pek çok kişi tarafından hissedildiği söylenen, önemli detaylar içeren depremdir. bu detayları paylaşmak istiyorum;
meydana gelen deprem küçük gibi lanse edilse de önemli olan büyüklüğü değil: “fay zonu”. hissedenlerin sayısının oldukça fazla olmasının sebebi; depremin meydana geldiği fay zonu. bu fay zonunda meydana gelen depremleri marmara'nın pek çok bölgesinde yakınmış gibi hissedebilirsiniz. sağda solda 4.1 büyüklüğündeki bir depremin büyüklüğü değil, sebep-sonuçları konuşulmalıdır ve fay zonunun öneminden bahsedilmelidir. ilgili fay hattı ile alakalı bazı detaylar;
- yalova çınarcık fay zonu, türkiye'nin kuzeybatısında, marmara denizi'nin güneydoğusunda yer alan önemli bir tektonik fay hattıdır.
- bu fay, kuzey anadolu fay hattı'nın (kaf) bir parçası olup, türkiye'nin en aktif ve potansiyel olarak en tehlikeli fay hatlarından biridir. ((bkz: kuzey anadolu fayı)(kaf), türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan büyük bir dönüşüm fayıdır.)
- bu fay hattı, anadolu plakası ile avrasya plakası arasındaki sınırı oluşturur ve bu iki tektonik plakanın birbirine göre yanal hareketlerine neden olur. yalova çınarcık fay zonu ise bu büyük fay hattının bir bölümünü oluşturur ve özellikle marmara bölgesi için büyük bir deprem riski taşır.
- 1999'da meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan marmara depremleri'nde (17 ağustos ve 12 kasım 1999 depremleri) ana rol oynamıştır. bu depremler, türkiye'de son yıllarda yaşanan en büyük ve en yıkıcı depremler arasındadır ve fay hattının ne kadar aktif ve tehlikeli olduğunu göstermiştir.
- yalova çınarcık fay zonu üzerindeki araştırmalar, bu bölgenin gelecekte büyük depremlere neden olabilecek potansiyeli olduğunu göstermektedir. bu sebeple, bölgede deprem riskine karşı önlemler almak ve yapısal güçlendirme çalışmaları yapmak büyük önem taşımaktadır. yerel yönetimler ve bilim insanları, bu fay hattının aktivitesini ve risklerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. ama ne kadar başarılı olabiliriz bunu bilemeyiz elbette.
şimdi bu fay hattının önemini daha iyi anladık mı?
maalesef bilinçli değiliz, yetkililer görevlerini tam olarak gerçekleştirmiyor. depremden dakikalar sonra bile “kaç büyüklüğünde?” sorusu ile alakalı açıklamalara ulaşamıyoruz. 4.1 büyüklüğündeki deprem ile ilgili yıkıcı hasarlardan çok bu fay hattı konuşulmalıdır, insanlara bilgiler verilmelidir. böyle bir depremde yetkililer çıkıp yıkılan ev yok, olumsuzluk yok gibi detaylar veriyor. fay zonunun risklerinden, meydana gelebilecek olası depremlerle alakalı araştırmalara kaynak ayrılmalıdır.
son olarak 4.1 büyüklüğündeki bir depremin marmara'da beklenen depremin enerjisini aldı gibi söylemler “yanlış.” bu tarz binlerce deprem olması gerekiyor (yaklaşık 20k) ki, beklenen büyük depremin enerjisini alsın. burada matematik devreye giriyor;
formül, burada (e) enerji oranı, (m_2) ve (m_1) ise karşılaştırılan iki depremin büyüklükleridir. bu formüle göre yerleştirirsek (2.9=2 deprem arasındaki farktır) yaklaşık 22,387 tane 4.1 büyüklüğündeki deprem, bir tane 7.0 büyüklüğündeki depremin yaydığı enerjiyi eşitlemek için gereklidir. yani sağda solda söylenen enerji attı tarzı şeylere inanmamak gerekir.
