dedigim gibi1
profili

  • emlakçı kira komisyonunu ev sahibinden almalıdır

    emlak sektöründeki mantık hatasını bir nebze hafifleteceğini düşündüğüm önermedir.

    şöyle ki, herhangi bir alışverişte yancılık, kazanan kişiye karşı takınılan bir tavırdır. örneğin ben elmamı toptan pazarcıya veriyosam pazarcı müşteriden ekstra komisyon alamaz, ha bu aracılık durumu fiyata yansır ama satıcının aldığı para mal sahibinin kazancından kesilir.

    şimdi ben kiracıyım, para harcıyorum, ev sahibi de malını kiraya verip para kazanıyo. neden kiracı komisyon veriyo da para kazanan ev sahibi herhangi bi ücret vermiyo? ha diyeceksiniz ki "evi tutan kişi ihtiyaç duyduğu için para vermeli ve verilen para, danışmanlığın da içerisinde olduğu hizmet bedeli", e ihtiyaç sahibi bir tek evi kiralayarak tutan mı? evini kiraya veren kişi de emlakçıya, evinin kiralanması ihtiyacının giderilmesi için başvurmuyo mu? bu noktada; örneğin komisyon tutarı yarı yarıya bölüşülelir, farklı öneriler olabilir fakat bu sektördeki haksız kazanç noktasında komisyon bedelinin ev sahibinden alınmasının, bahsedeceğim sorunun önüne bahsedeceğim şekilde geçeceğini düşünüyorum.

    evi tutan kişi biri komisyon biri ilk ay kirası biri depozito olmak üzere 3 kira bedeli eve yerleşirken peşinen öder (genelde böyledir). e bunun yerine ev sahibinin ilk ay kirasını emlakçıya, evini başkasına kiraladığı için vermesi, depozito parasını da kendisi alması daha mantıklı değil mi? bu şu sorunun önüne geçer: mesela ahmet ev sahibi, evini 1000 liraya kiraya veriyor ve ilan asmış çevresine durumu duyurmuş. emlakçı aykut da durumdan haberdar olmuş, almış bu evi portföyüne, kiracıyı da bulmuş, ahmet'e diyo ki "o iş bende sana dokunan bi şey yok zaten". tamam, benim diyen ahmet vermez evi ama bazı noktalarda evi tutan kişi de zor durumda olabiliyo, bu durumda herkes "tamam" derse her şey düzgün mü olmuş oluyo? he belki evi kiralayan öğrenci mehmet, ahmetin o bölgedeki bakkal arkadaşından duyacaktı ilanı ve o şekilde evi tutacaktı.. (mevcut düzen buyken ve kabul edilmiş hali bu şekildeyken emlakçıdan ev bulup bin bir dolapla emlakçıyı aradan çıkarmaya çalışanları da haklı bulmuyorum, yani yanlı konuşmak değil niyetim)

    heh bu noktada komisyonun ev sahibinden alınması, aykutun o ilanı portföyüne bu şekilde katmasının önüne bir nebze geçer; çünkü bilir ki ahmet böyle bir durumda "hayırdır gardaş ben sana ne parası vereyim" der çünkü ahmet evi aykuta vermemiştir, ha bu şekilde de ikna süreci olur mu? olabilir ama en azında para zaten harcayandan değil, kazanandan çıkmış olur. en kötü komisyon ikiye bölünsün olm ahmetle mehmet arasında bu ne lan! ama şimdi mevzunun, hem ahmet hem de mehmet'ten tam olarak alınması riski aklıma düştü, hiç ırgalamasak mı... nyse ya

    edit: paragraf düzeni (akışa kapılmışım affola)

    edit2: imla (haklı eleştiriler geldi. onu diyen aykut olm, ahmet'e. uykuluydum, değil benim türkçem kötü mötü)