thewitness1
profili

  • #boykotplaystationturkiye

    playstation oyunlarındaki saçma fiyatlandırmanın nedeni sadece kurlardan kaynaklanmıyor, türkiye'deki en büyük faktör net olarak ismi lazım olmayan ve burada yazan herkesin az çok bildiği firmadır.

    şimdi bundan nasıl emin olduğumu göstereyim; abd pes 2019 fiyatı da 60 dolar fifa 19 fiyatı da 60 dolar, peki türkiye'deki fiyatları ne, pes 2019 için 259 tl, fifa 19 için ise 469 tl. şimdi bu örneğe göre paranın değeri, kur farkı falan nerede. witcher 3'ün fiyatını nasıl açıklayacaksınız.

    türkiye'deki olay şudur bu malum firma kutulu oyunların dağıtımı konusunda tekel olduğundan veya olmak istediğinden bağlantıları vasıtasıyla digital storelarda oyun fiyatlarına müdahale etmektedir. hatırlarsanız bazı oyunların steam de fiyatları 90 tl'den 189 tl gibi rakamlara çıkıyordu bir günde.

    bütün firmalar kar amacı güderler bunu hepimiz biliyoruz. türkiye'de oyun piyasasındaki olay ise bir tekel sorunu, madem sony kar etmek istiyor bildiğin sürümden kazanarak daha fazla kar elde edebilir, sonuçta digital içeriğin maliyeti daha düşük. işte burada kutulu oyun satan, ismi lazım olmayan firma devreye giriyor ve pastasını kaptırmamak için fiyatlara müdahale ediyor. yani bu müdahale nasıl oluyor tam açıklayamıyorum ama yine fifa ve pes örneğinden gidersek, fifa çok oynanıyor onun fiyatı 60 doların tl karşılığı olsun diyor diyelim, pes için ise fiyatı düşük kalsın diyor. eğer bu fiyatlandırmayı ingiltere psn yapsaydı direk ikisini de 60 doların veya euro'nun tl karşılığı olarak belirlermiş olurlardı.

    yani bizim önce ismi lazım olmayan firmadan kurtulmamız lazım. ondan sonra bölgesel fiyatlandırma gelebilir. bu firma tekel olduğu sürece bölgesel fiyatlandırma gelemez. steam de bu işin nasıl işlediğini gördük eğer bu firma müdahale etmeseydi en baba oyunlar 90 tl falan olacaktı.

    sonuçta oyun bir eğlence aracı zorunlu ihtiyaç değil, indirim bekleyip alınabilir. endonezya psn gibi alternatifler değerlendirilebilir. kutulusu alınıp satılabilir vs...

    ancak; eğer ben kendi ülkemin psn store'undan alışveriş yapacakken kırk takla atıyorsam, 469 tl para verip bir türkçe altyazı oyunda göremiyorsam, bazen kredi kartı geçersiz hatası alıyorsam ve çözülmüyorsa, oyunda türkçe var ancak mağaza sayfasında bunu açıklayıcı ibare yoksa, ... böyle işi.

    oyun oynayan kesimin yaş ortalaması yükseldi artık, oyun yapımcıları bile bunu fark ettiklerinden oyunlara bu yaş grubuna yönelik ögeler ekliyorlar. örneğin god of war'da kratos'un oğlunun olması. bu yaş grubunun alım gücü de artığından faydalı olabilecek boykot.