bursa, yalova, istanbul, tekirdağ ve manisa'da çok defa depremi hatırlıyoruz, bu şehirlerin riskleri olmasına, deprem kendini hatırlatmasına rağmen hala daha bilinçlendirilmiyoruz. tüm bilim insanlarımız “deprem” geliyor diye açıklamalar yapıyor ancak maalesef önlemler alınmıyor. en azından bu entryi okurken kendi önlemlerinizi almak adına, (bkz: deprem çantası) hazırlayın ve imkanınız varsa sağlam bir konutta oturduğunuza emin olun
hepimize geçmiş olsun.
eksi105 profili
-
17 aralık 2023 yalova depremi
-
29 ağustos 2023 istanbul'daki ışık patlamaları
pek çok kişi tarafından patlama, haarp, deprem öncesi uyarı gibi tanımlamaları yapılsa da bunların çoğu ortaya atılmış bir takım söylentilerdir. bu tarz ışıklar genellikle sıcak havalarda, boğucu yaz akşamlarında ortaya çıktığı için ufku aydınlatan büyüleyici ve gizemli ışıklar olarak görünür. 100 km uzaktan net bir şekilde karşımıza çıktığı için pek çok kişinin dikkatini çeker.
benzer şekilde kısa süreli ortaya çıkan ışıklar genellikle trafo patlaması olarak görülür. bunun haricinde gerçekleşein, günümüzde gördüğümüz bu tarz uzun süreli ışıkların ise bilimsel bir tanımı var. bilimsel açıklaması (bkz: ısı şimşeği) olarak geçmektedir. depremlerden hemen önce ortaya çıkan ışıklar ile karıştırılmamalıdır. 29 ağustos tarihinde istanbul'da görünen ışık süzmesi veya diğer tarihlerde karşımıza çıkan ışık süzmelerinin çoğu (bkz: ısı şimşeği) olarak geçer. buna sessiz şimşek diyenler de vardır. merak edenler için pek çok video'su bulunur.
şuradaki gibi bir görüntüsü vardır. görsel şuradaki gibi karşımıza çıkar.
ısı şimşeği - (bkz: heat lightning) nedir?
"ısı şimşeği" veya "heat lightning", genellikle uzaktaki fırtına bulutlarının yarattığı yıldırım görüntülerini ifade eder. bu tür yıldırım çakmaları genellikle gökyüzünde belirgin bir şimşek ışığı olarak görülmez ancak bulutların arkasında veya uzak mesafelerdeki bulutlar arasında parlamış gibi görünebilirler. "heat lightning" terimi, yıldırımın gerçekte olmadığı veya gökyüzünün parıldadığı durumları tanımlamak için kullanılır. yani aslında yıldırımdan farklı olarak ses ortaya çıkmaz ve bulutların arasında gerçekleştiği için nerede olduğu tam olarak belli olmayan bir görüntü oluşturur. bu yüzden de sık sık yukarıda paylaştığım gibi teoriler ortaya atılır.
ısı şimşeği genellikle yaz aylarında sıcak hava dalgaları ve fırtınaların olduğu bölgelerde gözlemlenir. fırtına bulutlarından kaynaklanan elektrik yüklü deşarjlar, uzak mesafelerdeki gözlemciler için yıldırım çakması şeklinde algılanabilir. ancak, bu yıldırım çakmaları genellikle gök gürültülü fırtınaların uzakta olduğu anlamına gelir ve doğrudan tehdit oluşturmazlar.
insanların aklına ilk olarak "deprem" gelmesinin en temel sebebi maalesef hiçbir hazırlığımızın olmayışıdır. sürekli olarak deprem geleceğinden bahsediyoruz ancak bunun için bir hazırlık oluşturmuyoruz. en azından bu entry'i okuduğunuzda (bkz: deprem çantası) oluşturmak için hazırlık yapmanızı öneririm. herkes elinden geleni yapmalı... -
6 ağustos 2021 izmir'deki gökyüzü rengi
açılın! tedirgin olan ve bu durumu merak edenleri bilgilendirmek için ben geldim! * orman yangınları sonrasında rüzgarın şiddeti ile dumanların farklı şehirlerde ulaşması sonrası ortaya çıkan ve gökyüzünün (bkz: sepya) gibi görünmesi durumudur. bazen de sıcak ve kuru rüzgar olan (bkz: siroko) beraberinde kum taşıdığında bu durum olur.
