yiildiztozu4
profili

  • sütsüz latte isteyince bönbön bakan barista

    lattenin latte olmasını sağlayan süt ve süt köpüğüdür de ondan. sütsüz istersen espresso olur o, süt yerine su olsun dersen americano olur. sütünü azalt süt köpüğünü çoğalt dersen cappuccino olur o da ondan öyle bakmış barista olabilir.

    ekşi sözlükte artık hangi başlık/yazar troll anlayamıyorum. çoğu zaman troll sandıklarım ciddi çıkıyor artık.

    edit: arkadaşlar o kadar çok entryde bilim, sanat kastım* o kadar debe'ye girdim ama hiç bu kadar mesaj kutum kitlenmemişti sakin olun.
    öncelikle istediğim başlığa istediğim ciddiyette entry girerim, size ne? birkaç tane barista yazdı, bunun gibi her gün neler duyuyoruz gibisinden. cidden yaşıyor bunlar aramızda.

    ikinci olarak barista değilim, hiç bilmiyorum ama onlarla sohbet ederken öğrendiğim şeyler* çok zor değil evde moka pot'la hepsini yapıyorum.

    üçüncü olarak, italyancada latte süt anlamına geliyormuş, orada kahve olanı istersek belirtmek gerekiyormuş, aydınlatan italyan ekşicilere teşekkürü borç bilirim* italya'ya gittiğimde aklımda olsun hahah

    dördüncü olarak sadece espresso + süt isterseniz flat white *,
    espresso + süt köpüğü isterseniz macchiato oluyor.

    beşinci olarak cumhuriyetin 100. yılında 100 takipçi yaptığınız için teşekkürü borç bilirim ahah. böyle de parti reklamları gibi oldu, neyse teşekkürler,
    sevgiyle.

    edit 2: @kucukkensarisindimben nickli yazarın düzeltmesiyle,
    flat white double shot espresso ve üstü süt kreması veya süt ile tamamlanarak yapılıyormuş. fyi*

  • nasa'nın yaşanabilir gezegen keşfetmesi

    (bkz: bilimsel başlıklara siyasi espri yapmak)

    gerçekten şu absürt olay yüzünden bilimsel başlıklara bilgi vermeyi geçtim tıklayıp okumaktan çekinir oldum. siyasi esprilerinize yeterince gülüp eğlendiyseniz ve artık konuyu merak ediyorsanız devamını okuyabilirsiniz.

    habitable zone ya da yaşam kuşağı dediğimiz şey bir yıldızın yörüngesinde yer alan gezegenin yüzeyinde su bulunması ve bu suyun sıvı şekilde kalabilmesi için söz konusu gezegenin yıldızına uzaklığı sıvının tamamını dondurmayacak veya buharlaştırmayacak şekilde olması durumudur.
    bunun için tüm evrende geçerli belirli bir uzaklık seviyesi yok. her gezegenin kendi özelliklerine veya yıldızının özelliklerine göre değişir. bunlar yıldızın büyüklüğü, enerjisi, sıcaklığı gibi özelliklerdir.

    bu gezegen ise nasa'nın keşfettiği ilk yaşanabilir gezegen değil, hatta aynı sistemde bulunan ikinci gezegen. yaşanabilir olması bir canlı formunun yaşadığını göstermez. 100 ışık yılı kavramı ise günümüz teknolojisi için çok uzak ve ulaşılamaz. ama gezegeni ondan önce tüketmezsek belki gelişen teknolojiyle insnalı veya insansız olarak ulaşılabilir.

  • #challengeaccepted #womensupportingwomen

    kadınların birbirlerine destek vererek insanlığa meydan okuma olayı. katılmadım ancak etikete tıklayıp dolaşmak ve yazılan destek mesajlarını okumak hoşuma gitti.

    yalnız #womensupportingwomen derken bence tüm kadınlar kendine; slut shaming uygulamamak, arkasından konuşmamak, dinlemeden-anlamadan eleştirmemek, peşin hüküm vermemek, kilolarına rağmen giydiklerine karışmamak üzere de meydan okumalı.

  • ekşi itiraf

    dedemin günlüğünü okuyorum, yemin ederim benimkinden daha heyecanlı ve renkli bir hayatı var.