traktor2
profili

  • 10 ağustos 2018 yeni ekonomi modelinin açıklanması

    elitist olmamak icin cok ugrasiyorum ama mumkun degil.

    universiteyi sahte diplomayla bitirmis, otobus soforlugunden belediye baskanligina terfi etmis, argosuz konusamayan, kareli ceket giyen (buyuk resme bakmak budur haha), kisacasi egitimsiz ve vizyonsuz bir adami 16 yil tepede tutarsan sonuc bu olur.

    onun atadigi adam da ya bilal oglu, ya fasulye kizi ya da abdest alip namaz kilmaktan baska bi halt bilmeyen imam bozmasi esi dostu olur. onlarin atadiklari da iki kelimeyi bir araya getiremeyen, les berber muhabbetinden beter ifadeler veren, tasaklarini kasiyan, disi sinege agzi sulanarak bakan, pislik adamlar ve onlara mukabil, butun bu igrenclikleri tolere eden kadin bozmalari olur.

    tutup mehmet simsek filan da demeyin bana, onun gibi guya okumus ama ahlak damari catlamis, tek ayak ustunde 40 yalan soyleyerek isi biliyormus izlenimi veren ve krala biat eden insanlar da en az yukardia belirttigim pislikler kadar sorumlu su durumdan.

    bu iki ayaklilar simdi bi model aciklasa ne skim degisecek allah askina? bokun ustune anca tuy dikerler.

    allaha inanmiyorum ama allah belanizi versin diyorum. pisliginizde bogulun.

    umarim ulkenin aydinlik kesimi bir sekilde su gunleri atlatir. ne olursa olsun gelecekten hala umitliyim. devrim kacinilmaz cunku.

  • logosunu görünce güvendeyim hissi veren markalar

    hic bir markaya guvenmiyorum.
    guvenmiyorum cunku muhendisim ve urun gelistirmede calistim.

    firmalar icin butun olay kari arttirmakta, ve odenen paraya gore standartlari karsilayacak en ucuz urunu satmakta. standartlari da hedef urun pazari belirler. misal turkiye icin uretilecek urun almanya icin uretilecek bir urunden cok daha dusuk kalitede olacak, cunku pazar beklentisi, aliskanliklar, tuketici kanunlari vs iki ulkede ayni seviyede degil.

    eskiden muhendisler bir omur boyunca saglam kalacak makinalar gelistirirdi.
    sonra bu mantik degisti. artik butun parcalarin ve sistemlerin omru onceden hesaplanabiliyor. yani mantik " system designed to fail".

    mercedes, volvo, audi demisler. arabanin krank milininin ne zaman kirilacagini biliyor muhendisler. pencerenin ne zaman calismayacagini biliyorlar. porsche eskiden el yapimi arabalar uretirken, ustalar vidalari tek tek elleriyle sikar, parcalarin rezonansa dusmesini ve sinir bozucu sesler cikarmasini engellerdi. simdi porsche piyasadaki en ucuz araba boyasini kullaniyor ve araba basi en cok kar eden firma. sebebi de tamirlerden, yan sanayiden, kisacasi bozulan ivir zivirdan parayi goturmesi.

    sony, asus demisler. laptopunun acma kapama dugmesinin kac kere bastiktan sonra bozulacagini hesapliyorlar. sogutma faninin kac donguden sonra kirilacagini biliyorlar. isletim sistemini bilerek yavaslatip insanlara yeni mal aldiran bizzat apple degil miydi?

    alman markalarinin cogu slovakya, polonya gibi isciligin gorece ucuz oldugu ab ulkelerinde, japon ve abd markalarinin sanirim hepsi cinde uretim yapiyor. utanmadan bir de designed in japan, usa, germany filan yaziyorlar.

    ha tercih ettigim markalar var mi? su an icin samsung ve lg. onlar da gorece olarak daha uzun omurlu ve daha az bozulan mallar uretiyorlar. ama yukarida soylediklerim bu markalar icin de gecerli eminim. gunumuz ekonomisi sadece tuketim uzerine kurulu, dolayisiyla her sey atilip yenilenmek, para da akisi saglamak zorunda.