izmirdeki durum'a bakarsak: yangınlar sebebiyle gündüzleri bulutlar turuncumsu, güneş ise kızıl bir renge bürünür. bunun detaylı ve bilimsel açıklaması şu şekildedir;
orman yangınlarının olmadığı günlerde dünya'da bulunan gaz ve parçacıklar ışığın tüm yöne neredeyse eşit oranda dağılmasını sağlar. mavi rengin dalga boyunun daha ufak olmasından dolayı da diğer renklere kıyasla daha çok dağılır ve mavi renk diğer renklere göre daha net görünür. bu, zaman zaman ilginç manzaralar ortaya çıkarabilir.
yangınların olduğu veya yangın bölgelerine yakın yerlerde ise durum farklı olur. dumanlar yukarı çıkar ve (bkz: atmosfer) 'i doldurur. böylelikle güneşin uzun olan görsel dalga boyları da bu dumanlı sisten daha çok geçer. dünya atmosferinde kalan parçacıklar, fotonların düzenini etkiler, gündüzleri bulutları ve güneşi, geceleri ise ay'ı turuncu ve kırmızı görmemize sebep olur.
edit: izmir'de gördüğümüz bu gökyüzü rengini istanbul ve orman yangınlarına komşu diğer illerde de görebiliriz. bulutların geçişi ve rüzgarla farklı illerde de görmek normal - bu oldukça doğal ve beklenen bir durum. ayrıca bahsi geçen illerde olası bir yangın durumunda, bu durumun karşımıza çıkışını hızlandırabilir. balıkesir, manisa, aydın - yalova - bursa- istanbul - sarkarya'da da görülebilecek. atmosferde yangından dolayı biriken gazlar sebebiyle yoğunluk farklılığı ortaya çıkarak bu şekilde gökyüzü renklerini karşımıza çıkıyor.
atmosferdeki durumun, gökyüzüne yansıması ve meydana gelen geçişe ait görsel -görsel 2
bilim'i seçen herkese selam olsun.
sevgiyle. -
muslera'nın maaşını şehit ailelerine bağışlaması
başlığın uzun hali: "muslera'nın bu ayki maaşını şehit ailelerine bağışlaması" olacaktı.
çok karakterli, ekmek yediği yere ve değerlerine saygılı, umarım hep böyle olur.
hesaplamadan söyleyeyim bağışlayacağı tutar, 375 bin euro (2.5 milyon tl) olacak.
örnek davranış, helal olsun. kaynak -
2 şubat 2020 istanbul depremi
öncelikle bu yazacaklarım bilimsel gerçekliğe sahip değildir. tamamen bir takım araştırmalar sonrası ortaya çıktığını söyleyeyim. (bkz: #101116998) referans entryde yazdığım üzere, istanbul fay hattında zaten yavaş yavaş hareketlilik söz konusuydu, bugün sadece kendisini gösterdi. fay hatları ile ilgili araştırmalar yaparsanız eğer, kuzey anadolu fay hattının, doğu anadolu fay hattı ile birleşik olduğunu, şuradaki fotoğraftaki gibi görebilirsiniz. 3.9 ilk belirlemelere göre, sonrasında ise 3.6 olarak bildirildi. ancak ilgili fay hattı için, 4'ün üzerinde yeni depremlerin meydana gelme olasılığı çok yüksek. lakin doğu anadolu fay hattında yük biriktikçe, kaf 'a doğru yük biniyor, böylelikle deprem aslında yavaş yavaş farklı bölgelerde meydana gelebiliyor. ilgili depremden önce, balıkesirde kandilli - boğaziçi üniversitesine ait iris cihazlarından şuradaki şekilde m3+ - m4+ sinyalleri alındı. ilgili sinyaller fay hattındaki hareketliliği ve bazı riskleri gösteriyor.
11 ocak 2020 tarihinde yazdığım (bkz: #100383966) entry'de istanbul depremleri ile ilgili bir takım bilgiler paylaşmıştım, mutlaka okuyun, orada da belirtmiştim bu riskleri.
bilindiği üzere, deprem kuşağı içerisinde yer alan ülkemizde batı anadolu, kuzey anadolu ve doğu anadolu fay hattı bulunmakta. bu fay hatları arasında riskli görülen kuzey anadolu fay hattıdır lakin uzunca bir süre büyük kırılmalar meydana gelmemiştir. riskli görülmesinin sebeplerinden bir tanesi budur.
