işsizliğin, ekmeğin, emeğin ve çalışmanın partisi olmaz arkadaşlar.
1-askere gidenler kıdem tazminatı alamayacak.
2-evlenen kadın işçi, bir yıl içinde işinden ayrılırsa tazminat alamayacak.
3-işyerinde bir yıllık kıdemi olan işçi işten çıkarılırsa tazminat ödenmeyecek.
4-prim gün ve çalışma süresi koşulu nedeniyle işçi haklı bir nedenle işten ayrılsa (geçerli sağlık nedeni, işverenin tacizi, kötü muamelesi gibi) dahi tazminat alamayacak. ayrıca işçinin iş koşullarındaki değişikliği kabul etmemesi, ücretinin ödenmemesi halinde işi bırakması gibi nedenlerle işten çıkarılması halinde de tazminat alamayacak.
5-hak etme koşulu gerçekleşinceye kadar parası fon’da hapis kalacak. belki de kıdem tazminatını almaya ömrü yetmeyecek.
6-kıdem tazminatı miktarı azalacak, şimdi her bir yıllık kıdem karşılığı 30 günlük brüt ücret tutarı olan kıdem tazminatı, 14 günlük ücrete düşürülecek. yani kıdem tazminatı miktarı şu anda aylık % 8,3 iken fon’a devredilmesinden sonra % 3,8’e düşecek. artık işçi, son aldığı ücret üzerinden değil, fona yatırılan prim miktarının yıllık ortalaması üzerinden tazminat alacak.
7-işveren, ücret ya da ücret benzeri, ikramiye vs. ödemeleri zamanında yapmazsa, işçi ya duruma katlanacak yada katlanmak istemeyip işten çıkarsa, kıdem tazminatı alamayacak.
8-emeklilikte yaş şartını beklemek için işten ayrılan işçi tazminat alamayacak.
9- işten çıkarılma kolaylaştığı için sendikalaşma büyük darbe yiyecek.
10- esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı direnç azalacak. tazminatın caydırıcı özelliği kaybolacak.
11- tazminattaki faiz ödemesi ortadan kalkacak.
12- fon yönetiminde işçi eşit oyla temsil edilmeyecek.
13- işsiz kaldığı dönemde aldığı kıdem tazminatı bir anlamda işçinin geçim güvencesidir. ancak fona devredildiğinde bu geçim güvencesinden mahrum kalacak. işçi, ailesiyle birlikte açlığa, işsizliğe mahkûm olacak. çok düşük olduğu için yetmeyen işsizlik ödeneği, kıdem tazminatından mahrum kalan işçi ve ailesinin hiçbir ihtiyacını karşılamaya yetmeyecek.
14– getirilmek istenen düzenleme ile fondan 15 yıl sonra parasını alabilecek asgari ücretli bir işçinin uğradığı zarar en az 7.500 lira olacaktır. ücreti daha yüksek olan işçilerin uğradığı zarar ise çok daha fazla olacak.
kaynak: güven iş sendikası
the blue wall of silence1 profili
-
kıdem tazminatıma sahip çıkıyorum