    * ürdün hükumeti, iran ve güney kore'den gelen yabancı uyruklu kişilerin ülkeye girişine izin verilmemesi kararı aldı.

    * israil, son 14 gün içinde japonya veya güney kore'de bulunan yabancı uyruklu kişilerin ülkeye girişine yasak getirdi.

    * güney kore'de psikiyatri hastanesindeki 102 hastadan 99'unda virüs çıktı . ülkedeki vaka sayısı 602'ye çıktı. çin dışında en çok vaka görülen ülke konumunda. güney kore'de corona virüs nedeniyle alarm seviyesi en yüksek düzeye çıkarıldı. vakaların bu kadar artmasından sorumlu tutulan kilisenin yetkililerinin üyelerine mesaj atarak " bu dinimizi yaymaya engel olmaya çalışan şeytanın işi ama bizi durdurmasına izin vermeyeceğiz. " şeklinde mesaj atarak kapı kapı dolaşarak hristiyanlığı anlatma faaliyetlerine devam etmelerini istediği ortaya çıktı. yetkililer salgın tehlikesi geçene kadar kiliselerde toplanılmasını yasakladı. kilisenin birçok virüslü kişiyi gizlediği düşünülüyor. virüs taşıdığı belirlenen bir kadın yetkililer onu almadan önce kasıtlı olarak 8 kafe, 3 süpermarket gezdiği ortaya çıktı.

    * kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti'nde corona virüs şüphesiyle lefkoşa devlet hastanesi'ne kaldırılan 74 yaşındaki hastadan alınan örnekler negatif çıktı.

    * sağlık bakanı koca " van'da soğuk algınlığı belirtileri olan 5 kişi gözlem altındaydı. onların sonuçları da corona virüs açısından negatif çıktı. " açıklamasında bulundu.

    * rusya, japonya'da karantinadaki gemiden 8 vatandaşını tahliye etti, 3'ünde virüse rastlandı.

    * italya'da salgın nedeniyle venedik karnavalı iptal edildi. italya'da virüs vaka sayısı 157'e yükseldi. 26 vakanın durumu ağır. milano'da salgın endişesi nedeniyle süpermarketlerin rafları boşaldı. resim 2 3 4 5 6
    7
    8

    * ingiltere'de 4 yeni vaka tespit edildi. dördü de diamond princess gemisinden tahliye edilenler. ayrıca ingiltere'nin tahliye ettiği 2 irlanda vatandaşında da virüs tespit edilmiş.

    * diamond princess gemisinde 57 kişide daha virüs tespit edildi. böylelikle vaka sayısı 691 e yükseldi.

    * kuzey kore, ülkeye gelen kargoların 10 gün boyunca izole edilmesine ve salgını önlemek için tamamen dezenfekte edilmesine karar verdi.

    * iran'daki vaka sayısı 43'e yükseldi.

    * hong kong'daki vaka sayısı 4 yeni vakayla birlikte 74'e yükseldi.

    * tayvan'da 2 yeni vaka.

    * japonya'da 10 yeni vaka

    * avustralya'da ve israil'de 1 yeni vaka

    * wuhan'da biri 29 yaşında, diğeri 42 yaşında iki doktorun daha ölmesiyle birlikte çin'de hastalıkla mücadele ederken ölen doktor sayısı 10'a yükselmiş oldu. wuhan‘da sağlıkçıların kalması için 7 gemi otele dönüştürüldü. doktor ve hemşire maaşları 3 katına çıkarıldı.

    * japonya'da bu yaz yapılması planlanan olimpiyatlar için endişeler giderek yükseliyor. ingiltere'de bir milletvekili ingiltere'nin olimpiyatları üstlenebileceğini belirtmiş olmasına rağmen kendi ülkesinde de vaka sayıları artmakta. olimpiyat komitesi yakından salgının gelişimini takip ediyor ve buna göre karar verecek.

    çin dışında görülen vakalar,

    güney kore : 602
    italya: 157
    japonya : 146
    singapur: 89
    hong kong: 74
    iran: 43
    tayland: 35
    amerika: 35
    tayvan: 28
    malezya: 22
    avustralya: 22
    almanya - vietnam: 16
    ingiltere: 13
    birleşik arap emirlikleri: 13
    fransa: 12
    macau: 10
    kanada: 9
    rusya: 5
    hindistan - filipinler: 3
    ispanya - israil : 2
    nepal, kamboçya, belçika, finlandiya, isveç, mısır, lübnan, sri lanka, ırak : 1