mr k4
profili

  • bayram sabahı eşinin elini öpen kadın

    başlık köy kokuyor mis gibi. “moderenlik yapacaz diye geleneğimizi mi unutalım” diyenlerin geleneklerine ne kadar saygı duyduğu kurdukları şehirlerin içine etmelerinden, tarihi eserlerine, kültürlerine, ana dillerine saygı duymalarından belli. gelenekçiymiş. york dükü sanki bana. siz gelenekçi değil patriyarkanın yılmaz bekçilerisiniz. bunun farkında bile olmamanız durumu değiştirmiyor, farkında olmanız da beklenmiyor zaten.

  • bira bardakta mı yoksa şişede mi içilir sorunsalı

    bu bir türkiye sorunsalı. şık şık mekanlarda minnoş gibi kızların önüne "takk" diye şişe konulup gidilen "tek" ülke türkiye'dir. dünya'nın neresine giderseniz gidin biranız bardağı ile beraber gelir. date'e çıkmış çiftler kamyon şoförü gibi kafaya şişe dikiyorlar, çok garip. gerçekten servis bilinci olan çok az mekan dışında masaya bira servis etmeyi bilen yok ülkede.

    bardakta içilmesinin sebebi birayı havalandırmak, aromaların ve dibe çökmüş mayaların karışmasını sağlamak, biranın gazlanmasını sağlamak ve görselliktir. ayrıca şişede bira içerken farkında olmadan vakumlayarak içersiniz, bu da fazla gaz çekmenizi sağlar ve midede şişkinlik yapar. ayrıca vakumlayarak içince bira ağzınızın içinde köpürmeye başlar.

    biranın şişede içilmek zorunda kalındığı ortamlar tercih değil pratik zorunluluktur ve istisnadır. mesela kalabalık bir parti olabilir, konser, festival alanı olabilir, maç veya plaj gibi lojistik sorunların olacağı ortamlar olabilir. ama asla akşam yemeğe çıkmış bir çiftin masası değildir.

  • barda yalnız içmek

    taşralılara garip gelir çünkü onlar her işlerini en az 16 tane akrabaları ile beraber yaparlar. tek başına olan kimse zavallı, kimsesiz, çaresiz filan sayılır.

  • istanbul'da kaliteli pastane olmaması

    lütfen kibir olarak algılamayın ama bence paris ve/veya viyana görmemiş kişiler bu konu hakkında yorum yapmamalı. çünkü tam olarak neden bahsedildiğini anlamıyorsunuz. (bkz: artisanal)

    sadece ve sadece iyi ve kaliteli pasta yapmak için var olan ve en az 100 küsur yıldır gelenekleri ve kimliği değişmeden çalışan işletmelerden bahsediliyor. sabah mercimek çorbası satıp, öğlen profiterol satan, arada glikoz şuruplu baklava yapıp pazarları uyduruk kahvaltı veren mekanlardan değil.