(bkz: büyük istanbul depremi) aman dikkat diye, bir çok bilim adamı bu yüzden yalvarırcasına uyarılarda bulunmaktadır. (bkz: 2 şuat 2020 istanbul depremi) öncesinde biga fay hattında sinyaller alındı, öncesinde, (bkz: 2 şubat 2020 izmir depremi) eğer ki bunların hepsini reddediyorsanız, mutlaka araştırmalar yapmanızı öneririm.
deprem, zamanını ve tarihini bilebileceğiniz bir doğa olayı değildir kesinlikle. fakat bir fay hattının hareketleri incelenerek, orada meydana gelen kırılmalar, sinyaller görülebilir durumdadır. 2 şubat 2020'de meydana gelen istanbul depremi, şurada görebileceğiniz enlem - 40,8578 boylam - 28,1903 üzerinde meydana gelmiştir. deprem büyüklüğünden ziyade, depremin, yukarıda bilgisini verdiğim fay hattında nereye denk geldiği yeri görebilirsiniz.
fay hattı haritalamaları bu yüzden çok önemlidir. sinyal ölçüm cihazları da bu yüzden önemlidir. istanbul depremleri risklidir, gerekenler acil olarak yapılmalıdır. ilgili fay hattında 3.6 çok büyük bir deprem büyüklüğü olarak görülmeyebilir ancak sayfalarca entry yazılıp hissettim diyenler olacaktır çok normal, zeminleriniz sağlam değil.
deprem büyüklüğü 3 olduğunda bile hissedebiliyorsanız, daha büyük depremleri düşündünüz mü ? elimizden neler gelir demeyin, hemen bugün çalışmalara başlayın, en azından kendi önlemlerinizi mutlaka alın. eşyalarınızı sabitleyin diye her entry sonuna yazıyorum. yine yazıyorum. kendinize yaşam üçgeni oluşturacak alanları tedpit edin. eşyaları sabitleyin ve deprem çantası hazırlayın. eviniz büyükse, 1 deprem çantasından daha fazlasını hazırlayın.
depremler ile ilgili entrylerime aşağıdan ulaşabilir ve bilgi edinebilirsiniz;
27-30 ocak 2020 istanbul-manisa-akdeniz-izmir (bkz: #101116998)
30 ocak 2020 akdeniz 5+ büyüklükte deprem ris (bkz: #101302699)
28 ocak 2020 manisa depremi (bkz: #101192387)
25 ocak 2020 manisa uyarı (bkz: #101023818)
24 ocak 2020 elazığ depremi (bkz: #101013928)
24 ocak 2020 tarihli akhisar - manisa (bkz: #100977707)
22 ocak 2020 gece 1 manisa ile ilgili uyarı entry: (bkz: #100881741)
22 ocak 2020 akhisar depremi (bkz: #100920053)
11 ocak 2020 istanbul depremi (bkz: #100383966)
beklenen büyük istanbul depremi (bkz: #95965104)
ayrıca,
manisa'da 4.5'in üzerinden ve hatta 5'in üzerinde deprem meydana gelebileceğini yazdıktan bir süre sonra iris cihazından şurada görebileceğiniz üzere sinyaller alındı, 2 şubat tarihinde ise 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. bir çok kişi yeşillendirip, kahin olup olmadığımı sordu. sevgili arkadaşlar, deprem belirli fay hatları araştırıldığında kendisini belli etmektedir.
kimseyi kahin ilan etmeyin, bir grup yazılım ile arası iyi olan kişiler bir araya gelip, bir takım araştırmalar yapıyoruz. bunun için ayrıca kahin olmaya gerek yok, bilim bu yüzden var, jeoloji bu yüzden var. sevgili celal şengör bu yüzden var, feyzi bingöl bu yüzden var. bu insanlar yıllarını vermiş bu işe. bu işin okulu var, bilim dünyasında makaleleri var, bunları reddetmek saçmalıktır. kahinlere değil bilime inanın, türkiye'de çok değerli hocalarımız var.